Review: Panasonic DMP-BDT320 3D Blu-ray speler

10 maart 2012 9 Minuten 12 Reacties
Panasonic-DMP-BDT320-1

Het is zover; het review seizoen van 2012 gaat van start en deze keer met een van Panasonic's nieuwe 3D Blu-ray spelers. Panasonic bracht vorig jaar al een aantal zeer goede spelers op de markt en belooft voor 2012 nog meer functies, kwaliteit en Smart TV mogelijkheden. De DMP-BDT320 is het middenklasse model voor dit jaar maar zou volgens de fabrikant in elke betere home cinema opstelling passen.

Panasonic DMP-BDT320 – Features en functies

De Panasonic 2012 Blu-ray line-up bestaat uit de compacte en apart vormgegeven DMP-BDT01, de high-end DMP-BDT500, de middenklasse DMP-BDT320 en DMP-BDT220 en het DMP-BDT120 instapmodel. Ten opzichte van vorig jaar zijn alle 3D Blu-ray spelers nu voorzien van de Viera Connect portal. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de DMP-BDT220 en DMP-BDT320. Zo beschikt de laatstgenoemde over een meegeleverde touchpad afstandsbediening, High Clarity Sound Plus audio, Digital Tube Sound en en slot-indesign. Daarbij is het design van de DMP-BDT320 iets eleganter.

Verder beschikt de DMP-BDT320 over 3D weergave, Adaptive Chroma Processing, 2D naar 3D conversie, 192kHz/32bit DAC, Pure Audio via HDMI, DLNA voor streaming van media binnen je thuisnetwerk, Panasonic’s VIERA Connect Smart TV platform, Ingebouwd WiFi en de mogelijkheid om de speler met je smartphone te bedienen middels de Smartphone Remote Control applicatie. Qua aansluitingen krijg je een HDMI 1.4A uitgang, twee USB poorten, een SD card reader, een digitale audio uitgang en een ethernet poort.

Panasonic DMP-BDT320 – Design

De DMP-BDT320 heeft een apart design meegekregen waarbij de bovenzijde groter is dan de onderzijde. Het is een kwestie van smaak maar naar mijn idee is dit wel een vooruitgang in vergelijking met de wat saai vormgegeven spelers van voorgaande jaren. Daarbij is ook het in-slot design een flinke verbetering. Er komt geen lade meer uit de speler geschoven wat zorgt voor minder stof in de speler en minder componenten die kunnen breken. Aan de bovenzijde van de speler bevinden zich een aantal capacitieve knoppen die eenvoudig te bedienen zijn. De speler is ook een stuk slanker geworden met maar 27mm.

Panasonic DMP-BDT320 – Gebruik

Als we het over het gebruik hebben kunnen we natuurlijk niet om de nieuwe touchpad afstandsbediening heen. Dit is absoluut heel iets anders dan dat we van Panasonic gewend zijn maar het voegt ook absoluut waarde toe. Het aantal buttons is drastisch verminderd maar in plaats daarvan krijg je een touchpad zoals je dit bijvoorbeeld van een laptop kent. Door met je vinger over dit touchpad te vegen kun je binnen menu’s navigeren of applicaties in het Viera Connect platform bedienen. Veel functies die je op de afstandsbediening zou verwachten verschijnen nu in on-screen menu’s en daarbij zijn er speciale gestures (vingerbewegingen) die je kunt uitvoeren om een functie snel op te roepen of een film snel te starten. Het is even wennen om niet alles meer met de standaard knoppen te doen maar na een paar minuten heb je dit wel door.

De on-screen menu’s zijn, zoals we van Panasonic gewend zijn, zeer duidelijk en intuïtief. Geavanceerde functies zitten goed weggestopt zodat de gemiddelde gebruiker er niet lastig mee gevallen wordt en de basisfuncties zijn snel toegankelijk en overzichtelijk. Gelukkig komt er ook wat kleur in de menu’s terug waardoor je de hele ervaring een stuk plezieriger wordt. Een nadeel wat betreft het gebruik van de menu’s is dat de navigatie wel een stuk langzamer is geworden ten opzichte van vorig jaar. Het kan aan de touchpad afstandsbediening en de geavanceerdere menu’s liggen maar hier en daar zit er en flinke vertraging in het oproepen van een menu en het daadwerkelijk weergeven ervan. Geen groot nadeel maar wel iets dat achteruit is gegaan.

Een mooie feature is dat je verschillende instellingen kunt opslaan voor verschillende personen in huis. Zo kan de ene persoon wellicht meer genieten van een film met een hoog contrast en de andere persoon van een film met een laag contrast. Daarnaast kun je ook de achtergrond van het menu per persoon aanpassen en natuurlijk niet onbelangrijk, een andere smartphone toevoegen om de speler te bedienen.

Een functie waar we eigenlijk nooit problemen mee hebben gehad bij de Panasonic Blu-ray spelers is de streaming van media via DLNA. De computer (Mac) wordt snel gevonden en nagenoeg alle bestanden worden soepel gestreamd richting de speler. Bestanden als MP3, DivX HD, AVCHD, MKV en FLAC worden ondersteund. Mochten de wat grotere bestanden niet soepel lopen of niet geaccepteerd worden via de DLNA functie kun je ze zonder problemen middels de USB aansluiting afspelen.

Wat betreft de laadtijd is Panasonic een gemiddelde speler in de markt. Ik vraag me af hoe belangrijk het nog is dat een speler binnen 40 of 50 seconden opstart, maar goed. De gemiddelde laadtijd bij verschillende Blu-ray discs lag op zo’n 40-48 seconden. Er zit een Quick Start functie op met een speciale Smart Sensor die waarneemt wanneer er iemand op de bank plaatsneemt. Hierdoor kan de Quick Start modus ingeschakeld worden, wat de laadtijd ten goede komt. Hou er wel rekening mee dat dit het energieverbruik niet ten goede komt en de speler er voor aan moet staan.

Panasonic DMP-BDT320 – Viera Connect

Het Viera Connect platform is een welkome feature op de Blu-ray spelers. Het Viera Connect platform is de laatste maanden flink gegroeid maar is nog steeds een stuk minder toegankelijk en uitgebreid dan de Smart TV platformen van Samsung en Philips. Ook het gebruiksgemak is bij deze platformen beter en de interface, vooral van de Samsung Smart Hub, ziet er een stuk gelikter uit. Toch is Viera Connect een mooie toevoeging en biedt het aardig wat interessante applicaties en diensten waar je op een saaie zondagmiddag gebruik van kunt maken.

Daarbij is het mogelijk om videogesprekken te voeren middels Skype, alleen heb je hier wel een camera voor nodig die je als accessoire kunt kopen.

Panasonic DMP-BDT320 – Beeldkwaliteit

Het belangrijkste is natuurlijk de beeldkwaliteit, vooral wanneer het aankomt op Blu-ray films. Net als vorig jaar weet Panasonic hier weer een prachtig plaatje neer te zetten. De Full HD Blu-ray beelden zitten vol contrast en worden haarscherp weergegeven. Ook kleurgradaties en kleurtonen zijn nagenoeg subliem op deze speler en snelle horizontale camerabewegingen zijn voor deze speler geen enkel probleem. Ik heb geen vormen van artifacts of ruis kunnen ontdekken.

Zodra je een DVD gaat kijken wordt het allemaal net iets minder, iets wat wellicht niet zo erg opgevallen zou zijn als ik met DVD’s begonnen was. Het upscalen van DVD’s naar Full HD resolutie verloopt zonder problemen en behoort absoluut tot de top van de markt. Hier en daar is er wel sprake van jitter en artifacs, vooral bij snelle bewegingen. Bij de ene DVD is dit duidelijker dan bij de andere.

Het verschil tussen de DMP-BDT310 van vorig jaar en de DMP-BDT320 is niet heel groot. Een gebied waar het wel wat meer opvalt is bij 3D weergave. Crosstalk lijkt verminderd, de helderheid lijkt iets verhoogd en beelden lijken zelfs (wellicht door het voorgaande punt) comfortabeler voor de ogen te zijn. De diepte die gecreëerd wordt is overweldigend en zeer natuurlijk. 2D naar 3D conversie is naar mijn idee nog steeds een feature om tussendoor even aan te zetten maar voor landurig gebruik is het toch net wat te nep of juist te overweldigend.

Panasonic DMP-BDT320 – Audiokwaliteit

Twee features die de DMP-BDT320 meer heeft dan de DMP-BDT220 zijn High Clarity Sound Plus audio en Digital Tube Sound. Toevallig heb ik de DMP-BDT220 hier ook liggen en deze twee functies bieden absoluut meer mogelijkheden en een rijk en dynamisch geluid. De Digital Tube Sound voegt wat extra diepte aan het geheel toe wat op sommige momenten het geluid net wat dynamischer maakt. Het geluid van de DMP-BDT220 is absoluut niet slecht maar de DMP-BDT320 biedt net dat beetje meer wat je zeker merkt wanneer je een wat beter audiosysteem in de huiskamer hebt staan. Over het algemeen is de DMP-BDT320 zeker een goede optie wanneer je zowel goed beeld als goed geluid wilt hebben. Daarbij moet wel gezegd worden dat een high-end audiospeler voor de echte homecinema fan de beste keuze blijft.

Panasonic DMP-BDT320 – Conclusie

Helaas heb ik de DMP-BDT500 nog niet kunnen reviewen maar kijkend naar de prestaties van de DM-BDT320 lijkt het me sterk dat daar nog heel veel in verbeterd kan worden. Het verschil zal dan ook zitten in de extra analoge (7.1) aansluitingen en de extra HDMI uitgang. De DMP-BDT320 laat absoluut zien dat Panasonic nog steeds weet hoe beeld in optimale conditie naar het scherm gebracht moet worden. Afgezien van wat trage menu’s en upscaling met kleine verbeterpunten is de DMP-BDT320 zeker een aanrader voor elke home cinema liefhebber die op zoek is naar een nieuwe Blu-ray speler.

De DMP-BDT320 verschijnt langzaam aan in Nederland voor een adviesprijs van 269 euro.

9.0

Beoordeling

Minpunten
  • Minimaal betere beeldkwaliteit dan de BDT220 Een van de duurdere spelers Minimaal uitgerust Smart TV platform __END__ Touchpad afstandsbediening Indrukwekkende 3D weergave Indrukwekkende HD weergave

Reacties (12)