Oled tv’s en technieken

Sony A9 oled tv

Oled is een nieuwe technologie, waarvan we inmiddels heel wat horen. Maar wat is de status van de techniek nu we eigenlijk pas net geïntroduceerd zijn aan de led-techniek?

Dit artikel is inmiddels verouderd en bevat niet alle informatie over oled en oled-televisies. Klik via onderstaande link door naar ons nieuwste en meest uitgebreide artikel over de oled-techniek en oled-televisies.

LG OLED65GX-lifestyle
Lees ook

OLED – alles dat je moet weten over OLED-TV’s en OLED-technieken

De drie letters led zijn natuurlijk een gedeelte van het woord oled, maar een oled tv is iets totaal anders dan de led tv die we nu kennen. De led tv zoals we die nu kennen is namelijk gewoon een lcd tv met led achtergrondverlichting of led verlichting vanaf de zijkanten.

Wat houdt de oled technologie in?

De precieze technologie van een oled display zullen we je besparen, maar een oled-paneel bestaat uit een aantal kleine diodes (lampjes). Een diode is een erg kleine bron van licht met een organisch bestanddeel dat zelf licht geeft. Deze techniek gebruikt dus geen achtergrond verlichting omdat de beeldpunten zélf licht geven wanneer er een elektrische lading doorheen gaat. Lcd en led tv’s maken gebruik van achtergrondverlichting en kunnen daardoor ook niet zo dun geproduceerd worden als oled tv’s.

Lees verder in het artikel ‘Wat is het verschil tussen een led tv en een oled tv‘.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Omdat de beeldpunten zelf licht geven kan er een erg hoog contrast gecreëerd worden. De beeldpunten kunnen erg helder zijn maar kunnen ook totaal uitgezet kunnen worden. Hierdoor kan compleet zwart weergegeven worden. Daarnaast is de weergave van de kleuren en responstijd stukken geavanceerder en beter dan de huidige lcd/led techniek. Het paneel is gemiddeld 1.000 keer sneller dan een lcd paneel met led achtergrondverlichting. Ook geeft de techniek een betere kwaliteit dan plasma. Bovendien is de kijkhoek erg groot omdat de beeldpunten zelf licht kunnen geven. Andere belangrijke punten zijn dat oled displays nog veel platter gefabriceerd kunnen worden dan led displays en ook het energieverbruik is veel minder dan we tot nu toe gewend zijn.

Alleen de prijs laat nog te wensen over. Momenteel moet je voor een 55-inch model al snel aan 2.500 euro denken. Het productieproces voor met maken van een oled scherm kan vele malen makkelijker en efficiënter dan het proces voor het maken van de huidige tv-schermen, maar is momenteel nog te geavanceerd en complex. Fabrikanten zijn druk bezig dit proces te verfijnen en de kosten ervan te verlagen. Hierdoor kunnen we wel verwachten dat de prijzen flink zullen dalen wanneer de schermen gemeen goed worden. Van oled displays is alleen de levensduur nog onbekend. Hiervoor is de techniek nog te nieuw en moet nog uitgebreider getest worden. Een probleem dat in ieder geval op de sommige modellen opduikt is het ‘inbranden’ van beelden. Als gebruikers voor zeer lange tijd hetzelfde beeld laten staan kan dit ertoe leiden dat (delen van) beelden vaak zichtbaar blijven.

Lees meer over alle voordelen en nadelen in ons artikel oled tv’s: alles dat je moet weten. Hier vind je ook informatie over de fabrikanten die met de techniek aan de slag gaan en de modellen die in Nederland verschijnen.

Meer informatie

Meer informatie en vooral ook meer recente informatie over nieuwe tv’s, prijzen en lanceringen vind je in ons oled archief. Ook kun je in ons review-archief alle reviews van oled-televisies bekijken.

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Homecinema Informatiegids.