Screenshot maken met je Android tablet: hoe werkt het?

11 februari 2014 3 Minuten 6 Reacties
Nexus-7-2013-retina

De laatste tijd krijgen we aardig wat vragen over hoe je screenshots, oftewel schermafbeeldingen, kunt maken op Android tablets. Veel fabrikanten maken gebruik van eigen software-knoppen of combinaties van hardware-knoppen en dus kan het lastig zijn de juiste manier te vinden. In dit artikel geven we de meest voorkomende manieren op een screenshot te maken met je Android tablet.

Software-knop voor screenshot

Het eerste waar je naar moet kijken is de mogelijkheid om een schermafbeelding te maken middels een speciaal daarvoor ontwikkelde knop in de software. Er zijn een verschillende fabrikanten die een speciale knop aan de interface toevoegen om een screenshot te maken. Zo heeft Acer bijvoorbeeld in de Acer Ring een knop voor het maken van een schermafbeelding en bieden de Samsung Galaxy Note tablets de mogelijkheid om met het Air Command menu een screenshot te maken.

Sommige Samsung Galaxy tablets hebben zelfs een instelling waarmee middels een bepaalde swipe-beweging een screenshot gemaakt kan worden. Het is lastig om hier per fabrikant op in te gaan, vooral ook omdat deze functie na een update nogal eens kan wijzigen of verplaatst kan worden. Bekijk dus goed de mogelijkheden die reeds in de interface (skin van de fabrikant) gebogen worden.

Schermafbeelding maken met hardware-knoppen

Sinds de komst van Android 4.0 Ice Cream Sandwich is het maken van een schermafbeelding met je Android tablet een stuk makkelijker geworden. Er is namelijk één standaard manier die door veel fabrikanten gebruikt wordt. Helaas zien we de laatste tijd weer een trend dat fabrikanten van deze manier afwijken, maar het is in ieder geval te proberen of deze manier voor jouw tablet werkt;

Houd de de standby-knop en de volume omlaag-knop tegelijkertijd voor ongeveer een of twee seconden ingedrukt. Vervolgens zou je een flits op het scherm moeten zien waarna er een schermafbeelding gemaakt is. Voor tablets die een home-knop hebben is soms de combinatie van de home-knop en de standby-knop de oplossing. Bij beide manieren verschijnt het gemaakte screenshot in de galerij-app, geordend onder het kopje ‘schermafbeeldingen’.

Afwijkende manieren voor maken screenshot

Zoals gezegd is het lastig om voor elke tablet en elke software-versie van de betreffende tablet de manier voor het maken van een schermafbeelding te omschrijven. De meeste kans op succes heb je met bovenstaande manieren. Er zijn echter een aantal populaire tablets die een afwijkende manier hebben voor het maken van een screenshot.

Zo kun je met de S-Pen en het Air Command menu op de Samsung Galaxy Note apparaten snel een screenshot maken en hier een notitie aan toevoegen, kun je met het tegelijkertijd indrukken van de home-knop en de standby-knop op de Samsung Galaxy Tab tablets een screenshot maken en heeft Acer de mogelijkheid voor het maken van een schermafbeelding aan de Acer Ring interface toegevoegd. De Galaxy Tab 2 tablets maken weer gebruik van de volume omhoog-knop plus de standby-knop combinatie.

Schermafbeelding maken met app

Mocht je er echt niet meer uitkomen dan kun je in de Play Store op zoek naar een applicatie waarmee het maken van een screenshot mogelijk gemaakt wordt. De meeste van deze apps zijn echter alleen geschikt voor tablets en smartphones die geroot zijn. Als dit niet het geval is bij jouw tablet kun je bijvoorbeeld de NoRoot-app eens proberen.

Meer tips en adviezen

Wil je meer weten over het gebruik van je Android tablet? Neem dan ons archief met tips en adviezen door. Mocht je na het lezen van de artikelen met tips en adviezen nog vragen hebben over het gebruik van je tablet of geen idee hebben welke tablet nu geschikt is voor je, dan kun je terecht in onze Tablets Vraag & Antwoord.

Reacties (6)