Wat is multiroom audio en hoe werkt het?

11 mei 2016 5 Minuten 2 Reacties
sonos move tuin

We hebben het er de laatste tijd vaak over; multiroom audio. Maar, wat is het precies en hoe werkt het? In dit artikel zetten we uiteen wat een multiroom audiosysteem precies inhoudt, hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt.

Wat is multiroom audio?

Multiroom audio is simpel gezegd het in meerdere kamers in huis afspelen van muziek, ongeacht waar de bron/installatie zich bevindt. Het komt tegenwoordig veelal naar op streaming; het streamen van muziek naar meerdere kamers in huis. In deze kamers moet echter wel een speaker aanwezig zijn, al dan niet aangesloten op een versterker.

Soorten multiroom audio

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten multiroom audio, welke niet direct met een andere benaming omschreven worden. Zo bieden veel receivers nog altijd de mogelijkheid om speakers in een andere zone (mogelijk wel versterkt) aan te sturen. Sluit dus een extra paar speakers aan op de Zone 2-aansluitingen van de receiver, plaats deze in een andere ruimte en je kunt in die andere ruimte van muziek genieten. Meer over deze mogelijkheid lees je in ons artikel over multi-zone en multiroom audio op receivers. Daarnaast beschikken receivers ook steeds vaker over een standaard voor het draadloos streamen van audio naar andere apparaten en speakers in huis. Zo ondersteunt Onkyo de FireConnect-standaard waardoor audio van alle bronnen draadloos naar apparaten en speakers die dezelfde standaard ondersteunen gestreamd kan worden.

De soort multiroom audio waar we het in dit artikel over hebben is de soort waarbij één centrale applicatie voor je smartphone of tablet als basis dient. Deze app wordt gekoppeld aan diverse draadloze speakers die in verbinding staan met je WiFi-netwerk. Deze speakers communiceren met de app en met elkaar waardoor je in het hele huis naar muziek kunt luisteren.

Compatibiliteit

Verschillende fabrikanten hebben inmiddels multiroom audiosystemen op de markt gebracht en eigenlijk kun je het zo zien dat de multiroom-oplossing van elke fabrikant een systeem op zich is. Vooralsnog wordt er niet één standaard gebruikt waardoor je speakers van merk A met speakers van merk B kunt laten communiceren. Kies je dus voor een multiroom systeem van Denon, dan ben je aangewezen op de multiroom-speakers van dat merk. Hetzelfde geldt voor Panasonic, Sony, Philips, Raumfeld, LG en Samsung.

Draadloos muziek luisteren met multiroom audio

Het principe van multiroom audio is vrij simpel. Je kiest voor een multiroom audiosysteem van een specifiek merk en koopt een aantal speakers die je in verschillende ruimten in huis wilt plaatsen. Na aankoop installeer je een applicatie op je smartphone waarmee je de geplaatste speakers (alleen voorzien van een stroomkabel) koppelt met je WiFi-netwerk. De speakers worden aan de applicatie toegevoegd en hier kun je ze selecteren om muziek weer te geven. De app is het middelpunt; vanuit hier bepaal je dus de bron voor de muziek en selecteer je één of meerdere speakers om de audio weer te geven. De meeste multiroom audiosystemen bieden ondersteuning voor populaire muziekdiensten als Spotify, Deezer en Tidal. Ook is er in de meeste gevallen toegang tot je eigen NAS, je DLNA-apparaten, de op je smartphone opgeslagen muziek en internet radiostations. Sommige speakers beschikken over extra inputs, bijvoorbeeld een usb- en/of line-input. Als je hier een mediaspeler of andere bron op aansluit kun je deze input ook selecteren via de applicatie en de bron vervolgens over de betreffende speaker (of meerdere speakers) laten klinken.

Multiroom audio biedt diverse voordelen ten opzichte van traditionele muzieksystemen. Zo kun je daadwerkelijk alles bedienen middels de applicatie op je smartphone; je hoeft niet meer op te staan, het volume op het apparaat te wijzen of een speaker fysiek aan te zetten. Daarnaast kunnen meer personen in huis de app installeren en zo de muziekweergave beïnvloeden. Ook is het mogelijk dat persoon A in kamer A naar muziek luistert terwijl persoon B in kamer B en C zijn eigen muziek aan heeft staan. De meeste fabrikanten bieden ook de mogelijkheid om zones aan te maken. Selecteer een zone en de muziek wordt direct via de speakers binnen die zone afgespeeld. En het mooie is daarbij dat je het systeem kunt uitbreiden wanneer je wilt. Een extra speaker voor de tuin? Kopen, plaatsen, koppelen en klaar.

Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het verstandig te kijken naar welke speaker in welke ruimte past. Een te kleine speaker kan een grote ruimte vaak niet goed vullen en een dure grote speaker is zonde van het geld voor een kleine ruimte als een badkamer. Fabrikanten geven vaak aan voor welke ruimte de speakers het meest geschikt zijn. En wil je bovendien stereogeluid in een specifieke ruimte? Dan bieden fabrikanten vaak de mogelijkheid om een stereoset aan te schaffen of twee speakers naast elkaar te plaatsen. En, heb je al een home cinema- of hifi-systeem staan? Dan kun je deze ook koppelen met het multiroom-systeem. De meeste fabrikanten van deze systemen hebben namelijk adapters of connectoren in het assortiment waardoor elk ander systeem in het multiroom-systeem geïntegreerd kan worden.

Meer informatie

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van home cinema-apparatuur, waaronder speakers, vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Reacties (2)