Review: HP Spectre x360 (13-ae0xx)

23 mei 2018 + 10 minuten 0 Reacties
hp-spectre-x360-2018-foto-1

De HP Specte x360 (2018) is een 2-in-1 laptop die draait op Windows 10. Er zijn twee versies beschikbaar: een met een scherm van 15,6-inch en een met een scherm van 13-inch. De modellen verschillen verder op het gebied van specificaties. Naast 16 GB aan werkgeheugen en een opslagcapaciteit van minstens één terabyte, zijn de apparaten voorzien van een Intel Core i7-processor.

Wanneer je ieder jaar een nieuwe versie van je 2-in-1 laptop uitbrengt, dan is het je enigszins vergeven dat je geen grote stappen vooruit zet op het gebied van specificaties en design. Het nieuwste model is dan altijd een iteratie van het vorige model, wat op zijn beurt al een iteratie is. Ondanks het feit dat HP dit al jaren zo doet, kunnen we toch iedere keer spreken van een geslaagd product — eentje waar je de hoofdprijs voor betaald. Hoe zit dat met de HP Spectre x360 van 2018? We bekijken het in de onderstaande recensie.

HP Spectre x360 (2018) – specificaties

HP Spectre x360 (2018)
Scherm 13- of 15,6-inch, 3.840 x 2.160 pixels
Digitizer Ja
Processor Intel Core i7 (8th gen)
RAM 16 GB
Opslaggeheugen 1 TB – 2 TB
SD Ja
HDMI Ja
USB Ja, usb-c
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s 1080p
Accu 90 Wh Lithium Polymer – 84 Wh Lithium Polymer

Specs

De belangrijkste verbetering ten opzichte van het model van vorig jaar is de processor. Dit jaar is er gekozen voor een achtste generatie Intel Kaby Lake-processor. Daar zitten vier kernen in die minimaal zijn geklokt op 1,8 GHz en stoppen op 3,7 tot 4,0 GHz. Verder is de laptop uitgerust met 16 GB aan werkgeheugen, wat het dubbele van onze aanbeveling van 8 GB is, evenals tenminste 1 TB aan opslagruimte. Met deze specs aan boord zul je nergens het idee hebben dat de HP Spectre x360 het ergens moeilijk mee heeft in je (dagelijkse) gebruik.

HP Spectre x360 (2018) – hardware en design

Qua design verandert HP niet snel wat aan de Spectre-lijn en daar zijn we behoorlijk blij mee. De 2-in-1 is behoorlijk dun, stijlvol en zakelijk. Bovendien maakt die koperen afwerking de verder donkere behuizing echt af. Het is een plaatje om naar te kijken, maar dat mag dan ook wel wanneer je ergens 1.799 euro voor betaalt. Het apparaat is dunner dan een gemiddeld laptop, maar zwaarder dan een gemiddelde Windows 10-tablet. Maar we verwachten dat je er toch vaak op een tafel achter zult werken, dus daar heb je verder geen last van.

Aan de zijkanten zitten de verschillende poorten, zoals een razendsnelle Thunderbolt 3-poort voor externe displays, de oplader en andere apparaten. De 15,6″-versie heeft ook een extra hdmi-poort, maar die zit niet op de kleinere 13-variant (die wij hier testen). Verder wijken de laptops van elkaar af wanneer je de toetsenborden naast elkaar legt. De grote versie heeft nog een numpad aan de zijkant, terwijl de kleine versie die niet heeft. Daarnaast zitten er geen ventilatiepoorten aan de zijkant, alleen aan de onderkant van de 2-in-1.

Display

Het 13″-scherm heeft een indrukwekkende resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels en levert een scherp, helder en ontzettend levendig scherm af. Wanneer je een video in de 4k-resolutie bekijkt, dan kun je er optimaal van genieten aangezien de hoge resolutie op zo’n klein scherm een ontzettend strak beeld oplevert. Details komen goed tot hun recht, ook bijvoorbeeld in foto’s die je in een hoge resolutie hebt geschoten. Mocht je iets meer uit je accu willen halen, dan kun je de resolutie nog verlagen naar 2k of natuurlijk full hd.

Het scherm kan ook redelijk helder worden ingesteld. Met 340 nits is het hoger dan een gemiddelde (normale) laptop. In dezelfde prijsklasse heb je laptops en 2-in-1 modellen die een hoger aantal nits haalt, maar de vraag is hier hoeveel je nodig hebt. In principe kun je er meer dan prima op werken wanneer je in een lichte (kantoor)omgeving werkt. Werkt je graag buiten dan kan het wellicht beter zijn om even de schaduw op te zoeken. Over het algemeen is er echter wel genoeg helderheid voor de dagelijkse werksituaties.

Connectiviteit

Tussen de 13- en 15,6″-versie van de HP Spectre x360 zitten, zoals beschreven enkele verschillen. Op het model dat wij testen zitten twee Thunderbolt 3-poorten, een koptelefoonaansluiting, een reguliere usb-poort (voor het aansluiten van bijvoorbeeld je oude muis) en een vingerafdrukscanner. De grotere variant beschikt ook nog eens over een extra hdmi-poort. De Thunderbolt 3-poorten worden gebruikt voor externe accessoires (zoals een beeldscherm) of het opladen van het apparaat. Links zit ook nog de aan-uitknop, inclusief klein led-lampje.

Speakers

De speakers zitten aan de onderkant van de HP Spectre x360. Dat is nooit een prettige plek, omdat het geluid dan weggemoffeld kan klinken. Gelukkig valt het enigszins mee, zolang je maar hoge verwachtingen hebt. De speakers, afgestemd door Bang & Olufsen, leveren een redelijke sound af, die ook nog hard gezet kan worden zonder duidelijke verstoringen. Voor laptopspeakers klinkt het geluid redelijk gebalanceerd. Je krijgt ook een app waarmee je het geluid kunt aanpassen; zet hem op de muziekstand en laat hem daar lekker op staan.

Camera’s

Op het gebied van camera’s hoef je vaak niet veel te verwachten wanneer ze geïntegreerd zijn in een 2-in-1 laptop. Maar de twee megapixel-variant die in de HP Spectre x360 zit, weet toch te verrassend. Het full hd-beeld laat redelijk wat detail zien, waardoor die het niveau van een simpele Skype-camera ontstijgt. Bovendien kan de camera nauwkeurig kleuren overnemen. Ook hier moet je geen wonderen verwachten natuurlijk, want het is nog steeds een extraatje — maar ondanks dat is het een betere camera dan vorig jaar.

Accuduur

HP maakt het geheel compleet met een accu die, bij normaal gebruik, gerust een werkdag mee kan gaan. Je kunt ongestoord acht tot negen uur onafgebroken werken op de HP Spectre x360. Neem je ondertussen nog pauze, of misschien wel twee, dan kun je in de avond ook nog even wat doen, zonder dat je het apparaat constant hoeft op te laden. Dat is behoorlijk indrukwekkend voor een laptop met een 4k-resolutie. Dit geldt dan voor de versie met de i7-processor (onze versie). De variant met de i5-processor gaat nog iets langer mee.

Toetsenbord, trackpad en stylus

De trackpad op de HP Spectre x360 werkt ontzettend goed. Het gladde oppervlakte maakt navigeren ontzettend soepel en simpel. Alle bewegingen die Windows 1o 0ndersteunt worden ook altijd goed geregistreerd. Bovendien is de pad ook nog eens erg groot, waardoor je nooit ineens buiten de beschikbare omgeving zit. Verder levert HP ook een stylus bij de laptop en die is verder prima. Het is geen hoogvlieger, maar het is wel fijn dat die er gewoon gratis bij zit. Bovendien kun je hem gebruiken als presentatiehulpmiddel.

HP heeft weinig verandert aan het toetsenbord en zijn layout en dat is prima. Want het toestenbord tikt lekker en is breed genoeg. Sterker nog, de layout is zelfs ietwat breder dan op een 15,6″-laptop, maar dan zonder het numerieke toetsenbord. Rechts tref je nog wel een extra set knoppen aan; knoppen die normaal heel klein ergens tussen worden gepropt of onder de fn-toets verstopt zitten. Daarnaast kun de knoppen worden verlicht. Kleine minpunten zijn misschien de kleine pijltjesknoppen (omhoog en omlaag) en de deleteknop die helemaal rechts zit.

HP Spectre x360 (2018) – software

De HP Spectre x360 draait op Windows 10. Dat is nog altijd een perfect besturingssysteem voor een multifunctioneel apparaat, dat te gebruiken als laptop en tablet. Veel apps en programma’s zijn voor beide gebruiksmomenten geoptimaliseerd, evenals het besturingssysteem zelf, waardoor je moeiteloos van modus naar modus kunt gaan. Daarnaast is het ontzettend fijn om te zien dat HP ervoor gekozen heeft weinig vooraf geïnstalleerde apps mee te leveren. Je krijgt de basale apps die nodig zijn voor de aanwezige hardware.

HP Spectre x360 (2018) – in gebruik

Wanneer je vaak met een laptop op schoot werkt, pas dan wel op. De HP Spectre x360 kan best warm worden tijdens veelvuldig of langdurig gebruik. Werk je gewoon op een tafel, dan kun je het merken aan je handpalmen. De laptop wordt niet ontzettend heet, maar het kan op den duur wel als vervelend worden ervaren. Gelukkig blijft de touchpad relatief koel (koelen dan de rest van het apparaat), terwijl het toetsenbord ook iets kan opwarmen tijdens het werken of gamen. Bovendien kan de ventilator ook best een lawaai maken.

Omdat het een 2-in-1 laptop is, kun je de HP Spectre x360 ook gebruiken als een Windows 10-tablet. Dat doe je door het toetsenbord helemaal naar achteren te draaien. Wanneer je dat doet, dan merk je dat de schermranden misschien net even te dun zijn voor een comfortabel gebruik. Het gaat dan met name om de randen aan de zijkant (in horizontale stand). Houd je hem verticaal vast, dan is er niet zo veel aan de hand. Daarnaast kun je de laptop ook in tent- en presentatiestand gebruiken door het toetsenbord te draaien.

Prestaties

Je koopt de HP Spectre x360 niet om erop te gamen. Maar mocht je dat willen doen, dan kan het best. Speel dan niet de spellen die veel vragen op het gebied van graphics. Hoewel de laptop best de high setting kan hebben wat de meeste games betreft, raden we toch aan voor medium te kiezen wanneer je merkt dat de framerate zakt. Tijdens je kantoortaken zul je nergens merken dat je 2-in-1 het zwaar heeft, in welke stand je hem ook gebruikt. Daarvoor is de hardware te krachtig (en dit is ook gewoon iets dat je mag verwachten).

HP Spectre x360 (2018) – conclusie

De elegante HP Spectre x360 is net zo aantrekkelijk om te gebruiken als die eruit ziet. De achtste generatie Intel-processor en de hoeveelheid werkgeheugen maken van dit apparaat een ontzettend krachtig beestje, eentje waarin je prima in full hd kunt gamen zonder echte problemen. Bovendien kun je er ontzettend fijn op werken door het prettige toetsenbord, de grote trackpad en de hoge resolutie van het scherm. Vergeet ook niet de accuduur van ruim acht uur. Je kunt er dus prima een dag op werken, zonder onderbrekingen.

Er zijn ook wat nadelen aanwezig. Zo is het scherm best helder, maar niet altijd helder genoeg om er ook buiten mee in de tuin of op het terras te werken, zonder een laag schaduw. Daarnaast kan het apparaat ook behoorlijk warm worden en zijn de schermranden in tabletmodus best smal, waardoor je soms ongewild met je vinger op het scherm zit. Buiten dat levert de HP Spectre x360 vrijwel alles wat je zoekt in een premium laptop — maar de hoge prijs kan voor veel geïnteresseerden toch nog steeds roet in het eten gooien.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Premium design
  • Accuduur
  • Specificaties

Minpunten
  • Kan best warm worden

  • Helderheid
  • Duur

Reacties (0)