Beste games van dit moment – deel 7a (najaar 2018)

15 september 2018 + 10 minuten 0 Reacties
spider-man

In dit overzicht bespreken we de beste games die je dit najaar kunt spelen op je Xbox One (X), PlayStation 4 (Pro) en Nintendo Switch. In dit artikel kijken we onder meer naar Spider-Man, Dragon Quest XI, Sonic Mania Plus en Octopath Traveler.

Spider-Man

We gaan het gewoon meteen zeggen: dit is de beste Spider-Man-game ooit gemaakt. In Spider-Man voor PlayStation 4 ben je Peter Parker die al acht jaar lang met z’n masker op rondslingert door New York. Wanneer je de game opstart, krijg je meteen te maken met allerlei bekende personages, zoals Otto Octavius, Aunt May en natuurlijk de Kingpin. Je krijgt als taak de laatstgenoemde schurk neer te halen en doet dat natuurlijk vrij vlot. Want hey, je bent immers Spider-Man die alles niets minder dan spectaculair afrondt.

Het is duidelijk dat ontwikkelaar Insomniac Games veel aandacht heeft besteed aan de vormgeving en basis van het spel. Weinig PlayStation 4-spellen ogen zo gelikt en schieten zo vloeiend over je beeldscherm voorbij als deze titel. En dat is een behoorlijk prestatie, aangezien Spider-Man bekend staat om z’n lenigheid, acrobatische kunsten en snelle aanvallen, waardoor je ook echt een stabiele engine en stevig platform nodig hebt om alles netjes in beeld te brengen. We zijn weinig technische fouten tegengekomen in New York City.

Liefhebbers van superheldengames willen vast en zeker een vergelijking trekken met de Batman: Arkham-serie, van ontwikkelaar Rocksteady. Deze ontwikkelaar heeft een fantastisch blauwdruk neergelegd voor dit type avonturenspellen, zeker op het gebied van gevechten, het maken van combo’s en het introduceren of implementeren van (bekende) personages. Insomniac heeft hier goed naar gekeken, maar geeft er ook een eigen draai aan waardoor Spider-Man voor PlayStation 4 toch zijn eigen smoel heeft.

Spider-Man is simpelweg de beste Spidey-game ooit gemaakt, maar dat betekent niet dat alles foutloos is. Soms kan de superheld nog wel eens vreemd reageren op de omgeving wanneer die ergens achter blijft hangen of wanneer je te snel een bepaalde move wil uithalen. En ook is het zo dat de activiteiten in de stad nogal repetitief zijn, maar het gevoel dat het spel tijdens het slingeren door de stad maakt een hoop van die repetitieve taken toch enorm leuk. Als je een PlayStation 4 hebt en je bent op zoek naar een toffe avonturentitel, dan is dit je game.

Dragon Quest XI: Echoes Of An Elusive Age

Aan role playing games (rpg’s) tegenwoordig geen gebrek, helemaal op de PlayStation 4. Dragon Quest XI: Echoes Of An Elusive Age is er ook zo één, die zowel fans van de serie of het genre en nieuwkomers moet kunnen bekoren. De gameplaysystemen binnen deze titel kunnen namelijk erg diep gaan, maar lang niet alles is verplicht. Als je ergens geen zin in hebt is dat niet heel erg en is het vaak nog mogelijk bepaalde items op een andere manier te verkrijgen. Maar hoe dieper je gaat in dit spel, hoe leuker het uiteindelijk wordt.

De XI in de titel staat uiteraard voor het cijfer elf, dit is dan ook het elfde deel in een videogameserie die begon op de NES. Sindsdien heeft uitgever en ontwikkelaar Square Enix weinig aan de basis, maar juist veel aan veel dingen eromheen verandert. Dragon Quest is zo’n serie die niet vergeet waar die vandaan gekomen is, terwijl er toch moderne elementen geïntroduceerd kunnen worden. Dat houdt de serie als geheel fris en toegankelijk, terwijl spelers vanaf het eerste uur nog steeds het avontuur kunnen beginnen waar ze mee zijn opgegroeid.

Dat dit het elfde deel in de serie is, betekent gelukkig niet dat je de voorgaande games gespeeld moet hebben om het verhaal te begrijpen. De game staat geheel op zichzelf en presenteert gloednieuwe personages, uiterst plezierige verhaallijnen en prachtig vormgegeven locaties. Er is bijna geen saai moment zichtbaar in deze videogame, die kan worden samengevat als één van de beste rpg’s ooit gemaakt. Aan werkelijk waar alle elementen is zichtbaar dat hier veel liefde en aandacht aan is besteed. Dragon Quest XI verdient het om gespeeld te worden.

Octopath Traveler

Nog zo’n traditionele rpg: Octopath Traveler. Ook deze is afkomstig van Square Enix. De makers van deze titel hebben goed gekeken naar de rpg’s van weleer, die je op je Super Nintendo of Sega Mega Drive hebt kunnen spelen. Dat resulteert in een redelijk platte wereld die je kunt verkennen, die is voorzien van moderne technieken. De makers noemen dit HD-2D: een mix van sprites (vaak met de hand getekend) en 3d-effecten. Dat geeft de game een unieke presentatie mee die je vrijwel nergens anders aantreft in een role playing game.

In het spel speel je met in totaal acht personages. Je hebt zelf in de hand waar het verhaal begint, maar elk verhaal begint op een compleet ander punt. Elk personage heeft natuurlijk ook zijn eigen krachten, vaardigheden en zwakten, waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens de vele gevechten in het spel. Omdat de game goed naar het verleden heeft gekeken, krijg je te maken met willekeurige battles op het veld, waardoor je van tevoren niet weet wanneer je wordt aangevallen. Gelukkig wordt dit nooit irritatie door de hoeveelheid gevechten.

We zeggen er wel bij dat Octopath Traveler niet voor iedereen is weggelegd. Ja, het spel is behoorlijk toegankelijk, maar er zijn best wat gameplayelementen waar je rekening mee moet houden en ook de dialogen kunnen soms net even te lang duren. Dat is vervelend wanneer je onderweg op je Nintendo Switch speelt en nog even een stukje verder wil komen. Het tempo zit er dus niet altijd goed in, maar de echte rpg-liefhebber ziet dat niet als een minpunt. Die wil het liefst zo lang mogelijk genieten en dat is precies wat je in Octopath Traveler kunt doen.

Sonic Mania Plus

Sega kan eigenlijk al jaren niet echt meer met de Sonic-franchise omgaan. Sonic Generations is nog steeds een tof spel en Sonic Forces is acceptabel genoeg voor de fans, maar de game Sonic Mania bracht Sonic toch echt terug naar zijn hoogtijdagen. Net als Octopath Traveler hebben de makers, in dit geval fans van de serie die Sega hebben kunnen overtuigen met hun eerdere werk, goed gekeken naar wat wel en niet heeft gewerkt in eerdere titels en hebben vrijwel alle bekende en goede elementen teruggehaald voor deze release.

Nu is daar Sonic Mania Plus. In de basis is dit nog steeds dezelfde titel als voorheen, maar dan met een aantal extra elementen. Zo zijn er nu twee extra speelbare personages, die alleen bekend zijn bij de echte fans van deze franchise: Mighty the Armadillo en Ray the Flying Squirrel. Beide hebben ook hun eigen vaardigheden waarmee je de levels kunt verkennen, waardoor je dus heel de (oude) game opnieuw kunt doorlopen met deze twee vlotte aanwinsten. Mighty beschikt over een soort hameraanval, terwijl Ray door de lucht kan zweven.

Daarnaast is nu de Encore-modus toegevoegd. Deze modus speelt zich af na de gebeurtenissen van Sonic Mania en Sonic Forces, waarin spelers te maken krijgen met aangepaste Zones met nieuwe regels. Je krijgt toegang tot nagenoeg alle Mania-levels, met hier en daar aangepaste kleuren en objecten die verplaatst zijn. Ook zijn er nieuwe omgevingen te vinden, die voorheen niet in de game zaten. Kortom: heb je genoten van Sonic Mania en wil je er nog meer uithalen? Voor vijf euro extra kun je de Plus-update nu downloaden.

We Happy Few

In de game We Happy Few krijg je te maken met regels waar je je aan moet houden, in een alternatieve versie van Engeland in de jaren zestig. Het is een retrofuturistisch land verwoest door oorlog, opgebouwd door gedesillusioneerde, blije mensen. Zo op het eerst gezicht is iedereen – en alles – blij, maar je ontdekt al gauw dat deze prachtige wereld op het punt staat in elkaar te storten. Want niemand houdt het vol heel z’n leven te moeten lachen, terwijl er niets te lachen valt. Achter al die maskers schuilt daarom een donker geheim.

Wanneer je deze game speelt – of de trailer bekijkt – dan krijg je zo’n griezelige vibe over je heen. Het intrigeert en zet aan tot spelen, wat heel vaak neerkomt op meedoen met de rest, lachen en je ‘happy pills’ innemen. Val je op door ander gedrag te vertonen, dan worden de lokale bewoners achterdochtig en krijg je al snel problemen. De makers van deze game willen een volwassen verhaal presenteren en dat is hen wat ons betreft gelukt, al ligt alles er natuurlijk wel dik bovenop. Het maakt de ervaring, van begin tot eind, er echter niet minder op.

Met verschillende moeilijkheidsniveaus, permadeath (doodgaan betekent opnieuw beginnen) en drie modes heb je genoeg te doen in We Happy Few. Dat gezegd hebbende kunnen we ons toch niet aan de indruk onttrekken dat de game wellicht beter uit de verf had gekomen met wat meer ontwikkeltijd, maar gelukkig zijn dit geen problemen die niet met een simpele patch, nu of in de toekomst, kunnen worden opgelost. Uiteindelijk weet de game je te overtuigen vanwege de setting en het verhaal; de gameplay had wel iets sterker gekund.

Shenmue 1 & 2

Fans hebben er jaren op moeten wachten, maar Shenmue 3 komt dan eindelijk deze generatie spelcomputers. En met eindelijk bedoelen we pas volgend jaar augustus, maar we zijn allang blij dat er nu eindelijk een datum is vrijgegeven door Sega. Tot die tijd hebben we natuurlijk meer dan genoeg games om ons mee zoet te houden, maar waarom zou je dan niet nog eens de eerste twee games uit deze serie spelen? Wil je de Dreamcast-versies spelen, dan ben je daar een godsvermogen aan kwijt. En de Xbox-versies zijn ook nog behoorlijk prijzig.

Daarom is ervoor gekozen de games opnieuw uit te brengen voor PlayStation 4 en Xbox One. Zo kun je de gouden tijden herleven van een game die puur een product uit z’n tijd is. Dat zeggen we er wel even bij: gameplayelementen voelen soms nogal achterhaald of houterig aan, maar dat is wel wat bij deze serie hoort. Destijds was het de eerste in z’n soort en heeft het de weg vrijgemaakt voor onder meer de Yakuza-serie, die al een hoop elementen heeft verbeterd. Die verbeteringen komen helaas niet naar voren in deze heruitgave.

Begrijp ons niet verkeerd: we zijn heel blij met deze heruitgaven, maar een kleine poetsbeurt had niet misstaan. Aan de andere kunt kun je beargumenteren dat de game puur zijn overgezet (de audioproblemen hebben zelfs de overstap gemaakt) en dat je de ervaring krijgt zoals die jaren geleden gepresenteerd werd. Gamers die meer gewend zijn van hun games kunnen zich beteuterd voelen tijdens het spelen van dit spel, maar bedenk dan wel dat je hier te maken hebt met een stukje geschiedenis. En dat is, zeker voor deze lage prijs, ook heel wat waard.

Strange Brigade

Strange Brigade is een third-person shooter van de makers van de Sniper Elite- en Zombie Army-series. Degenen die deze spellen hebben gespeeld, zullen in Strange Brigade veel gedeeld dna vinden, maar de verschillen zijn talrijk genoeg dat deze nieuwste poging op zich vrij goed staat. Over negen verschillende levels, plus de Horde- en Score Attack-modi, hebben spelers de taak om te klauteren rond weelderige ruïnes vol met schatten, verraad en teamwork, allemaal verteld door een humoristische host. De game neemt zichzelf niet heel serieus.

Strange Brigade dankt zijn naam aan de troep avonturiers die, net zoals Tomb Raider Lara, het “verkennen” van tombes als favoriete hobby hebben. Deze vier personages werken voor een geheime tak van de Engelse regering om oude tombes te verkennen en om het kwaad dat misschien nog in deze grotten huist te verslaan. Tussen het schieten op de monsters door kun je ook nog de optionele schatkamers proberen te openen. Deze liggen verscholen achter puzzels met een goede mix van makkelijk en moeilijk. De oplossing is nooit ver weg.

Het verhaal van Strange Brigade kun je helemaal in je eentje uitspelen, maar je kunt ook de hulp van maximaal drie vrienden inroepen. Dat raden wij ook aan, want dan komt de game tot leven. Daarnaast kun je met je vrienden ook de Horde mode proberen. Zoals in elke Horde worden de rondes steeds moeilijker naarmate je verder komt. Spelen met minder dan drie spelers zal een enorme uitdaging zijn. Het is een daarom super lekker gevoel als je om die reden slaagt. Maar deze game met je vrienden spelen is gewoon heel veel leuker.

Elk van de vier characters beschikbaar tijdens launch (plus één betaald personage dat momenteel gratis is bij de lancering) speelt anders, maar deze verschillen zijn erg klein. Je kiest eigenlijk voor het uiterlijk van het personage, zoals in een toffe arcadetitel. De belangrijkste manier waarop deze personages verschillen, is in welke krachten, die je mettertijd opbouwt en loslaat, ze kunnen gebruiken. Elk personage heeft er één ontgrendeld en naarmate je meer van tombes verkent, kun je er meer vrij spelen. Maar doe dat wel samen met je vrienden.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.

De beste tv’s van 2017 voor het spelen van games: hier moet je op letten
Input lag op televisies: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Wat heb je nodig voor Dolby Vision HDR? Een compatibele tv en speler
Gamen op en games streamen naar je tv: dit zijn de mogelijkheden

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Sony PlayStation 4 Pro
Nvidia Shield met Android TV
Nintendo Switch
Microsoft Xbox One X

Reacties (0)