Wat is het verschil tussen de OnePlus 6 en de OnePlus 6T?

08 november 2018 6 Minuten 0 Reacties
OnePlus 6 vs OnePlus 6T

Deze week verscheen de OnePlus 6T op de markt. Het toestel lijkt op het eerste gezicht erg veel op de reguliere OnePlus 6. In dit artikel kijken we naar de overeenkomsten en verschillen tussen de OnePlus 6 en de OnePlus 6T.

OnePlus werd bekend door smartphones te bieden met hoge specificaties tegen lage prijzen. Het eerste toestel, de OnePlus One, verscheen in 2014 voor een prijs van 269 euro. Inmiddels zijn de prijzen behoorlijk gestegen, maar biedt de Chinese smartphonefabrikant nog altijd smartphones met zeer goede specificaties aan tegen lage prijzen in vergelijking met giganten als Samsung, Apple en Huawei.

Inmiddels zijn we bij de vijfde serie van de OnePlus-toestellen aanbeland. Serie 4 werd overgeslagen door bijgeloof. In China staat het getal 4 voor een ongeluksgetal. De OnePlus 6 verscheen in mei van dit jaar op de markt met een vanafprijs van 519 euro, terwijl deze week de OnePlus 6T verscheen met een vanafprijs van 559 euro. Beide smartphones lijken in eerste instantie behoorlijk op elkaar met een Snapdragon 845-processor, een dubbele camera van zestien en twintig megapixel en werkgeheugen van 6 GB of 8 GB. In juni waren we erg te spreken over de OnePlus 6 in onze recensie en werd het toestel door ons bestempeld als de beste Android-smartphone van dit moment. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen de OnePlus 6 en de OnePlus 6T? En is het de moeite waard om de OnePlus 6T te kopen wanneer je de OnePlus 6 al hebt?

Overeenkomsten tussen de OnePlus 6 en de OnePlus 6T

Beide toestellen beschikken over een amoled-scherm en een Qualcomm Snapdragon 845-processor. Deze processor vinden we terug in alle toptoestellen van deze tijd en is wat dat betreft het beste wat er op het gebied van Android-telefoons verkrijgbaar is. Van beide versies zijn verschillende configuraties te koop die verschillen qua werkgeheugen en opslaggeheugen. Kijken we naar het werkgeheugen, dan heb je bij beide modellen de keuze tussen 6 GB of 8 GB werkgeheugen.

De camera’s zijn identiek. Aan de achterzijde beschikken beide modellen over camera’s van zestien en twintig megapixel. Aan de voorzijde is er een selfiecamera met zestien megapixel. De oudere broer kreeg nog wel eens kritiek over de cameraprestaties bij weinig licht. Daarom krijgt de OnePlus 6T een Nightscape-modus om de prestaties te verbeteren. Deze komt echter ook naar de OnePlus 6, waardoor het verschil weer is te verwaarlozen. Je kunt beide toestellen ontgrendelen middels Face Unlock.

Qua connectiviteit beschikken beide toestellen over 3g, 4g, gps, nfc. wifi, bluetooth 5.0 en usb. De OnePlus 6T komt direct met Android 9.0 Pie (OxygenOS) en via een update draait ook het oudere model op de nieuwste versie van het besturingssysteem. Waar je rekening mee moet houden is dat beide toestellen ‘officieel’ niet waterdicht zijn. Volgens OnePlus kunnen beide toestellen wel (gedeeltelijk) tegen water, maar zou een officieel certificaat ervoor zorgen dat de aanschafprijs een paar tientjes hoger ligt.

Verschillen tussen de OnePlus 6 en de OnePlus 6T

Zowel de OnePlus 6 als de OnePlus 6T beschikken over een amoled-scherm, maar de laatste beschikt wel over een groter display. De OnePlus 6T heeft een display van 6,41-inch, terwijl de OnePlus 6 de beschikking heeft over een scherm van 6,28-inch. Dit geeft ook verschil in beeldverhoudingen van 19:9 voor het oudere model en 19.5:9 voor de 6T. De resolutie zou identiek zijn geweest, ware het niet dat de beeldverhouding iets verschilt. De OnePlus 6 heeft een resolutie van 2.280 bij 1.080 pixels, terwijl de OnePlus 6T een resolutie heeft van 2.340 bij 1.080 pixels. Het T-model beschikt over Corning Gorilla Glass 6, terwijl de oudere versie het met Corning Gorilla Glass 5 moet doen.

Qua opslaggeheugen heeft het nieuwere model standaard iets meer geheugen beschikbaar. Hierbij kun je kiezen uit 128 GB of 256 GB tegenover 64 GB, 128 GB en 256 GB van het reguliere model. Verschil zit er ook in de accu. De OnePlus 6T heeft een capaciteit van 3.700 mAh, tegenover 3.300 mAh voor de OnePlus 6. Je kunt dus net even wat langer met de batterij doen op het nieuwe model.

Deze verschillen zijn allemaal nog te verwaarlozen. De T-editie biedt net even wat meer dan het reguliere model. Het grote verschil zit hem echter wel in de vingerafdruksensor. Waar de OnePlus 6 een vingerafdruksensor aan de achterkant van het toestel heeft, daar beschikt de OnePlus 6T over een vingerafdruksensor in het scherm. Hierdoor is het T-model wel iets dikker met 8.2 mm in vergelijking met de 7,8 mm van de OnePlus 6.

Alhoewel OnePlus een grote schare fans heeft over de hele wereld, was er toch kritiek te horen op de T-editie van het toestel. De nieuwe versie heeft namelijk geen headphone jack, terwijl de OnePlus 6 hier nog wel over beschikt. Je zult dus de (meegeleverde) adapter moeten gebruiken om je oordopjes aan te sluiten. Beide toestellen beschikken over een glazen design en over een notch (scherminkeping). Deze is echter wel veel kleiner op het T-model (druppel) in vergelijking met de oudere broer.

Welke versie moet je kopen?

De goedkoopste versie van de OnePlus 6 kost 519 euro, tegenover 559 euro voor het T-model. Het verschil is met 40 euro dus te verwaarlozen. Twijfel je tussen beide modellen en kun je leven met het ontbreken van de 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting op het T-model? Dan zou ik aanraden om voor de OnePlus 6T te gaan. Voor die veertig euro meer krijg je een vingerafdruksensor onder het iets grotere scherm, een grotere batterij en standaard 128 GB opslaggeheugen tegenover 64 GB opslaggeheugen.

Heb je al een OnePlus 6 in je bezit? Dan is de keuze veel moeilijker. Beide modellen verschillen niet heel veel van elkaar. In dat geval zul je zelf de afweging moeten maken of een vingerafdruksensor onder het scherm, de iets grotere accu en het grotere scherm een aankoop van minimaal 559 euro de moeite waard is.

OnePlus 6 vs. OnePlus 6T – alle specificaties en verschillen

OnePlus 6 OnePlus 6T
Display 6,28-inch 6,41-inch
Techniek AMOLED AMOLED
Resolutie 2.280 x 1.080 2.340 x 1.080
Processor Qualcomm Snapdragon 845 Qualcomm Snapdragon 845
Werkgeheugen 6 GB / 8GB 6 GB / 8GB
Opslaggeheugen 64GB / 128 GB / 256 GB 128 GB / 256 GB
Frontcamera 16 megapixel 16 megapixel
Achtercamera 16 / 20 megapixel 16 / 20 megapixel
NFC Ja Ja
Wifi Ja Ja
Bluetooth  Ja / 5.0  Ja / 5.0
Afmetingen  155,7 x 75,4 x 7,8 mm  157,5 x 74,8 x 8,2 mm
Gewicht 177 gram 185 gram
3G/4G Ja/Ja Ja/Ja
GPS Ja Ja
Batterij 3.300 mAh 3.700 mAh
Aansluitingen USB-C USB-C
SIM Nano SIM Nano SIM
OS Android 9.0 Pie (OxygenOS) Android 9.0 Pie (OxygenOS)
Headphone jack Ja Nee
Vingerafdrukscanner Ja (achterkant) Ja (scherm)
Face Unlock Ja Ja
NFC Ja Ja
Adviesprijs Vanaf 519 euro Vanaf 559 euro

Reacties (0)