De beste lcd led en oled tv’s van 2018 / 2019

27 december 2018 + 10 minuten 9 Reacties
Philips-65OLED903-lifestyle

In dit artikel zetten we de beste lcd led n oled tv's voor 2018 en 2019 onder elkaar. Met onder meer modellen van LG, Sony en Panasonic.

We hebben dit jaar meer dan 90 producten uitgebreid getest, waaronder de beste tv’s van nagenoeg alle grote merken. Maar, welke televisie kun je nu het beste kopen? In dit artikel bespreken we de beste lcd en oled tv’s van 2018 / 2019, kijkend naar verschillende prijsklassen.

Alles over het kopen van een televisie

Vandaag de dag is het kopen van een nieuwe televisie geen eenvoudige opgave meer. Er zijn zoveel features, functies en mogelijkheden dat de kans groot is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Juist daarom hebben wij onze gids met achtergronden over televisies in het leven geroepen, gevuld met artikelen waarin we diverse termen uitleggen, advies voor het kopen van een tv geven en ontwikkelingen in de markt duiden. Zo kom je hier meer te weten over wat high dynamic range precies is, wat het verschil tussen een lcd en een oled tv is en hoe bewegingsscherpte op een tv werkt. Bekijk onze gids ook voor duidelijke tips die handig zijn bij de zoektocht naar een nieuwe tv.

De beste lcd en oled tv’s van 2018 / 2019

We hebben dit jaar heel wat televisies voorbij zien komen, en een groot aantal hiervan uitgebreid getest. Onderstaand overzicht met de beste televisies van 2018 / 2019 is bepaald door te kijken naar onze eigen reviews, ervaringen van andere experts en lezers, de ontwikkelingen in de markt en de prijzen van de betreffende apparaten. In het overzicht hebben we geen speciale volgorde aangehouden.

De beste lcd led tv’s van 2018 / 2019

We beginnen met het overzicht van de beste lcd led tv’s van dit moment, kijkend naar diverse prijsklassen.

Samsung Q9F-serie

De Q9F-serie is het vlaggenschip van Samsung, bestaande uit modellen van 55-inch en 65-inch. De grote verbetering van de Samsung QE65Q9FN zit in het gebruik van een Full Array-achtergrondverlichting met local dimming, en een vernieuwde Invisible Connect-kabel die nu naast de aansluitingen ook voor stroom zorgt. Tot slot heeft Samsung ook een ‘Ambient Mode’ ingebouwd die het scherm een functie geeft als je geen tv kijkt. Premium tv’s met een premium kwaliteit.

Als we een kritiek hadden op de QLED-modellen van 2017 was dat het ontbreken van een local dimming-topmodel. Met de Q9FN-reeks heeft Samsung daar nu een duidelijk antwoord op. Met bijna vijfhonderd zones en een uitstekend algoritme om ze aan te sturen, ben je op deze televisie gegarandeerd van een diep zwart en prachtig contrast, dat zowaar met OLED kan concurreren. Het belangrijkste zwakke punt blijft de kijkhoek, maar dan hoofdzakelijk voor donkere beelden. Het hoge prijskaartje moet je natuurlijk voor lief nemen in deze categorie, maar in vergelijking met andere topmodellen is hij zeer goed geprijsd.

Lees verder in de volledige Samsung Q9F lcd led tv-serie review.

Sony ZF9-serie

Met zijn Master-reeks waarvan deze tv deel uitmaakt, mikt Sony op de beeldkwaliteit die tot nog toe enkel met studiomonitors te bereiken was. De Sony KD-65ZF9 is een lcd-tv, uitgerust met local dimming, een verbeterde kijkhoek, zeer goede bewegingsscherpte en uitstekende HDR-prestaties.

De ZF9 is een plezier om naar te kijken. Hij levert een enorm helder beeld, met een uitstekend contrast, top zwartdetail, zeer goede kalibratie, en uitstekende kleurweergave. Voor HDR claimt de ZF9 zelfs de kroon van de helderste televisie, gecombineerd opnieuw met een quasi perfecte kalibratie. Sport en actie? Geen probleem, de bewegingsscherpte is uitstekend. En de nieuwe X-Wide Angle-technologie geeft deze lcd-tv een zeer ruime kijkhoek. De Android Oreo-gebruiksinterface is vlot en maakt je content een pak toegankelijker dan de vorige versie. Tot slot, de prijs. Die is uiteraard hoog, maar vergeleken bij de introductieprijs van de ZD9 zijn we aangenaam verrast.

Lees verder in de volledige Sony ZF9 lcd led tv-serie review.

Samsung NU8000-serie

Heb je een wat kleiner budget maar wil je nog steeds een optimale beeldkwaliteit? Dan is de Samsung NU8000-serie interessant. Deze NU8000-reeks moet het zonder de design-features van de QLED-reeks stellen, maar heeft op vlak van beeldkwaliteit nog flink wat te bieden voor een degelijke prijs.

De Samsung NU8000 is een televisie met prima beeldverwerking, goede bewegingsscherpte, en ruim voldoende helderheid voor gebruik in een goed verlichtte woonkamer. Ook de audiokwaliteit is degelijk, zeker als we het smalle design bekijken. Dankzij een sterk contrast zal hij voor veel filmliefhebbers ook bij een beetje verduistering nog erg aantrekkelijke beelden op het scherm zetten. En voor een heel redelijke prijs krijg je er nog prima HDR-prestaties bij, al kunnen die uiteraard niet tippen aan de beelden van zijn grote QLED-broers.

Lees verder in onze Samsung NU8000 lcd led tv-serie review.

Philips PUS8303-serie

De Philips PUS8303-serie is een aantrekkelijk geprijsde serie lcd-televisies die de brug moet maken tussen Philips’ lcd-tv’s en oled-tv’s. Het scherm maakt gebruik van de Nano Color-technologie van LG en is uitgerust met een 100 Hz-paneel en de Philips P5-beeldverwerkingschip. Voor kleinere budgetten is dit een zekere aanrader.

Ja, het contrast is beperkt, dat is inherent aan het IPS-paneel. Maar deze televisie mikt dan ook niet op hardcore filmliefhebbers, maar veeleer op het grote gezin en hun gevarieerde kijkgewoontes. Hij levert helder en zeer kleurrijk beeld, ideaal voor de woonkamer. De bewegingsscherpte is uitstekend en maakt hem een goede keuze voor sport. De HDR-prestaties zitten net in het bereik van waar je echt het verschil begint te zien.  De prijs vinden we bijzonder goed voor deze 55-incher, waarmee je ongetwijfeld veel kijkplezier in huis haalt.

Lees verder in onze Philips PUS8303 lcd led tv-serie review.

De beste oled tv’s van 2018 / 2019

Hieronder gaan we verder met het overzicht van de beste oled tv’s van dit moment, kijkend naar diverse prijsklassen.

LG C8- en E8-serie

LG heeft ook dit jaar weer flink wat oled tv’s op de markt gebracht, waarvan de C8-serie de goedkoopste serie is. Dit model beschikt over nagenoeg alles op het gebied van beeldkwaliteit, waaronder ondersteuning voor de meeste HDR-standaarden. De beeldkwaliteit is hetzelfde als de beeldkwaliteit van de hogere modellen, maar verwacht je wat meer op het gebied van audio dan raden we de E8-serie aan. Deze serie komt met een ingebouwde soundbar.

Beeldkwaliteit? Daar krijg je dezelfde knappe prestaties als de duurdere E8. Zowel in HDR als SDR is de kalibratie uitstekend. Het OLED-scherm levert perfect zwart, voldoende helderheid en mooie kleuren. Deze LG toont bovendien ook erg veel zwartdetail. De Alpha9 beeldprocessor levert puike resultaten en WebOS blijft een plezier om te gebruiken. Kortom, dit is een erg mooie televisie, met een prima prijskaartje.

Lees verder in onze LG C8-serie oled tv review.

Panasonic FZW804- en FZW954-serie

Wat voor LG geldt, geldt eigenlijk ook voor Panasonic. Het Japanse bedrijf heeft met de FZW804-serie een betaalbare oled tv met zeer goede prestaties in het assortiment, maar als je op het gebied van design en audioweergave toch wat beters zoekt dan kun je gaan voor de stijlvollere en duurdere FZW954-serie die voorzien is van een soundbar.

Wat op papier al het geval leek te zijn, wordt in onze testen bevestigd. De FZW804 en FZW954 scoren zo goed als gelijk. Enkel op audiovlak moet de het goedkopere model de duimen leggen, maar wat beeld betreft hoef je niets prijs te geven. De TX-55FZW804 moet het stellen zonder Dolby Vision, en de Panasonic drukt een minimum aan zwartdetail weg. Maar daarmee zijn de zwakke punten opgesomd. De TX-55FZW804 is een oled-televisie met fantastische beeldkwaliteit.

Lees verder in onze Panasonic FZW804-serie oled tv review.

Philips OLED803- en OLED903-serie

Niet alleen Panasonic en LG hanteren deze strategie, ook Philips doet er aan mee. De fabrikant heeft in de vorm van de OLED803-serie een betaalbaar oled-model in het assortiment, maar zoek je iets meer stijl en een betere audioweergave middels een Bowers & Wilkins soundbar dan is de OLED903-serie de beste keuze. Beide tv’s beiden echter dezelfde indrukwekkende beeldkwaliteit.

Met zijn P5 chip haalt Philips prachtige beelden uit de 55OLED803. Vooral de toevoeging van Perfect Natural Reality, waarmee je al je bestaande content een werkelijk uitzonderlijk mooie HDR-tint geeft, is een uitstekende troef. Reken er prima bewegingsscherpte en alle voordelen van OLED bij, en je hebt verbluffende beeldkwaliteit. Philips heeft ook de klank flink verbeterd zodat je met deze televisie een fantastische allrounder in huis haalt.

Lees verder in onze Philips OLED803-serie oled tv review.

Sony AF9-serie

In de ‘Master’ reeks van Sony vinden we niet enkel de ZF9 terug, maar natuurlijk ook een nieuw OLED-model. De KD-65AF9 is de opvolger van de A1. Hij is uitgerust met het meest recente OLED-paneel, de nieuwe X1 Ultimate beeldprocessor, en een verbeterde versie van Acoustic Surface. Kortom, een zeer volledig pakket voor wie beeld- en geluidskwaliteit hoog in het vaandel draagt.

Zoek je een uitstekende televisie die centraal moet staan in je thuisbioscoop, dan is deze KD-65AF9 een zeer goede keuze. Hij levert prachtige OLED beeldkwaliteit, met uitmuntend zwartdetail, levensechte kleuren en goede bewegingsscherpte. De beeldverwerking zorgt voor haarscherp detail, en de kalibratie is prima. Je krijgt niet alleen uitstekende beeldkwaliteit maar ook knap geluid, in een slanke verpakking. Wie een AV-receiver heeft kan de AF9-serie zelfs aansluiten als centerluidspreker. Kortom, een heel mooi pakket tv-plezier.

Lees verder in onze Sony AF9-serie oled tv review.

Meer informatie

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van een Blu-ray speler vind je in onze home cinema informatiegids. Lees ook onze reviews door van de nieuwste televisies.

Reacties (9)