Review: LG WK7 – Nederlandse Google Assistent overtuigt nog niet

06 april 2019 + 10 minuten 0 Reacties
lg-wk7-thinq-foto-1

De LG WK7 ThinQ is een slimme speaker van het Zuid-Koreaanse merk met de Nederlandssprekende Google Assistent aan boord. Het apparaat beschikt over meer vermogen dan de Google Home-speakers die nu beschikbaar zijn in Nederland.

Nu de Google Assistent sinds oktober 2018 Nederlands spreekt, zullen we ook in Nederland steeds meer slimme speakers gaan tegenkomen. Speakers die niet bij Google vandaan komen. Onlangs hebben we een overzicht op Smarthome Magazine gepubliceerd met slimme speakers met de Google Assistent aan boord die in Nederland verkrijgbaar zijn. De LG WK7 ThinQ is één van die speakers. Het apparaat is sinds november te koop. Destijds kostte die 199 euro. Nu is de prijs al gedaald naar ongeveer 150 euro.

Met een prijskaartje van 199 euro was de LG WK7 dus iets duurder dan de reguliere Google Home. Dat is niet geheel zonder reden, aangezien de WK7 een betere speaker aan boord heeft dan de Home. Hoewel dat prijsverschil dus te verklaren en mogelijk ook te rechtvaardigen is, hoeft dat niet meer — de speakers kosten nu ongeveer evenveel en kunnen ook dezelfde dingen. Het grote verschil tussen de Google Home en de WK7 ThinQ is dus de geluidskwaliteit. Daar gaan we verderop in dit artikel wat dieper op in.

Wat is de LG WK7?

De LG WK7 ThinQ is een slimme speaker. Met afmetingen van 135 bij 210.7 bij 135 millimeter heeft het apparaat een relatief groot formaat, maar dat is niet geheel zonder reden. Er zit namelijk 30 watt aan vermogen aan boord, evenals een ingebouwde subwoofer. Naar verluidt heeft de Google Home een vermogen van 10 watt, waardoor dit toch een aanzienlijk verschil is. Niet alleen moet de, nog altijd robotachtige, stem van de Google Assistent beter klinken, ook zou de muziek die je erop afspeelt een stuk fijner en gedetailleerd moeten zijn.

Het kleine gevaarte biedt ondersteuning aan voor wifi en bluetooth. Daardoor is het mogelijk muziek af te spelen via het wifi-netwerk of simpelweg vanaf een mobiele telefoon of ander bluetooth-apparaat. Bovendien is er ondersteuning voor Google Cast en kun je de WK7 daardoor opnemen in je draadloze speakernetwerk met dezelfde technologie aan boord. Verder is het belangrijk om te weten dat de speaker verschillende bestandsformaten ondersteunt. Zo kun je muziek afspelen in de formaten flac, wav, mp3, alac en ogg.

Inhoud en design

In de doos van de LG WK7 zit de speaker en een stroomkabel, meer niet. Je hoeft tijdens het installeren dus nergens echt rekening te houden, behalve met de lengte van de kabel. Hoewel LG de kleur omschrijft als Dark Titan Silver, zeggen wij liever donkergrijs of zelfs zwart. Door deze kleur is de kans groot dat het apparaat prima kan opgaan in de rest van het huis. Soms kan de witte kleur daar beter bij helpen, maar zwart heeft een klassieke waarde die niet te onderschatten is. Wat ons betreft dus een prima keuze voor een speaker.

Bovenop de speaker zitten enkele knoppen. In het midden zit de functieknop, waarmee je bijvoorbeeld wisselt tussen bluetooth en wifi. Daaromheen zitten de knoppen afspelen/pauzeren en volume omhoog en volume omlaag. Naast die twee knoppen zitten de twee microfoons waarmee je stemgeluid kan worden opgevangen voor wanneer je de Google Assistent wil aanspreken. Mocht je dat toch liever handmatig willen doen, dan is er tevens een knopje voor de stemassistent. Alle knoppen bovenop zijn overigens aanraakgevoelig.

Het is natuurlijk superhandig om altijd de stemassistent tot je beschikking te hebben wanneer je daarom vraagt, maar soms zijn er situaties waarin je liever niet wil dat Google hoort of er iemand “Hey Google” of “Ok Google” roept. Achterop de speaker zit daarom een fysieke knop waarmee je de microfoons uitschakelt, waardoor stembediening niet meer mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je merkt dat de speaker constant wordt geactiveerd wanneer je naar een film of serie zit te kijken — of welke reden je ook kunt bedenken.

Verder treffen we op de voorkant vier led-lampen aan. Die gaan aan op het moment dat je de stemassistent aanspreekt, zodat je kunt zien dat er wordt geluisterd. Ook kun je ze gebruiken voor het bedienen van het volume en kun je zien wanneer de assistent ergens over nadenkt. En in tegenstelling tot wat het design doet vermoeden: dit is geen speaker met 360 graden-geluid. De speaker zelf zit maar aan één kant. Dat kun je niet alleen zien wanneer het licht goed op het rooster schijnt, maar hoor je ook wanneer je de WK7 omdraait.

Installatie

Het installeren van de speaker is zo gedaan. Je haalt de speaker en de stekker uit de doos en kunt alles meteen aansluiten. Vervolgens ga je naar de Google Home-applicatie en kun je de speaker gereedmaken voor je netwerk. Binnen de app moet je een simpel proces doorlopen dat geheel voor zich spreekt, waardoor je al snel muziek kunt streamen naar de LG WK7 en spraakcommando’s kunt geven. Een kind kan de was doen. Wat dat betreft werkt het installeren van de speaker niet anders dan bij andere slimme speakers.

Apps en gebruik

De LG WK7 ThinQ werkt met twee applicaties: de Google Home en de LG Wi-Fi Speaker-applicaties. De app die je het meest zult gebruiken is echter de Google Home-app, al kun je helaas niet geheel zonder de applicatie van LG. Middels die app kun je namelijk instellingen beheren die niet mogelijk zijn op een andere manier. Zo stel je hier in of je de opties Enhanced bass en Clear vocal wil hebben of niet. Ook kun je binnen deze app aangeven of je de bluetooth-restrictie wil hanteren, zodat niet iedereen zomaar contact met de speaker legt.

De overige opties vind je dus in de app van Google Home of via de Google Assistent. Daar kun je de speaker bijvoorbeeld toevoegen aan een groep voor Google Cast-speakers, waardoor het mogelijk is gebruik te maken van een multiroom-opstelling. Dat gaat zonder slag of stoot. De opties worden allemaal netjes gepresenteerd in de app en als je wat wil veranderen of aanpassen dan is de kans heel groot dat je die opties hier aantreft. En mocht je de LG Wi-Fi Speaker-app nog niet hebben, dan tref je ook hier een snelkoppeling daarvoor aan.

De LG WK7 in gebruik nemen kan op twee manieren: met je stem (“Hey Google” of “Ok Google”) of middels de Google Assistent-knop op de speaker zelf (handig voor wanneer de muziek bijvoorbeeld erg hard staat). Het apparaat verstaat je vaak goed en reageert vlot. Lampen bedienen gaat steeds beter, zeker met Philips Hue, en ook het bedienen van de thermostaat gaat moeiteloos. En wanneer je een muziekstreamingdienst en geluidssysteem, of soundbar, met wifi installeert, dan kun je ook snel naar je muziek luisteren.

Zo hebben we de LG WK7 onder meer met de lampen van Philips Hue, de ledstrip van Lifx, de LG SK9Y-soundbar en de Tado V3+-thermostaat gebruikt. Ook hebben we onze Philips-televisie met Android TV en Spotify-account gekoppeld, waardoor we al gauw een heel netwerk van slimme apparaten en diensten hebben kunnen bedienen met onze stem. Wanneer de assistent begrijpt wat je bedoelt, dan werkt alles naadloos met elkaar. Dat is de eerste indruk die je krijgt en die goede indruk blijft gelukkig ook een tijdje hangen.

Wat op een gegeven moment goed duidelijk wordt is dat de stemassistent voornamelijk reageert op steekwoorden. Je kunt natuurlijk netjes vragen om het weer door een complete zin uit te spreken, maar “Ok Google, weer, Weesp” volstaat ook. Daarnaast doe je er goed aan – ook al vind je dat misschien niets – je volledige adres in te vullen binnen de Google Home-app. Zo weet je zeker dat adviezen voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer goed bij jouw situatie aansluiten. Anders merk je dat de stemassistent moet gokken waar je ongeveer bent.

De simpelere dingen gaan dus goed. De Google Assistent heeft geen moeite met apparaatbediening of dingen als het weer, agenda-items toevoegen of opnoemen, het nieuws of simpele weetjes op het gebied van bijvoorbeeld geschiedenis. Maar vraag je naar specifieke dingen die niet echt behoren tot algemene kennis (“Hoe goed wordt Red Dead Redemption 2 beoordeeld?” of “Hoe kom ik van fruitvliegjes af?”) dan krijg je al snel de reactie “Ik weet niet hoe ik hiermee kan helpen.” te horen. En die reactie hebben we best vaak gehoord.

In vergelijking met de Engelssprekende variant van de Google Assistent heeft Google dus nog een lange weg te gaan. Niet alleen op het gebied van weetjes of feiten, ook zou het tof zijn als de assistent bijvoorbeeld je televisie zou kunnen inschakelen met een commando als: “Ok Google, zet de televisie aan”. Nu krijg je te horen dat er een “fout is opgetreden” en adviseert de assistent het opnieuw te proberen “als je zover bent”. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van dingen waaruit we opmerken dat er nog wat te wensen valt.

Bovendien komt het geregeld voor dat de Google Assistent van mening is dat die wordt aangesproken wanneer je een film of serie zit te kijken. Dan kun je natuurlijk de knop op de achterkant indrukken, maar die moet je wederom indrukken als je gestopt bent met kijken of als je denkt dat de kust weer veilig is. Dat verslaat het idee van een assistent die je met je stem bedient. Als je het commando geeft dat de microfoon gedempt moet worden, dan krijg je een reactie als: “Ik weet nog niet hoe ik hierbij kan helpen”.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de speaker is veel beter dan op de Google Home-speakers (zeker wanneer je een vergelijking maakt met de Google Home Mini). Wanneer je de eerdergenoemde LG Wi-Fi Speaker-app niet installeert, dan staan standaard de opties Enhanced bass en Clear vocal aan. Het verschil tussen deze mogelijkheden aan en uit hebben staan is behoorlijk merkbaar. Staan de opties aan, dan klinkt het geluid veel voller en rijker, maar gelukkig niet overdreven. Staan ze uit, dan merk je dat de muziek minder krachtig klinkt.

Een slimme speaker is natuurlijk niet te vergelijken met een soundbar of losse speakers, maar dat betekent niet dat de kwaliteit tegenvalt. Sterker nog: de geluidskwaliteit bevalt zo goed dat we de speaker een tijdje op ons bureau hebben neergezet. Meestal zetten we een grote bluetooth-speaker of soundbar aan voor de muziek, maar dat is niet altijd nodig geweest. De WK7 kan misschien niet een complete kamer vullen met muziek, maar er is een degelijke baslaag aanwezig en ook de hogere tonen komen mooi naar voren.

Conclusie

Een slimme speaker is net zo slim als zijn stemassistent. Natuurlijk zijn er ook hardwareaspecten die meetellen voor een evenwichtig oordeel. Zo zijn we erg te spreken over de bouwkwaliteit en het design van de LG WK7 ThinQ en vinden we dat het geluid dat eruit komt veel beter is dan we tot nu toe hebben gehoord op bijvoorbeeld de Google Home. Het installatieproces is simpel en de speaker laten opnemen in een multiroom speakeropstelling gaat ook zonder slag of stoot. Het enige dat echt roet in het eten gooit, is de Google Assistent.

Laten we vooropstellen dat het fijn is om de stemassistent in het Nederlands te gebruiken en dat we Nederlandse stemcommando’s kunnen gebruiken voor het bedienen van de apparaten in huis. Maar veel meer dan dat zit er helaas niet in. Ja, het weer opvragen, lijstjes maken en het laatste nieuws horen kan natuurlijk ook, maar het beantwoorden van specifiekere vragen wordt al gauw lastig. Aan de hardware ligt het niet, het is puur de stemassistent die niet weet te overtuigen. Wat dat betreft heeft Google helaas nog een lange weg te gaan.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goed geluid
  • Strak design
  • Gemakkelijke installatie

Minpunten
  • Denkt soms commando’s te horen

  • Google Assistent kan nog niet zoveel
  • Twee apps nodig

Reacties (0)