Review: Sony UBP-X700 Ultra HD Blu-ray-speler

07 februari 2018 + 10 minuten 0 Reacties
Sony_UBP-X700_Situation03-Mid

De Sony UBP-X700 is een nieuwe Ultra HD Blu-ray-speler  die in de eerste plaats een licht uitgeklede versie van de UBP-X800 lijkt te zijn, maar anderzijds wel ondersteuning voor Dolby Vision biedt. We testen de speler uitgebreid.

Sony UBP-X700 – specificaties

  • Wat: Ultra HD Blu-ray-speler
  • Aansluitingen: 2x HDMI, 1x digitaal coaxiaal audio uit, 1x netwerkaansluiting, 1x USB
  • Schijfformaten: Ultra HD Blu-ray, 3D Blu-ray, BD-R/RE, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, SACD, CD-Audio, CD-R/RW
  • Extra’s: HDR10, Dolby Vision (na FW), WiFi (802.11n) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, Internettoepassingen, Miracast
  • Afmetingen: 320 x 45 x 217 mm
  • Gewicht: 1,4 kg
  • Verbruik: 15 / 0,35 Watt
  • Adviesprijs: 270 euro

Sony UBP-X700 – design

Met deze speler gaat Sony, vergeleken met de UBP-X800, terug naar een eenvoudiger design van 2016. De speler is compact, bijna dezelfde maat als de Panasonic DMP-UB404, en heel sober uitgevoerd. Het chassis is wel in metaal, wat hem een lekker stevig gevoel geeft. De afwerking is matzwart, met vooraan een glossy zwarte strip.

De afwerking is prima, je kunt de speler zacht horen als hij schijven speelt maar dat geluid zal snel op de achtergrond verdwijnen als de filmsoundtrack start. De speler is voorzien van twee toetsen rechts vooraan, power en eject. Een piepklein groen ledje is je enige indicatie dat de speler aan staat. Kortom, een compacte speler met nadruk op functionaliteit, eerder dan design.

Aansluitingen

De speler is achteraan voorzien van twee HDMI-aansluitingen. Dat blijkt ondertussen een standaard keuze te worden voor Ultra HD Blu-ray-spelers. Het laat toe om de audio via een aparte HDMI-kabel naar je audio-installatie te leiden, in het geval die niet in staat is om Ultra HD HDR video-signalen door te geven aan je televisie. De andere HDMI-aansluitingen voert dan enkel het beeld rechtstreeks naar je televisie.

Verder opteerde Sony voor een coaxiaal digitale audio-uitgang, eerder uitzonderlijk, vermits de meeste sounbars voorzien zijn van optisch digitaal. Maar omdat we er eigenlijk van uit gaan dat consumenten vooral via HDMI audio zullen gebruiken vinden we het geen minpunt. Er zijn geen analoge uitgangen op deze speler. Vooraan is er een USB-aansluiting, en de speler is voorzien van bedraad en draadloos netwerk (802.11n). Wil je het scherm van je smartphone op tv bekijken, dan kan dat via Miracast. Het toestel gebruikt een extern voedingsblok.

Sony UBP-X700 – gebruiksgemak

De gebruiksinterface van deze speler blinkt uit in eenvoud. Het Home scherm is opgebouwd als een grid iconen die onmiddellijk alle functies van de speler tonen. Links vind je een lijst van door Sony voorgestelde apps, rechts staat je eigen selectie (‘My Apps’), die je uiteraard kunt aanpassen. Daar staan standaard de schijflezer, en de USB-lezer in.

De interface navigeert vlot en het toestel reageert snel. In de instellingen vind je alle belangrijke keuzes, die voorzien van een lijntje uitleg, al is dat in veel gevallen iets te beknopt. Sony voorziet voor bijna elke instelling een ‘auto’ selectie en die kan je veilig kiezen. Bij ‘24p output’ adviseren we wel om dit bij ‘Network content’ ook te activeren, zodat je films en reeksen die via Netflix binnenkomen ook in 24fps kan bekijken met die zachte filmlook. Als je dit deactiveert, krijg je de 60fps versie binnen. Vergeet, zoals steeds, ook niet om op je televisie de gebruikte HDMI-ingang over te schakelen naar HDR-mode (Ultra HD Color of een vergelijkbare instelling).

In de audio-instelling moet je ‘BD Secundary audio’ deactiveren als je bitstream audio naar buiten wenst te sturen.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is net zoals de speler vrij compact, maar heeft een prima layout. De toetsen zijn aangenaam en voldoende groot. Layout en vormgeving maken het mogelijk om zelfs in het donker vrij makkelijk de juiste toets te vinden.

Met de ‘Display’ toets toon je wat informatie over de afgespeelde video, maar in tegenstelling tot de Samsung en Panasonic spelers is de Sony eerder karig met zijn informatie. Een indicatie van de resolutie, framerate en of het al dan niet een HDR-signaal is, zijn de enige details die je te weten komt. We vinden op de remote ook een ‘audio’ en ‘subtitle’ toets, waarmee je snel de audiotrack of subtiteltrack aanpast. Op veel andere spelers moet je daarvoor via de menu’s, die twee knoppen vinden we dan ook erg nuttig.

Sony UBP-X700 – features

Het internetaanbod van deze speler is verrassend beperkt. Netflix en YouTube zijn beschikbaar, en via beide platformen kan je HDR en Ultra HD content streamen. Amazon Video ontbreekt echter. Sony kon ons voorlopig niet vertellen wanneer deze app er komt. Daarnaast krijg je Spotify, Berliner Philharmoniker Digital Concert Hall, Rakuten TV en Mubi.

De mediaspeler is erg volledig en kon met alle formaten die we hem toespeelden overweg. Enkel het al wat oudere Divx is niet ondersteund, maar de open bron versie Xvid wel. Ook Ultra HD en HDR-bestanden worden afgespeeld, en ondertitels in heel wat formaten bleken geen enkel probleem. De audiospeler is zeer volledig, en speelt naast alle populaire formaten ook FLAC en ALAC. Voor audiofielen is er zelfs ondersteuning voor DSD-bestanden, en de speler kan ook SACD-schijven spelen, wat hem tot een bijna universele speler maakt.

Ook alle audioformaten die een Blu-ray-schijf kan bevatten, van Dolby Digital en DTS tot de lossless versies Dolby True HD en DTS HD MA, kan je bitstreamen of gedecodeerd (PCM) naar buiten sturen. Dolby Atmos en DTS-X zijn ondersteund als je de speler in Bitstream zet (en je audioapparatuur ze kan weergeven uiteraard). De optie om te hercoderen naar een andere standaard ontbreekt.

Sony UBP-X700 – Beeldkwaliteit

De UBP-X700 zet uitstekende beeldprestaties neer. De deinterlacing vermijdt zo goed als alle problemen met kartelranden in bijna horizontale randen. De speler herkent alle video- en filmframerates. Soms kan dat een seconde duren, en dan is er even wat moiré mogelijk, maar uiteindelijk vindt de speler altijd het juiste ritme. Hij is uitgerust met een aantal beeldmodes (waaronder een voor donkere en heldere omgeving), maar zoals steeds raden we aan om die te negeren. Zet de beeldmode (via de Options toets) in ‘Direct’ zodat de speler de beelden onaangeroerd doorstuurt. De enige reden waarom je zelf een beeldmode zou instellen is om gebruik te maken van de ingebouwde ruisonderdrukking, in het uitzonderlijke geval dat je televisie op dat vlak slecht presteert. Willekeurige ruis kan hij goed wegwerken, maar blokruis blijft lastig. Je kan in dat geval ook de ‘Auto’ beeldmode kiezen, die zou enkel invloed mogen hebben op ruisonderdrukking, en kiest ruisonderdrukking op basis van media en inhoud.

HDR

De Sony ondersteunt momenteel enkel HDR10, maar zou via een firmware upgrade in de zomer ook Dolby Vision ondersteunen. We hopen dat de problemen die Sony momenteel heeft met de Dolby Vision upgrade van zijn 2017 televisie topmodellen zich niet met deze speler herhalen. Dat blijft dus afwachten. HDR10+ ondersteuning lijkt voorlopig onwaarschijnlijk, Sony heeft zich niet letterlijk uitgesproken tegen HDR10+, maar liet wel duidelijk blijken dat de prioriteiten elders liggen.

De Sony presteert netjes bij HDR-beelden, maar biedt geen opties om de HDR-weergave wat aan te passen.  Gezien de soms beperkte capaciteiten van sommige HDR-tv’s en het feit dat je niet altijd ruim kan ingrijpen op het beeld, vinden we dat hier, in tegenstelling tot bij klassieke content, wel een nuttige eigenschap. Je kunt wel een custom beeldmode instellen en sleutelen aan contrast en helderheid, maar dat is voor HDR-weergave sterk af te raden. Liever zagen we een instelling die de EOTF curve licht aanpast, met wat uitleg erbij.

Ironisch genoeg biedt Sony die optie wel als de speler aangesloten wordt op een niet-HDR tv. De speler doet zelf de HDR naar SDR conversie. Die kan je via het menu instellen in vijf stappen. Lagere instellingen maken het beeld helderder, maar verbergen wat detail in de helderste scènes terwijl de hogere instellingen uiteraard het omgekeerde doen. De vijf stappen lijken witdetail te clippen op ongeveer 300, 400, 650, 800 en 1.000 nits. Stap 3 lijkt ons het beste compromis, maar dat is gedeeltelijk een kwestie van smaak.

Sony UBP-X700 – Conclusie

Ten opzichte van de UBP-X800 lijk je enkel ondersteuning voor dvd-audio, HiRes audio, en Bluetooth (met LDAC) te verliezen. In ruil daarvoor krijg je Dolby Vision ondersteuning, weliswaar in de toekomst (zomer). Het lichtere chassis is niet alleen een uiterlijke aanpassing, maar maakt ook dat de speler niet meer perfect stil loopt, al mag je hem absoluut niet luidruchtig noemen.

Als belangrijkste minpunt stippen we het wachten op de Dolby Vision upgrade aan. Gezien de problemen met de Dolby Vision upgrade van Sony’s 2017 tv topmodellen, en de vertraging die ook de LG UP970 voor deze upgrade opliep, is het duidelijk dat dit soort updates niet altijd gegarandeerd perfect verloopt. We vinden het ook jammer dat de speler (hopelijk voorlopig) geen Amazon Video-app biedt, en we hopen dat hij sowieso zijn smart tv aanbod wat uitbreidt.

Maar de Sony UBP-X700 heeft ook heel wat pluspunten. Om te beginnen is het een uitstekende speler, zowel voor al je schijven als al je mediabestanden. Hij is vlot, heeft een goede interface en levert uitstekende beeldkwaliteit. Dankzij SACD-ondersteuning mag je hem bijna een universele speler noemen. Kijken we dan ook nog eens naar de prijs, dan is dit een bijzonder aantrekkelijke speler, met een feature-set die voor de meeste mensen ruim zal volstaan.

Update: Sony heeft de Dolby Vision-update inmiddels uitgerold.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldkwaliteit
  • Dubbele HDMI-uitgang
  • Uitstekende mediaspeler
  • Ondersteunt ook SACD-schijven

Minpunten
  • (Voorlopig) Geen Dolby Vision

  • Geen Amazon Video en beperkt Smart tv aanbod
  • sdssdsd

Reacties (0)