Wat is een soundbar en waar moet je op letten bij het kopen van een soundbar?

24 juni 2012 6 Minuten 14 Reacties
B-W-Soundbar

De soundbar is een home cinema product dat steeds populairder wordt. Nagenoeg alle grote fabrikanten hebben meerdere soundbar systemen in hun assortiment opgenomen die perfect bij de tv's van het merk passen en die ruimte besparen zonder aan kwaliteit inleveren. Maar, wat is een soundbar precies en wat zijn belangrijke punten waar je rekening mee moet houden voordat je er een koopt?

Update: we hebben nieuwe artikelen met vijf tips voor het kopen van een soundbar en alle voordelen en nadelen van een soundbar online gezet. Hierin vind je meer tips en adviezen. Lees dus snel verder via de hiervoor genoemde links.

De soundbar

Een soundbar (ook geschreven als sound bar) is een slanke speaker die kan zorgen voor een breed geluidsveld middels de integratie van enkele kleine speakers. De soundbar wordt over het algemeen ontwikkeld voor en gebruikt in combinatie met een flatscreen tv. Fabrikanten stellen het design ervan dan ook vaak af op het design van de eigen flatscreen tv’s. De soundbar kan onder te tv geplaatst worden maar kan ook aan de muur bevestigd worden met de juiste accessoires.

Soorten soudbars

Soundbars komen in verschillende soorten en maten. Je hebt soundbars van 50cm in de breedte en soundbars van één meter breed. Daarnaast zijn er soundbars in verschillende configuraties. Zo heb je soundbars die Virtual Surround bieden. Dit houdt in dat de soundbar zelf een surround geluid verzorgt, zonder luidsprekers achter in de kamer te hoeven plaatsen. Een andere soort soundbar is de Full Surround soundbar. Met soundbars van dit type zijn er nog wel extra luidsprekers nodig achter in de kamer en ook een subwoofer is vereist. De soundbar neemt puur taak van de frontspeakers en de center speaker voor zijn rekening.

Daarnaast heb je actieve en passieve soundbars. De actieve versie beschikt over een eigen versterker (en/of receiver) en vaak ook nog over een ingebouwde Blu-ray of DVD speler. Daarnaast kun je hier externe apparatuur als een set-top-box of een game console op aansluiten. Dit kan gezien worden als een alles-in-één systeen aangezien je met deze set helemaal klaar bent qua audio- en beeldweergave. De passieve variant moet aangesloten worden op een externe receiver of versterker. Passieve soundbars worden vaak gecombineerd met meerdere speakers, vooral voor het surround-effect. De soundbar zelf zorgt dan voor de audioweergave van de linker, rechter en center speaker.

Sinds 2013 zijn er ook varianten die niet voor de tv geplaatst worden maar onder een tv geplaatst kunnen worden. Deze systemen worden door elke fabrikant anders aangeduid. Sommigen noemen het een Sound Plate of een Base Speaker, anderen noemen het een Speaker Plate. Het principe is echter hetzelfde; een stevige en platte speaker waar je een tv op kunt plaatsen. In de speaker zit alles verwerkt wat je nodig hebt, soms zelfs een Blu-ray speler, en is dus eigenlijk een standaard voor je tv met geïntegreerde speakers. Lees meer over het verschil tussen een soundbar en een SoundPlate of SoundStand.

Voordeel van de soundbar

Het grote voordeel van de soundbar is natuurlijk dat er ruimte bespaard wordt aangezien meerdere speakers die normaal gesproken los geplaatst moeten worden nu in één behuizing zitten. Je hoeft dus geen extra kabels naar andere speakers te leggen en hebt één enkele fraaie speaker die onder of bij de tv geplaatst kan worden. Daarbij bespaart het je ook kosten aangezien je minder luidsprekers hoeft te plaatsen.

Nadeel van de soundbar

Toch is een dergelijk systeem niet alleen maar voordelig. Als je op zoek bent naar een echte surround ervaring dan zal een soundbar snel tegenvallen. Je hebt systemen waarbij er fysieke luidsprekers aan de achterzijde toegevoegd worden en dit verbetert de surround ervaring aanzienlijk ten opzichte van stand-alone soundbar systemen. Toch kiezen veel mensen voor de laatste optie aangezien je dan dus geen extra speakers hoeft te plaatsen en kabels hoef te trekken.

Fabrikanten beweren vaak dat deze stand-alone systemen zorgen voor een realistische surround ervaring vanuit deze ene speaker. Dit werkt middels een speciale plaatsing van de speakers in de behuizing en weerkaatsing van het geluid in de ruimte. Helaas is het surround effect bij deze soundbar systemen minimaal en zeker niet te vergelijken met systemen waarbij er daadwerkelijk luidsprekers achter de luisterpositie geplaatst worden. Het minimale surround effect dat bereikt kan worden is afhankelijk van de vorm van de kamer en obstructies die de audio tegen kan komen. Dit is dus verre van optimaal.

Ook is het belangrijk te letten op de bass-weergave van de luidspreker. Wanneer de soundbar zonder subwoofer geleverd wordt is de kans groot dat de echt diepe tonen ontbreken in het geluid. Een externe subwoofer of een systeem met bijbehorende subwoofer is dan gewenst. Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met het beperkte aantal aansluitingsmogelijkheden van een soundbar-systeem.

Wanneer een soundbar kopen?

Een soundbar is geen vervanging voor een fysiek 5.1 of 7.1 home cinema systeem en is vooral geschikt voor diegenen die het geluid dat de tv produceert willen verbeteren, een kleiner budget hebben en een niet al te grote kamer hebben. Daarbij is de speaker interessant wanneer het surround-effect geen must voor je is en je gewoon een beter geluid wilt dan dat je nu hebt. Alhoewel een soundbar niet de kwaliteit haalt van een volledig surround systeem maakt de grootte en het gemak de speaker wel ideaal voor kleinere ruimtes. Wil je de echte surround-ervaring bij het kijken van films en is je budget iets groter dan is een volwaardig 5.1 of 7.1 home cinema systeem aan te raden. Zoals altijd is het verstandig om een luidspreker te gaan beluisteren voordat je tot aankoop overgaat.

Meer informatie

Update: we hebben nieuwe artikelen met vijf tips voor het kopen van een soundbar en alle voordelen en nadelen van een soundbar online gezet. Hierin vind je meer tips en adviezen. Lees dus snel verder via de hiervoor genoemde links.

Meer informatie over home cinema-systemen, soundbars en andere componenten vind je in onze home cinema informatiegids.

Reacties (14)