Betekent ‘LED TV’ ook een betere beeldkwaliteit? Nee!

20 maart 2012 5 Minuten 11 Reacties
Philips-Ambilight-feature

Een hele tijd geleden, bij de introductie van de eerste "LED TV's" heb ik het fenomeen LED al eens uitvoerig besproken maar meer vanuit een marketing perspectief. Een "LED TV" bestaat namelijk helemaal niet, al gebruiken fabrikanten en media (waaronder ikzelf) de term om de haverklap. Een zogenaamde LED TV is gewoon een LCD TV maar dan zonder het gebruik van CCFL verlichting.

De CCFL verlichting is iets waar we al jaren in LCD TV’s terugzien maar wordt langzaam aan vervangen door LED lampjes die rondom (Edge Lit) of achter het scherm (Full LED) geplaatst zijn. Het gaat dus om de manier waarop het LCD paneel belicht wordt en niet om een gegarandeerde betere beeldkwaliteit. Behalve de verlichting zijn LCD TV’s grotendeels hetzelfde als LED TV’s. Meer meer informatie over de marketing van LED TV’s een uitleg over de techniek verwijs ik je naar dit artikel. Een LED TV (of LED LCD TV) betekent dus niet direct dat je te maken hebt met een betere TV maar het betekent wel dat de fabrikant meer mogelijkheden heeft om de beeldkwaliteit te verbeteren, zoals local dimming.

Local dimming

Een belangrijk element dat sommige LED TV’s wel hebben en LCD TV’s niet hebben is local dimming. Deze techniek kan zowel in Edge Lit LED TV’s als Full LED TV’s verwerkt worden maar heeft een veel beter effect bij de laatste soort. Middel local dimming kan namelijk een gedeelte van het scherm individueel gedimd worden wat vervolgens zorgt voor diepere zwartwaarden en een hoger contrast. Bij LEDs die zich direct achter het scherm bevinden is dit effect dus vele malen groter dan wanneer de LEDs rondom het display gemonteerd zijn. Toch is de kwaliteit local dimming nog afhankelijk van een andere factor; het aantal zones. Local dimming dimt namelijk geen individuele LEDs maar een zone van LEDs. Hoe kleiner de zone hoe (en dus hoe meer zones het paneel) des te effectiever de local dimming techniek.

Simpel gezegd kunnen LED TV’s met local dimming wel voor een betere beeldkwaliteit (hoger contrast, diepere zwartwaarden) zorgen dan LCD TV’s met CCFL verlichting maar dit is bij Edge Lit TV’s (de meeste TV’s op de markt zijn Edge Lit) een minimale verbetering. Full LED TV’s kunnen een klein deel van het scherm dimmen en de rest vol openzetten doordat de LEDs achter het scherm zitten en daardoor kan het verschil met een LCD TV stukken groter zijn.

In onderstaande afbeelding zie je aan de linkerkant het beeld van een plasma TV en rechts het beeld van een LED LCD TV zonder local dimming. Het beeld van de plasma TV heeft een hoog contrast (verschil tussen donker en licht) terwijl de LCD TV nogal uitgewassen (niet heel donker en niet heel licht) overkomt. De LCD TV kan namelijk geen individuele delen van het scherm dimmen waardoor de algemene lichtsterkte over het gehele scherm gelijkgetrokken wordt.

In onderstaande afbeelding zie je aan de linkerkant weer het plasma beeld en aan de rechterkant het beeld van een (Full) LED LCD TV met local dimming. Nog steeds zie je een witte waas rondom lichte objecten bij het beeld van de LCD TV en dit komt doordat er niet genoeg zones achter het beeld zitten om alleen de pixels die lichter moeten zijn te laten oplichten. Toch is het contrast al veel groter bij een LCD TV zonder local dimming en is zwart in de zones waar alles zwart is ook echt zwart.

Kortom, LCD TV’s met Full LED achtergrondverlichting kunnen dicht in de buurt van het contrast van een plasma TV komen maar nooit dezelfde kwaliteit (op dit vlak) behalen, tenzij er in de nabije toekomst individuele pixels gedimd kunnen worden. Bij plasma is dit namelijk wel mogelijk.

Helderheid

Een ander element dat LED LCD TV’s wel hebben en LCD TV’s in mindere mate hebben is een hoge helderheid. LCD TV’s kunnen absoluut heel helder zijn maar LED TV’s kunnen een stapje verder gaan, voor sommige mensen zelfs te ver. De helderheid kan behoorlijk hoog gezet worden wat vooral interessant is wanneer je in een sterk verlichte omgeving naar de TV kijkt. In andere situaties komt het beeld van een LED TV’, met helderheid vol open, al snel als te fel over. Daarbij staat de helderheid van LED TV’s in de winkel altijd hoog afgesteld zodat ze in het oog springen. Thuis zal dit tegenvallen aangezien de verlichting en de situatie compleet anders is.

Een situatie waarbij de helderheid wel van pas kan komen is bij 3D weergave. 3D TV’s die gebruikmaken van de actieve 3D techniek gebruiken ook actieve 3D brillen. Een nadeel van deze brillen is dat het beeld gedimd wordt (donder wordt dus) en daardoor moet TV dit compenseren met een hoge helderheid. Plasma TV’s hebben hier meer moeite mee dan LED LCD TV’s, hoewel fabrikanten van plasma TV’s hier inmiddels betere technieken voor ontwikkelen.

Energieverbruik

Dat een TV is uitgerust met LED achtergrondverlichting betekent dus niet direct dat de beeldkwaliteit beter is maar kan wel direct zorgen voor minder energiekosten. LEDs kunnen namelijk meer licht genereren en gebruiken hiervoor minder energie dan LCD TV’s met CCFL verlichting. Toch is dit ook weer afhankelijk van hoe je de TV gebruikt en hoe fel je de achtergrondverlichting instelt. Ook zijn de verschillen in energiekosten tussen een LED LCD TV en een plasma TV minimaal. In dit artikel leg ik het verschil tussen de energiekosten van LCD en plasma verder uit.

Conclusie

Er zitten dus wel degelijk voordelen aan LCD TV’s met LED achtergrondverlichting maar dat het de beeldkwaliteit sowieso verbetert is een misvatting die veel consumenten hebben. Het blijft een kwestie van vergelijken en goed weten waar je naar moet kijken wanneer je voor een TV gaat shoppen.

Reacties (11)