Eerste indrukken van de 2017 Panasonic tv line-up

22 februari 2017 6 Minuten 1 Reacties
Panasonic

Midden februari is het voor de AV-pers verzamelen geblazen in Frankfurt. Panasonic houdt er zijn jaarlijkse Convention, waarop het al zijn nieuwe producten toont. Van Smart Home toepassingen tot sapcentrifuges, van camera’s en lenzen tot televisies, van platenspelers tot multiroom audio. Wat viel ons op in de 2017 Panasonic tv line-up?

OLED: twee modellen

De EZ1000, het nieuwe topmodel van Panasonic, werd al aangekondigd op CES. Het ‘Master HDR OLED’ logo en de Studio Color HCX²- processor moeten de allerbeste beeldkwaliteit garanderen, terwijl het Absolute Black-filter ongewenste reflecties uit het scherm houdt. Ook voor stevige klank zit je goed bij dit 65” OLED-scherm, de indrukwekkende Technics-soundbar die aan het toestel hangt levert 80 Watt vermogen uit 14 drivers.

De demo gaf alvast een erg positieve indruk. Maar met een prijskaartje van 7.000 euro zal dit toestel maar voor een paar enkelingen weggelegd zijn.

Geen nood, Panasonic verraste ons op de Convention met de introductie van een tweede OLED-model, de EZ950, die beschikbaar zal zijn in 55 en 65 inch. Het model moet het doen zonder het Absolute Black-filter, Master HDR OLED en Technics-soundbar, maar is verder identiek. Panasonic benadrukt dat het zwartdetail duidelijk beter is dan bij de concurrentie (lees: LG), maar ook in het witdetail is de weergave verbeterd. In de demo, waarin een helder witte pilaar met een zachte kleurovergang door het beeld ging, zag je duidelijk een regenboog effect bij de concurrentie, terwijl de Panasonic een mooi neutrale overgang toonde. Het was moeilijk te fotograferen, maar we hebben ons best gedaan (eerste beeld: Panasonic, tweede beeld: LG).

HDR-ondersteuning is er voor HDR10 en HLG, en de piekhelderheid zou op 1.000 nits liggen voor de EZ1000 en 950 nits voor de EZ950. Dat lijkt er op te wijzen dat Panasonic gebruikt maakt van de 2017 panelen van LG.

Met een prijskaartje van 3.500 euro (in België) is het 55 inch model toegankelijk voor wie het budget voor een topmodel opzij wil leggen. Maar goedkoop, neen, dat is het niet. Opvallend, in Nederland zal de prijs op 4.000 euro liggen, toch gevoelig hoger. We merken overigens dat er ook verder in de line-up soms duidelijke prijsverschillen zijn, dus het kan interessant zijn om eens over de grens te kijken.

Ultra HD lcd-aanbod minder uitgebreid

De Ultra HD lcd-lineup is aanzienlijk korter dan vorig jaar. Van zes modellen in 2016 naar drie modellen (EX780, EX700 en EX600) in 2017. Een EX800 en EX900 reeks ontbreken, en de DX800 en DX900 (2016 modellen) zullen niet doorlopen dit jaar. Die plaatsen worden ingenomen door de nieuwe OLED-tv’s, aldus Panasonic. Toch is het opvallend dat er geen FALD (Full Array Local Dimming) toestellen, zoals de DX900, meer beschikbaar zullen zijn.

Alle Ultra HD-modellen zullen HDR-compatibel zijn, zowel HDR10 als HLG. Uiteraard zal je betere prestaties (meer lichtopbrengst, groter kleurbereik) krijgen naarmate je voor hogere modellen kiest. Welke panelen (IPS of VA) de toestellen gebruiken, daarover gaf Panasonic geen uitsluitsel. De EX780 -reeks gebruikt alleen VA-panelen, omwille van de betere zwartwaardes. Maar verder in de line-up worden zowel IPS als VA-panelen gebruikt. Dat is lastig omdat de contrastprestaties tussen beide paneeltypes danig verschillen.

De EX780 kreeg, als lcd-topmodel, wat extra aandacht. Hij gebruikt net als de twee OLED-modellen de Studio Color HCX²-processor voor de hoogste kwaliteit beeldverwerking. Panasonic benadrukte ook dat dit model gebruik maakt van ‘Digital Enhanced Local Dimming’. Het betreft een techniek die de beperkte mogelijkheden van edge led local dimming (typisch een aantal kolommen) combineert met beeldverwerking en controle van het lcd-paneel.

Erg vaag helaas. De EX750 stond opgesteld in een donkere ruimte, naast een DX780 (2016). In die vergelijking was duidelijk dat de EX750 betere zwartwaardes neerzette, maar daar tegenover ook minder hoge helderheid. Het blijft dus afwachten tot we deze tv zelf kunnen testen.

Full HD verliest steeds meer terrein

Ook de Full HD line-up is aanzienlijk korter dan vorig jaar. Zo zijn er nog maar twee Full HD-modellen (ES500 en ES400) terwijl dat er vorig jaar nog vier waren. Die terugval is geen verrassing, Ultra HD is nu duidelijk de belangrijkste resolutie. De maximale schermmaat voor de Full HD-modellen is 49 inch, vorig jaar nog 55 inch. Een verstandige keuze, zo lijkt het ons. Eens je boven 50 inch gaat, wordt de meerwaarde van Ultra HD immers duidelijk.

Het vervolg op Firefox

Firefox OS is officieel ten grave gedragen door Mozilla, maar dat belet Panasonic niet om er verder mee te werken. De verbeteringen die we zagen zijn voorlopig echter zeer beperkt. Zo is er nu de optie om iconen in een folder te groeperen op de Home pagina. Dat is een goede toevoeging, want in de huidige versie verschijnen alle favoriete toepassingen in een lange rij en dat wordt snel onhandig.

Daarnaast is er op de remote nu ook een ‘MyApp’ toets, en daarmee kun je een app naar keuze toewijzen.

2017 Panasonic tv line-up: conclusie

Een compacte line-up, met minder modellen, is in onze ogen absoluut geen nadeel. Het is een gedocumenteerd feit dat te veel keuze de consument ongelukkig maakt. De nieuwe line-up lijkt ons een zeer goed palet te bieden, met duidelijke stappen. Full HD is er nog voor de ‘kleine’ maten (alles onder de 50 inch), en op elk Ultra HD model kan je tot 65 inch gaan. Alle Ultra HD-modellen zijn ook voorzien van HDR, een prima keuze omdat ook dit voor de consument een deel keuzestress wegneemt. De OLED-modellen blijven helaas duur, maar daarvoor krijg je wel de beste beeldkwaliteit die Panasonic je kan bieden.

Een overzicht van alle producten die Panasonic dit jaar naar Nederland brengt vind je in het 2017 home cinema overzicht.

Reacties (1)