Google Chromecast Audio en Chromecast built-in: wat is het en hoe werkt het?

12 december 2016 5 Minuten 3 Reacties
chromecast-2015-1540x

In dit artikel leggen we uit wat de Chromecast Audio stick en de Chromecast built-in standaard precies zijn en wat je er allemaal mee kunt.

Google Chromecast Audio is een populaire en relatief goedkope oplossing om een multi-room systeem op te zetten en muziek te streamen. Wanneer Chromecast Audio in bijvoorbeeld speakers verwerkt zit dan spreken we van Chromecast built-in. In dt artikel leggen we uit wat je aan beide opties hebt en wat je ermee kunt.

Wat is Chromecast Audio?

De Google Chromecast hdmi-stick werd in korte tijd razend populair om video’s te streamen naar televisies zonder internetverbinding, zonder al te veel gedoe en universeel. Snel bouwden steeds meer en meer diensten integratie voor Chromecast in, ook diensten als Spotify. Google wil nu met Chromecast Audio hetzelfde bereiken, maar dan puur voor muziek.

Elke speler/set/speaker met een aux-aansluiting kan worden aangesloten op een Chromecast stick (hierboven afgebeeld). Het apparaat komt standaard met een aux-kabel en heeft daarbuiten enkel een stroombron nodig. Je sluit het apparaat of de speaker aan en stelt hem makkelijk in via een app op je smartphone. Het hele proces is zeer eenvoudig maar de smartphone en Chromecast moeten wel met hetzelfde WiFi-netwerk verbonden worden. Vervolgens kan je muziek en audio streamen naar je speakers.

Streamen via de cloud

Chromecast Audio werkt met een directe stream naar het bronbestand. De muziek wordt via WiFi vanuit de cloud naar je speakers gestreamd. Dat betekent dus dat je smartphone of tablet enkel als afstandsbediening dient die opgeeft naar wat je juist wil luisteren. Je hoeft dus niet continu verbonden te zijn met je speaker vanaf je toestel – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bluetooth.

Het protocol van Google werkt via Wi-Fi en ondersteunt audio in zeer hoge kwaliteit, ook lossless audio. Als je graag wil weten hoe je het best muziek in de beste kwaliteit streamt kun je onze handige gids lezen.

Van Google Cast naar Chromecast built-in

Voordat we uitleggen wat Chromecast built-in precies is moeten we wat verwarring rondom de naamgeving wegnemen. Google Cast, de streamingstandaard die onder meer in tv’s en speakers verwerkt zit, gaat namelijk vanaf 1 januari 2017 door het leven als ‘Chromecast built-in’. Dat komt dus neer op een ingebouwde versie van de Chromecast dongle die we al een paar jaar kennen. Die dongle behoudt ook nu gewoon zijn naam.

De bijbehorende app waarmee het streamen geregeld kan worden ging in eerste instantie door het leven als de Chromecast-app maar werd later omgedoopt tot Google Cast. Maar, de app gaat sinds november 2016 door het leven als Google Home. Met deze app zijn je Google Chromecast-apparaten te bedienen.

Chromecast built-in / Google Cast Audio

Chromecast Audio gaat verder dan enkel het apparaat van Google – het is een protocol wat door heel wat producenten out-of-the-box wordt ondersteund. Je kan de apparaten beheren via iOS of Android, op een Windows-apparaat of op een Mac gaat het ook als je Google Chrome gebruikt.

Verschillende fabrikanten bouwen de ondersteuning voor Chromecast in in hun speakers, zodat je de losse Chromecast-stick niet nodig hebt. Onder meer Sony, LG en Raumfield ondersteunen Google Cast / Chromecast built-in. Ondersteuning verschilt echter van model tot model.

Heel wat apps ondersteunen Chromecast ook: Spotify, Deezer, Google Play Music, TuneIn, Qobuz, SoundCloud, Juke en Tidal zijn slechts enkelen. Het totale aanbod bestaat uit meer dan 100 ondersteunde apps. Vanuit deze apps kun je met één druk op het Cast-icoontje muziek naar al je compatibele speakers of een selectie daarvan streamen.

Ideaal als universeel multi-room systeem

Wat Chromecast Audio zo handig maakt is dat je alle compatibele speakers, van alle merken, kunt combineren in één app. Ieder apparaat wat is aangesloten op het apparaatje van Google – of het protocol out-of-the-box ondersteunt, kan gecombineerd worden. In de Google Home-app (de overkoepelde app voor onder andere Chromecast-streaming) kun je al je speakers zien die actief zijn op je netwerk en zo in één app al je speakers beheren.

Als je dus een multi-room opstelling wil creëren met speakers van verschillende merken dan is Chromecast een ideale oplossing. Het is eenvoudig om in de Google Home-app (vroeger de Google Cast-app) speakers te bundelen per kamer. Zo kun je dan bijvoorbeeld twee speakers met Chromecast bundelen in “Living” en zo makkelijk muziek afspelen op beide speakers.

Google Home

Meer informatie

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van home cinema-apparatuur, waaronder speakers, vind je in onze uitgebreide home cinema informatiegids. Lees ook verder in onderstaande artikelen;

Wat is multiroom audio en hoe werkt het?
Bluetooth speaker kopen: waar moet je op letten?
Smartphone of tablet met je tv verbinden: zo werkt het
De belangrijkste tips en adviezen voor het instellen van je AV receiver

Reacties (3)