Hoe je een kamer inricht als thuisbioscoop: ruimte en planning

22 april 2016 + 10 minuten 3 Reacties
thuisbioscoop-kamer

In dit artikel behandelen we de ruimte en de planning voor het inrichten van een kamer als thuisbioscoop. Is de ruimte geschikt, hoe ziet de eerste schets eruit, wat zijn je wensen en wat is de planning?

Vorige week zijn we van start gegaan met een nieuw onderdeel op Homecinema Magazine. We gaan namelijk in ons nieuwe kantoor een ruimte inrichten als thuisbioscoop en dit stap voor stap verslaan in een reeks artikelen. In dit artikel, het eerste deel, staan we stil bij de planning en de ruimte.

Een kamer als complete thuisbioscoop

Het kantoor van MCP Network gaat binnenkort verhuizen en dat zagen we als mooie kans om eens goed uit te pakken. We gaan één ruimte, de zolder, inrichten als thuisbioscoop, met alles erop en eraan. Gedurende het hele proces willen we je informeren en tegelijkertijd adviseren over de mogelijkheden wanneer je zelf met een dergelijk project aan de slag gaat. Waar moet je op letten? Welke apparatuur gebruik je dan? Hoe werkt het met de akoestiek? En nog veel meer vragen.

We hebben echter een bewuste keuze gemaakt om het niet high-end aan te pakken. Hoewel het inrichten van een kamer als thuisbioscoop aardig wat geld kost willen we het met een beperkt budget toch zo optimaal mogelijk doen. De belangrijkste reden is dat wij geen website zijn die zich richt op het high-end deel van de markt en met name de ‘gewone’ consument wil informeren en adviseren. Neem dan ook vooral datgene uit onze ‘gids’ wat jij van belang vindt en waar jij budget voor hebt.

De ruimte

Voordat je überhaupt kunt gaan denken aan een kamer die ingericht wordt als thuisbioscoop moet je er de ruimte voor hebben. Niet iedereen heeft een ruimte vrij waarmee je alles kunt doen. Het kan echter elke ruimte zijn, mits de afmetingen maar enigszins groot genoeg zijn om op comfortabele afstand van het scherm te zitten en de speakers te kunnen plaatsen. Heb je een ruimte op het oog? Bedenk dan ook dat deze ruimte lastig geïsoleerd kan worden (tenzij je van de grond af aan een huis bouwt) en het geluid dus goed hoorbaar kan zijn in aangrenzende kamers. Het is mogelijk een geïsoleerde ruimte in de gekozen ruimte te maken maar dit gaat voor de meesten van ons het budget te boven. Ook wij hebben hier niet voor gekozen maar we hebben wel gekozen voor een ruimte die minimaal grenst aan andere kamers (of de buren). Voor ons is dit de zolder, met alleen de kamers eronder die er last van kunnen hebben.

Niet alleen de isolatie is van belang, ook de vorm van de ruimte. In een ideaalsituatie is de ruimte namelijk vierkant of rechthoekig. Op deze manier kun je met kleine akoestische aanpassingen (waarover later meer) een optimale audioweergave creëren. Ook verlies je met een dergelijke kamer minder ruimte en kun je voldoende afstand voor de speakers creëren. Helaas was dit in ons geval niet mogelijk en was de zolder, met name ook door de ligging ten opzichte van de buren en de andere kamers, de beste keuze. Een zolder is qua vorm niet ideaal, door het aflopende dak, maar dat gaan we met wat akoestische aanpassingen en het plaatsen van een simpele wand optimaliseren.

Panorama van de ruimte

Wanneer je een ruimte in je hoofd hebt dan kun je het beste deze ruimte meteen zo leeg mogelijk maken. Haal grote meubelstukken uit de ruimte om zo een goed idee van de beschikbare ruimte te krijgen. Bedenk direct waar je alles zou willen hebben, wat je ideaalplaatje is. Hier zul je gedurende het proces absoluut van afwijken of af moeten wijken, maar het is goed om een startpunt te hebben. Laat het niet zomaar op je af komen; je wensen zijn immers van groot belang en later kun je compromissen sluiten. Ook wij hebben flink wat wensen, met name qua speakers in het plafond, de verlichting en de meubels. Maar, of dit uiteindelijk zo wordt als wij het willen is nog maar de vraag.

De plattegrond

Het eerste dat we gedaan hebben, nadat we de ruimte hebben leeggehaald, is een simpele schets van de ruimte maken en bedenken wat we hier in willen hebben staan. Wat voor systeem willen we creëren (Dolby Atmos of Auro 3D en dan 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2, etc?), hoe willen we dit exact plaatsen, waar komt het scherm, waar komen we te zitten, wat zijn de afstanden in die situatie en hoe zien we de verdere inrichting voor ons? Het is verstandig om een dergelijk plan voor je te hebben want dan heb je iets om fabrikanten, leveranciers en partners voor te leggen. Zij kunnen vervolgens hun aanpassingen of adviezen doorgeven zodat je uiteindelijk een thuisbioscoop krijgt die aan de richtlijnen voldoet, een optimale kwaliteit biedt en aan je eigen wensen voldoet. En let wel; voor bijna alles is een oplossing te verzinnen. Geen idee is te gek en met voldoende budget kun je alles (laten) realiseren.

Eerste schets ruimte

Teken een plattegrond van de ruimte en zet hier alle maten van de ruimte in. Zo weet je, of je nu in de bouwmarkt staat of bij een leverancier zit, precies wat wel en niet mogelijk is. Iedereen krijgt een duidelijk plaatje van de ruimte, aangevuld met je wensen. Maak vervolgens een tweede plattegrond waarin je de belangrijkste meubels (tv-meubel, tv/projector, bank/stoelen, speakers, etc) plaatst. Doe dit op schaal, met de afmetingen en afstanden die jij voor ogen hebt. Niet alleen geeft dit bedrijven waarmee je werkt weer een beter beeld van wat je voor ogen hebt, ook kun je hiermee al een aardige indicatie maken van het budget dat je voor ogen hebt. Ga je het redden om binnen je budget te blijven met wat je wilt? Elke keer dan je een afspraak met een winkel, leverancier of fabrikant hebt, en weer wat advies ingewonnen hebt, pas je de plattegrond aan de hand hiervan aan. Filter zelf wat je wel en niet wilt aannemen; het is immers jouw thuisbioscoop. Maar, neem wel aan dat die bedrijven er verstand van hebben.

Ook wij hebben een hele simpele plattegrond gemaakt van de zolder en hier vervolgens vrij simpel de belangrijkste elementen in geplaatst. We zijn van het minimale dat we willen uitgegaan; een 5.1.2-kanaals Dolby Atmos-systeem. Maar, we gaan in gesprek met de partijen waar we mee werken om dit mogelijk te vergroten. Wel hebben we al moeten besluiten dat een 7.x.x-kanaals systeem niet gaan werken aangezien we aan de zijden van de ruimte geen plek hebben voor optimaal geplaatste speakers. Hier bevinden zich namelijk de deur en het raam. Je blijft dus compromissen sluiten maar voor alles is een oplossing te bedenken.

Een Dolby Atmos 5.1.4-opstelling

Aangezien de zolder een aflopend dak heeft hebben we besloten aan één zijde een wand te plaatsen en hiertegen het tv-meubel met scherm te zetten. Dit wordt het ‘podium’ en achter het podium creëren weer wat extra opslagruimte die we met het ‘confiskeren’ van de zolder verloren hebben. Hieronder vind je een lijstje van onze wensen, waarvan we er een aantal in de plattegrond verwerkt hebben;

  • Een simpele wand voor het podium
  • Creëren van nieuwe opslagruimte achter de wand, toegankelijk middels een deurtje
  • Minimaal 5.1.2-kanaals systeem, liefst 5.1.4-kanaals
  • Grote ligbank binnenin de ruimte (zelf gemaakt, met pallets en op maat gemaakte kussens)
  • Akoestisch geoptimaliseerde ruimte
  • Speakers in het plafond verwerkt, aantal afhankelijk van mogelijkheden (samenspraak met akoestiek)
  • Apparatuur verwerkt in tv-meubel voor de wand
  • Verlichting wordt bepaald aan de hand van plaatsing akoestische elementen
  • Kabels worden verwerkt in plafond en plinten

 

Eerste idee voor ligbank

De planning

Nu we duidelijk hebben wat we wensen, het liefst willen, kunnen we een overzicht maken van de te nemen stappen. Waar moeten we allemaal rekening mee houden? Met wie moeten we gaan praten en wanneer? Hoe ziet de planning eruit? Wanneer willen we klaar zijn? Dit zijn belangrijke vragen maar je zult ervaren, net zoals wij, dat de planning zeker niet vaststaat. Zeker als je het goed wilt doen dan zal het een en ander verschuiven omdat bijvoorbeeld het bedrijf dat de akoestiek doet meer tijd nodig heeft of omdat de levertijden van je apparatuur toch anders blijken te zijn dan je verwacht had. Maar, dat mag want we willen een optimaal ingerichte thuisbioscoop. Wij hebben onze planning onderverdeeld in de volgende stappen;

  • April: Plan van aanpak (plattegrond, wensen, planning)
  • April: Ruimte strippen en voorbereiden (en inrichten op papier)
  • April: Oriëntatie apparatuur
  • April: Advies inwinnen bij diverse partijen (apparatuur, akoestiek, meubels, bekabeling, verlichting, etc.)
  • Mei: Belangrijkste meubels bestellen/maken
  • Mei: Wand plaatsen
  • Mei: Apparatuur kiezen en bestellen (let op voldoende speakerkabel)
  • Mei/juni: Akoestische afstelling (eerste meting en aanpassingen)

Houd er rekening mee dat je mogelijk je speakersysteem nog uit kunt breiden naar aanleiding van advies van de akoestisch adviseur. Plaats nog geen apparatuur/speakers definitief. Doe dit in samenspraak met de akoestisch adviseur of wanneer je zelf de akoestiek optimaal geregeld hebt. Meubels die invloed kunnen gaan hebben op de akoestiek kun je (tijdelijk) plaatsen voor de eerste meting. Zorg dat er nog geschoven kan worden en geef, wanneer je hiervoor kiest, het bedrijf dat de akoestiek verzorgt voldoende informatie over de meubels en inrichting.

  • Juni: Ruimte inrichten met belangrijkste meubels
  • Juni: Accessoires, verlichting en (extra) bekabeling bestellen
  • Juli: Definitief plaatsen speakers en apparatuur
  • Juli: Akoestische optimalisatie (tweede meting en installatie)
  • Augustus: Verlichting en afwerking
  • Augustus: Luisteren, kijken en genieten

Ons doel is om eind augustus een net afgewerkte en geoptimaliseerde thuisbioscoop op zolder te hebben. Natuurlijk kan dit nog gaan verschuiven maar met het eerste advies dat we ingewonnen hebben lijkt dit een haalbaar doel. We kunnen dus aan de slag en stellen mogelijk onderweg het plan bij. De maanden die we in de planning zetten zijn een indicatie want ook wij hebben tussendoor even vakantie, net als de bedrijven waar we mee werken.

Op naar de inrichting en voorbereiding

Nu we duidelijk hebben wat we willen en wanneer we hier klaar mee willen zijn kunnen we door naar stap twee; het strippen van de ruimte, het voorbereiden van de ruimte en het opzetten van de eerste ideeën qua inrichting. Meer hierover lees je in het volgende artikel, dat we binnen twee weken online zullen zetten. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat iets onderaan dit artikel weten.

Voor alle artikelen in deze gids kun je terecht in onze sectie over je kamer inrichten als thuisbioscoop. Meer tips en adviezen vind je in de home cinema informatiegids.

Reacties (3)