Hoeveel vermogen (Watt) heeft je receiver of versterker nodig?

21 januari 2014 4 Minuten 6 Reacties
Onkyo-receiver

We hebben de meeste elementen van een A/V receiver al eens uitgebreid behandeld maar over het vermogen, ook wel het wattage genoemd, krijgen we nog steeds veel vragen. In dit artikel behandelen we de vraag wat het ideale vermogen of wattage van een receiver of versterker is.

Receiver vs versterker

Het is voor dit artikel niet echt interessant maar voor diegenen die net beginnen met het samenstellen van een home cinema systeem is het verstandig ons artikel over het verschil tussen een receiver en een versterker eens door te nemen. Beide apparaten beschikken echter over een bepaald vermogen, aangeduid met het Wattage, waarmee de aangesloten luidsprekers aangestuurd worden.

Vermogen van receivers en versterkers

Elke receiver of versterker, en zelfs elk home cinema systeem, wordt tegenwoordig aangeprezen met een vermogen van xxx Watt. Sommige home cinema systemen hebben volgens de fabrikant een vermogen van 1.000 Watt, terwijl menig high-end versterker een vermogen van 80 Watt heeft. Bij velen zorgt dus voor nogal wat verwarring want wat zegt dit wattage nu precies, hoe kun je apparatuur hiermee vergelijken en hoeveel vermogen heb je nodig?

Allereerst moet gezegd worden dat het wattage van een home cinema systeem, receiver of versterker een specificatie is waarmee je nauwelijks kunt vergelijken. Het is in de meeste gevallen een weinig zeggende specificatie die door elke fabrikant op een andere manier gemeten wordt. Vanzelfsprekend wordt een manier gebruikt om een zo hoog mogelijk wattage op de doos te kunnen zetten om jou als consument te overtuigen van kwaliteit. Helaas zegt het wattage ook helemaal niks over de kwaliteit van het geluid. Met een aantal jaar ervaring kunnen we echter wel zeggen dat een hoog vermogen vaak samenvalt met een hoog gewicht. Een klein en licht apparaat met een vermogen van 1.000 Watt roept bij ons al vraagtekens op. Voor flink wat vermogen zijn immers zware componenten als transformators nodig.

Wattage controleren

Toch kunnen we uit het wattage dat door een fabrikant gemeld wordt wel iets opmaken als we verder kijken naar hoe dit wattage tot stand gekomen is. Het meest interessant is een vermogen dat met RMS (root mean squared) omschreven wordt. Dit houdt in dat er continue vermogen voor een lange periode mogelijk is, en dit geeft je een betere indicatie van de mogelijkheden van een receiver of versterker dan alleen het piekvermogen wat sommige fabrikanten vermelden. Daarbij is het verstandig te kijken naar de term ‘all channels driven’. Dit houdt in dat het gemelde vermogen gebaseerd is op het aansturen van alle kanalen en niet alleen de stereo-kanalen. Als er maar twee kanalen gebruikt zijn bij het meten van het vermogen zal dit beduidend lager liggen als er surround-geluid weergegeven wordt.

Een derde specificatie waar je op moet letten bij het wattage is de bandbreedte. Is het vermogen gebaseerd op een magere 1kHz frequentie dan weet je nog niet wat een apparaat kan als er meer van gevraagd wordt. Als een bandbreedte van 20Hz – 20kHz aangegeven wordt weet je dat de receiver of versterker een audiosignaal met volledig bereik verwerkte tijdens het bepalen van het wattage. Ook dit toont weer aan dat het wattage dichterbij de praktijkervaring komt. Fabrikanten van receivers en versterkers willen ook nog wel eens met de impedantie (weerstand) spelen aangezien een lager impedantie het vermogen verdubbeld. Op sommige apparaten wordt bijvoorbeeld een vermogen van 200 Watt bij 4 Ohm (weerstand) vermeld maar de meeste speakers zijn echter 6 Ohm of 8 Ohm waardoor je minder vermogen overhoudt. Als het goed is wordt in de specificaties ook het vermogen bij 6 en 8 Ohm omschreven dus ga daar naar opzoek.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

De vraag is natuurlijk hoeveel vermogen je precies nodig hebt om de speakers in je home cinema systeem aan te sturen. Helaas is deze vraag niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt immers niet alleen af van het Wattage dat je speakers accepteren. Ook de weerstand van de speakers, de gevoeligheid (db) en het frequentiebereik zijn van belang. Over het algemeen kan echter gezegd worden dat te weinig vermogen eerder voor problemen zorgt dan teveel aan vermogen. Zorg dus dat je (meer dan) voldoende vermogen hebt om je speakers aan te sturen. Daarbij is het, zoals we altijd aangeven, erg belangrijk dat je gaat luisteren naar verschillende receivers of versterkers en je tegelijkertijd laat adviseren. Elk product heeft zijn eigen kenmerken, mogelijkheden en beperkingen, en wil je het goed doen dan is luisteren een must.

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (6)