Review: Philips 55OLED804/12 (OLED804-serie) Ultra HD OLED TV

31 juli 2019 + 10 minuten 32 Reacties
Philips-OLED804-Lifestyle

De Philips 55OLED804/12 heeft alles in huis om een knappe opvolger van de OLED803 te worden. Philips’ derde generatie P5 processor staat garant voor knappe beeldresultaten en hij levert nu naast HDR10+ ook Dolby Vision ondersteuning.

Daarnaast krijg je een krachtige audio-oplossing, driezijdige Ambilight, en de meest recente Android versie. En dat voor een scherpe prijs.

Philips 55OLED804/12 – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 55 inch (155 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (ARC, ALLM), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG, WiFi (802.11ac 2×2) ingebouwd, Android TV (9.0 Pie), USB/DLNA-mediaspeler, Multiroom (Client/server), dual DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 3rd gen P5 processor, driezijdige Ambilight
  • Afmetingen: 1.228 x 720 x 230 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 22,8 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 147 / 0,3 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 1.999 euro

Een compleet overzicht van alle OLED-modellen die Philips in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Philips oled tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Philips 55OLED804/12 – design

Het design van zijn voorganger (OLED803) werd grotendeels behouden. Een superslank OLED-scherm met een metalen randje dat vanuit de rug netjes om het scherm buigt. Het is een bijna onzichtbaar kader.

Ook de twee staafvoeten zijn gebleven, ze zijn enkel iets dikker gemaakt, en hebben een lijntjesmotief aan de zijkant. De opstelling blijft erg stevig. Als alternatief kan je voor de OLED854 kiezen, die gebruikt een centrale voet, maar is verder identiek.

Net als de OLED803 is de OLED804 voorzien van een stevige woofermodule die centraal in de achterzijde van de tv zit.

Aansluitingen

Het toestel beschikt over vier HDMI-aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD en HDR. Net als de andere Philips modellen dit jaar zijn ze enkel voorzien van ARC en ALLM. Daarnaast zijn er twee usb-aansluitingen, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth (voor draadloze keyboards, de remote en draadloze hoofdtelefoon). Een hoofdtelefoonuitgang, digitaal optische uitgang, component video en stereo cinch ingang maken de lijst volledig.

Drie van de vier HDMI-aansluitingen, alle USB-aansluitingen en de hoofdtelefoonuitgang staan opzij. De andere aansluitingen staan achteraan en wijzen naar onder.

Philips 55OLED804/12 – gebruiksgemak

De 2019 Philips-modellen vertrekken uit de fabriek met de laatste versie van Android TV (9, Pie) aan boord. De installatie is nu nog eenvoudiger, koppelen aan een google account kan eenvoudig door een code in te geven op je smartphone op androidtv.com/setup.

Afstandsbediening

Philips koos voor een nieuwe remote met zilverkleurige afwerking. Hij is bijzonder licht en de layout van de toetsen ziet er vrij druk uit. Daardoor doet hij wat goedkoop aan. De witte opschriften zijn onder bepaalde belichting bijna niet te lezen op die zilverkleurige achtergrond.

De toetsen hebben een erg laag profiel, maar zijn duidelijk voelbaar en vergen niet te veel druk. Tijdens het gebruik bleek de layout minder problematisch dan het er uit ziet. Bovenaan vind je toetsen voor Ambilight, met daaronder van links naar rechts het snelmenu, Google Assistant en de bronnen. Centraal onder de d-pad staat de Home toets. Die mocht van ons wel een accentje krijgen zodat hij meer opvalt. De Back toets en Options toets staan er links en rechts van. Er zijn toetsen voor Netflix, Rakuten TV en de Philips TV-apps. De afspeeltoetsen staan dicht bij je duim zodat je ze makkelijk kunt gebruiken. Aan de achterzijde beschikt hij over een toetsenbord.

Kortom, de remote geen uitblinker, maar hij is voldoende handig. We hadden bij een premium OLED-model misschien een iets mooiere versie verwacht. Hij werkt volledig via IR, behalve uiteraard voor de spraakopdrachten, die worden via Bluetooth verzonden.

Philips 55OLED804/12 – features

Smart tv-platform

De 2019 modellen kregen een nieuwe Android chipset, gebaseerd op de MT5887, maar gebruikt dezelfde quad-core ARM Cortex-A53 met 2,5 GB RAM. Hij is nu uitgerust met de Mali G51 GPU. De nieuwe GPU zorgt samen met de nieuwe Android versie voor een vlottere ervaring, maar de nieuwste Sony modellen werken net iets vlotter.

De interface van Android 9 (Pie) is identiek aan die van Android 8 (Oreo). Content is georganiseerd in kanalen die horizontale rijen innemen op het scherm. Deze kanalen kan je zelf aanpassen of verwijderen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden van Android  TV (Pie) kan je hier terecht.

Via de  snelmenu toets links bovenaan krijg je een alternatieve manier op het scherm om ingangen te kiezen, de zenderlijst op te roepen, of naar de veelgebruikte instellingen te gaan.

De 55OLED804 is uitgerust met een dual tuner en single CI+-slot. Opnemen kan naar een USB harde schijf, maar opnemen en tegelijk een andere zender bekijken kan enkel als een van beide zenders niet versleuteld is (Free to Air). Via de Amazon app kan je HDR10+ content bekijken en via Netflix Dolby Vision. Helaas, HDR-content via YouTube bekijken was tijdens onze test niet mogelijk. Volgens Philips zou dit met een firmware update bijgevoegd worden.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags worden correct afgespeeld.

Ambilight

Natuurlijk mag de unieke Ambilight niet ontbreken op dit toestel. De kleine leds spreiden langs drie zijdes hun gloed uit op de wand achter de televisie. Je kunt de Ambilight leds het beeld laten volgen, snel of relaxed. Je kunt ze inzetten als sfeerverlichting, of laten reageren op de muziek.

Philips 55OLED804/12 – Beeldkwaliteit

De OLED804-reeks gebruikt het nieuwe 2019 LG OLED-paneel. Het paneel heeft een licht veranderde layout, maar presteert op vlak van helderheid en kleurbereik identiek aan de vorige generatie. De nieuwe generatie heeft volgens Philips wel een betere fill-rate (verhouding tussen totaal pixeloppervlak en werkelijk lichtgevend oppervlak), en dat zou de kans op burn-in verlagen.

Hou er rekening mee dat OLED-panelen gevoelig kunnen zijn voor inbranden. Bij normaal gebruik zou dat volgens Philips geen probleem zijn. Schakel nooit de stroom volledig uit, maar laat de televisie in standby staan zodat hij achter de schermen het nodige werk kan doen om eventuele zichtbare effecten tegen te gaan.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Beeld Beeld Geavanceerd Beeld Geavanceerd
Beeldmodus: Films

Kleur: 50
Contrast: 70
Scherpte: 1-2*
Helderheid: 50

Kleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurengamma: Normaal
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Contrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden
Contrast/Perfect Natural Reality: Uit/Minimum*
Contrast: HDR Perfect: Uit-Medium*
Contrast: Perfect Contrast: Uit
Contrast/Videocontrast: 100
Contrast/lichtsensor: Uit
Contrast/Gamma: 0
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan*
Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum
Scherp Beeld /MPEG Artefactreductie: Minimum
Motion/ Motionstijl: Films/Standaard

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De Films instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
  • Wil je het effect van Ultra Resolution zien, dan moet je scherpte minstens op 1 zetten, maar 2 vonden we ook nog erg goed.
  • HDR Perfect Natural Reality: geeft een zeer goed HDR-effect. We lieten het veelal geactiveerd in de minimum stand, maar experimenteer met wat je zelf prefereert.
  • HDR Perfect: Dit beïnvloedt de tone-mapping van HDR-beelden. Je ruilt helderheid voor witdetail. Persoonlijke smaak en kijkomstandigheden mogen je hier leiden, maar laat minstens Minimum geactiveerd.
  • Ultra Resolution: geeft een lichte boost aan detail zonder valse contouren. Activeer het gerust, maar vergeet niet scherpte minimaal op 1 te zetten. Activeer in dit geval ook ruisreductie.
  • Ruis Reductie en MPEG artefactreductie activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). We lieten het op minimum staan om een zachter beeld te bekomen.
  • Motionstijl: Uit voor puristen, maar de ‘films’-stand blijft geadviseerd voor extra detail, en het wegwerken van judder. Vanaf ‘standaard’ zie je ook vloeiende pan-beelden.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

In deze 55OLED804 OLED-tv mag uiteraard het paradepaardje van Philips, de eigen P5 beeldprocessor, niet ontbreken. Deze derde generatie is verbeterd op vlak van ruisonderdrukking, detail en Perfect Natural Reality. De uitstekende deinterlacing en detectie van film- en videoframerates is gebleven waardoor gekartelde lijnen of moiré-effect een zeldzaam verschijnsel zijn.

Willekeurige ruis wordt goed weggewerkt en Philips slaagt er in om veel detail te behouden. Dat detail kan je wat extra aanscherpen door scherpte op 1 of 2 te zetten en Ultra Resolution te activeren. De blokvorming in sterk gecomprimeerde video’s blijft een uitdaging. Sterke banding kan je tegengaan door ‘MPEG ruisonderdrukking’ te activeren. In de hoogste stand verbergt die echter vrij veel detail, en wordt het beeld te zacht. We raden daarom aan om de Minimum stand geactiveerd te laten zodat kleurbanden licht weggewerkt worden, maar je geend detail verliest.

Ook voor de 55OLED804 blijkt onze donkere testscène uit Game Of Thrones erg moeilijk. Er zijn veel kleurbanden zichtbaar, en net als de Sony AG9 worstelt hij er mee om ze weg te werken. Het beeld heeft wel minder last van wisselende helderheid dan de Sony en met beide ruisonderdrukkingen op Minimum is het resultaat beter. Andere testscènes uit Star Wars, Brotherhood of the Wolf en Lord of the Rings vertoonden geen problemen.

Perfect Natural Motion blijft een van beste algoritmes om bewegingsscherpte te garanderen. Er is niets aan veranderd, dus samen met de uitstekende bewegingsscherpte van het OLED-scherm krijg je knappe resultaten die enkel door de allerbeste LCD’s verbeterd worden. Voor filmweergave kies je ‘Film’ om judder te vermijden, maar laat minstens ‘Helder’ geactiveerd om zeker geen detail te verliezen. Het motion compensation algoritme van Philips is uitstekend, dus raden we zelfs aan om motionstijl op ‘Standaard’ te zetten. De ‘Vloeiend’ instelling creëert net iets te veel zichtbare artefacten.

De kalibratie van deze Philips 55OLED804 is absoluut top. De ‘Films’ beeldpreset is vrij helder ingesteld, met een hoge maximale helderheid en gamma die typisch voor de woonkamer geschikt is (2,2). Philips heeft ook gewerkt aan de weergave van zwartdetail, en dat merk je. Er is heel wat schaduwnuance zichtbaar. Wie bij meer verduistering kijkt kan ‘Contrast’ laten zakken naar 30 en de ‘Gamma’ optrekken naar +2. De lichtsensor activeren is een goede oplossing als je kijkomstandigheden variëren. De kleurweergave is uitmuntend, ze mag zelfs van referentieniveau genoemd worden. Huidstinten zetten de beste score neer die we ooit gezien hebben.

Perfect Natural Reality

Deze beeldtechniek werd vorig jaar geïntroduceerd op de tweede generatie P5 processor. Wie er nog eens over wil lezen kan dat in onze review van de 55OLED803. Het algoritme geeft een bijzonder knappe HDR-tint aan al je SDR-beelden, met verbeterd witdetail, contrast, en kleur.

De derde generatie P5 heeft Perfect Natural Reality nog verder verbeterd. Zo krijgen beelden nu nog wat meer kleur, en contrast. De nieuwe chip slaagt er ook beter in om contrast aan te passen zonder invloed op de specifieke kleurtinten, zodat de algehele indruk van het beeld natuurlijker blijft.  De beste verbetering is dat huidskleuren nu gespaard blijven van aanpassing, dat was een minpunt in de vorige generatie.

Uiteindelijk blijft Perfect Natural Reality een keuze die je zelf maakt. Voor puristen is dit uiteraard taboe, maar wie zijn beeld wat extra punch wilt geven hoedt niet te twijfelen. De Minimum stand geeft al een duidelijk verschil, en is een erg veilige keuze.

HDR

Philips koos er dit jaar voor om ook Dolby Vision te ondersteunen. Daarmee is het naast Panasonic het enige merk dat alle belangrijke HDR-formaten ondersteunt. HDR10, HDR10+ en HLG vervolledigen de lijst.

In de ‘HDR film’ preset, met de contrastmode ‘geoptimaliseerd voor beeld’, bereiken we een maximale helderheid van ongeveer 785 nits op een 10% venster en 995 nits op een 2% venster. Die cijfers zijn perfect vergelijkbaar met de prestaties van de OLED903 vorig jaar. Dat betekent dat de OLED804 een van de helderste OLED-schermen op de markt is. Op een volledig wit veld ligt de piek op 164 nits, ook dat is hoger dan gemiddeld. Het kleurbereik levert geen verrassing, 94% DCI-P3, en 68% Rec.2020.

De ‘HDR Films’ beeldpreset is goed gekalibreerd, dat heeft vooral te maken met de nieuwe generatie P5 processor die meer nauwkeurigheid biedt in HDR weergave. Zo merken we dat Philips extra aandacht heeft besteed aan accurate kleuren. Die is duidelijk verbeterd tegenover vorig jaar, tinten worden correcter weergegeven en zijn enkel nog een tikje te donker, al zal je dat in de praktijk moeilijk merken.

Philips maakt wel opnieuw de keuze om alle metadata te negeren. Hoeveel witdetail je te zien krijgt manipuleer je met de ‘HDR perfect’ instelling. Hiermee ruil je witdetail voor helderheid. De standaard instelling is ‘Minimum’, daarmee clip je alle witdetail boven de 3.000 nits weg. Wie meer witdetail wilt zien, moet ‘HDR perfect’ uitschakelen, maar dan daalt de helderheid van het beeld wel wat. In de ‘Maximum’ stand worden middentonen helderder weergegeven, maar clip je wel alle witnuance boven 1.500 nits weg. We raden aan om HDR Perfect in de ‘Minimum’ stand te laten staan, die geeft je het beste compromis. In de ‘Auto’ stand imiteert HDR Perfect het effect van dynamische metadata.

Voor Dolby Vision is Dolby Vision Dark de referentie, maar wie toch een deel van de P3 verbeteringen (ruisonderdrukking, scherpte en motion) wilt, kan voor Dolby Vision Helder kiezen of zelfs HDR Levendig kiezen.

Reflecties en kijkhoeken

Oled levert een erg ruime kijkhoek, een voordeel dat in heel wat huiskamers een echte troef kan blijken. Het scherm gaat erg goed om met reflecties.

Gaming

In de film-mode meten we een lag van 73,2 ms, vrij hoog, zelfs voor een casual gamer. In de game-mode zakt de lag naar 33,5 ms wat een prima resultaat is, maar waarmee Philips wel aan de staart van het peloton bengelt.

Philips 55OLED804/12 – Audiokwaliteit

De OLED804-serie hergebruikt het audiosysteem dat we in de 2018 OLED803 aantroffen. De dual woofer aan de achterzijde vormt samen met de speakers aan de onderzijde een krachtig geheel. De 50 Watt 2.1 opstelling heeft een rijke klank die we zowel voor muziek als film aantrekkelijk vonden. Zoals bij de meeste televisies moet je het volume niet te hoog draaien, dan is er risico dat je vervorming hoort. Maar een krachtige filmsoundtrack is echt wel mogelijk. Probeer de ‘Film’ en ‘Muziek’ geluidsmodes uit, die kunnen de klank nog goed verbeteren. De 55OLED804 ondersteunt Dolby Atmos, en kan die tracks zelfs weergeven. Maar al hoor je de ruimtelijkheid van de Atmos track wel, het resultaat blijft beperkt.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Philips 55OLED804/12 – Conclusie

De Philips 55OLED804 is een mooie opvolger van de topper uit 2018. De Android chipset kreeg een kleine upgrade, en is nu wat vlotter, maar mocht van ons nog steeds iets krachtiger. Dit is immers een premium tv. In datzelfde opzicht hadden we graag een iets meer premium gevoel gehad bij de remote. Maar het belangrijkste minpunt van vorig jaar is weggewerkt: Philips ondersteunt nu alle belangrijke HDR-formaten, inclusief HDR10+ en Dolby Vision.

De nieuwe P5 beeldverwerkingschip levert samen met het OLED-paneel betoverende beelden. Philips haalt de hoogste helderheid en levert uitstekend zwartdetail. Daar komt indrukwekkend accurate kleurweergave bij, daar evenaart het Sony en Panasonic. Met Perfect Natural Reality heeft de Philips een belangrijke troef die al je content een knappe HDR-tint geeft. Prima geluidskwaliteit, de nieuwste Android TV versie en Ambilight maken dit een volledig uitgeruste tv. De prijs is ook nog eens erg scherp. Een aanrader, zonder voorbehoud.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Derde generatie P5 beeldverwerking
  • Perfect Natural Reality
  • Kleurweergave
  • Contrast, zwartwaarde en schaduwdetail
  • Ambilight

Minpunten
  • Verbeterde Android chipset, maar iets te zwak voor topmodel

  • Remote voelt wat goedkoop aan

Reacties (32)