Review: Philips 55POS901F Ultra HD oled tv

20 januari 2017 + 10 minuten 25 Reacties
Philips 55POS901F Beeld

Er komt meer keuze voor wie een oled-tv in huis wil halen. De Philips 55POS901F combineert prachtige oled-beelden met Ambilight en Android TV en een prijskaartje van 3.699 euro. We testen hem uitgebreid.

Philips 55POS901F – Specificaties

De 55POS901F oled tv van Philips combinatie van oled-technologie met de Philips Perfect Pixel Ultra HD-engine. Dit resulteert in een 3800 PPI (Picture Performance Index). De engine heeft een rekenkracht van 4 miljard pixels, wat het systeem in staat stelt om elke afzonderlijke pixel voortdurend te monitoren en aan te passen qua scherpte en helderheid. Ook bevat de engine een Ultra Resolution-functie die beelden van iedere bron converteert naar Ultra-HD-niveau, en is het Perfect Color-systeem van Philips aanwezig voor een optimale kleurweergave. De Perfect Natural Motion-technologie om snel bewegende beelden vloeiend weer te geven.

Natuurijk is ook HDR-ondersteuning aanwezig, met een maximale helderheid van 540 nits. Om de drie zijden van de tv heen is Ambilight geplaatst waardoor je je als kijker in de film of serie moet wanen. Als smart tv-platform is Android TV weer gebruikt. De 55POS901F beschikt over een 30 Watt 6.1 geluidssysteem, met aan de voorzijde zes drivers in een slanke, geïntegreerde soundbar voor de midden- en hoge tonen. Deze soundbar is niet afneembaar. Voor de lage tonen bevindt zich de achterzijde bevindt een Triple Ring-luidspreker met geïntegreerde baspoort. 

  • Wat: Ultra HD OLED-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1x ARC, 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x USB 3.0), 3x antenne, 1x hoofdtelefoonuitgang
  • Extra’s: WiFi (802.11n) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, Android TV, DVB-T2/C/S2, 2x CI+-slot, dubbelzijdige remote, HDR (HDR10)
  • Afmetingen: 1.229 x 813 x 223 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 21,2 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 156 / 0,3 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 3.499 euro.

Ontwerp en aansluitingen

Wie van chroom en aluminium houdt wordt op zijn wenken bediend door Philips. Hun eerste oled-tv zit, zoals het een topmodel betaamt, in een klasse design met top afwerking. Van de elegante, chromen v-vormige voeten, de zilverkleurige soundbar, het fijne chromen randje rond het scherm tot de geborsteld aluminiumkleurige achterkant, het design is tot in de puntjes verzorgd. En zoals je dat mag verwachten van een oled-scherm is hij uiteraard flinterdun.

De aansluitingen gaan verborgen achter een afdekplaat zodat je de installatie netjes kan afwerken. Het toestel biedt vier HDMI-aansluitingen die allemaal klaar zijn Ultra HD en HDR, en waarvan eentje voorzien is van ARC, en een van MHL. Daarnaast zijn er drie USB-aansluitingen, waaronder een USB 3.0. Er zijn geen analoge video-aansluitingen meer te bespeuren op deze tv, maar laten we eerlijk zijn, dat is geen verlies. Het zou doodzonde zijn om dergelijke bronnen op deze tv aan te sluiten.

Gebruiksgemak

De 55POS901F draait uiteraard zoals alle Philips smart tv’s op Android TV. Hij arriveerde met de versie Android 6.0.1 (Marshmallow). Die verschilt nauwelijks van de vorig versie (5.0 Lollipop) en dus blijven de positieve en negatieve opmerkingen dezelfde. Het Home scherm neemt heel het beeld over, en je moet door de aanbevelingen van Google, en die van Philips alvorens je aan je eigen apps en games komt. Daartegenover staat dat je een heel goede stemgebaseerde zoekfuntie hebt, Google Cast, en een redelijke selectie apps en games.

Philips koos voor de quad core Mediatek MT5890 chipset, met 1,5 GB geheugen en 16GB interne opslag. Die chipset volstaat net voor een degelijke ervaring, al hadden we op dit topmodel graag een krachtigere versie gezien.

De tv wordt geleverd met twee afstandsbedieningen, een luxueuze versie en een gewone versie. De luxueuze zapper gebruikt RF, dus hoef je niet te richten, beschikt over een ingebouwde microfoon en aan de achterzijde een toetsenbord. We zijn niet zo happig op de d-pad, die dubbelt als touchpad wat het gebruik soms erg onhandig maakt. Je kunt de touchpad aan- of uitschakelen met de toetsencombinatie “8687 Mute”, maar Philips zou dat beter voorzien in de menu’s. De eenvoudige versie is soms gewoon handiger, en wie tekst wil typen of een zoekopdracht inspreken kan natuurlijk ook de ‘Android TV’ remote app gebruiken op zijn smartphone.

Beeldverwerking

De Perfect Pixel Ultra HD beeldverwerking levert uitmuntende resultaten. De tv detecteert correct alle video- en filmframerates zodat je mag rekenen op haarscherpe beelden zonder kamaffecten, gekartelde randen of morie-effect. De ruisonderdrukking werkt handig willekeurige ruis en compressieruis weg. Die laatste herken je aan blokvorming in het beeld, en is een plaag op ouder materiaal. In dat opzicht heeft het scherm misschien één zwak punt: het toont genadeloos hoe slecht sommige dvd’s zijn. Wie zijn oude collectie wil bovenhalen raden we absoluut aan om de ruisreductie en MPEG artefact reductie instellingen minstens in de minimale stand te zetten. Gecombineerd met de prima upscaling leveren die schijven dan nog prima beeld, al raden we sterk aan om naar Blu-ray, of Ultra HD Blu-ray over te schakelen.

De Philips scoort uitstekend met zijn bewegingsscherpte. Door ‘Perfect Clear Motion’ te activeren krijg je flink wat extra detail te zien in actiescenes. Dat is een punt waar de Philips 55POS901F het beter doet dan de LG versies. Wil je ook panbeelden mooi vloeiend maken, activeer dan Perfect Natural Motion. De hoogste stand leidt soms tot wat beeldartefacten, persoonlijk verkiezen we de minimum stand als compromis.

Kleurprestaties en contrast

De 55POS901F maakt gebruikt van een LG-paneel en dus weten we waaraan we ons mogen verwachten. We kiezen voor de Film beeldpreset als startpunt. Opvallend is dat Philips in deze beeldmodus toch nog de ‘HDR upscaling’ functie heeft geactiveerd. Die geeft de beelden wat meer pit, maar puristen schakelen die uiteraard uit.

Het is, met dank aan het perfecte zwart van oled, onmiddellijk genieten van de diepe contrasten en rijke kleuren als we een aflevering van ‘The Young Pope’ bekijken. Jude Law schittert in zijn witte gewaden tegen de prachtige natuur van de Vaticaanse tuinen, of in de rijkdom van de Sixtijnse kapel. Net zoals de LG tv’s verbergt de Philips nog een minimum aan zwartdetail, maar echt storend vonden we het niet. Het scherm weert reflecties redelijk goed, en de kijkhoek is uiteraard uitstekend.

Philips levert een topkalibratie. De grijsschaal heeft in de donkerste helft een nauwelijks merkbare groene toon, maar die zit echt op de rand van wat je nog kan zien en heeft dus geen negatieve impact op het beeld. De kleurtemperatuur en het kleurbereik zijn nagenoeg perfect. We genieten nog een uurtje van The Jungle Book (de nieuwe versie uiteraard) en we wanen ons al snel in de jungle.

High Dynamic Range

De Philips ondersteunt wat high dynamic range betreft enkel HDR10. Laat je dus niet misleiden door het prominente Dolby logo op de voorzijde, dat slaat op de audio. HLG (Hybrid Log Gamma), de standaard die met grote waarschijnlijkheid voor tv-uitzendingen zal gebruikt worden, zal je ook niet op dit model zien.

We maten de maximum luminantie als 653 nits, dat is minder dat wat we op de LG konden halen (730), maar we merken wel dat de Philips heel actief de piekluminantie dimt en optrekt. Mogelijk liggen de echte prestaties dus toch vrij dicht bij die van de LG, het is uiteindelijk hetzelfde paneel. Het kleurbereik haalde 96% van DCI-P3, en daarmee mag de Philips zich bij de top-toestellen rekenen. Op een volledig wit scherm ligt het maximum op 135 nits, allemaal perfect binnen de verwachtingen voor een oled-tv. Net zoals de LG oled-tv’s schittert de Philips dankzij het extreme contrast en de rijke kleuren. Ja, in zeer heldere scenes zullen de beste lcd-modellen beter presteren dankzij hun hogere lichtopbrengst. In de meeste content is de piek luminantie echter enkel nodig voor een aantal lichtaccenten, en dan zijn de oled-tv’s nog nauwelijks benadeeld.

Geluid en extra’s

De mooie, zilverkleurige soundbar onder de tv levert een goede muzikale ondersteuning. Hij levert rijke dialogen, en uitstekende achtergrondmuziek. Zelfs als je gewoon van muziek wil genieten blijkt hij in veel gevallen prima te presteren. Enkel voor de wat agressievere soundtracks schiet hij te kort, net als voor de meer veeleisende, dynamischere muziek.

De basweergave zit dan snel op zijn uiterste punt en je hoort lichte vervorming. Het volume laten zakken is de beste optie. Vermits dat probleem zich voordoet bij de meeste televisies zijn we best tevreden over de klank.

De unieke Philips-touch komt in de vorm van Ambilight. De driezijdige versie baadt je muur in een zachte gloed, en volgt de beelden op tv, het ritme van de muziek, of je kan hem gewoon als sfeerlicht gebruiken.

De Philips beschikt over een volledige set tv-tuners, en twee CI+-slots zodat je kan kijken en tegelijk opnemen naar externe harde schijf. De ingebouwde mediaspeler kon met al onze formaten overweg, enkel Apple Lossless voor audio ontbreekt. Wil je een echt mediacenter maken, kijk dan naar Kodi of Plex in de app-store. Gamers kunnen zich uitleven met het Google Play game-aanbod, of streamen via Gamefly.

Philips 55POS901F – conclusie

De 55POS901F illustreert dat het gebruik van hetzelfde oled-paneel niet in eenvoudige kopie van een LG oled tv resulteert. Het is jammer dat er geen HLG-ondersteuning voorzien is, ook al is het moeilijk in te schatten hoe snel die standaard in gebruik zal komen voor tv-uitzendingen. De Philips geniet uiteraard wel van alle oled-voordelen: perfect zwart, top contrast, intense kleuren, en ruime kijkhoek. En hij combineert dat met iets betere beeldverwerking, vooral als het over bewegingsscherpte gaat. Verder krijg je er Ambilight bij en uiteraard Android TV. Filmfanaten krijgen zo een zeer aantrekkelijk alternatief voor LG. Helaas lijkt de prijs (3.699,- euro) ons iets te hoog.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Perfecte zwartwaarde en contrast
  • Beeldverwerking en bewegingsscherpte
  • Kleurbereik en hoge helderheid

Minpunten
  • Geen HLG-ondersteuning

  • Prijs

Reacties (25)