Review: Sony KD-55XF8505 (XF85-serie) Ultra HD HDR lcd-tv

21 maart 2018 + 10 minuten 7 Reacties
Sony-XF8505

In deze review kijken we naar de Sony KD-55XF8505 (XF85-serie), een 55-inch lcd led tv met de Sony X1-processor, de 4K Ultra HD-resolutie, HDR-ondersteuning en het Android TV smart tv-platform.

Zoek je een televisie die de Sony X1 processor in huis haalt tegen de laagst mogelijke prijs, dan kijk je naar de XF85-reeks. Dat model staat nu iets hoger in de line-up dan de XE85 vorig jaar aangezien de XE90 en XE93 beide vervangen zijn door één toestel, de XF90. Anderzijds maakt het de stap tussen de twee nieuwe modellen wel groter. De Sony KD-55XF8505 is immers uitgerust met een edge led achtergrondverlichting in plaats van een full array achtergrondverlichting.

Sony KD-55XF8505 – specificaties

  • Wat: Ultra HD lcd-tv, Edge Led
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC 4x v2.0a), 1x component video, 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth 4.1
  • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (7.0 Nougat), USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, stemcontrole, X1 4K HDR processor
  • Afmetingen: 1.231 x 776 x 315 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 20,0 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 103 / 0,5 watt (Energielabel A)
  • Adviesprijs: 1.600 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Sony in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2018 Sony  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Sony KD-55XF8505 – design

Hoe omschrijven we de modellen in de XF8505-serie? Een modern design, uitstekend afgewerkt, met een rustige uitstraling. Op het eerste zicht ziet de tv er vrij eenvoudig uit. Maar het smalle kader in donkerkleurig aluminium, de zwarte rug met zijn fijnkorrelige structuur, de lichtmetaalkleurige poten aan de zijkant, de schoonheid van dit toestel zit hem in de details. Gecombineerd met zijn smal profiel heeft de XF85 alle kenmerken van een mooie subtopper.

Sony stapte af van de externe voeding die we op sommige modellen van vorig jaar aantroffen. Er is wel nog steeds wat kabelmanagement voorzien in de voeten. Het plastiek deksel dat je daarvoor moet openklikken voelt breekbaar aan, dat had best iets robuuster gemogen. De ruimte voor kabels is groter dan je denkt. We kregen er zonder problemen onze kabeltros van zes stuks in, dat zal voor de meeste mensen zeker volstaan.

Aansluitingen

Het aanbod aansluitingen van de KD-55XF8505 is prima. Je beschikt over vier HDMI-aansluitingen, allemaal uitgerust met HDCP 2.2. Drie staan aan de zijkant, eentje aan de achterzijde. Gebruik HDMI 2-3 voor Ultra HD en HDR-content, die kan je via de menu’s in Enhanced 4K mode zetten voor de beste beeldkwaliteit.

Verder krijg je drie USB-aansluitingen aan de zijkant, waarvan een USB 3.0 versie, en de hoofdtelefoon-uitgang. Aan de achterzijde vinden we verder component- en composiet-video aansluitingen en de digitale optische uitgang. Alle aansluitingen aan de achterzijde staan naar de muur georiënteerd, dat kan lastig zijn als je voor wandmontage kiest. Het toestel is uitgerust met Bluetooth voor wie een draadloze hoofdtelefoon wil gebruiken.

Sony KD-55XF8505 – gebruiksgemak

Sony rust zijn televisies uit met Android TV, ondertussen al versie 7 (Nougat). Er is geen belangrijk verschil met de vorige versie, behalve dan ondersteuning voor HLG binnen Android TV, en de mogelijkheid om met meerdere Google-accounts in te loggen.

In tegenstelling tot bij Philips waar je tijdens de installatie een Google gebruikersnaam en paswoord moet intypen, bleek het op dit toestel wel nog mogelijk om je televisie makkelijk en snel in te stellen met behulp van je smartphone. Dat spaart je tijdens de installatie een paar minuten tijd, maar levert verder geen voordelen. Wie een tweede account wilt toevoegen moet gewoon een gebruikersnaam en paswoord opgeven.

Afstandsbediening

De remote van de XF8505-serie is identiek aan die van de XE90-serie van vorig jaar, enkel de ‘Discover’ toets onder de d-pad is vervangen door een ‘tv’ toets, daarover verder meer. Hij voelt aangenaam en de toetsen vergen net genoeg druk. Door hier en daar een beetje tastbaar reliëf rond de d-pad bedien je die zonder kijken en sla je niet per ongeluk een van de zes toetsen errond aan.

De layout is prima, al vinden we de afspeeltoetsen onderaan iets te klein. De apps-toets rechts naast de d-pad heeft eigenlijk geen enkele meerwaarde. De remote heeft aparte toetsen voor Netflix en Google Play en een microfoon-toets bovenaan.

Sony KD-55XF8505 – features

Smart tv-platform

De KD-55XF8505 gebruikt dezelfde chipset als de modellen van vorig jaar. De Mediatek MT5891, met een quad-core ARM Cortex-A53 en Mali-T860 GPU beschikt over 2GB RAM en 16GB interne opslag. Het geeft het smart tv-platform een aangenamere en vlottere ervaring. In topmodellen zien we liever iets krachtiger, maar voor dit soort subtoppers zijn de prestaties zeker voldoende.

Smart functies

De interface van Android TV vult het volledige scherm, met bovenaan de aanbevelingen. Vervolgens krijg je een rij apps, games en de ingangen. Helemaal onderaan vind je alle instellingen. Vergeleken bij LG WebOS en Samsung Smart Hub oogt de interface nodeloos groot.

Android TV’s voornaamste troef is de ingebouwde Chromecast functie. Die laat je toe om bijvoorbeeld Netflix op Youtube te doorbladeren op je smartphone, en met een druk op de knop de gekozen content te tonen op je televisie. Je smartphone blijft bruikbaar voor andere zaken. Een lijst met apps die Google Cast ondersteunen vind je in de Google Home app op je smartphone. De YouTube-app toont helaas geen HDR-beelden, dat lukte wel in Netflix en Amazon.

De belangrijkste wijziging in de interface, en de remote, is de ‘tv’ toets. Die toets, onderaan de d-pad, schakelt je rechtstreeks naar de ingebouwde tv-tuners. Kijk je al naar ingebouwde tuners, dan activeert die toets wat vroeger het ‘Discover’ menu was. Dat is een kleine balk onderaan het scherm die eerst tv-functies toont (de tv-gids, opnames, enzovoort), maar verder ook aanbevelingen bevat, en waarin je een lijst met favoriete Android-apps kan maken. Je kunt dat menu niet meer oproepen als je niet naar TV (via de ingebouwde tuners) kijkt, dat vinden we jammer.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler weet geen raad met ALAC, wel met alle standaard muziekformaten. En hij leest ook alle tags. Haal VLC op uit de Google Play Store, die weten wel raad met ALAC. Kodi of een andere mediaspeler is sowieso ook een aanrader als je de tv de allures van een mediabibliotheek wilt geven.

Sony KD-55XF8505 – Beeldkwaliteit

De Sony KD-55XF8505 maakt gebruik van een edge led achtergrondverlichting met global dimming. Het gebruikt een IPS-paneel, dus je mag een goede kijkhoek verwachten, maar een bescheiden contrast.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de Bioscoop Pro-mode.

Algemeen Geavanceerd /Helderheid Kleur Scherpte / Beweging
Beeldmodus: Bioscoop Pro
Helderheid: 20-40*
Kleur: 50
Lichtsensor: uit*
Helderheid: 20-40*
Contrast: 90
Gamma: -2
Zwartniveau: 50
Zwart aanpassen: uit
Geav. Contrastoptimalisatie: Laag
Kleur: 50
Kleurtint: 0
Kleur Temperatuur: Expert 1
Live Colour: Uit
Beeldscherpte: 50
Realiteits Creation: Auto*
Willekeurige ruis verminderen: Uit
Digitaal ruis verminderen: Uit
Vloeiende Gradatie: LaagMotionFlow: True Cinema/Standaard*

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De Bioscoop Pro mode is een uitstekend gekalibreerde start. We merkten wel dat hij erg helder is (bij Sony slaat ‘Helderheid’ op het niveau van de achtergrondverlichting). Kijk je bij verduistering, laat die dan eerder zakken naar 20, of blijf bij 40 en activeer de lichtsensor.
  • Contrastoptimalisatie: Schakel deze zeker niet uit, het contrast verwatert dan helemaal.
  • Realiteits Creation: verbetert detailweergave. De Auto-stand is over het algemeen prima, wie de pure aanpak prefereert zet het uit, of schakelt naar Handmatig 20. Voor meer detail kan je tot 40 gaan, maar vermijd hogere instellingen.
  • Voor Motionflow houden de puristen het op True Cinema. Wie iets meer vloeiend beeld wil, schakelt naar Standaard.
  • Als je veel bij sterk daglicht kijkt, probeer dan ook de Cinema Home instelling.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De XF8505-serie maakt net zoals zijn voorganger, de XE85, gebruik van de X1 processor. Die is minder krachtig dan X1 Extreme, de processor die je vindt in de XF90 en hogere modellen, maar hij levert nog steeds enorm knappe prestaties. Hij ontdoet je ouder materiaal uitstekend van eventuele ruis of compressieartefacten (blokvorming), en zorgt voor mooie, scherpe upscaling van alle beelden naar Ultra HD. Met behulp van Reality Creation kan je de beelden wat extra scherpte en detail geven.  Wees zoals steeds voorzichtig met deze instellingen, als je ze te hoog zet, krijg je storende effecten zoals vals detail of overmatig geaccentueerde contouren. Reality Creation is echter erg fijn instelbaar, dus je kan echt wat experimenteren. Voor Ultra HD content laat je Reality Creation best uit, op de fijnste testpatronen creëerde het immers wat moiré-effecten. Voor Full HD en lager was er geen enkel probleem. Hou ook zeker ‘Vloeiende gradaties’ geactiveerd, die instelling werkt hinderlijke kleurbanden in zachte kleurovergangen weg.

De XF85-serie heeft een prima bewegingsscherpte. Wie werkelijk alle detail wil zien, zet MotionFlow in de ‘Helder’ stand, een goede keuze voor sport. Wil je panbeelden ook mooi vloeiend maken, dan verkies je best ‘standaard’, vermits ‘vloeiend’ iets te veel beeldfouten creëerde. Je kunt ook aan de slag gaan met persoonlijke instellingen. Zet in dat geval ‘Helderheid’ op ‘1’ (hogere waarden dimmen het scherm een beetje, maar blijf maximaal bij 2, nog hoger en je kan een kleine dubbele rand zien rond bewegende voorwerpen), en experimenteer met ‘Soepelheid’ (3 leek ons een goede waarde).

IPS-panelen hebben een relatief matige zwartwaarde en ook deze Sony bevestigt dat. Met een native contrastwaarde van nauwelijks 775:1 is het moeilijk om beelden met veel impact te maken. Toch kan deze Sony dat, hoe? In de Cinema Pro mode staat ‘Contrastoptimalisatie’ geactiveerd (in de laagste stand). Sony gebruikt dan een slimme dimming van het volledige scherm en die levert een enorme verbetering van het contrast naar 2962:1, een waarde waarmee het naast heel wat VA-panelen mag staan. De dimming effecten zijn zelden echt zichtbaar, tenzij in extreme gevallen zoals ondertitels op een bijna zwarte scène. Laat die instelling dus ongemoeid, ook al denk je, ‘ik ben geen fan van aangedikt contrast’. De kalibratie van het toestel in deze mode is immers uitstekend.

Het beeld is bijzonder helder (rond de 400 nits), met een zo goed als perfecte grijsschaal en kleurtemperatuur. Ook kleurweergave en kleurbereik scoren een bijna perfect resultaat. Samen met de behoorlijke contrastweergave maakt dat van deze Sony een plezier om naar te kijken, zolang je niet bij verduistering kijkt. In dat geval zie je de beperking van het IPS-paneel op vlak van contrast. Bij veel omgevingslicht zijn heldere beelden erg levensecht.

Het scherm had wel redelijk wat last van ‘IPS glow’, dat is visueel vergelijkbaar met het lekken van licht van de achtergrondverlichting, maar is een intrinsiek probleem van IPS-panelen. Wanneer je uit een andere hoek kijkt, lijkt het probleem zich te verplaatsen. De gloed is enkel zichtbaar op erg donkere beelden, en valt ook vooral op als je bij verduistering kijkt. Vermits je dat bij deze televisie sowieso best niet doet, is het geen dramatisch probleem. Sommige kijkers vinden het mogelijk lastig.

In deze sterk overbelichte foto zie je het effect, in de praktijk is het veel minder dramatisch.

HDR

Deze Sony ondersteunt HDR10, en HLG. Dolby Vision ondersteuning ontbreekt. De piekluminantie ligt rond de 509 nits (in Bioscoop Pro), maar bij een volledig wit scherm loopt die zelfs nog iets op tot 600 nits. Voor een subtopper is dat een goed resultaat. Het kleurbereik is identiek aan dat de modellen van vorig jaar, met ongeveer 87% DCI-P3 en 84% Rec.2020. Ook in HDR is het bovendien prima gekalibreerd. Een IPS-paneel is voor HDR-weergave wel in het nadeel bij scènes met extreem contrast (vuurwerk bijvoorbeeld). Daar schemert de matige zwartwaarde door, en haalt een beetje impact weg. In heldere beelden is er echter geen probleem, en het scherm toont netjes alle vereist

Er is geen modus om SDR-content een HDR-look te geven. Je kunt natuurlijk de contrastverbetering naar maximum halen, maar het effect blijft beperkt.

Reflecties en kijkhoeken

IPS-schermen kunnen een goede kijkhoek voorleggen, dus er is voldoende mogelijkheid om niet perfect recht voor de televisie te zitten. Reflecties blijven binnen de perken.

Gaming

In de gewone beeldmodes (dynamic, standaard, natuurlijk, film) meten we een lag van 103 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 28 ms wat een goed resultaat is. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Consolegamers kunnen dus met een gerust hart voor deze tv kiezen.

Sony KD-55XF8505 – Audiokwaliteit

De XF85-serie zet zijn 20 Watt muziekvermogen goed in. Het resultaat is erg goed voor je dagelijkse portie televisie en wat muziek op de achtergrond. Zodra je de volumeknop opendraait hoor je de kleine beperkingen. Voor films is dat over het algemeen geen echt probleem (al mag je uiteraard geen bioscoopgeluid verwachten), bij muziek hoor je wel dat de basweergave en dynamiek lijden onder een hoog volume.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Sony KD-55XF8505 – Conclusie

De Sony KD-55XF8505 (XF85-serie) is een mooie illustratie van de compromissen die je maakt voor een subtopper. Het IPS-paneel maakt het toestel minder geschikt voor thuisbioscoop omgevingen waar je verduistert. In eerste instantie omdat de zwartwaarde eerder matig is, maar ook door de IPS-gloed die in donkere beelden soms lastig kan zijn.

Maar daar tegenover staan heel wat goede eigenschappen. Het scherm levert flink wat helderheid, en combineert dat met goede globale dimming-techniek om toch een degelijk contrast te halen. Die helderheid, de prima bewegingsscherpte en de uitstekende kleurweergave maken van deze Sony een zeer goede keuze voor sport, en een goede allrounder voor het hele gezin. Zelfs voor HDR-weergave heeft hij flink wat helderheid en een voldoende groot kleurbereik in huis.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Degelijk contrast dankzij goede global dimming
  • Goede bewegingsscherpte

Minpunten
  • IPS-gloed

  • ‘Discovery’ menu enkel nog toegankelijk vanuit tv-tuners
  • Geen HDR via YouTube

Reacties (7)