Verslag: Samsung brengt mooie verbeteringen naar de 2019 QLED tv’s

12 maart 2019 8 Minuten 0 Reacties
Samsung Q90R

De tv line-up en de prijzen van de nieuwe tv's zijn bekend, maar Samsung had ook nog technische toelichting gepland bij de nieuwe features en dus trokken we naar Barcelona voor een briefing over alle nieuwe dingen die je in de 2019 QLED line-up mag verwachten.

Quantum processor 4K/8K

De nieuwe Quantum Processor die we eerder al zagen in de 8K Q900R zal in 2019 ook beschikbaar zijn op de 4K-modellen. Het concept achter de AI upscaling techniek werkt als volgt. Men start met een database van miljoenen beelden waarvan zowel een high-res als low-res versie beschikbaar is. Elk beeld wordt geanalyseerd om het te kunnen klasseren in een categorie op basis van textuur, randen en detail. De High/Low resolutie koppels worden vervolgens vergeleken om de beste methode te ontwikkelen om de low res versie om te zetten naar de high res versie. Omdat het om miljoenen beelden gaat wordt dit gedaan door een computer, vandaar de benaming ‘machine learning super resolution’.

Het resultaat is een set formules die corresponderen met de gedetecteerde categorieën van beelden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de resolutie van het bronbeeld. De upscaling stap analyseert het beeld en gebruikt voor elk onderdeel van het beeld de gepaste formule. Daarbij probeert hij zo veel mogelijk detail te tonen, randen te herstellen en ruis te verminderen. Die set formules slaat Samsung op in de Quantum Processor. Bovendien kunnen de formules aangepast of verbeterd worden als er nog meer beelden door het leerproces gejaagd worden.

Tijdens een demo konden we zien dat de processor er in slaagt om een scherp en rijk gedetailleerd beeld te creëren vanop een normale kijkafstand. Wanneer je vertrekt van Full HD beelden, en je wat dichterbij kijkt, lijkt het ons wel alsof een deel van het detail te expliciet benadrukt wordt. Al heeft dat vermoedelijk te maken met de instellingen tijdens de demo (Vivid beeldpreset). Samsung voorziet geen aparte instellingen om dit aan te passen, de sterkte van het effect zou enkel door de ‘scherpte’ instelling aan te passen zijn.

Nog een duidelijke verbetering, de Quantum processor slaagt er goed in om kleurbanden te detecteren en te verwijderen.

Contrast/Viewing Angle

Ongetwijfeld de vernieuwing waar we het meest naar uitkijken is de verbeterde kijkhoek en zwartwaarde/contrast van de QLED modellen. De concurrentie van OLED laat zich op dit vlak immers sterk voelen. Een belangrijke verbetering is de aanwezigheid van een Full Array achtergrondverlichting met local dimming in alle QLED modellen behalve de Q60. Het aantal segmenten daalt wel naarmate je in de line-up naar beneden gaat. De Q90R zou evenveel segmenten gebruiken als vorig jaar (Q9FN), dus 480 stuks. Hoeveel het er in de lagere modellen zijn wilde Samsung niet prijs geven, daarvoor is het dus wachten op de eerste reviews. Op onderstaande foto zie je verschil tussen een Q7FN (2018, rechts) en een Q85R (2019, links). De verbetering dankzij de FALD achtergrondverlichting is duidelijk.

Een tweede verbetering is een aanpassing van local dimming algoritme. Vorig jaar verborg het dimming algoritme wat zwartdetail en kon het beeld in bepaalde omstandigheden pompen (ongewenst variëren in helderheid). Die problemen zouden dit jaar weggewerkt zijn.

Maar de belangrijkste verbetering zijn twee aanpassingen aan het paneel, onder de naam Ultra Wide Viewing Angle (beschikbaar op de Q950, Q90R, Q85R en Q80R). Een extra laag in de achtergrondverlichting concentreert het licht zodat er minder lekkage is naar naburige lcd-cellen. Een tweede laag aan de voorzijde van het paneel werkt als diffuser en verspreid het licht in alle richtingen. Met die twee verbeteringen claimt Samsung een verbeterde kijkhoek, zowel voor contrast en zwartwaarde. Samsung gaf aan dat vanuit een 60° hoek, het zwartniveau nog licht stijgt, maar wel 3x minder stijgt dan op de 2018 Q9FN. Ook de gamma-curve zou tot 2x beter zijn, waardoor je een veel minder verwaterd beeld hebt. Ook de kleurweergave onder een hoek is verbeterd en Samsung claimt zelfs dat groen, geel, cyaan en magenta bij een hoek van 40° nu beter presteren dan een OLED .

Tijd voor een demo. De opstelling toonde een Q9FN (2018), een Q90R (2019, het zou om een finaal productiemodel gaan), een OLED model (vrijwel zeker een LG E8 of C8) en een ander FALD LCD model (vermoedelijk een Sony ZF9). Samsung gebruikte clips uit de films ‘It’, ‘Deadpool’ en een deel eigen content. En het moet gezegd, de resultaten waren indrukwekkend. Foto’s waren in deze ruimte helaas niet toegelaten. Op de foto hierboven kan je wel zien dat bij een scherpe kijkhoek de 2018 Q7FN aanzienlijk slechter presteert dan de 2019 Q85R (foto overbelicht voor effect).

Het verbeterde dimming algoritme lijkt inderdaad beter de weergave van zwartdetail te respecteren terwijl het toch uitstekend contrast bewaart, dat was duidelijk zichtbaar ten opzichte van het 2018 model in de scène uit ‘It’. Deze donkere scène met een paar felle lichtaccenten was ook een goede demo voor de verbeterde kijkhoek. Alhoewel op dit vlak de OLED nog steeds de best prestaties levert, was de verbetering tegenover het 2018 model opmerkelijk, en komt het aardig in de buurt van OLED. Daarbij moet je nog rekening houden met het feit dat de demo plaats vond in een perfect verduisterde ruimte, terwijl je in de praktijk zelden in die omstandigheden kijkt. Met een minimum aan omgevingslicht zullen die prestaties nog dichter bij elkaar liggen. Ook in kleurrijke scènes (opening credit van Deadpool) of zeer heldere content (sneeuwlandschap met een vos) blijft het nieuwe model beduiden meer gesatureerde kleuren bewaren en minder tintverschillen te veroorzaken, zelfs vanuit een zeer extreme kijkhoek. Op onderstaande foto zie je opnieuw het verschil tussen de 2018 Q7FN (achteraan) en de 2019 Q85R.

Kortom, dit was een overtuigende demo, en we kijken met enige anticipatie naar de eerste testmodellen.

Gaming voordelen

Gamers krijgen net als vorig jaar de Auto game mode (ALLM: auto low latency mode). Voor de PS4, PS4 Pro, Xbox One, Xbox One S, Xbox One X en Nintendo Switch schakelt de tv automatisch naar de mode met de laagste input lag. Samsung heeft de lag bovendien nog verder verlaagd van 15,4 ms naar 13,5 ms. Een onmerkbaar verschil, maar wel een knap resultaat. Bovendien is er ook ondersteuning voor VRR (Variable Refresh Rate), een feature die al in 2018 modellen beschikbaar was.  Met behulp van de nieuwe Dynamic Black Equalizer maakt de tv meer detail zichtbaar in donkere scènes. Samsung ondersteunt 1920×1080 tot 120fps, maar opvallend, de Q950 en Q90R ondersteunen ook 4K tot 120fps. Dat impliceert de aanwezigheid van HDMI 2.1, vermits de bandbreedte van HDMI 2.0 maximaal 4K@60fps toestaat. We wisten al dat de Q950R HDMI2.1 bood, maar het is wel nieuws voor de Q90R.

Meer informatie

Een overzicht van alle tv’s die Samsung in 2019 naar Nederland en België brengt vind je in de Samsung 2019 QLED tv line-up. Daarnaast kun je terecht in het 2019 homecinema overzicht voor alle andere producten die Samsung dit jaar lanceert.

Lees ook onze uitgebreide review van de Samsung QE65Q90R QLED TV.

Reacties (0)