Wat is het verschil tussen composiet, S-Video en component (Y,Pb,Pr)?

23 januari 2013 2 Minuten 6 Reacties
component-kabels

We hebben al heel wat artikelen besteed aan de verschillende mogelijkheden om componenten binnen je home cinema systeem aan te sluiten en uitgelegd welke kabels je zoal kunt gebruiken. Toch wil ik nog wat dieper ingaan op drie specifieke aansluitingsmogelijkheden die ondanks de digitalisering nog vaak gebruikt worden; composiet, S-Video en component (Y,Pb,Pr).

Hoewel we altijd aanraden een digitale (HDMI) kabel te gebruiken voor het aansluiten van verschillende componenten is dit niet altijd mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een oudere DVD speler hebben, een oudere TV hebben of simpelweg niet voldoende HDMI poorten ter beschikking hebben. Als je dan toch een apparaat dat beeld uitstuurt wilt aansluiten kun je gebruikmaken van een composiet, S-Video of component (Y,Pb,Pr) kabel. Alle drie de aansluitingsmogelijkheden sturen alleen beeld door en dus geen audio.

Composiet

Composiet is een van de meest simpele manieren om een apparaat met een display te verbinden. Dat heeft echter wel een nadeel want composiet geeft je ook een lage kwaliteit. Alle beeldinformatie wordt over één kabel, vaak een gele tulpkabel (RCA kabel), richting het display gestuurd. In dit signaal zit dus zowel de informatie over de kleur als de helderheid van het beeld. Vaak vind je naast de gele kabel/aansluiting voor het beeld ook een rode en een witte aansluiting voor de audio.

S-Video

Een wellicht minder vaak gebruikte mogelijkheid om apparatuur te koppelen is S-Video. S-Video biedt een ietwat betere kwaliteit dan composiet maar maakt gebruik van dezelfde bandbreedte. In de kabel zelf wordt echter informatie van elkaar gescheiden (Separate Video) middels kabels die zichtbaar zijn op de connector als vier pinnetjes. Het scheiden van de beeldinformatie zorgt ervoor dat kleuren beter worden weergeven en beelden ook scherper worden.

Component (Y,Pb,Pr)

Component is eigenlijk een verzamelnaam voor aansluitingen maar wordt door velen tegenwoordig gebruikt als synoniem voor component (Y,Pb,Pr). Deze connectie is te herkennen aan drie tulpkabels (RCA kabels); een groene, een rode en een blauwe. De meeste mensen denken hierdoor dat door deze kabels dan ook een gescheiden RGB-signaal gestuurd wordt maar dat klopt niet. Bij een Y,Pb,Pr aansluiting wordt namelijk informatie over de helderheid van het het beeld en het verschil tussen de blauwe en rode kleuren doorgestuurd. Zonder daar dieper op in te gaan komt het er op neer dat Y,Pb,Pr hogere bandbreedten mogelijk maakt waardoor beelden in een hogere resolutie doorgestuurd kunnen worden. Zo is het mogelijk om een 1080i signaal via component (Y,Pb,Pr) te versturen.

Hoewel deze manier van aansluiten volledig analoog is, is het verschil in beeldkwaliteit tussen DVI/HDMI en component (Y,Pb,Pr) minimaal. HDMI is echter wel instaat om een Full HD 1080p signaal door te sturen, terwijl dit bij component niet mogelijk is.

Meer informatie

Voor meer informatie over het aansluiten van componenten binnen je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids.

Reacties (6)