4K Ultra HD, HDR, High-Res Audio en Dolby Atmos: moet je de overstap maken?

30 september 2016 8 Minuten 1 Reacties
LG-OLED65E6V-review-totaal-2

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat velen van ons op zoek gaan naar nieuwe av-apparatuur. Maar, wat zijn nu de features waar je je geld aan uit moet geven?

Welke features zijn de upgrade waard? We bekijken in dit artikel naar de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen van het afgelopen jaar; Dolby Atmos, 4K Ultra HD, HDR en High-Res audio.

4K Ultra HD

Je komt er al bijna niet meer onderuit, kijkend naar het aanbod in de winkels. 4K Ultra HD is gearriveerd en zal ook de komende jaren de klok slaan. Met een resolutie die viermaal hoger ligt dan full hd en het alsmaar groeiende aanbod van Ultra HD-content mag je eigenlijk geen apparatuur meer kopen die niet compatibel is met Ultra HD.

Drie jaar terug moesten we nog diep in de buidel tasten voor een 4K Ultra HD tv maar dat is dit jaar niet meer het geval. Het aanbod varieert van minder dan 500 euro voor een klein model tot tienduizenden euro’s voor een 80-inch tv. Mocht je voor 42-inch of kleiner kiezen, en op een afstand van meer dan twee meter voor je tv zitten, dan is full hd nog altijd prima. De hogere resolutie, en dus scherpere weergave, is alleen op grotere modellen echt te zien.

Daarbij is het van belang wat je precies kijkt. De reden hiervoor is dat de Nederlandse tv-zenders op korte termijn geen overstap naar Ultra HD zullen maken. De komende jaren zien we onze tv-programma’s dus gewoon in full hd terug. Kijk je ook regelmatig via diensten als Netflix of Amazon, of koop je graag (Ultra HD) Blu-ray films, dan is een 4K tv absoluut het overwegen waard. Hetzelfde geldt overigens voor de fanatieke gamers onder ons, zeker met de komst van de nieuwe Xbox One S en PS4 Pro.

Lees meer over 4K Ultra HD en de kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv.

HDR (high dynamic range)

Nagenoeg alle topmodellen tv’s beschikken er vandaag de dag over; ondersteuning voor HDR. Simpel gezegd houdt dit in dat deze televisies een hogere (piek)helderheid hebben waardoor ze bij het tonen van HDR-content diep zwart en helder wit in één beeld kunnen combineren. Het contrast wordt flink verhoogd, wat een realistischere weergave verzorgt.

HDR-content op een HDR tv ziet er indrukwekkend uit, ongeacht de kijkafstand tot de tv. Maar, het aanbod van HDR-content is nog niet bijzonder groot. Diensten als Netflix en Amazon komen met steeds meer films en series die in HDR te bekijken zijn en langzaam aan zien we ook steeds meer Ultra HD Blu-ray discs (standaard voorzien van HDR) in de winkels verschijnen.

Er is echter een belangrijk aspect om rekening mee te houden wanneer je een tv met HDR koopt. Er zijn al diverse middenklasse tv’s met HDR te koop maar deze modellen bieden vaak alleen ondersteuning om de HDR-content weer te geven. De helderheid van de panelen ligt echter niet zo hoog als bij de topmodellen waardoor het verschil met SDR-content nauwelijks te zien is. Fabrikanten gebruiken verschillende termen om de HDR-ondersteuning aan te duiden en daardoor wordt het voor consumenten niet makkelijker om te zien welke tv HDR echt in volle glorie kan weergeven. Toch is er een manier om te zien of een tv HDR-content echt kan weergeven; kijk naar het Ultra HD Premium Logo. Dit geeft aan dat de tv een helderheid biedt die hoog genoeg is om het maximale uit HDR te halen. Niet alle fabrikanten doen hier echter aan mee dus de volgende stap is het lezen van reviews.

In onze optiek is HDR absoluut de moeite en de investering waard, en het is ook een ontwikkeling die niet zal verdwijnen. Als je budget hebt voor een premium Ultra HD tv dan is het aan te raden meteen te kijken naar de beste HDR-ervaring. Echter, hier geldt ook weer dat tv-zenders in Nederland op korte termijn niks met deze ontwikkeling zullen doen.

Lees meer over Ultra HD Blu-ray en lees meer over high dynamic range (HDR).

High-Res audio

High-res Audio, oftewel hoge resolutie audio, zien we steeds vaker op producten terug. Van televisies en mediaspelers tot receivers en koptelefoons, veel nieuwe producten ondersteunen de weergave van hoge resolutie audio. Simpel gezegd is High-res audio een term waarmee audio die beter dan 16bit/44.1kHz cd-kwaliteit is omschreven wordt. Er zijn vele verschillende bestandsformaten (denk aan Flac, Wav, DSD, etc.) en hierbinnen ook weer vele bitrates (kwaliteiten). Hoe hoger de kwaliteit (lossless is eigenlijk de beste kwaliteit aangezien het zonder verlies weergegeven wordt), hoe meer subtiele details muziek biedt en hoe groter het bereik van de frequenties is.

Maar, is het de investering waard om voor hoge resolutie audio te gaan? Dit hangt af van een aantal zaken. Zo zien wij het nut van hoge resolutie audio bij een simpele bluetooth-speaker of een goedkope koptelefoon niet zo. Ja, het product kan de bestandsformaten weergeven maar hoor je dan ook daadwerkelijk het verschil tussen bijvoorbeeld een mp3-bestand en een flac-bestand? In onze optiek is dit bij veel goedkope producten nauwelijks of niet het geval. Je kunt dus al snel uit bij de betere luidsprekers en de betere koptelefoons. Ze moeten immers het volledige bereik, inclusief alle subtiele details, kunnen weergeven. Je moet dus wat budget beschikbaar hebben om echt optimaal van hoge resolutie audio te kunnen genieten.

Dat gezegd hebbende is de toegevoegde waarde van hoge resolutie audio ook afhankelijk van hoe je zelf met muziek omgaat en het ervaart. Vanzelfsprekend is de upgrade naar hoge resolutie audio niet nodig wanneer je het verschil tussen een dsd-bestand en een mp3-bestand niet hoort of niet voldoende aanwezig vindt. Eigenlijk is hoge resolutie audio met name voor diegenen die er echt voor gaan zitten, voor een stereosysteem thuis of met een koptelefoon op de bank. In veel andere situaties, bijvoorbeeld in de trein of op de fiets, zal het verschil niet groot genoeg zijn om de investering te verantwoorden. Wij, bijvoorbeeld, hebben een high-end audiosysteem staan en luisteren hier met name hoge resolutie audiobestanden van onder meer HDTracks en Qobuz op.

Lees meer over hoge resolutie audio.

Dolby Atmos

Op het gebied van audio zien we sinds vorig jaar nog een interessante ontwikkeling; Dolby Atmos. Surroundsound is niet meer een ‘simpel’ 5.1-kanaals systeem met twee speakers achter je. Met Atmos wordt ook de bovenzijde van de luisterpositie ingevuld en middels ‘3d audio’ krijg je nog meer het gevoel middenin de actie te zitten. Dolby Atmos kan op verschillende manieren gerealiseerd worden, bijvoorbeeld met een 7.1.4-kanaals opstelling waarbij vier speakers bovenin de ruimte hangen.

Het gebruik van nog meer speakers en de plaatsing van deze speakers tegen het plafond is ook direct het probleem voor veel mensen. De trend is namelijk om steeds minder (zichtbare) speakers te gebruiken en zo min mogelijk kabels te zien. Echter, de Dolby Atmos-ervaring is in onze optiek dermate indrukwekkend dat het voor iedere echte home cinema-enthousiasteling een aanrader is. Als je er plek voor hebt in huis – liefst met een kamer die je omvormt tot thuisbioscoop – dan is Dolby Atmos zeker iets wat je moet overwegen. Om optimaal van Atmos te genieten raden we wel aan om minimaal voor een 7.1.2-kanaals systeem te gaan. Het gevolg hiervan is dat je een receiver moet hebben met voldoende versterkers én ondersteuning voor Dolby Atmos.

Lees meer over Dolby Atmos en hoe je de luidsprekers in een Dolby Atmos-opstelling moet plaatsen.

Bekijk ook onze uitgebreide gids met tips over het bouwen van je eigen thuisbioscoop.

Reacties (1)