Wat heb je nodig voor Dolby Vision HDR? Een compatibele tv en speler

16 juni 2017 4 Minuten 1 Reacties
Dolby-Vision

Dolby Vision wint langzaam terrein en dus krijgen we steeds vaker vragen over de werking van het HDR-formaat. Met name de vraag wat je nodig hebt om Dolby Vision te kunnen bekijken steekt vaak de kop op, en daarom geven we je in dit artikel een eenduidig antwoord.

Wat is Dolby Vision?

Dolby is bij velen een bekend bedrijf, met name dankzij de audioformaten en -technieken. Maar, Dolby focust zich op de complete home cinema-ervaring en daar hoort natuurlijk ook beeld bij. Dolby Vision moet de manier waarop we films bekijken drastisch verbeteren. Het is een HDR-formaat, net als HDR10, maar dan met een net wat andere werking.

High dynamic range (HDR) is een term die we de afgelopen maanden diverse malen voorbij hebben zien komen. Kort gezegd komt het erop neer dat de helderheid van HDR-materiaal hoger ligt, zonder dat dit ten kosten gaat van het diepe zwart. Het contrast ligt hoger, waardoor de content rijker en dynamischer overkomt dan non-HDR-materiaal. Dit resulteert weer in gedetailleerde schaduwen, natuurlijk helder zonlicht en overtuigende kleuren.

Om HDR-materiaal op te nemen en weer te geven kunnen verschillende technieken gebruikt worden, wat momenteel resulteert in de bekende HDR10-standaard die op alle HDR tv’s getoond kan worden, de HLG-standaard die voor tv-uitzendingen in HDR ontwikkeld is, en de Dolby Vision-standaard die door Dolby zelf ontwikkeld is.

Dolby Vision heeft een aantal voordelen ten opzichte van HDR10. Zo wordt het hele proces, van productie tot aan weergave, door Dolby gecontroleerd (volgens specificaties van Dolby), en wordt er gebruik gemaakt van dynamische metadata waardoor de HDR-weergave per beeld of per scene geoptimaliseerd kan worden. Aan de andere kant vereist het gebruik van Dolby Vision een licentie en een hardwarechip die ondersteuning biedt. Overigens moet gezegd worden dat HDR10+, ook met dynamische metadata, al in de startblokken staat.

Wat heb je nodig voor Dolby Vision?

In Nederland verschijnen langzaam aan de eerste Ultra HD Blu-ray discs met Dolby Vision in de winkels. Deze discs bevatten standaard ook een versie met HDR10 maar kunnen dus de Dolby Vision-versie weergeven. Hiervoor heb je echter wel compatibele apparatuur nodig en alleen een compatibele speler is niet voldoende.

Er zijn momenteel niet veel Ultra HD Blu-ray discspelers die Dolby Vision ondersteunen, de Oppo UDP-203 en LG UP970 zijn twee voorbeelden. Als je deze spelers aansluit op een HDR tv die niet compatibel is met het formaat van Dolby kun je ook niet van dat HDR-formaat genieten. Hiervoor heb je ook specifieke ondersteuning voor Dolby Vision op de tv nodig. Op dit moment bieden de topmodellen tv’s van Sony en LG ondersteuning voor het HDR-formaat van Dolby. Speel je een film in Dolby Vision af op een compatibele speler maar een HDR tv zonder ondersteuning, dan krijg je alleen de HDR10-versie voorgeschoteld.

Als de tv ook geen ondersteuning voor HDR biedt dan zorgt de speler ervoor dat je een SDR-versie van de film te zien krijgt. Echter, dit laatste is een ingewikkeld proces dat de beeldkwaliteit negatief kan beïnvloeden. Als je geen HDR tv hebt dan raden we je aan bij de standaard Blu-ray discs te blijven. Overigens zien we ook steeds meer Dolby Vision-content op streamingdiensten als Netflix en YouTube terug. Als je een tv hebt die Dolby Vision ondersteunt dan kun je dus ook direct via de Netflix-app van content genieten.

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over firmware-updates waarmee Dolby Vision aan spelers of tv’s toegevoegd kan worden, maar helaas geldt dit alleen voor modellen waar dit vooraf voor aangekondigd is. Niet elke tv kan zomaar voorzien worden van nieuwe firmware waarmee Dolby Vision toegevoegd wordt. De gebruikte chip moet dit ondersteunen en bovendien geven fabrikanten het vooralsnog altijd aan als de mogelijkheid er is.

Meer informatie

Meer informatie over HDR-formaten, andere technieken en kooptips vind je in onze homecinema informatiegids. Ook kun je verder lezen via onderstaande links.

Alles dat je moet weten over Blu-ray spelers: een overzicht
Kleurvolume van een tv: dit moet je weten over de opvolger van kleurbereik
Wil je een (Ultra HD) Blu-ray speler kopen? Dit moet je weten

Reacties (1)