5 redenen om een 4K Ultra HD tv te kopen (en 3 waarom niet)

27 mei 2015 8 Minuten 5 Reacties
LG-2015-lcd-led

Bijna een jaar geleden schreven we al eens uitgebreid over of het verstandig is een 4K Ultra HD tv te kopen. Het advies was toen nog niet echt in het voordeel van de 4K-resolutie maar inmiddels zijn we een jaar verder en is er een hoop veranderd. Tijd dus voor een update met 5 redenen om een 4K Ultra HD tv te kopen, en ook 3 redenen om dit (voorlopig nog) niet te doen.

1. Beeldkwaliteit en resolutie

Het mag duidelijk zijn dat het belangrijkste voordeel van een 4K Ultra HD tv (ook wel UHD tv genoemd) de hogere resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels is. Dit levert immers een scherper beeld om, mede dankzij de ingebouwde scaler waar de meeste modellen over beschikken. Alle content die je bekijkt wordt dus met meer pixels weergegeven dan het full hd dat we gewend zijn.

Maar, er komt meer aan. De high-end 4K Ultra HD tv’s van dit moment worden al gecombineerd met nieuwe standaarden en technieken die de algemene beeldkwaliteit naar een hoger niveau tillen. Zo zien we de quantum dot-techniek (of een vergelijkbare) techniek terug op topmodellen van onder meer Samsung en LG. Deze techniek zorgt voor een groter kleurbereik. Ook HDR (high dynamic range) zien we reeds op topmodellen van grote fabrikanten terug. Deze standaard houdt in dat de tv compatibele HDR-content met een hogere helderheid en een groter contrast weer kan geven. Dit moet zorgen voor realistischere beelden met zeer diepe zwartwaarden en tegelijkertijd een hoge helderheid voor lichte delen van het scherm. HDR zien we ook terug in de nieuwe Ultra HD Blu-ray-standaard, waarover hieronder meer.

2. Ultra HD Blu-ray komt eraan

Waar we vorig jaar nog niet enthousiast waren over de content-kant van het 4K-verhaal is dat nu anders. Met name doordat de Ultra HD Blu-ray discs en spelers en eindelijk aankomen. De standaard voor Ultra HD is definitief vastgesteld, de eerste fabrikanten hebben Ultra HD Blu-ray discs spelers aangekondigd en de meeste filmstudio’s hebben aangekondigd nieuwe films en series in 4K Ultra HD op een schijfje te zetten. Dit schijfje is echter alleen af te spelen in de hiervoor genoemde Ultra HD Blu-ray spelers. De verwachting is dat we in de herfst van 2015 het eerste aanbod kunnen verwachten. Voor de beste kwaliteit is een schijfje nog steeds de beste optie dus het is goed nieuws dat we deze optie op korte termijn krijgen.

3. 4K-streaming is in volle gang

Op het gebied van content konden we vorig jaar al zien dat Netflix één van de voorlopers is. De dienst had een klein aantal films en series in 4K-resolutie beschikbaar. Inmiddels is dit aanbod flink uitgebreid en hebben ook diverse andere diensten, waaronder Amazon en M-Go, aangekondigd met 4K-content te komen of zijn er al mee gekomen. Daarbij kun je op YouTube inmiddels ook aardig wat fraai 4K-materiaal vinden en het is daarom goed nieuws dat de nieuwste Ultra HD tv’s de VP9-codec van YouTube ondersteunen om dit materiaal ook daadwerkelijk weer te kunnen geven. Overigens beschikken alle nieuwste Ultra HD tv’s ook over de HEVC-codec, wat tot een paar maanden terug niet altijd vanzelfsprekend was. Hierdoor kan materiaal van onder andere Netflix zonder problemen bekeken worden.

4. De standaarden staan vast

Wanneer je gaat investeren in een 4K Ultra HD tv, en wellicht ook andere 4K-apparatuur, dan is het fijn om te weten dat de standaarden vastgesteld zijn zodat je niet blijft vernieuwen of bepaalde content misloopt. Inmiddels weten we dat om 4K-content van verschillende bronnen weer te geven HDMI 2.0-poorten, HDCP 2.2-beveiliging, de HEVC-codec en de VP9-codec (voor YouTube) vereisten zijn. Alle nieuwe modellen beschikken hierover dus dat moet als een stabiele basis dienen zodat je de komende jaren alle content kunt bekijken. Let wel; ook je andere apparatuur (waarmee 4K-content afgespeeld worden of waar de content doorheen gestuurd wordt) moet aan de HDMI 2.0- en HDCP 2.2-vereisten voldoen. De High Speed HDMI-kabels die je thuis hebt liggen hoeven niet vervangen te worden. Wil je ook van HDR-content genieten, zoals hierboven besproken, dan is HDMI 2.0a de standaard. De meeste fabrikanten rollen hiervoor echter waarschijnlijk een firmware-update uit.

5. lagere prijzen en kleinere formaten

Niet geheel onbelangrijk is de prijs die je voor een nieuwe tv betaalt. Sinds de introductie van de eerste 4K Ultra HD tv’s zijn de prijzen flink gezakt en nagenoeg elke grote fabrikant heeft inmiddels een uitgebreid assortiment met modellen van iets minder dan 1.000 euro tot enkele duizenden euro’s. Natuurlijk betaal je meer als je ook features als quantum dot en HDR op je tv wilt hebben maar een instap Ultra HD tv hoeft je nu niet veel meer te kosten dan een middenklasse full hd tv.

Niet alleen de prijzen zijn gezakt, ook de beeldformaten worden kleiner. Fabrikanten zien vraag naar 4K tv’s in kleinere formaten en komen daardoor dit jaar met bijvoorbeeld 42-inch en 48-inch schermen die over de hoge resolutie beschikken. Je hoeft dus niet per se meer een 55-inch tv aan de muur te hangen om van de 4K-resolutie te genieten.

Maar.. Aanbod 4K-content blijft beperkt

Maar, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. We moeten eerlijk blijven want hoewel er dus Ultra HD Blu-ray discs aankomen en het aanbod van 4K-content via streamingdiensten uitgebreid wordt blijven de tv-zenders voorlopig achter. We verwachten in ieder geval de komende jaren geen Nederlandse tv-zenders die met 4K-content aan de slag gaan. Wel krijgen we via de satelliet waarschijnlijk een klein aantal (buitenlandse zenders) tot onze beschikking. Voor mensen die veel tv-kijken en maar weinig streamen is een 4K Ultra HD tv dus iets minder interessant.

Maar.. Upgrades voor AV-apparatuur zijn prijzig

Je zou misschien denken dat alleen je tv vernieuwd moet worden om van materiaal in 4K-resolutie te kunnen genieten maar dat is helaas niet het geval. Heb je bijvoorbeeld een receiver waarop je randapparatuur is aangesloten? Dan moet deze ook over HDMI 2.0-poorten en ondersteuning voor HDCP 2.2 beschikken. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een soundbar of home cinema set waarop apparaten zijn aangesloten. Elke schakel moet deze ondersteuning bieden en dat kan wat geld kosten.

Wil je straks Ultra HD Blu-ray discs kunnen afspelen? Dan heb je een nieuwe Ultra HD Blu-ray disc speler nodig. De verwachting is dat de prijzen van deze spelers twee tot driemaal hoger liggen dan normale Blu-ray spelers. Wil je 4K-content streamen dan heb je een snelle internetverbinding nodig want hoge resolutie content vergt nogal wat bandbreedte.

Maar.. Kun je het verschil wel zien?

Wellicht het belangrijkste vraagstuk, en waar ook veel over gediscussieerd wordt, is of je het verschil in resolutie tussen full hd en 4K Ultra HD wel gaat zien. Dit is echter niet zo makkelijk te beantwoorden. Het is onder meer afhankelijk van de grootte van de tv die je op het oog hebt en hoever je van de tv af gaat zitten. De kans is groot dat je met een 42-inch tv en een kijkafstand van 3,5 meter nauwelijks tot geen verschil ziet. Is het dan de investering wel waard? Meer informatie hierover vind je in ons artikel over de kijkafstand voor 4K Ultra HD tv’s.

Meer informatie

Je ziet het; ondanks dat 4K Ultra HD een zeer mooie ontwikkeling is met veel toekomstperspectief zitten er nog wel haken en ogen aan. Maar, inmiddels is de ontwikkeling, zowel qua content als qua hardware, zo ver gevorderd dat we je zeker niet afraden voor een 4K Ultra HD tv te gaan. Het is immers al zover dat wanneer je voor een topmodel tv van en grote fabrikant gaat, omdat je de beste beeldkwaliteit wilt, je automatisch met een 4K Ultra HD tv te maken hebt.

Wil je meer weten over het kopen van een tv of de 4K Ultra HD-resolutie? Neem dan onze home cinema informatiegids met alle tips en adviezen door. Voor alle nieuwe tv’s die dit jaar in Nederland gelanceerd zijn kun je terecht in het 2015 home cinema overzicht.

Reacties (5)