Alles wat je moet weten over Google Home en Google Assistant

02 april 2022 9 Minuten 3 Reacties
google-nest-mini-groot

Slimme assistent, slimme speaker en smarthome-platform. Wat moet je weten over de Google Assistant en Google Home? We vertellen je alles over Google's slimme assistent, speakers en platform.

De komst van Google Assistent en Google Home heeft smarthome bereikbaar gemaakt voor iedereen. Je hoeft niet langer ingewikkelde domotica-systemen te gebruiken, maar kunt gewoon de slimme assistent op je telefoon of een Google Home-speaker gebruiken zonder dat je veel ingewikkelde kennis nodig hebt. In dit artikel kijken we naar Google Home en Google Assistant. Wat kun je er precies mee? En wat kunnen we nog verwachten?

Google Assistant

Google Assistant werd in mei 2016 gelanceerd binnen Google’s eigen berichtendienst Allo. Google Allo was in feite een berichtendienst als WhatsApp, maar het bedrijf ontdekte al snel de meerwaarde van de virtuele assistent. De Google Assistant was eerst exclusief voor de Pixel en Pixel XL-telefoons en kwam in februari 2017 ook naar andere Android-apparaten. In november 2016 verscheen de Google Assistant voor het eerst op de Google Home-speakers. Het is in feite een vervolg op de virtuele assistent Google Now, maar waar je bij die virtuele assistent maar eenrichtingsverkeer had, kun je met de Google Assistent naar twee kanten toe communiceren. In juli 2018 werd de Nederlandstalige versie gelanceerd, de Google Assistent.

Google Assistant is in staat een gesprek te volgen, de context te achterhalen en op basis van die informatie een hoorbare reactie te geven. Wat begon als een hulpje om via je stem zoekopdrachten uit te voeren is uitgegroeid naar iets veel groters. Nog altijd kun je zoekopdrachten uitvoeren, maar met de komst van de Google Home-speakers is het geheel uitgegroeid tot één van de grootste smarthome-platformen ter wereld. Google Assistant is beschikbaar op alle Android-telefoons en in een groot aantal slimme speakers. Niet alleen voor de Google Home-serie van Google zelf, maar ook in speakers van andere merken.

Je kunt de Google Assistent op je slimme speaker of smartphone oproepen via het commando: ‘Hey Google’ of ‘Ok Google’. Vervolgens kun je een vraag stellen. Deze vraag wordt razendsnel via de cloud naar de servers van Google gestuurd, geanalyseerd en vervolgens wordt er een antwoord teruggestuurd. Deze krijg je vervolgens weer te horen. Het versturen en analyseren gaat razendsnel, waardoor je nauwelijks op je antwoord hoeft te wachten.

Oorspronkelijk is de Google Assistant dus een hulpje om via je stem zoekopdrachten uit te voeren. Nog altijd is dit mogelijk. Vraag bijvoorbeeld om het weerbericht of het laatste nieuws, maar ook allerlei feitjes en weetjes kun je op deze manier opvragen. De Google Assistant kan via Voice Match jouw stem herkennen, zodat jij je persoonlijke agenda te horen krijgt, eventuele files op weg naar je werk, het laatste nieuws van de dag en je favoriete muziek. Stelt je partner bijvoorbeeld deze zelfde vragen, dan zal het antwoord dus specifiek op hem of haar gericht zijn. Daarnaast is het een essentieel onderdeel geworden binnen een slim huis, waarbij de Google Assistant middels stemcommando’s apparaten in- en uit kan schakelen, het volume kan wijzigen, licht kan dimmen en nog veel meer. En de slimme Google Home-speakers en de Google Home-app zijn hier een handig onderdeel van.

Google Home

In 2016 verscheen de Google Home samen met de Google Home Mini. Deze slimme speakers laten je niet alleen muziek afspelen, maar beschikken ook over de Google Assistent. Zo kun je bijvoorbeeld het weerbericht opvragen, eventuele files op weg naar je werk of vragen wat de naam van die ene acteur uit een bepaalde films ook alweer is. Deze speakers zijn voorzien van Google Assistant en zijn dus jouw persoonlijke hulp in huis. Jij stelt een vraag, deze vraag wordt razendsnel naar de servers van Google gestuurd en verwerkt, het antwoord komt terug en de Google Assistant vertelt het antwoord op jouw vraag.

De Google Home-speaker is echter meer dan alleen een slimme speaker. Ook het achterliggende platform heet Google Home en deze kun je bedienen met de Google Home-app. Niet alleen kun je de Google Home-speakers vanuit deze app bedienen, maar ook kun je andere slimme apparaten opnemen in de app en dus in het Google Home-platform. Denk bijvoorbeeld aan slimme lampen van Philips Hue, een beveiligingscamera van Eufy of een luchtreiniger van IKEA. Google Home kan dus het overkoepelende platform van jouw smarthome zijn. Hierin kun je dus verschillende slimme producten onderbrengen en deze vanuit de Google Home-app en met je stem via de Google Assistent bedienen. Het is dus anders dan een protocol. Een protocol is een (achterliggende) taal waarmee slimme apparaten kunnen communiceren. Denk bijvoorbeeld aan Zigbee of Z-Wave. Een platform is op de voorgrond en is het softwareprogramma van waaruit je de slimme apparaten kunt aansturen. Sta je in de winkel en zie je het logo ‘Works with Google Assistant’ op het doosje van het product? Dan kun je deze producten opnemen binnen de Google Home-app en met je stem aansturen.

Inmiddels zijn er verschillende Google Home-speakers op de markt. Wat ze gemeen hebben is de interactie met de Google Assistant, maar ze verschillen met name in design en de geluidskwaliteit. De Google Home Mini is de kleinste slimme speaker van Google en heeft een opvolger gekregen in de vorm van de Google Nest Mini. Ook de reguliere Google Home heeft in 2021 een update gekregen met de Google Nest Audio.

Google Nest Hub

In 2019 werd er een nieuw product met Google Assistant gelanceerd. Het was niet alleen een slimme speaker, maar combineerde dat met een display. Dit display zorgt voor de visuele informatie. De komst van een slim display als de Google Nest Hub heeft nog meer functies voor de gebruiker geopend. Je krijgt niet alleen antwoorden te horen, maar tevens ook te zien. Vraag hoe hoog de Eiffeltoren is en je krijgt niet alleen het antwoord te horen, maar krijgt ook direct een afbeelding te zien van deze trots van Parijs. Zijn er files op weg naar je werk? Je ziet direct op het scherm waar de knelpunten liggen. Via het touchscreen kun je direct ook jouw smarthome bedienen, YouTube-video’s bekijken of muziek van je favoriete streamingdienst bedienen. Zelfs je favoriete serie op Netflix kun je op het slimme display bekijken. Wanneer het display inactief is kun je ervoor kiezen om je zelfgemaakte fotoalbums via Google Foto’s weer te geven. In dat geval werken deze slimme displays dus tevens als digitaal fotolijstje.

In 2021 kreeg de Google Nest Hub een update met de Google Nest Hub 2. Het zijn geen wereldgrote verschillen tussen beide slimme displays, maar met de komst van Sleep Sensing, waarmee je slaappatroon in kaart gebracht kan worden, en het verbeterde geluid zijn er toch stappen vooruit gezet. De nieuwe versie is ook toekomstproof, doordat het ondersteuning biedt voor het Thread-protocol. En Thread is weer onderdeel van Matter, dat de universele smarthomestandaard moet worden in 2022.

Matter
Lees ook

Project Chip wordt Matter: dit wil je weten over de smarthomestandaard

De toekomst

Uiteraard staat de Google Assistant nog in de kinderschoenen. Een volwaardig gesprek voeren is nog niet mogelijk en zal ook nog vele jaren duren. Een persoonlijke assistent in huis zoals je in science-fiction films ziet, waar je volwaardige gesprekken mee kunt voeren, is dan ook nog altijd toekomstmuziek. Toch is dat wel de richting waar we op gaan. Google krijgt natuurlijk heel veel feedback binnen van de miljoenen gebruikers rond de wereld. Deze feedback wordt gebruikt om de Google Assistant steeds verder te verbeteren.

De afgelopen jaren zijn er stappen vooruit gezet. Denk bijvoorbeeld aan de optie Continued Conversation. Dit zorgt ervoor dat je na een vraag direct een vervolgvraag kunt stellen zonder dat je opnieuw ‘Hey Google’ hoeft te zeggen. Ook hebben we de mogelijkheid voor Routines gekregen. Deze waren al jaren in de Engelse variant beschikbaar, maar verschenen in de zomer van 2020 ook eindelijk in Nederland. Hiermee kun je met een enkel stemcommando meerdere acties tegelijk uitvoeren.

De conversaties zijn echter nog altijd behoorlijk éénzijdig en is op dit moment meer een vraag-antwoord gesprek. Jij stelt een vraag en Google Assistant geeft een antwoord. In de komende jaren zal Google de virtuele stemassistent steeds verder verbeteren. Dat is de afgelopen jaren ook al gebeurd met kleine verbeteringen, de toevoeging van veel smarthome-producten en door het werken aan de gebruiksvriendelijkheid voor de gebruiker. We hebben echter nog een lange weg te gaan voordat de Google Assistant een volwaardige AI-gesprekspartner wordt. En het feit dat de Nederlandse variant altijd achterloopt op de Engelse Google Assistant helpt dan ook niet mee.

Reacties (3)