Alles wat je moet weten over mobiele besturingssystemen: Android, iOS en Windows

04 augustus 2017 + 10 minuten 0 Reacties
besturingssystemen-cover

Tablets, smartphones en laptops kunnen uitgerust worden met verschillende besturingssystemen; Android, iOS en Windows. We vertellen je er in dit artikel alles over.

Tablets, smartphones en laptops vormen een cruciaal deel van ons dagelijks leven. Het besturingssysteem van je toestel heeft een sterke impact op de mogelijkheden van je toestel. Welk besturingssysteem je aanschaft is dan ook een belangrijke vraag en is afhankelijk van wat je juist met je toestel wil doen. In dit artikel vind je een handig overzicht van de beperkingen en mogelijkheden van de drie populairste besturingssystemen: iOS, Android en Windows.

Wat zijn besturingssystemen?

Elk mobiel apparaat draait op een besturingssysteem. Dat is het systeem dat het voor je mogelijk maakt je toestel te bedienen en apps, games en bestanden te openen. Elk besturingssysteem heeft zo zijn voor- en nadelen. Er zijn aardig wat besturingssystemen, maar er zijn er drie die het meest voorkomen: Android, iOS en Windows. Deze drie besturingssystemen werken allemaal op een verschillende manier. Op laptops van Apple (Macbook) draait niet iOS maar macOS, en aan dat besturingssysteem besteden we in dit artikel geen aandacht. Welk besturingssysteem past het beste bij jou? We bespreken de min- en pluspunten van elk systeem.

iOS – iPhone en iPad

Het besturingssysteem van Apple, iOS, draait op elke iPhone en iPad en is ook enkel op die toestellen te verkrijgen. Het is erg gebruiksvriendelijk en heeft een groot aanbod van kwalitatief hoogwaardige applicaties. Een nadeel is dat de iPad over het algemeen een hogere prijs heeft dan andere tablets. De applicaties die draaien op iOS zijn daarentegen wel weer van hoge kwaliteit. Een app moet namelijk aan aardig wat eisen voldoen voordat deze in de App Store te krijgen is. Apple heeft veel controle over wat wel en wat niet op haar apparaten mag, dat beperkt voor gevorderde gebruikers wel de mogelijkheden, maar zorgt bij huis-tuin- en keukengebruik vooral voor gebruiksgemak en stabiliteit. Het besturingssysteem is dus erg gebruiksvriendelijk, maar heeft vergeleken met Android of Windows beperkte opties.

Het besturingssysteem is er enkel voor iPad, iPhone en iPod Touch. Het is makkelijk in gebruik en intuïtief. Voor onervaren gebruikers is iOS vaak het besturingssysteem wat het makkelijkste te gebruiken is. Er is ook zeer goede privacybescherming, want per app kan worden aangegeven of gegevens worden blootgesteld of niet. Je kan in de instellingen beheren welke app welke toestemmingen krijgt. Voor de andere aspecten van je toestel heb je eerder beperkte instelmogelijkheden, zeker in vergelijking met Android. Waar je bij veel Android- of Windows- toestellen het geheugen kan uitbreiden met een geheugenkaart is dat bij Apple-apparaten nooit mogelijk.

Apple ontwikkelt zelf hardware en software en daardoor zijn beiden perfect op elkaar afgestemd. De toestellen van Apple zijn daarom ook stabiel en gaan lang mee. Dit brengt wel als nadeel met zich mee dat Apple-toestellen vaak een hogere prijs hebben. Ze gaan dan vaak wel lang mee en worden ook lang ondersteund op vlak van updates.

Zoals we eerder schreven is het iOS besturingssysteem heel eenvoudig te gebruiken. Het is overzichtelijk ingedeeld en veel dingen spreken voor zich. Nadeel hiervan is wel dat er maar weinig dingen kunnen worden aangepast. Zo kun je het uiterlijk van het homescherm bijna niet aanpassen en is het vaak niet toegestaan om apps buiten de App Store te downloaden.

iOS voor de iPhone en iPad: wat is het verschil?

iOS werkt dus ook op alle iPhones, maar door de verschillende schermgroottes kan niet elk toestel gebruik maken van dezelfde functies. Zo zijn er enkele extra functies die alleen werken op de iPads. De iPad ondersteunt bijvoorbeeld verschillende multitasking-mogelijkheden en ook de mogelijkheid om verschillende apps langs elkaar te gebruiken. Dit is op de iPhone niet mogelijk aangezien het scherm kleiner is. Een overzicht van de iPad-specifieke functies van iOS 11 vind je in ons artikel over iOS 11.

Ook heeft de iPad Pro, het duurdere model voor veeleisende gebruikers, nog wat meer functies dan de standaard iPad. Een overzicht daarvan kan je in ons vergelijkend artikel vinden.

Verbinding met andere devices

iPhones en iPads zijn makkelijk te verbinden met de computer of laptop, mits deze van Apple is. Door Apple Continuity te gebruiken kun je eerdergenoemde devices kinderlijk eenvoudig samen laten werken. Zo kun je zelfs telefoontjes beantwoorden op je Macbook en kun je een document in Pages eenvoudig op de tablet openen en hieraan verder werken. Ook Windows-toestellen kunnen data met iPhones en iPads synchroniseren na installatie van Apple’s iTunes. Je kunt synchroniseren via een usb-kabel, maar ook wanneer beide toestellen verbonden zijn met een wifi-netwerk. Foto’s delen gaat via een usb-kabel met je computer (Windows of Apple) of via een online dienst zoals iCloud. Zo kan je foto’s automatisch synchroniseren tussen je toestellen met behulp van het internet.

Meest recente versie

De meest recent gepubliceerde versie van iOS is iOS 10.3.3 Deze versie van iOS beschikt onder andere over een verbeterde versie van Siri en daarnaast neemt het besturingssysteem nu minder ruimte in beslag. Dit zou zo’n 600 MB aan ruimte opleveren. Zo heb je meer ruimte over voor bijvoorbeeld foto’s of video’s. Ook zal de iPad of iPhone sneller opstarten en heb je beschikking over een drietal nieuwe achtergronden. Hoewel iOS-updates over het algemeen vlekkeloos verlopen, raden we wel aan om voor het updaten van de iPad of iPhone een backup van je bestanden te maken. iOS 10.3.3 is de laatste versie van iOS 10. De eerstvolgende update zal die naar iOS 11 worden. Deze wordt in september verwacht.

Komende herfst, waarschijnlijk in september, wordt iOS 11 naar de mobiele apparaten van Apple uitgerold. Updates zijn gratis en onmiddellijk beschikbaar op elk ondersteund toestel (de meeste toestellen worden voor drie tot vier jaar ondersteund met updates). De update brengt heel wat nieuwe functies zoals een nieuw bedieningspaneel, vernieuwde App Store en meer ondersteuning voor HomeKit (slimme lampen, camera’s, et cetera). Een volledig overzicht kan je vinden in ons artikel over iOS 11. 

Android – tablets en smartphones

De grootste concurrent van iOS is Android. Er zijn meerdere merken tablets en smartphones die draaien op dit populaire besturingssysteem van Google. Er zijn ook voor dit systeem aardig wat apps op de markt. Voordeel van Android is de vrijheid die je hebt als gebruiker. Zo zijn er meerdere schermformaten en verhoudingen en kun je ook bepaalde applicaties en programma’s downloaden die niet altijd door Google op voorhand zijn goedgekeurd. Er wordt gewerkt aan een functie voor Android om een Windows-computer te koppelen zoals dat met de iPhone of iPad al kan met macOS, door Continuity.

Android staat bekend om zijn zeer uitgebreide instelmogelijkheden (uiterlijk, preferenties, etc.). Het besturingssysteem is een basis waarop verschillende fabrikanten hun eigen “schil” of look en functies aan kunnen koppelen. Zowat alle aspecten van hoe je besturingssysteem er uitziet (icoontjes, ontgrendelscherm, startscherm…) kan je naar eigen wens aanpassen. Toestellen die op Android draaien zijn terug te vinden in zowat elke prijsklasse. Je hebt zowel high-end, low-end als middenklassers. Als je niet veel eisen hebt voor een tablet of smartphone kan je dus perfect een relatief goedkoop Android-apparaat aanschaffen.

De privacy mogelijkheden zijn wel beperkter. Omdat Android ook applicaties van buiten de Google Play Store toestaat, wordt er minder goed overzicht gehouden. De privacybescherming is nagenoeg gelijk aan die van iOS, maar Android apparaten zijn wel vatbaarder voor virussen en malware. Dit zorgt er dan wel weer voor dat er veel apps beschikbaar zijn. Waar je bij iOS alleen maar apps uit de App Store kunt downloaden, heb je bij Android meer vrijheid. Zo ben je niet alleen gebonden aan de Google Play Store, maar kun je ook gewoon apps via andere kanalen downloaden en installeren.

Voor sommigen is Android minder gebruiksvriendelijk dan iOS. Android ziet op elk toestel wat anders uit, het wordt namelijk door zowat elke fabrikant aangepast en er worden altijd wat functies toegevoegd. Voor beginners is het dan soms wat moeilijker om zich Android eigen te maken maar uiteindelijk is het niet zo moeilijk in gebruik.

In tegenstelling tot bij iOS, waar Apple voor alle software en update verantwoordelijk is, is bij Android elke fabrikant verantwoordelijk. Elke update moet worden aangepast aan elk toestel en dit kan soms zeer lang duren. Vaak krijgen toestellen ook al na één of twee jaar geen updates meer omdat de fabrikant het niet bijhoudt. Dit leidt tot een sterke fragmentatie van Android. Het is wel het enige besturingssysteem waar je meer vrijheid hebt door middel van een Custom rom. Een custom rom is als het ware een aangepaste Androidversie welke draait op je smartphone of tablet. Dit is een voordeel voor meer gevorderde gebruikers en kan je toelaten om zowat elk aspect van je toestel volledig te veranderen. We raden het dan ook af voor huis-, tuin- en keukengebruik maar de mogelijkheid is er zeker wel.

Android smartphones

Android of smartphones en tablets is grotendeels hetzelfde, maar in het gebruik kun je verschillen tegenkomen. Het besturingssysteem is weliswaar hetzelfde, maar de meeste apps werken beter op de smartphones. De apps kunnen wel worden gebruikt op de tablet, maar je hebt meer kans dat je een niet-geoptimaliseerde app op je tablet tegenkomt dan bij iOS. Ook krijgen smartphones over het algemeen sneller een nieuwe Android-versie van fabrikanten. De tablets zullen pas in een later stadium compatibel zijn met de meest recente Android-versie. Android-smartphones lopen dus op dit gebied voor op de tablets.

Verbinding met andere devices

Op het gebied van samenwerken met de computer of laptop is Android anders in zijn soort. Zo hebben Apple en Microsoft beiden een besturingssysteem voor de computer waar eenvoudig mee gesynchroniseerd kan worden. Google daarentegen heeft alleen Chrome OS. Wel kan er verbinding worden gemaakt via de populaire internetbrowser: Chrome. Zo kunnen eenvoudig gegevens worden gesynchroniseerd tussen tablet, smartphone en computer ongeacht het merk van de computer, tablet of smartphone. Er kan met hetzelfde gemak verbinding gemaakt worden met een Apple-computer als met een computer die werkt op Windows. Dit zorgt dus voor meer vrijheid en mogelijkheden voor de gebruiker.

Android 7.0

De meest recente versie van Android is Android 7.0. Deze versie is helaas nog niet beschikbaar voor alle Android-toestellen, maar hier komt beetje bij beetje verandering in. Met deze versie van Android kun je onder andere twee apps tegelijk bedienen via een splitscreenmodus. Daarnaast heb je beschikking over een nieuwe knop waarmee je alle apps tegelijk kunt sluiten. Verder beschikt Android 7.0 over nieuwe emoji en nieuwe notificaties om nog sneller berichten te kunnen sturen. De meest recente en populaire modellen smartphones draaien inmiddels al op Android 7.0 en hier komen steeds meer toestellen bij.

Android O

Het is de bedoeling dat dit najaar Android O, oftewel Android 8.0, wordt geïntroduceerd. Met deze versie van Android zal je smartphone of tablet nog sneller opstarten en is je apparaat met Google Play Protect nog beter beschermd tegen bedreigingen en malware. Ook wordt de picture-in-picture-modus geïntroduceerd. Hiermee kun je verschillende apps tegelijkertijd bedienen en naast elkaar op het scherm plaatsen. Bovendien worden formulieren in Android O automatisch ingevuld. Zo worden wachtwoorden en dergelijke op een veilige manier opgeslagen. Het is nog niet zeker hoe deze versie gaat heten, maar er wordt gespeculeerd over namen als Android 8.0 Oreo en Android 8.0 Oatmeal Cookie (onlangs kwam zelfs de naam Octopus voorbij, maar dat is geen zoete lekkernij).

Windows – smartphones, tablets en laptops

Medio 2015 introduceerde Microsoft Windows 10, de langverwachte opvolger van het tegenvallende Windows 8. Dit systeem is niet alleen gemaakt voor computers, maar draait ook op tablets en smartphones. Om ervoor te zorgen dat dit systeem op zowel tablets en/of desktop werkt zijn er twee verschillende soorten: Windows 10 desktop en Windows 10 mobile.

Net als bij Android kun je bij Windows 10 vrijwel alles naar je persoonlijke voorkeur instellen. Er zijn zeer veel mogelijkheden aangezien Windows echt een volwaardig computer besturingssysteem is. Zo kan je bijvoorbeeld de volwaardige versie van Office (Word, PowerPoint,…) gebruiken op een Windows hybride of tablet. De USB-aansluiting is geschikt voor accessoires als muizen, toetsenborden en externe harde schijven met zeer veel mogelijkheden. Ook hier is veel mogelijk omdat Windows voornamelijk voor computers gemaakt wordt met alle nodige ondersteuning voor accessoires. Bij Android kan je ook accessoires aansluiten (zoals bv een muis) maar dat besturingssysteem is er echt niet voor geoptimaliseerd. Een toetsenbord kan perfect bij zowel iOS als Android, al gaat dat bij iOS (met uitzondering van de iPad Pro) enkel via Bluetooth.

Windows 10 werkt op mobiele apparaten in verschillende prijsklassen. Je zal het voornamelijk terugvinden op hybride toestellen, toestellen die zowel een laptop als tablet zijn of een variant ertussen (bijvoorbeeld de Microsoft Surface Pro). Het aanbod aan smartphones en stand-alone tablets is op het moment van schrijven nog erg klein.

De Windows Store stelt op vlak van aanbod aan apps momenteel nog niet veel voor, maar Windows heeft zonder twijfel het allergrootste aanbod aan software op het internet. Dit is de bekende .exe-software die je op tal van plekken kunt kopen/downloaden en installeren. Het is daardoor wel verstandig wat voorzichtiger te zijn; een antivirusprogramma installeren is aan te raden. Windows 10 onderscheidt zich met de desktop interface die we al jaren kennen van de Windows computers. Je kan apps gebruiken zoals je ze op je vaste computer of laptop gebruikt, ook op een hybride toestel.

Windows smartphones

Op het moment zijn er niet veel smartphones die werken op het Windows 10-besturingssysteem, maar hier komt naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst nog verandering in. Op de Windows 10-smartphones kan ook geen gebruik worden gemaakt van de desktopinterface. Microsoft zet hoog in met Windows 10, maar het is nog maar de vraag of het bedrijf zich op het gebied van smartphones ooit kan mengen in de strijd met Android en iOS.

Verbinding met andere devices

Windows heeft als enige van de grote drie maar één besturingssysteem voor zowel smartphones en tablets als voor desktop pc’s en laptops. Met behulp van Continuum kan de interface van het besturingssysteem worden aangepast aan het desbetreffende apparaat. Zo kun je je Windows-tablet door middel van een toetsenbord eenvoudig omtoveren tot laptop. Als je bijvoorbeeld een hybride toestel, waarvan je het scherm als een tablet kan loskoppelen van de rest van het apparaat, loskoppelt zullen apps op volledig scherm worden weergegeven. Ook beschikt Windows over universele apps die op alle apparaten te gebruiken zijn.

Welk besturingssysteem past bij mij?

Hoe weet je nu welk besturingssysteem het meest geschikt? iOS wordt over het algemeen als zeer gebruiksvriendelijk beschouwd en de apparaten zijn ook altijd van hoge kwaliteit. iOS is zeer handig als je al over andere Apple-apparatuur beschikt zoals een Macbook en/of een iMac. Android bereikt daarentegen een zeer breed publiek. Dit besturingssysteem draait op toestellen, tablets en smartphones in elk mogelijke prijsklasse. Je hebt met Android ook oneindige mogelijkheden. Voor hybrides, 2-in-1-apparaten en laptops blijft Windows het meest gebruikte besturingssysteem. Wie veel Microsoft-software gebruikt, zoals Office, Outlook of SharePoint zal met Windows de beste ervaring krijgen. Ook voor zakelijke gebruikers blijft Windows populair omdat zowat alle bedrijfssoftware er op werkt. Als je vooral naar video’s wil kijken en slechts casual wil surfen op het web is iOS of Android beter voor je geschikt.

iOS Android Windows
Smartphoneondersteuning Ja Ja Ja (klein aanbod)
Tabletondersteuning Ja Ja Ja
Apps downloaden buiten appstore om Nee Ja Ja
Synchronisatie
computer
Ja Ja Ja
Beschikbare apps Zeer veel Zeer veel, niet alles voor tablets geschikt Zeer veel (geavanceerde en custom) software, niet altijd geoptimaliseerd voor tablet
Ondersteuning updates Onmiddellijk updates, tot vier jaar Googles eigen toestellen krijgen maandelijks updates, andere toestellen veelal niet, tot twee jaar Onmiddellijk updates via Microsoft
Ondersteuning accessoires Toetsenbord (via bluetooth) Toetsenbord, muis, harde schijf ook via usb, microSD Alle accessoires

Meer over besturingssystemen en tablets

Heb je na het lezen van dit artikel nog geen keuze kunnen maken? Bekijk dan onze tabletvergelijker. Hier kun je tablets filteren op besturingssysteem. Voor meer informatie en andere tips kun je een kijkje nemen in ons veelzijdige tip-archief!

Reacties (0)