Vernieuwing bij Apple: Eindelijk een frisse wind door iOS?

30 oktober 2012 9 Minuten 4 Reacties
iPad-Mini-vs-iPad-4

Een veelgehoorde klacht over iOS is dat er zo weinig is veranderd de laatste jaren. Het is goed mogelijk de afbeeldingen van de allereerste aankondiging te vergelijken met die van de laatste aankondiging (iOS6) en meer overeenkomsten dan veranderingen te spotten. Hoewel er onder de motorkap een hoop veranderd is heeft het gebrek een grafische veranderingen ervoor gezorgd dat “saai” en “weinig vernieuwend” populaire omschrijvingen waren voor de meest recente update.

Gisteren is bekend geworden dat Apple afscheid aan het nemen is van Scott Forstall, die sinds het begin aan het hoofd heeft gestaan van het iOS team. Forstall heeft een enorm belangrijke rol vervuld binnen Apple en gezien het succes van iOS kan dat ook niet anders dan enorm succesvol omschreven worden. Maar Forstall heeft een duidelijke mening/visie en had genoeg invloed om die door te drukken, nu niet meer dus. De taken van Forstall worden verdeeld onder andere leden van het managementteam, waarvan Jony Ive natuurlijk de meest herkenbare naam is.

Siri

Maar voordat ik aandacht aan Ive’s nieuwe verantwoordelijkheden wil geven moet ik denk ik toch eerst even Siri noemen. Ook dit was een project onder leiding van Forstall en het wordt nu overgenomen door Eddy Cue. Maar Siri is wel een belangrijke innovatie voor Apple geweest en Siri is waarschijnlijk tegelijkertijd de meest belangrijke en minst herkenbare innovatie geweest binnen het iOS besturingssysteem. Het met spraak aansturen van (bepaalde) taken en elementen van een besturingssysteem is niet nieuw in de breedste zin van het woord maar was het wel voor iOS. Het is immers heel anders dan tappen en tikken. Door het gebrek aan ondersteuning voor de Nederlandse taal is het ook niet zo’n verassing dat Siri nog niet gezien wordt als belangrijke verandering/toevoeging aan iOS maar dat kan in de toekomst wat mij betreft wel enorm veranderen. Ik heb zelf al eerder stukjes geschreven wat Siri is en hoe het werkt en over hoe Siri een plek in mijn dagelijkse routine heeft veroverd.

Eddy Cue ken ik vooral als de man achter de iTunes en media deals (muziek, tv, film) en van zijn rol bij de iBooks educatie onderhandelingen met uitgevers. Eddy Cue neemt nu de verantwoordelijkheid over voor Siri en Apple Maps en dat is waarschijnlijk een nieuw type uitdaging voor hem. Beiden producten zijn niet enorm slecht in beginsel maar kunnen een hoop verbeteren door strakke leiding en verbreding van de content. Voor Siri niet alleen extra talen maar meer ook integratie met apps, zoekmachines, vergelijkers, etc. en voor Apple Maps moet de dataset uitgebreid (en beter verwerkt) worden. In ieder geval een zitten er dus elementen in Cue’s nieuwe taken waar hij zijn onderhandelingservaring kan gebruiken.

Widgets

(Render via geek.com)

Zeker in vergelijkingen met Android (en misschien straks ook wel met Windows RT, live-tiles) is het gebrek aan widgets op iOS een belangrijk onderdeel geworden. Helaas biedt de shake-up van gisteren nog niet veel handvatten om een eventuele wil van het iOS team om over widgets na te denken als groter in te schatten. Craig Federighi neemt de algemene leiding over van het iOS team en gaat dat combineren met zijn huidige kopmanschap van het Mac OS X team. OS X zelf heeft natuurlijk al erg lang dashboard widgets maar dat op zichzelf is natuurlijk nog geen teken dat het bij iOS nu ook kan gebeuren.

Persoonlijk denk ik dat de wil om wel of geen widgets te gebruiken veel meer afhangt van de processor en accu van de iOS apparaten. Zolang er geen nog enorm surplus aan capaciteit van beiden onderdelen is ziet ik Apple het voordeel van widgets nog niet als een ‘bottom-line’ gebruikerservaring-winst berekenen. Ik ken Federighi helaas niet goed genoeg om verder te speculeren hoe hij zijn nieuwe verantwoordelijkheden en dus invloed zal aanwenden om veranderingen door te voeren binnen iOS, maar het wordt interessant om dat te gaan volgen.

Interface

Maar het nieuws waar de komende tijd ongetwijfeld het meeste aandacht aan gegeven gaat worden gaat natuurlijk over de nieuwe verantwoordelijkheden die Ive er sinds gisteren bij heeft. Ive’s invloed op de Human Interface (wat volgens mij gewoon een Apple term is voor User Interface, dat was je als gebruiker _ziet) is vanaf nu over de breedte een stuk groter.

Jony Ive is een van de meest bekende en herkenbare industriële designers van de afgelopen 10 jaar, maar dat maakt het natuurlijk niet per definitie een goede interface designer. Het is dan ook erg interessant om te kijken wat er gaat gebeuren op dit vlak.

Het einde van skeuomorphism?

John Gruber heeft gisteren op zijn blog al een belangrijke quote uit een interview van The Telegraph met Ive geplaatst:

When I mention the fake stitching, Ive offers a wince but it’s a gesture of sympathy rather than a suggestion that he dislikes such things. At least, that’s how I read it. He refuses to be drawn on the matter, offering a diplomatic reply: “My focus is very much working with the other teams on the product ideas and then developing the hardware and so that’s our focus and that’s our responsibility. In terms of those elements you’re talking about, I’m not really connected to that.”

Neppe stiksels, nagemaakt leer structuren en andere design elementen uit de ‘echte wereld’ die gebruikt worden om technologie ‘duidelijker’ te maken zijn skeuomorphic. Ive is er volgens de insiders geen fan van. En hij is niet alleen. Er is dus een flinke kans dat we zeker op dit gebied wat veranderingen kunnen verwachten.

Qua design kun je het natuurlijk gooien op een kwestie van smaak en zijn de huidige keuzes om de agenda van ‘leer’ te voorzien of de podcasts app die op een oude radio (met bandjes!) te laten lijken niet per se slecht. De winst lijkt vooral te halen op plekken waar deze elementen eigenlijk in de weg zitten. Hierboven zie je een screenshot van de iBooks app en is het duidelijk dat een deel van het scherm gevuld is met verwijzingen naar een ‘ouderwets’ papieren boek terwijl deze niet een functionele rol vervullen. Het kan namelijk ook zo:

Het verschil in onnodige extraatjes lijkt mij als opvallend te omschrijven, mijn persoonlijke voorkeur gaat ook uit naar de manier waarop het in de Kindle app wordt weergeven. Overigens is er in iBooks 3.0 al een stap gemaakt naar minder skeumorphism door de ‘endless scroll’ mogelijkheid (en dus niet meer het omslaan van pagina’s dat een fysiek boek imiteert.

Dat soort kleine veranderingen kunnen we denk ik sowieso wel verwachten maar ik wil graag nog een ander voorbeeld laten zien. Hieronder staat een screenshot van een rekenmachine app, een app die wederom probeert te lijken op het fysieke equivalent:

Maar als die designkeuzes niet voorop staan en er wordt gekeken naar het de mogelijkheden die je met een moderne computer als de iPad hebt dan zijn er – in mijn ogen – veel betere ‘rekenmachine’ apps mogelijk. Persoonlijk denk ik dat een app als Soulver in contrast met bovenstaande rekenmachine een perfect voorbeeld is van wat er anders zou kunnen:

Soulver doet dus niet alsof het belangrijk is om nog eruit te zien als fysieke rekenmachine maar gebruikt de kracht van de computer om berekeningen in context uit te kunnen voeren. Een dergelijke output is wat mij betreft enorm veel duidelijker en waardevoller dan alleen een het resultaat dat je krijgt in de andere rekenmachine app, een resultaat dat weergeven wordt in een venstertje dat een oud LCD schermpje moet voorstellen. Een duidelijk verschil in uitgangspunt, bij de een de wens om duidelijk op een rekenmachine te lijken en bij de ander de wens om de beste rekenmachine te zijn.

Uiteindelijk denk ik dat het nu nog wat te vroeg is om echte conclusies te kunnen trekken uit de veranderingen die gisteren bij Apple hebben plaatsgevonden, de tijd zal het leren. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet kunnen speculeren en onze hoop voor (kleine) veranderingen kunnen uitspreken.

Alleen een gebrek aan skeuomorphism is natuurlijk ook niet genoeg om meteen weer als een revolutionaire vernieuwing te kunnen bestempelen, maar Apple (en Ive) staan ook bekend om hun verfijning/verbetering van producten (en interfaces) en zullen niet “iets willen repareren dat niet kapot is”.

Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar iOS 7 en de eerste leaks daarvan. Wat hoop jij dat anders in de volgende versie van iOS? Denk jij dat Ive ook talent heeft om zich met Human (user) interface design bezig te houden? Of ben je bang dat heel iOS er straks als een stuk geborsteld staal uitziet? Wil je überhaupt wel widgets of is dat erg 2011? Laat het ons weten via de comments of Twitter.

Reacties (4)