Hands-on met Samsung Galaxy S10, Galaxy S10+ en Galaxy S10 E

20 februari 2019 5 Minuten 0 Reacties
samsung-galaxy-s10-s10-plus-s10e-foto-4

Tijdens een hands-on-sessie bij Samsung zijn we in de gelegenheid gesteld alvast de nieuwe Samsung Galaxy S10-modellen uit te proberen. In deze hands-on lees je meer over onze ervaringen met de Galaxy S10, Galaxy S10+ en de Galaxy S10 E.

Drie verschillende smartphones

Samsung presenteert voor het voorjaar niet twee, maar drie verschillende Samsung Galaxy S-modellen. Het gaat om de Samsung Galaxy S10, Galaxy S10+ en de Galaxy S10 E. Wil je in één oogopslag zien wat nou precies de verschillen zijn tussen de smartphones? Dan kun je dit achtergrondartikel bekijken, waarin we de toestellen naast elkaar leggen. Ook hebben we een nieuwsbericht online staan waar de specificaties worden benoemd. In dit artikel gaan we in op onze ervaringen met alle drie de nieuwe telefoons.

Hands-on met de Samsung Galaxy S10-modellen

Het eerste dat opvalt wanneer je één van de drie toestellen in de hand neemt, is het feit dat ze erg licht zijn. De toestellen wegen allemaal niet boven de tweehonderd gram en dat merk je. De Galaxy S10 E weegt het minst zwaar, maar wanneer je slechts één nieuwe Galaxy S in de hand hebt dan valt het verschil niet zo op. Ondanks dat lage gewicht voelen alle drie de smartphones behoorlijk stevig aan en dat heeft alles met de bouwkwaliteit te maken. Samsung heeft op dat punt nooit teleurgesteld en lijkt dit nu ook niet te gaan doen.

Verder vallen de frontcamera’s natuurlijk goed op. Dat is ook het eerste dat je ziet wanneer je naar de toestellen kijkt. Rechts bovenin treffen we die camera’s aan. Ze nemen een klein deel van de hoek in beslag. De statusbalk is daardoor iets langer dan je wellicht gewend bent, waardoor er dus meer ruimte wordt gebruikt door die balk helemaal bovenin. Dat is iets wat mogelijk op de langere termijn kan gaan vervelen, aangezien Android-smartphones zonder zo’n in-display camera een minder aanwezige statusbalk hebben.

De Honor View 20 heeft ook zo’n camera natuurlijk en daar merkten we dat ook al een beetje. Daar zit de camera links en daardoor zat die ook nog eens in de weg van notificaties. De selfiecamera zat er niet voor of iets dergelijks, maar de notificaties worden wel meer naar het midden verschoven waardoor er uiteindelijk minder ruimte beschikbaar is. Datzelfde geldt nu ook voor de Galaxy S10-modellen. De klok zit links (heel erg wennen in het begin), waardoor de kans nu groot is dat het midden van het scherm aardig vol kan gaan lopen.

Een ander opvallend aspect is de vingerafdrukscanner op de Samsung Galaxy S10 E. Daar waar zijn grotere broers een in-display vingerafdrukscanner hebben (net zoals de Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T bijvoorbeeld), heeft dit model een vingerafdruklezer in de aan-uitknop aan de zijkant zitten. Deze knop zit helaas ook redelijk hoog, waardoor je er ook niet zo goed bijkomt wanneer je korte vingers hebt. Dat dit overigens tevens de aan-uitknop is was aanvankelijk niet duidelijk — maar dat is dus wel het geval.

Ondanks het feit dat Samsung het scherm veel groter heeft kunnen maken en de frontcamera er nog uniek uitziet, zijn dit wel onmiskenbaar Samsung Galaxy S-telefoons. Dat merk je niet alleen aan de bouwkwaliteit, maar ook aan andere designelementen. De kin aan de onderkant is nog altijd niet helemaal weggewerkt, terwijl aan de onderkant ook een koptelefoonaansluiting, usb-c-poort en speaker zit. Verder lopen de schermen van de toestellen, op de Galaxy S10 E na, door over de zijkant, waardoor die schermen groter lijken.

Samsung met nieuwe hardware introduceert Samsung nu ook breed zijn nieuwe software, genaamd het One UI. Deze software is al beschikbaar voor oudere Samsung Galaxy- en Note-telefoons, maar is nu meteen te gebruiken op de nieuwe generatie toestellen. Het meest unieke aan deze software is de vormgeving. Er wordt teruggegaan naar de basis. De schermen worden steeds groter, waardoor het voor sommige gebruikers moeilijker is om bepaalde handelingen te verrichten zonder fysiek te telefoon te bewegen in hun hand.

En dat is vervelend. Daarom heeft Samsung het focuspunt van de software verlegd naar de onderkant van het display — of in elk geval het onderste gedeelte. Ongeveer twee derde van het scherm is ingedeeld voor handelingen (zoals knoppen of verwijzingen), terwijl de overige 33 procent wordt gebruikt voor de weergave van wat nodig is. Dit geldt voor het besturingssysteem en systeemapplicaties. Je hebt daardoor wellicht wel meer ongebruikte ruimte op het scherm, maar de apps zijn over het algemeen beter te gebruiken dan voorheen.

Prijs, beschikbaarheid en review

De Samsung Galaxy S10 heeft een vanafprijs van 899 euro, de Galaxy S10+ een vanafprijs van 999 euro en de Galaxy S10 E kost 749 euro. De toestellen zullen vanaf 15 maar te koop zijn. Rond of vlak na die releasedatum zullen we ook onze recensie klaar hebben staan.

De versies die wij kort hebben kunnen testen waren preproductiemodellen — het kan dus zijn dat er kleine dingen zijn veranderd tussen het preproductiemodel en de uiteindelijke versie.

Reacties (0)