Overzicht: nieuwe functies Android Q op een rij (Developer Preview 1)

14 maart 2019 7 Minuten 0 Reacties
android-q-logo

Google heeft officieel de eerste bèta van Android Q gelanceerd. In dit artikel maken we een overzicht van de nieuwste functies. Zo staat de update onder meer in het teken van meer privacyfuncties, betere deelmogelijkheden, opvouwbare smartphones en betere beeldkwaliteit.

Android Q Developer Preview 1

Vanaf nu is het voor eigenaars van een Google Pixel-smartphone mogelijk de eerste bèta van Android Q te downloaden. Op moment van schrijven is het nog niet mogelijk voor smartphones van andere fabrikanten om mee te doen met het programma. In dit artikel maken we een overzicht van enkele belangrijke functies die nu al zijn gespot in de software. Houd er rekening mee dat Google op elk moment kan beslissen dingen anders te willen doen; niet elke functies zal uiteindelijk in deze vorm in Q terechtkomen.

Privacy

Het lag in de lijn der verwachting, maar nu weten we het zeker: Google wil het privacyaspect van Android gaan versterken met nieuwe mogelijkheden. Gebruikers hebben straks meer controle over de manier waarop hun data wordt gebruikt — en vooral ook wanneer hun data wordt gebruikt. Zo gaat het besturingssysteem anders om met je locatie. In huidige Android-versies is het zo dat je per app toestemming kunt geven tot je locatie. Die app kan dan ook zien wat je aan het doen op het moment dat je de app niet gebruikt.

In Android Q werkt dat anders. Je kunt dan instellen dat de app alleen toegang krijgt tot je locatie wanneer je die ook daadwerkelijk in gebruik neemt. Apps kunnen dan niet meer op de achtergrond in de gaten houden waar je bent. Ook is het zo dat apps vanuit de achtergrond niet ineens in beeld kunnen komen te staan, zodat je ze toch ineens toegang kunnen krijgen tot je locatie. Uiteraard is het nog steeds mogelijk toegang tot je locatie te weigeren. Ook kun je instellen dat een specifieke app op elk moment toegang heeft tot je locatie.

Notificaties

De manier waarop je notificaties tijdelijk uit beeld haalt (snoozen) zal ook veranderen. Nu kun je naar links of rechts vegen en dan verschijnt er naast de notificatie de optie voor het snoozen. In Android Q kun je alleen nog maar naar links vegen wanneer je dat wil doen. Veeg je naar rechts, dan zal de notificatie in beeld verdwijnen. Mogelijk is dit even wennen voor alle gebruikers die net gewend zijn aan de manier waarop het nu gaat; mocht het toch niet werken, dan is de kans aanwezig dat dit bij het oude zal blijven.

Daarnaast zal je meer opties tegenkomen wanneer je een notificatie kort ingedrukt houdt. Nu is het zo dat je notificaties kunt blokkeren of het bij het oude laat, maar straks worden er drie opties gepresenteerd: blokkeren, in stilte tonen (er zijn geen geluid afspelen wanneer de notificatie binnenkomt) of alles houden zoals het is. Uiteraard tref je binnen de instellingen van je Android-apparaat alle overige opties aan zoals dat nu ook het geval is, maar deze drie mogelijkheden zijn in elk geval sneller en beter te bereiken dan voorheen.

Boven de notificaties op Android zit het snelle menu, waar je snel bijvoorbeeld wifi en bluetooth kunt inschakelen. Ook tref je hier de klok en de batterij-indicator aan, bijvoorbeeld. Nu is het zo dat Google al een notificatie uitzendt wanneer de accu bij leeg is en in Android Q laat het besturingssysteem ook nog eens zien tot hoe laat je je apparaat zou kunnen gebruiken (dat wordt berekend op basis van je huidige gebruik). Deze indicator staat naast het batterij-icoontje aan de rechterkant, boven de knoppen van het snelle menu.

Systeem

Op het gebied van systeem zal er het één en ander gaan veranderen. Bepaalde dingen zullen niet ineens op andere plekken staan; je moet voornamelijk gaan rekenen op nieuwe functies voor bestaande onderdelen. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid je wifi-wachtwoord te delen met je gasten middels een qr-code die gescand kan worden. Je genereert zo’n code in het menu van je wifi-instellingen, waarna je vrienden hem vervolgens kunnen scannen. Zo kun je je thuisnetwerk gelukkig goed beveiligen met een sterk gekozen wachtwoord.

Verder is het handig om te weten dat je voortaan sneller apps die je van je thuisscherm gehaald hebt kunt terughalen door simpelweg op de Undo-knop te drukken die onderin beeld verschijnt na het verwijderen. Deze optie lijkt echter alleen te verschijnen in de officiële Pixel-launcher van Google. Op het vergrendelde scherm kom je voortaan een blur-effect tegen wanneer je muziek afspeelt. De achtergrond van het blur-effect is nog steeds gebaseerd op de albumcover. Of je dit effect straks ook kunt uitschakelen, is nu nog niet bekend.

Android Q voorziet gebruikers van een gloednieuwe bestandenbeheerder. Bovendien is het zo dat deze app ook is voorzien van het Material Design, waardoor alles mooi bij de rest van het systeem past. Links in het menu tref je alle mogelijkheden en mappen aan, waardoor je waarschijnlijk snel kunt vinden wat je zocht. Daarnaast is het fijn om te weten dat de app ook third-party apps ondersteunt en je dus goed overzicht krijgt van de bestanden die op je smartphone of tablet staan. Handig voor iedereen die nu een alternatief moet gebruiken.

Verder kunnen gebruikers systeeminstellingen, zoals bluetooth en wifi, direct beheren vanuit andere applicaties. Je hoeft straks dus niet meer uit een app te gaan om de instellingen te kunnen opzoeken; Android kan dan de benodigde instellingen direct presenteren als een soort overlay. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld je wifi en mobiele data hebt uitgeschakeld en je een website probeert te bezoeken. Binnen Chrome (of een andere browser) krijgt je dan een pop-up te zien met de instellingen die je snel kunt aanpassen.

Google heeft ook nog wat extra mogelijkheden toegevoegd onder het kopje ontwikkelaarsopties. Deze opties kan iedereen activeren door een paar keer op het buildnummer te tappen van je smartphone of tablet (onder Instellingen > Over de telefoon). De extra mogelijkheden bestaan uit het veranderen van het uiterlijk van je Android-software, zoals accentkleur voor letters, lettertypen en icoonvorm. Momenteel zijn er nog niet heel veel opties en combinaties beschikbaar; mogelijk breidt Google al die dingen later nog eens uit.

Overig

Dan hebben we nog de ondersteuning voor opvouwbare smartphones. Google werkt nu aan native ondersteuning voor dit type apparaten, zodat Android straks weet op welke manier je je opvouwbare apparaat gebruikt. Daarnaast zal Android straks in staat zijn meer te kunnen doen met de diepte-informatie vanuit foto’s met het bokeh-effect (wat kan uitgroeien tot effecten in 3d of augmented reality) en moet het delen van media en tekst gemakkelijker worden door de informatie beter te presenteren op het scherm.

Een andere grote nieuwe functie voor Android Q is de desktopmodus. Voorheen was je aangewezen op andere fabrikanten, zoals Samsung en Huawei, maar nu werkt Google dus aan native ondersteuning. Wanneer je deze modus activeert vanuit developer options dan worden apps in free-form windows weergeven, staan onderop de drie navigatieknoppen en zie je bovenin beeld de statusbalk staan. Uiteraard heb je hier nog een usb-c-naar-hdmi-kabel en een extern beeldscherm voor nodig. Heel veel is hier nog niet over bekendgemaakt.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over Android Q? Check dan onze uitgebreide nieuwsdatabase. Daar verschijnen de laatste nieuwtjes omtrent de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem. Dit artikel kan later nog geüpdatet worden wanneer er meer informatie bekend is.

Afbeeldingen zijn allemaal afkomstig van Android Police.

Reacties (0)