Review: Asus Zenbook Flip S – prima, maar niet de beste convertible

29 november 2017 + 10 minuten 0 Reacties
asus-zenbook-flip-s-foto-1

De Asus Zenbook Flip S is een dunne en smalle Windows 10-convertible met mooie specificaties en een strak design. In deze recensie nemen we het apparaat onder de loep. Met een adviesprijs van 1.199 euro durft Asus er wel een hoog bedrag voor te vragen. Is-ie de prijs waard?

Asus Zenbook Flip S – specificaties

Asus Zenbook Flip S
Scherm 13,3-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Ja
Processor  Intel Core i7 (7th gen) – Intel Core i5 (7th gen)
RAM 8 GB – 16 GB
Opslaggeheugen  256 GB – 512 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s 1080p
Accu  39 Wh Lithium Polymer

Specs

Je betaalt wel de hoofdprijs voor deze laptop, maar krijgt daar niet de meest recente hardware voor in de plaats. De Asus Zenbook Flip S wordt geleverd met een zevende generatie Intel Core-processor en dat terwijl er al laptops beschikbaar zijn met een model uit de achtste generatie. Verder is het wel fijn dat er tenminste 8 GB aan werkgeheugen aan boord zit, want dit betekent dat je verzekerd bent van een fijne gebruikservaring op het gebied van snelheid en multitasking. Het opslaggeheugen is een ssd, wat ook snelheid zal opleveren.

Asus Zenbook Flip S – hardware en design

De Asus Zenbook Flip S heeft een opvallend, mooi en strak design. De marineblauwe kleur op de aluminium behuizing, afgewisseld met het gouden logo en de gouden randen, valt behoorlijk op in een landschap waar laptops veelal grijs, zilver of zwart zijn. Op het eerste gezicht straalt de convertible dan ook luxe uit en krijg je al gauw het idee te maken te hebben met een premium laptop. Dezelfde stijl vinden we ook terug wanneer we de laptop opendoen en een marineblauw toetsenbord aantreffen, met goudkleurige toetsen.

Onderop de laptop treffen we niet twee, maar vier speakers aan. Meer over de kwaliteit van die speaker lees je verderop in deze recensie. Ook zitten er vier rubberen bollingen, die ervoor moeten zorgen dat de laptop op z’n plek blijft staan tijdens het typen. Ze steken totaal niet uit, maar bieden toch genoeg houvast in het dagelijkse gebruik. Links zit een aantal aansluitingen (ook daar later meer over), evenals de opening waar de laptop z’n warmte uitstoot. Helaas beschikt de laptop maar over één zo’n opening en dat is vrij vervelend.

Met slechts 1,13 kilogram in gewicht en met een hoogte van iets meer dan een centimeter is de Asus Zenbook Flip S wel ontzettend licht en dun te noemen. De HP Spectre x360-lijn komt er nog het dichtste bij in de buurt met zijn 1,25 centimeter en 1,31 kilogram. Voor een laptop die je ook nog eens op drie andere manieren kunt gebruiken, is dit helemaal niet verkeerd. Asus heeft een mooi, compact design geleverd met de Zenbook Flip S, maar is wel vergeten wat aan de dikkere randen van het 13,3″-scherm te doen.

Display

Hoewel dat 13,3″-scherm best levendige kleuren kan weergeven, en beschikt over een fatsoenlijke full hd-resolutie, moeten we helaas ook concluderen dat de helderheid niet erg omhoog gezet kan worden. Dat betekent dat je in donkere omgevingen gewoon goed kunt zien wat er gebeurt; maar hoe lichter de omgeving, hoe meer moeite je ermee zult hebben. Dat is ook niet gek met een maximale helderheid van 254 nits, wat veel lager is dan gemiddeld in een laptop wordt verpakt. Bovendien helpen die dikkere randen om het scherm ook niet echt mee.

Je hebt van die dikke randen verder geen last, maar van zo’n dure laptop, die aanvankelijk hoog zou inzetten op premium en high-end, verwachten we toch wel meer. Die dikke randen hebben ook wel weer een voordeel in tabletmodus, omdat je het apparaat dan iets beter kunt vasthouden zonder meteen met je vingers op het scherm te zitten. Desondanks moeten we ook zeggen dat de kleuren bijna van het scherm spatten. Er wordt veel detail weergeven en bepaalde aspecten springen er soms echt uit, tijdens het kijken naar foto’s en video’s.

Connectiviteit

Op een dunne, smalle laptop hoef je weinig poorten te verwachten. Er is dan ook een schaarste aan die dingen op de Asus Zenbook Flip S. Links zit een usb-c-poort, maar ook een hoofdtelefoonaansluiting. Rechts zit nog een usb-c-poort en dat is het dan ook wel. Eén van die poorten gebruik je overigens ook voor het opladen van het apparaat, dus die ben je om de haverklap kwijt. Ook is er geen ondersteuning voor Thunderbolt 3, wat erg jammer is. Usb-c mag dan wel de toekomst zijn, toch is dit een erg mager pakket qua connectiviteit.

Speakers

De vier speakers onder de laptop zijn afgestemd door Harman Kardon. Ze bieden een prettige geluidsweergave aan, ondanks het dunne design van de laptop. Omdat de speakers onderop zitten, wordt het geluid bijna altijd weggemoffeld (behalve in de presentatiestand). De midden en hoge tonen klinken ontzettend helder en laten best veel detail horen, maar op het gebied van de bas valt er nog wat te wensen. Desondanks is er wel íets van bas te horen. Deze speakers zijn ideaal voor Skype-gesprekken en simpele YouTube-video’s.

Camera’s

We winden er geen doekjes om: Asus heeft bezuinigd op de camera — en flink ook. Wanneer je bijna twaalfhonderd euro uitgeeft aan een laptop, dan mag je toch wel op z’n minst een camera met een hoge resolutie verwachten, maar dat is niet het geval. Met een 480p-resolutie krijg je misschien wel heldere foto’s met warme kleuren, maar helaas ook zonder al te veel detail en een uitgesmeerd effect. Nu zul je de camera niet voor veel dingen gebruiken, maar voor een Skyke-gesprek is het gewoon ondermaats.

Accuduur

Dunne laptops zien er wellicht mooi uit, maar dat betekent vaak wel dat je iets inlevert op het gebied van accuduur. En de Asus Zenbook Flip S is daar nu een prominent voorbeeld van. Met een aantal applicaties open (Chrome, Photoshop, Microsoft Groove en Slack) lukte het ons geen dag om zonder stroomkabel door te komen. Het meeslepen van de kabel is overigens geen groot probleem, omdat de stekkerdoos zelf niet al te fors is en dus gemakkelijk in de tas past. Desondanks was het wel fijn geweest als die accu wat langer mee zou gaan.

Toetsenbord en trackpad

Hoewel het toetsenbord er mooi uitziet en echt past bij de laptop (helemaal wanneer je de achtergrondverlichting aan doet), toch hebben we wat aan te merken op het gebruik van het toetsenbord. De toetsen zijn namelijk erg dun en dat gaat ten koste van de feedback die je hebt tijdens het typen. Het kost wat tijd om daar aan te wennen, helemaal als je toetsen bent gewend die normaal gesproken een grotere afstand afleggen. Vooral in het begin konden we er minder snel op werken en maakten we wat meer fouten tijdens het typen dan gewenst.

Een groot pluspunt van de Asus Zenbook Flip S is ongetwijfeld de trackpad. Die pad is van riant formaat en voelt ook nog eens ontzettend glad aan, waardoor je zonder tegenslag met je vingers over het oppervlak glijdt. Ook ondersteunt de trackpad de bewegingen die zijn ingebouwd in Windows 10, het besturingssysteem. Zo kun je knijpen om ergens op in te zoomen (zoals je dat op een touchscreen doet) en erover vegen om bijvoorbeeld een andere app aan te spreken. Helaas wordt er geen stylus meegeleverd door Asus.

Asus Zenbook Flip S – software

De Asus Zenbook Flip S wordt geleverd met Windows 10. Dat past perfect bij de hardware, aangezien het besturingssysteem inmiddels helemaal klaargestoomd is voor the convertible life. Het systeem wisselt razendsnel van laptop- naar tabletmodus, bijvoorbeeld. Er wordt best wel veel software meegeleverd. Niet alleen de software die Microsoft erop wil hebben staan, maar ook applicaties die Asus zelf ontwikkeld heeft. Je kunt wel een hoop verwijderen, want je hebt niet alles nodig; maar dan nog blijft het een vervelend aspect.

Asus Zenbook Flip S – in gebruik

De plaatsing van de vingerafdrukscanner is ontzettend opvallend. Wanneer je een laptop koopt (of een convertible / hybride) die je als een laptop kunt gebruiken, dan zit de vingerafdrukscanner meestal onder het toetsenbord, aan de rechterkant van de touchpad. Asus heeft daar dit keer niet voor gekozen en heeft die lezer naar een slimmere plek verplaatst. De scanner zit nu op de zijkant van het apparaat, boven de volumeknoppen. En dat betekent dat die scanner vrijwel altijd goed bereikbaar is, hoe je het apparaat ook wil gebruiken.

Een ander opvallend aspect in het dagelijkse gebruik van deze laptop, is het feit dat-ie wel erg warm wordt. Die warmte wordt slechts aan één kant uitgestoten en dat lijkt eigenlijk niet genoeg te zijn voor het apparaat. Niet alleen wordt de laptop links aan de zijkant warm, ook links onder het toetsenbord is het raak. Helemaal wanneer je de laptop oplaadt (dat zul je vaak moeten doen), dan merk je gewoon dat de hardware ontzettend warm wordt. En dat is totaal niet prettig tijdens het typen. Een beetje warmte is niet vreemd, maar dit wel.

De Asus Zenbook Flip S is wel ontzettend snel. De hardware zorgt ervoor dat je Windows 10 binnen enkele seconden hebt opgestart, waardoor je er zo mee aan de slag kunt. Apps openen binnen een oogwenk en we zijn heel weinig momenten tegengekomen dat het systeem iets niet leek aan te kunnen. Wel zijn we nog één nadeel tegengekomen met betrekking tot het scherm: het reflecteert namelijk best erg. Je ziet jezelf constant zitten tijdens het typen (voor de één erger dan voor de ander), maar ziet ook lampen en ramen als die er zijn.

Prestaties

Qua prestaties mag je ongeveer hetzelfde verwachten als bij andere processors van de zevende generatie. Die zijn gewoon prima te noemen, zeker in combinatie met 8 GB aan werkgeheugen en een vlotte ssd. De processor beschikt over twee kernen en dat is op zich prima voor dagelijkse taken voor op het werk, maar iets minder geschikt om mee te gamen. Ook de geïntegreerde grafische kaart, de Intel HD 620, helpt daar niet echt aan mee. Gamen lukt op zich wel, maar verwacht niet dat je Assassin’s Creed: Origins op ‘high’ kunt spelen.

Asus Zenbook Flip S – conclusie

Zo op het eerste gezicht lijkt de Asus Zenbook Flip S een prachtige laptop te zijn die er voor je is wanneer je hem nodig hebt en kan veranderen in een apparaat dat je op dat moment nodig hebt. Helemaal prima natuurlijk, maar wanneer je hem in gebruik neemt dan valt-ie al gauw door de mand. De rest van het systeem is namelijk niet zo premium als je aanvankelijk zou vermoeden en gewoon op niveau van de rest van de markt. De processor van de zevende generatie is prima, 8 GB aan werkgeheugen is prima en de kleurweergave is prima.

Prima is dus hier het sleutelwoord, en dat heeft een andere lading dan premium. Maar je betaalt wel de premium prijs. Dingen die verder roet in het eten gooien zijn de slechte webcam en de tegenvallende, kleine accu, maar laten we ook de lage toetsen en het niet zo heldere en reflecterende scherm vooral niet vergeten. Ook vinden we het jammer dat er zo weinig opties zijn met betrekking tot de connectiviteit, ook al is usb-c wel de toekomst. Asus had dus best wat meer mogen investeren in de hardware waar jij mogelijk wel geld in wil investeren.

Maar het ligt er natuurlijk ook maar net aan wat je zoekt. Zoek je één van de dunste en lichtste laptops van dit moment, met de kwaliteiten van een convertible, dan kom je al gauw uit op de Asus Zenbook Flip S. Maanden geleden zou dergelijke hardware waarschijnlijk zijn voorzien van een zwakkere, maar mobiele variant van de Intel Core-processor, maar je krijgt er nu dus een volledige voor terug, in hetzelfde smalle design. Maar dat betekent niet dat je de rest van de negatieve eigenschappen hoeft te accepteren; die zitten het gebruik in de weg.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Ontzettend dun en compact design
  • Volwaardige processor
  • Trackpad

Minpunten
  • Korte accuduur

  • Niet zo helder en reflecterend scherm
  • Lage toetsen op het toetsenbord

Reacties (0)