Review: Honor 10 Lite – helemaal niet slecht voor deze prijs

03 april 2019 + 10 minuten 0 Reacties
honor-10-lite-foto-1

Met een prijs van minder dan 230 euro per telefoon is de Honor 10 Lite mogelijk een interessante smartphone binnen het budgetsegment. Dat betekent niet dat je nergens rekening mee hoeft te houden: er zijn wat onderdelen die een goede ervaring in de weg kunnen staan.

Honor 10 Lite – specificaties

Honor 10 Lite
Scherm 6,21-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor HiSilicon Kirin 710
RAM 3 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s Twee en dertien megapixel achter, 24 megapixel voor
Accu 3.400 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

Het is inmiddels een bekend riedeltje. Honor, als dochteronderneming van Huawei, brengt een budgetsmartphone uit, eentje met nagenoeg dezelfde specificaties als enkele andere telefoons van beide merken. Het zijn echter geen slechte specificaties: de Kirin 710-cpu is nog altijd een aardige processor, die we onder meer zijn tegengekomen in de Huawei Mate 20 Lite. 3 GB aan werkgeheugen is ook voldoende voor een budgetsmartphone met Android aan boord, terwijl 64 GB aan interne opslagruimte behoorlijk wat ruimte aanbiedt voor het geld.

Het is inmiddels duidelijk dat Huawei en Honor telefoons met bijna dezelfde specificaties blijven uitbrengen en dat lijkt één doel te hebben: steeds meer aan te bieden voor een lagere prijs, terwijl er toch nog op verdiend wordt. Echter, als je kijkt naar het huidige aanbod, dan begrijpen we best wanneer consumenten zouden zeggen dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Zo veel aanbod dat zo sterk op elkaar lijkt is voor niemand goed, behalve het moederbedrijf. De resolutie en het accuvermogen is ook identiek aan de overige smartphones.

Honor 10 Lite – hardware en design

Het design van de Honor 10 Lite is ook niet meer uniek te noemen, maar in dit geval zien we dat als een pluspunt. Ondanks het plastic uiterlijk is het wel een mooi product geworden, met de toffe, paarse kleur voor de achterkant en het grote scherm aan de voorkant. Of je de scherminkeping aan de bovenkant, in de vorm van een druppel, mooi vindt is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak, maar dit design zorgt er wel voor dat je meer schermoppervlakte tot je beschikking hebt. Het is duidelijk geven en nemen wat design betreft.

De Honor 10 Lite lijkt in elk geval duurder dan die daadwerkelijk is. Bekijk je het apparaat vanaf een afstand, dan is de kans groot dat je denkt dat het een sandwich is van metaal en glas, maar in feite is het één en al plastic. Dat heeft als grote voordeel dat het gewicht kon worden teruggebracht naar 162 gram. Het nadeel is dat je wel heel snel zo’n beetje alle vingerafdrukken ziet zitten die zijn gemaakt op het toestel, wat het verder premium ogende design geen goed doet. Bovendien komen er ook veel sneller krassen op het omhulsel.

Display

Het grote 6,21″-scherm aan de voorkant heeft dezelfde voor- en nadelen als de andere smartphones van Huawei en Honor die voor het budget- en middensegment zijn uitgebracht de laatste paar maanden. De kleuren ogen mooi, maar alleen wanneer de stand voor levendige kleuren is ingeschakeld. Het scherm is niet per se ontzettend helder, maar functioneert prima in verlichte omgevingen. Ook is het zo dat er een rare schaduw aan de randen aanwezig is, een fenomeen dat we alleen bij smartphones met een (ips) lcd-scherm tegenkomen.

Connectiviteit

Voor een prijs van minder dan 250 euro moet je wel enigszins je verwachtingen bijstellen als het gaat om bepaalde opties met betrekking tot connectiviteit. Desondanks is het toch jammer dat Honor er niet voor gekozen heeft een usb-c-poort aan de onderkant van het toestel te plaatsen; in plaats daarvan wordt er geleund op een micro-usb-poort. En dat terwijl de goedkopere Moto G7-toestellen wél een usb-c-poort hebben. Verder is er gelukkig wel een koptelefoonaansluiting en treffen we er wifi en bluetooth (4.2) op aan.

Speakers

De enkele speaker onderop presteert gewoonweg slecht. Het geluid klinkt nergens naar wanneer je er simpelweg even muziek op wil luisteren. Los van het feit dat er geen basgeluid aanwezig is, is het ook zo dat hogere tonen worden afgemeten. Het klinkt gewoon niet goed. Het is prima voor wanneer je handsfree belt bijvoorbeeld, maar daar is ook alles mee gezegd. Voor de overige dingen raden we aan een koptelefoon of bluetooth-speaker aan te sluiten. Dit is niet het onderdeel waar je de Honor 10 Lite voor in huis haalt.

Camera’s

Ondanks het lage prijskaartje zien we dat Honor toch twee camerasensoren aan de achterkant heeft geplaatst. Dit zijn sensoren van twee en dertien megapixel, die onder elkaar gepositioneerd zijn (in verticale stand). De module is in staat prima foto’s te maken wanneer er voldoende licht aanwezig is. De ingebouwde stand met kunstmatige intelligentie heeft de neiging om kleuren wat feller in beeld te brengen, wat prima kan zijn wanneer je je foto’s nog door filters haalt wanneer je ze online plaatst. Maar het kan ook irritant zijn.

Gelukkig kun je ervoor kiezen om high dynamic range te activeren voor je foto’s. Dit kan de AI doen, maar dan kun je er helaas niet op rekenen. Het systeem zit hdr op willekeurige momenten aan, zo lijkt het in elk geval. Je kunt de modus ook handmatige activeren, maar helaas is daar geen directe knop voor aanwezig. Je zult dus de instellingen in moeten duiken om dat te bewerkstelligen. De portretmodus is aanwezig, maar functioneert helaas niet zo goed als je zou willen — daar is de camera mogelijk niet sterk genoeg voor.

Over het algemeen is de camerakwaliteit ondermaats. De beelden ogen een beetje korrelig, waardoor details nog wel eens kunnen wegvallen. En dat heeft effect op alle modi, zoals de eerder genoemde portretmodus. Foto’s kunnen wat wazig ogen of soms juist heel hard. En probeer ook alsjeblieft geen foto’s in het donker te maken zonder de avondmodus te activeren, want anders kun je net zo goed geen foto’s maken. Nogmaals, het is een telefoon van 229 euro, dus de verwachtingen lagen niet hoog — maar dit is soms van te lage kwaliteit.

Accuduur

Met een vermogen van 3.400 mAh en een redelijk energiezuinige softwareschil kunnen we concluderen dat het sterkste punt van deze telefoon toch echt zijn batterijduur is. We hebben met gemak zo’n twee dagen met een volle accu kunnen doen. Bovendien helpt het ook dat de processor goed met de beschikbare energie om kan gaan. Ga je erop gamen, dan moet je erop rekenen dat het allemaal wat harder achteruitgaat, maar zolang je gewoon belt, mailt, berichten verstuurt en dat soort dingen doet, mag je op twee volle dagen rekenen.

Honor 10 Lite – software

Daarnaast is het ontzettend goed om te zien dat Honor meteen Android 9.0 Pie heeft meegeleverd. Je hoeft nu dus niet op een grote Android-update te wachten, tot Android 10 natuurlijk verschijnt. Dit betekent onder meer dat gebruikers toegang krijgen tot de opties voor een betere batterijmanagement en met betrekking tot digitale gezondheid (waarmee je kunt checken wat je nou eigenlijk allemaal uitspookt op je Android-smartphone). Ook is EMUI 9.0 aanwezig, Huawei’s eigen softwareschil geïntroduceerd op de Mate 20-serie.

Zoals altijd geldt hier dat er geen app-lade aanwezig is. Je kunt die wel tevoorschijn toveren door de instellingen in te duiken. Daarnaast komen we veel vooraf geïnstalleerde applicaties tegen en kan de interface voor nieuwe gebruikers aanvoelen als een softwarejungle zonder einde. Dat betekent dat de telefoon behoorlijk wat dingen kan aanbieden die andere Android-telefoons niet per se hoeven te kunnen, maar dat betekent wel dat je tijd moet investeren om alles eens rustig en op je gemak te bekijken. Kun je dus van twee kanten bekijken.

Honor 10 Lite – in gebruik

De vingerafdrukscanner op de achterkant is gemakkelijk te bereiken. Dat komt omdat de telefoon relatief lang en smal is en niet zo breed of dik. De achterkant heeft ook een kleine bolling, waardoor het geheel wat ergonomische in de hand ligt. Omdat de scanner in de achterkant is geplaatst en dus is voorzien van randen, vind je hem binnen no-time. De knoppen aan de rechterkant (aan en uit, volume) zijn overigens ook goed bereikbaar en zitten dus op een prima plek. Je hoeft de telefoon daarvoor niet fysiek in je hand te verschuiven.

Het grootste nadeel voor veel jonge mensen is misschien wel dat de Honor 10 Lite niet echt een geschikte gamingsmartphone is, ondanks het feit dat Huawei furore maakt met de GPU Turbo, met versie 2.0 alweer. De Honor 10 Lite moet zijn eigen variant van de turbomodus gaan krijgen, maar vooralsnog werkt niet elke game goed met de hardware. Simpele games, zoals de populaire skigame Alto’s Adventure, gelukkig wel, dus het is niet zo dat je er helemaal niet mee aan de slag kan gaan. Maar Fortnite kan bijvoorbeeld al voor problemen zorgen.

Dat gezegd hebbende kom je de problemen, die gamers kunnen tegenkomen, niet tegen in het dagelijkse gebruik. Daar is die Kirin 710-processor perfect geschikt voor. Gamers kunnen nog wel eens last hebben van lag, framedrops of lagere framerates, terwijl normale gebruikers probleemloos websites kunnen bezoeken, mails kunnen beantwoorden en telefoongesprekken kunnen aannemen. Bovendien werkt de vingerafdrukscanner als een zonnetje en heb je dus geen reden nodig om de gezichtsherkenning in te schakelen.

Honor 10 Lite – conclusie

Als we naar de Honor 10 Lite als zelfstandige smartphone kijken, dan zijn er weinig dingen die je kunnen teleurstellen. Honor staat bekend om smartphones met een premium ogend design, goede accuduur en relatief goede schermkwaliteit. En op die vlakken stelt de Lite echt niet teleur. Dingen die roet in het eten gooien zijn de problemen die gamers kunnen tegenkomen, het niet kunnen opladen met een usb-c-poort en het gebrek aan waterdichtheid. De camera is middelmatig, maar op het gebied van geheugen scoort het toestel wel goed.

Al met al is het zo dat je voor die 229 euro (of soms nog minder) een prima smartphone in huis haalt die helemaal niet slecht is voor deze prijs. Maar het apparaat lijkt wel extreem veel op wat Huawei en Honor in de afgelopen maanden hebben uitgebracht en het is nog maar de vraag hoe consumenten gaan reageren op die eenheidsworst. Zoek je echter een mooi ogende smartphone met redelijke jonge software en vind je het niet erg dat de camera niet de beste foto’s maakt, dan kun je dit toestel overwegen in je volgende budgetzoektocht.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Accu
  • Design
  • Geheugen

Minpunten
  • Micro-usb

  • Monospeaker
  • Eenheidsworst

Reacties (0)