Review: Huawei P30 Pro – high-end smartphone maakt indruk met camera

10 april 2019 + 10 minuten 0 Reacties
huawei-p30-pro-foto-1

Met de release van de Huawei P30 Pro zet Huawei voornamelijk in op het onderdeel fotografie. Zo kun je nu in de avond mooiere foto's maken. Rechtvaardigen de nieuwe cameramogelijkheden de hogere prijs van het toestel?

Huawei brengt per jaar twee vlaggenschepen uit. Aan het begin van het jaar kunnen we nieuwe versies van de P-serie verwachten, terwijl we later in het jaar aan de slag kunnen gaan met de Mate-serie. De Mate is vaak leidend als het gaat om specificaties en nieuwe processors, terwijl de P-serie in het teken staat van fotografie. Het camerasysteem op de Huawei P20 Pro is nog steeds heel goed te noemen, dus is het nog maar de vraag of de P30 Pro daaroverheen gaat. Als je onze hands-on preview hebt gelezen, weet je mogelijk het antwoord al.

Huawei P30 Pro – specificaties

Huawei P30 Pro
Scherm 6,47-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor HiSilicon Kirin 980
RAM 8 GB
Opslaggeheugen 128 – 256 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Veertig, twintig en acht megapixel achter, 32 megapixel voor
Accu 4.200 Lithium Polymer

Specs en prestaties

Mocht je de Huawei Mate 20 in je bezit hebben, dan komt het gros van de specificaties je ongetwijfeld bekend voor. Onder de motorkap treffen we onder meer de HiSilicon Kirin 980-processor aan, die intern ontwikkeld is bij de fabrikant. De chipset is energiezuiniger en sneller dan de Kirin 970, die we aantreffen in de P20 Pro. De cpu beschikt over in totaal acht kernen: twee A76-kernen geklokt op 2,6 GHz voor hoge prestaties, twee A76-kernen geklokt op 1,9 GHz voor hoge prestaties die lang vol te houden zijn en vier A55-kernen geklokt op 1,8 GHz.

Daar waar beide vlaggenschepen van vorig jaar nog de beschikking hadden over 6 GB aan werkgeheugen, zien we nu dat Huawei er een schepje bovenop gedaan heeft. De P30 Pro heeft namelijk 8 GB aan werkgeheugen, wat voor Android als besturingssysteem, en vrijwel alle apps, echt meer dan voldoende moet zijn. 6 GB was al een overdaad, dus 8 GB is dat al helemaal. Zo ben je tenminste wel verzekerd van een snelle en betrouwbare smartphone, ongeacht wat je aan het doen bent: of je nu gamet, mailt of foto’s en video’s maakt.

Huawei P30 Pro – hardware en design

De Huawei P30 Pro is een lange, slanke smartphone met een strak uiterlijk. De basis van het design heeft wat weg van een Galaxy S-model, ware het niet voor die kleine inkeping aan de bovenkant. Daar waar Samsung met de Galaxy S10 heeft gekozen voor een in-display camera, kiest Huawei er dus voor om een, inmiddels ouderwetse, notch te gebruiken. Die notch is wel ontzettend klein en heeft de vorm van een waterdruppel. Hij is relatief onopvallend en zorgt ervoor dat je ontzettend veel schermoppervlakte overhoudt.

Verder loopt het scherm aan beide kanten een klein beetje door over de zijkant. Het design lijkt verder op de andere smartphones van Huawei. Links treffen we aan de zijkant geen knoppen of openingen aan. Aan de bovenkant zit onder meer een infraroodlaser, waarmee je bijvoorbeeld televisies kunt aansturen. Rechts zitten dan de knoppen voor het volume en het in- en uitschakelen, terwijl onderop de overige dingen zitten: de lade voor twee simkaarten (of één simkaart en een Huawei-geheugenkaart), de usb-c-poort en de enkele speaker.

Het glazen design zorgt ervoor dat je heel veel vingerafdrukken ziet zitten, zowel aan de voor- als achterkant. Wij hebben dan ook nog eens het zwarte model, waardoor dat nog eens extra opvalt. De positie van de camera’s komen overigens ook overeen met eerder gelanceerde smartphones van het merk. Het is geen vierkant meer met vier sensoren, maar dit keer zitten er drie lenzen boven elkaar, met de dieptesensor en flitser aan de zijkant. Wanneer je de P30 Pro horizontaal vasthoudt uit, ziet het er in elk geval mooi uit.

Display

Het 6,47″-scherm heeft een maximale schermresolutie van 2.340 bij 1.080 pixels. Dat betekent dat het een langwerpig scherm is en dat zien we ook terug aan de schermverhouding van 19.5:9. Het oled-scherm heeft een pixeldichtheid van 398 pixels per inch en dat is lager dan de 400-grens waarna het vrijwel niet meer uitmaakt hoe hoog de pixeldichtheid is. Omdat 398 er tegenaan schurkt, zal het voor de meeste gebruikers weinig uitmaken. De beelden ogen gelukkig ontzettend scherp en kleurrijk, dus daar ligt het niet aan.

Met de kijkhoek zit het overigens wel goed. Je kunt vanaf een redelijk hoek nog steeds goed zien wat er op het scherm gebeurt, wat fijn is wanneer je vaak foto’s en video’s wil laten zien. Wanneer je vanuit een scherpere hoek kijkt, dan valt wel op dat er aan de zijkanten wat licht bloedt, zoals ze dat noemen. Omdat het scherm doorloopt over de rand, is op de knik een heldere rand zichtbaar (net zoals bij de Galaxy S- en Note-modellen). Houd je de Huawei P30 Pro echter recht voor je vast, dan vallen die lichtere randen gelukkig niet op.

Connectiviteit

De Huawei P30 Pro is eigenlijk van alle gemakken voorzien. Zo is er een in-display vingerafdrukscanner, net zoals op het laatste Mate-model, die ook nog eens vlot reageert (behalve wanneer je in direct zonlicht staat). Bovendien is er ondersteuning voor wifi en bluetooth (versie 5.0) en kun je het toestel opladen via usb-c. Verder zijn alle sensoren aanwezig die je tegenwoordig mag verwachten op je smartphone. Het enige dat echt mist is de micro-sd-kaartsleuf. In plaats daarvan dien je het geheugen uit te breiden met een Huawei-geheugenkaart.

Speaker

De speaker aan de onderkant van het toestel is niets om over naar huis te schrijven. Dit is een zwak onderdeel van het toestel. Wanneer je een video bekijkt of muziek luistert, dan is er weinig verschil tussen de verschillende tonen. Lage tonen zijn zo goed als afwezig, terwijl hogere tonen al snel scherp kunnen klinken. Daarnaast klinkt het al snel kakofonisch wanneer er simpelweg teveel gebeurt op het scherm. Voor handsfree bellen en stemberichten is het verder prima. Ook zou je er nog prima een podcast op kunnen beluisteren.

Camera’s

Het paradepaardje op de Huawei P30 Pro is natuurlijk de cameramodule. Aan de achterkant zitten sensoren van veertig, twintig en acht megapixel, evenals een time of flight-sensor waarmee diepte kan worden gemeten. Er zijn vanzelfsprekend verschillende modi beschikbaar, waarmee je bijvoorbeeld de iso-waarden handmatig kunt aanpassen of gezichten in één keer kunt gladstrijken. De basis van de camera is gelijk aan de camera’s op de andere smartphones van Huawei. Gelukkig heeft dit model twee dingen waarin het aanbod afwijkt.

Zo zijn er meer zoommogelijkheden beschikbaar. Middels een druk op de knop kun je twee en vijf keer optisch inzoomen. Je zoomt dan in zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast is er de optie om de hybride zoom van 10x te activeren. Er treedt dan wel enige kwaliteitsverlies op, maar uit onze praktijkervaring blijkt dat verlies minimaal te zijn. Zo kun je vanaf de grond de bovenkant van de Eiffeltoren helder in beeld brengen, bijvoorbeeld. Het is tevens mogelijk tot vijftig keer in te zoomen: houd er dan rekening mee dat de beelden ruig worden.

Welke modus je ook gebruikt, je weet vrijwel zeker dat de foto’s en video’s goed uit de verf komen. Kleuren ogen natuurlijk en details zijn goed zichtbaar. Er kan nog wel eens verschil zitten tussen de beelden met en zonder actieve kunstmatige intelligentie. We hebben deze modus eigenlijk alleen gebruikt op momenten waarop we een enkel object, zoals een scooter, hebben gefotografeerd. Datzelfde geldt voor de levendige cameramodus. Wil je te veel in beeld brengen, dan kan dat ten koste gaan van enkele details in de verte.

Wanneer je bijvoorbeeld een foto maakt van een straat met wolken op de achtergrond met de kunstmatige intelligentie actief en de levendige modus aan, dan kan het zijn dat de stenen van de muur te verzadigd raken en de wolken opgaan in de blauwe kleur van de lucht. Schakel je beide modi uit, dan komen de hoeveelheid details veel beter tot hun recht. Meestal helpt het ook al de levendige modus uit te schakelen, aangezien de automatische modus nog wel eens kan helpen bij de juiste belichting en andere zaken waar je mogelijk niet aan denkt.

De avondmodus is een andere belangrijke modus. Daarmee zou je zonder (al te veel) licht toch goede foto’s moeten kunnen maken. We hebben verschillende voorbeelden voorbij zien komen waarin dat inderdaad wordt bevestigd, maar uit onze eigen ervaringen blijkt soms het tegenovergestelde. Meestal maakt de Huawei P30 Pro mooie kiekjes in het donker, maar de voorwaarde is wel dat er dan nog ergens een lichtbron aanwezig moet zijn. Al is het maar een kleine bron; het is niet mogelijk de nachtstand te combineren met de flitser.

Het kan soms dus tegenvallen (beelden zijn dan wazig, korrelig en ontdaan van kleur of detail), maar in de meeste gevallen zijn we onder de indruk geweest. De camera kan zich goed aanpassen naar een donkere kamer, op eenzelfde manier waarop je eigen ogen dat ook kunnen doen. Sta je buiten, waar altijd wel een lichtbron aanwezig is, dan komt de modus helemaal goed tot zijn recht. De beelden ogen gelukkig gedetailleerd, kleuren komen goed naar voren en er wordt goed rekening gehouden met licht dat wel in beeld verschijnt.

Accuduur

In vergelijking met de Huawei P20 Pro beschikt de accu over 200 mAh aan extra vermogen (4.200 in plaats van 4.000). Maar in vergelijking met de Huawei Mate 20 Pro is het dezelfde hoeveelheid. Je zult dus goed je best moeten doen om dit ding binnen anderhalve dag leeg te krijgen. En als het zover is dat je hem aan de oplader moet hangen, dan is die accu binnen een uur helemaal opgeladen. Dat is een flinke vooruitgang, aangezien het eerder anderhalf uur duurde. We hebben dus niets te klagen over de batterij.

Huawei P30 Pro – software

Als we kijken naar de software, dan is het het bekende verhaal. Ben je niet gewend aan de Android-softwareschil van het bedrijf, dan heb je vooral in het begin moeite met dingen vinden. Niet alles staat op de plek waar je dat in eerste instantie zou verwachten, bijvoorbeeld. Gelukkig zit bovenin bij de instellingen een zoekveld waarmee je functies razendsnel kunt vinden. Verder hebben we er lang over gedaan om de avondmodus te vinden voor het systeem. Mocht je daar naar op zoek zijn: de optie staat onder batterij-instellingen.

Daarnaast krijg je nog altijd te maken met een aantal apps die van tevoren zijn geïnstalleerd. Hoewel je een aantal van die apps, zoals Facebook, kunt verwijderen of uitschakelen, geldt dat niet voor alle software die standaard wordt meegeleverd. Daardoor kan het zijn dat je straks apps dubbel geïnstalleerd heb op je Huawei P30 Pro. Omdat er genoeg ruimte aanwezig is met 128 GB aan opslag is het misschien niet het grootste probleem, maar het is wel een irritatiepunt. Bovendien zou je zelf moeten kunnen bepalen welke apps je gebruikt of niet.

We zijn tevreden over het feit dat Huawei Android 9.0 Pie heeft als basis voor het besturingssysteem. Zo weet je als gebruiker dat je toegang hebt tot de nieuwste functies en de meest recente beveiligingsonderdelen. Over die onderdelen gesproken: de beveiligingspatch is, op moment van schrijven, afkomst van 1 maart 2019 en dat is gelukkig vrij recent. Verder treffen we EMUI 9.1 op het toestel aan. Dat is de nieuwste versie van de softwareschil van Huawei, waardoor je wederom toegang hebt tot de nieuwste mogelijkheden.

Huawei P30 Pro – in gebruik

En zo’n irritatiepunt begint misschien klein, maar na verloop van tijd kan dat steeds groter worden. Op een gegeven moment ga je je storen aan dezelfde apps die naast elkaar staan (zoals twee agenda’s) of het Swiftkey-toetsenbord dat maar niet van je scherm af gaat (ook al heb je een ander toetsenbord ingesteld). Je betaalt ontzettend veel geld voor zo’n smartphone, dus dan is het ook helemaal geen vreemde gedachte dat je zelf zeggenschap zou hebben over de manier waarop je hem gebruikt. Nu worden er apps door je strot geduwd.

Daarnaast valt op dat de launcher op het apparaat (de software waarmee je direct in aanraking komt) ook niet echt meer van deze tijd is. Andere smartphonemakers doen dat toch iets beter, door veelgebruikte (of minder vaak gebruikte, maar toch handige) functies direct te presenteren wanneer je een app lang ingedrukt houdt op het thuisscherm (of in de app-lade). Wil je informatie over een app opvragen, dan moet je de instellingen induiken. Het kan allemaal tegenwoordig veel sneller en handiger dan Huawei doet.

Andere irritatiepunten hebben te maken met de gladde en glazen behuizing. Zoals gezegd vallen de vingerafdrukken veel op, wat toch een beetje afdoet aan het premium design en ook gevoel dat je bij zo’n toestel hebt. Daarnaast glijdt de Huawei P30 Pro ontzettend snel uit je hand, waardoor een extra hoesje er los bij kopen geen overbodige luxe is. Het zou in elk geval een verkeerde vorm van zuinigheid zijn wanneer je dat hoesje er niet meteen bij besteld, aangezien je toch al honderden euro’s hebt betaald voor dit ding.

Huawei P30 Pro – conclusie

Het staat onomstotelijk vast dat Huawei met de Huawei P30 Pro de beste camerasmartphone aanbiedt van dit moment. De ongeëvenaarde optische zoommogelijkheden en andere camerafuncties zijn verbeterd ten opzichte van de P20 Pro en kom je eigenlijk niet op andere smartphones tegen. Daarnaast is het ontzettend fijn dat er een grote accu aanwezig is en dat die ook snel opgeladen kan worden. De overige specificaties zorgen er verder voor dat je verzekerd bent van een snelle en fijne smartphone-ervaring.

Er zijn ook dingen die minder bevallen. Zo is het helaas zo dat de avondfunctie van de camera niet altijd mooie foto’s maakt en soms bar slechte kwaliteit aflevert. Daarnaast is het gebrek aan een micro-sd-kaartsleuf niet te begrijpen (vanuit het oogpunt van de consument) en vinden we dat Huawei nog flink kan sleutelen aan de software. Ben je al een Huawei-gebruiker, dan valt dat laatste punt nog best mee. Ben je nu op zoek naar een smartphone die de beste kiekjes maakt? Dan is de Huawei P30 Pro het toestel dat je nu kunt aanschaffen.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Ongekende camerasmartphone
  • Batterij snel opgeladen
  • Specificaties

Minpunten
  • Geen ondersteuning voor micro-sd-kaarten

  • Avondmodus camera werkt niet altijd zoals beloofd
  • Software

Reacties (0)