Review: Lenovo Chromebook C330 – gebalanceerde Chromebook-ervaring

01 mei 2019 + 10 minuten 1 Reacties
lenovo-chromebook-c330-foto-1

Chromebooks heb je in alle soorten en maten. Lenovo lijkt met de Chromebook C330 een mooie balans te hebben gevonden tussen al die soorten en maten en presenteert een Chromebook die in veel situaties gebruikt kan worden. Dit model heeft een prijs van rond de 249 euro.

Lenovo Chromebook C330 – specificaties

Lenovo Chromebook C330
Scherm 11,6-inch, 1.366 bij 768 pixels
Digitizer Nee
Processor MediaTek MTK8173C
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB
SD Ja
HDMI Ja
USB Ja (twee soorten)
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu 45Wh

Specs en prestaties

De Lenovo Chromebook C330 is niet de duurste Chromebook van dit moment, maar dat betekent niet dat je per se veel hoeft in te leveren op het gebied van specificaties en prestaties. De MediaTek MTK8173C-processor mag dan misschien niet meer de jongste zijn, toch is het een prima cpu voor een Chromebook zoals de C330. Deze processor is goed geschikt voor web browsing, documenten bewerken en algemene kantoortaken. Gaming is niet zijn specialiteit, dus haal hem daarvoor niet in huis — maar een simpel spelletje hier en daar moet kunnen.

Dat gezegd hebbende moet je er wel rekening mee houden dat je soms wat kort gestotter tegenkomt wanneer je de zwaardere Chrome OS-animaties probeert te laden of wanneer je een app probeert te openen die constant in verbinding staat met het internet (zoals de zakelijke chatapplicatie Slack, bijvoorbeeld). Die 4 GB aan werkgeheugen is verder een prima aanvulling op de processor en zorgt in een kale werkomgeving voor voldoende snelheid, terwijl die 32 GB aan opslagruimte genoeg moet zijn voor mensen die werken in de cloud.

Lenovo Chromebook C330 – hardware en design

Om de kosten laag te houden heeft Lenovo gekozen voor een omhulsel gemaakt van plastic. Het gevaarte voelt daardoor wellicht wat goedkoop aan, maar desondanks is het een stevige Chromebook die tegen een stootje lijkt te kunnen. Bovendien buigt het plastic niet mee wanneer je er wat druk op uitoefent, waardoor je er met alle rust op kunt typen. Het scherm is relatief zwaar, waardoor je hem niet met één hand kunt openen, maar dat zorgt er wel voor dat je hem in allerlei verschillende standen kunt vastzetten.

De Lenovo Chromebook C330 is een convertible laptop. Dat betekent dat je hem in vier standen kunt gebruiken: laptop, tent, presentatie en tablet. Gelukkig kost het weinig moeite om het scherm verder helemaal naar achteren te draaien voor de tabletstand. Over het algemeen zijn we te spreken over de bouwkwaliteit. Het enige zorgenkindje is misschien het plastic scharnier in het midden. Wanneer je daar aan zit, dan voelt die een beetje wiebelig. Wat dit voor effect heeft op de lange termijn van een paar maanden, weten we helaas niet.

Maar we maken ons er weinig zorgen over, aangezien de bouwkwaliteit dus goed is en het apparaat stevig aanvoelt. Lenovo heeft verder een matte afwerking op de C330 losgelaten, waardoor de plastic buitenkant niet heel snel vol zit met verschillende vingerafdrukken. Dat is belangrijk, aangezien je constant met je vingers op de klep zit. Verder is opvallend hoe dik het apparaat eigenlijk is, maar dat zien we hier niet als een nadeel. Die dikte zorgt er waarschijnlijk voor dat de laptop zo stevig en kwaliteit hoogwaardig aanvoelt.

Display

Met een scherm van 11,6-inch mag je verwachten dat je een compact apparaat in huis haalt. Dat valt enigszins tegen wanneer je kijkt naar de dikke randen rondom het display. Maar vergeet niet dat je minder dan driehonderd euro neerlegt voor dit ding. Wat het scherm meer in de weg staat is zijn lage resolutie van 1.366 bij 768 pixels. Sommige details kunnen daardoor wegvallen, maar in dit geval ligt het er maar net aan wat je aan het doen bent. Bekijk je foto’s en video’s op de C330, dan is het logisch dat je er op let, natuurlijk.

Ben je er echter op aan het werk – wat logisch is, aangezien dit soort Chromebooks bij uitstek geschikt zijn voor studenten, scholieren en mensen die onderweg willen werken – dan valt het alleszins mee. En hoewel de maximale helderheid van 200 nits ietwat tegenvalt, zit het wel goed met het contrast. Wanneer je werkt in Google Docs of Microsoft Word dan is het verschil tussen zwart en wit goed zichtbaar en lijkt het niet alsof je met twee kleuren grijs te maken hebt. Bovendien is het tof dat dit een ips lcd-display is, en geen goedkoop tn-paneel.

Connectiviteit

Er valt weinig te klagen over de opties van de Lenovo Chromebook C330. Het apparaat beschikt over een usb-c-poort voor het opladen, hdmi- en usb-a-poort en een sd-kaartsleuf aan de linkerkant. Rechts treffen we een beveiligde Kensington-poort aan, samen met de volumeknoppen en de aan-uitknop. Je zou kunnen stellen dat die sd-kaartsleuf en usb-a poort een beetje achterhaald zijn, maar voor een goedkoper apparaat is dit prima. Niet iedereen heeft niet pc-accessoires of maakt gebruik van micro-sd-kaarten, bijvoorbeeld.

Speakers

Het geluid dat uit de speakers komt is eigenlijk niets om over naar huis te schrijven. Stemmen klinken verstaanbaar, maar op hogere volumes gaat het al snel kraken en irriteren. Een basgeluid is, zoals je kunt verwachten, zo goed als afwezig, terwijl andere tonen een beetje afgemeten klinken. Wanneer de speakers onderop zitten of wanneer je de klep op de onderkant legt (voor de tabletmodus) dan moet je er ook rekening mee houden dat het geluid weggemoffeld klinkt. Dit is niet het sterkste onderdeel van de ervaring met deze Chromebook.

Camera

Op de Lenovo Chromebook C330 zit één camera met een maximale resolutie van 1.260 bij 720 pixels. Ook deze kwaliteit valt enigszins tegen, maar wanneer je bedenkt dat je met een verder meer dan redelijke budget Chromebook te maken hebt, dan kijk je er misschien toch iets anders naar. De beelden zijn relatief goed, maar ogen ook een beetje ‘zacht’ en donker. Het kan in elk geval slechter: we hebben camera’s op Windows 10-convertibles en -hybrides voorbij zien komen die minder mooi afbeeldingen en video’s hebben gemaakt.

Accuduur

Lenovo belooft dat de C330 zo’n tien uur op een volle batterij meegaat. Dat is afhankelijk van bepaalde factoren natuurlijk. Maar wanneer je het scherm niet constant in de hoogste helderheid hebt staan of meerdere applicaties draaiende houdt, dan moet het geen probleem zijn om een werkdag door te komen op dit apparaat. Wil je hem op school gebruiken? Dan weet je zeker dat je niet constant naar je oplader hoeft te grijpen, aangezien je hem dan zo nu en dan nog wel eens in de slaapstand zet. Al met al dus geen slechte score.

Lenovo Chromebook C330 – software

Software en hardware zijn diep met elkaar verweven als het om Chromebooks gaat en de hardware is in dit geval net zo goed als de software. De laatste paar jaren heeft Google flinke stappen gemaakt om het Chrome OS tot een succesvol besturingssysteem te maken en dat merken we aan de C330. Over het algemeen draait de software ontzettend soepel, zijn er simpele en doeltreffende animaties en heb je een ruim aanbod wat het aantal applicaties betreft. Echter, het kan voorkomen dat de processor soms moeite heeft met bepaalde apps.

Voor nieuwe gebruikers is het misschien even wennen dat je niet elke Android-app tot je beschikking hebt. Dat gaat verder dan de meeste third-party apps; ook sommige Google-applicaties zijn niet beschikbaar. Wanneer je bijvoorbeeld op de snelkoppeling van Gmail en YouTube tapt, dan opent de webpagina. Beide pagina’s zijn niet echt geoptimaliseerd voor tablets of mobiele apparaten in het algemeen, waardoor je nog wel eens ergens naast tapt. Dat is meer kritiek op het Chrome OS dat los staat van de ervaringen met de C330.

Maar we noemen het hier natuurlijk niet voor niets, want het staat ook weer niet compleet los van je ervaring. Juist omdat de software en hardware zo met elkaar zijn verweven is het belangrijk dat ze allebei waar voor hun geld bieden (ook al betaal je technisch gezien niets voor het besturingssysteem). Als de software faalt is de hardware zo goed als onbruikbaar, omdat je er verder weinig mee kunt. Gelukkig valt het alleszins mee en loop je hier en daar tegen een drempel aan, maar meestal zijn die drempels niet zo hoog om overheen te stappen.

Lenovo Chromebook C330 – in gebruik

Het instellen van de Chromebook C330 is zo gepiept, mits je natuurlijk al een Google-account hebt. Je logt in met je bestaande gegevens en kunt meteen beginnen met het synchroniseren van je data (het werkt net zo snel als op een Android-telefoon). Waar we echter iets minder over te spreken zijn, is het toetsenbord. De toetsafstand is niet heel groot, waardoor je soms twijfel of je een specifieke knop hebt ingedrukt. Ook kan het zijn dat je soms de verkeerde letter aantikt, waardoor je – zeker in het begin – niet echt in een lekker ritme komt.

Natuurlijk wennen die dingen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Wat wel heel fijn is, is dat er twee speciale knoppen zijn. Met het knopje met het slotje erop kun je de Chromebook snel vergrendelen, zonder hem dicht te klappen. Daarnaast is er een knop met een vergrootglas erop, die het zoekveld omhoog haalt. Vervolgens kun je beginnen met typen en komt er heel snel in beeld te staan wat je zoekt (applicaties bijvoorbeeld). Dit soort simpele dingen tillen de ervaringen met Chromebooks in het algemeen omhoog.

Onderaan het toetsenbord zit een trackpad. De pad heeft een prima breedte en hoogte en tijdens het gebruik zul je niet snel merken dat je tegen de randen aan zit. Maar je zult wel de instellingen in moeten duiken om dit voor elkaar te krijgen. Standaard staat de muis namelijk met een lage snelheid ingesteld. Ook is het zo dat het scrollen is omgedraaid: veeg je omhoog, dan gaat de pagina omlaag. En wanneer je dit omdraait, dan werkt de klikwiel van je muis weer niet goed (je gaat omlaag door omhoog te scrollen, wie heeft dat bedacht?).

Bovendien is het even wennen dat je met twee vingers de rechtermuisknop (voor rechtshandigen) bedient, zoals je die kent van Windows. Het Chrome OS doet weinig moeite dit soort dingen uit te leggen en dat terwijl het eigenlijk verder zo’n intuïtief en toegankelijk besturingssysteem is. Verder vinden we het vervelend dat de C330 in tabletmodus niet helemaal rust op de onderkant van de laptop. Er zit dus altijd nog ruimte tussen, waardoor het scherm kan gaan veren wanneer je ergens op tapt met je vinger op het touchscreen.

Lenovo Chromebook C330 – conclusie

De meeste kritiek die we hebben op de Lenovo Chromebook C330 heeft te maken met de software van Google. Niet alles werkt vlekkeloos, niet elke applicatie is aanwezig (soms word je naar de normale webpagina geleid) en het systeem doet niet echt z’n best specifieke onderdelen uit te lichten. Helaas is het zo dat Chromebooks over het algemeen zo goed zijn als de software en deze kleine irritaties hebben onderaan de streep toch voor wat drempels gezorgd. Gelukkig zijn die drempels laag en kun je er met een beetje geduld overheen stappen.

En wat je dan tegenkomt is eigenlijk een mooie Chromebook voor zijn prijs. Voor minder dan driehonderd euro haal je dit ding in huis en kun je er goed op werken, mits je even de instellingen induikt en specifieke dingen aanpast. De speakers vallen tegen en het scherm heeft geen hoge resolutie, maar tijdens het tikwerk merk je vrij weinig van die nadelen. Het grootste nadeel is misschien wel het toetsenbord, maar ook hier is dat slechts een kwestie van wennen. Het is in elk geval niets waarop je je niet zou kunnen aanpassen.

Daarom kunnen we de Lenovo Chromebook C330 voor iedereen aanbevelen die op zoek is naar een betaalbare laptop of in de markt is voor een Chromebook voor een specifiek of laag budget. De bouwkwaliteit voelt goed, het apparaat voelt stevig en het scherm valt echt niet tegen (alhoewel full hd de volgende keer wel de voorkeur geniet). Zoek je echter een Chromebook die je voornamelijk als tablet wil gaan gebruiken, dan raden we dit model af. Ook mensen die meer ruwe kracht nodig hebben van hun werklaptop kunnen beter verder kijken.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Aansluitingen
  • Bouwkwaliteit

Minpunten
  • Lage resolutie

  • Geluid
  • Toetsenbord

Reacties (1)