Review: Oppo RX17 Neo – is dit de OnePlus 6T Lite?

24 april 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Oppo RX17 Neo

De Oppo RX17 Neo is een midranger met enkele high-end functies. Het toestel komt met een amoled-scherm en een in-display vingerafdruksensor en lijkt eigenlijk verdacht veel op een Lite-versie van de OnePlus 6T. Je leest er alles over in deze review.

Het Chinese Oppo is de vijfde grootste smartphonefabrikant van de wereld. Toch moet het merk in Nederland nog echt een plekje veroveren tussen de grote merken. Vorig jaar probeerde Oppo voet aan de grond te krijgen met de Oppo Find X, een futuristisch toestel met uitschuifcamera. Ook in het middensegment heeft Oppo smartphones in ons land uitgebracht. Naast de iets duurdere Oppo RX17 Pro met een prijskaartje van 599 euro is daar nu ook de Oppo RX17 Neo voor een prijs van 349 euro. Weet Oppo met de RX17 Neo een goede midranger op de markt neer te zetten?

Oppo RX17 Neo – specificaties

Oppo RX17 Neo
Scherm Amoled, 6,41-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 660
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Nee
Camera’s Zestien en twee megapixel achter, 25 megapixel voor
Accu 3.600 mAh Lithium Polymer

De Oppo RX17 Neo heeft indrukwekkende specificaties voor de prijs. Zo is er een Amoled-scherm aanwezig van 6,41-inch in een resolutie van 2.340 bij 1.080 pixels, een Snapdragon 660-processor, 4 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Het toestel heeft een dubbele camera aan de achterkant van zestien en twee megapixel. Voorop een selfiecamera van 25 megapixel. De batterij heeft een capaciteit van 3.600 mAh, terwijl er tot slot ook nog een vingerafdruksensor onder het scherm aanwezig is.

Oppo RX17 Neo – design

Oppo heeft gekozen voor een premium design voor de Oppo RX17 Neo met smalle schermranden, een waterdruppel-notch voor de frontcamera, een behuizing met twee kleuren en gouden accenten rond de dubbele achtercamera. Aan de voorkant lijkt het toestel precies op de OnePlus 6T, inclusief de waterdruppel en de vingerafdruksensor onder het scherm. Deze gelijkenis is niet zo vreemd, want OnePlus is samen met Oppo onderdeel van hetzelfde moederbedrijf.

Gaan we iets dieper in op de behuizing, dan valt er toch te zien dat er wat bespaard is op de gebruikte materialen. De achterkant is namelijk van plastic. Het moet wel gezegd worden dat het toestel goed en stevig in de hand ligt. Ondanks de plastic achterkant blijft het toestel eruitzien als een model uit een hogere prijsklasse en dat is in dit geval een compliment naar Oppo. De kleur Astral Blue, met een overgang van blauw naar paars, glimt erover en ziet er goed uit. Gevolg is wel dat vingerafdrukken duidelijk op de behuizing te zien zijn.

Iets minder te spreken ben ik over het gouden randje rond de achtercamera. Het past gewoon niet bij de rest van het toestel, dat voornamelijk een futuristisch uiterlijk heeft. Dit wordt doorbroken door het goud, wat eigenlijk het design van de rest van het toestel omlaag haalt. Toch is dit uiteraard een kwestie van smaak. Vind je dit gouden randje wel mooi? Dan is er voor jou helemaal weinig op het design van het toestel aan te merken. De Oppo RX17 Neo is 158,3 mm bij 75,5 mm bij 7,4 mm en weegt 156 gram.

Display

De al eerder genoemde vergelijking met de OnePlus 6T is ook zeker van toepassing op het scherm. Beide modellen hebben een amoled-scherm van 6,41-inch in een resolutie van 2.340 bij 1.080 pixels, inclusief waterdruppel en de vingerafdruksensor onder het scherm. Het zou dan ook heel goed kunnen dat beide schermen identiek aan elkaar zijn en van dezelfde fabrikant komen. Oppo wilde helaas geen antwoord geven op de vraag of het amoled-scherm identiek is aan die van de OnePlus 6T. Het display tovert scherpe beelden tevoorschijn, waardoor het lijkt alsof we hier helemaal niet met een smartphone uit het lage middensegment te maken hebben, maar eigenlijk met een veel duurder toestel. De kleine notch (waterdruppel) is zeker niet storend aanwezig en bij normaal gebruik zit deze dan ook niet in de weg. Vind je het toch storend bij het kijken van video’s? Dan kun je via de instellingen de optie ‘Regeling displayuitsparing’ gebruiken, waardoor het beeld links en rechts van de scherminkeping niet gebruikt wordt. Het display wordt hierdoor iets kleiner, maar je mist verder helemaal niets van datgene wat op je scherm gebeurd. Bij YouTube wordt deze instelling standaard al gebruikt.

De helderheid van het display is flink op te schroeven, waardoor je ook buiten in het zonlicht alles goed kunt zien. Kleine kanttekening is de kleurtemperatuur, dat standaard iets te warm staat ingesteld. Via de instellingen kun je dit echter gemakkelijk wat kouder zetten. Het scherm van de Oppo RX17 Neo heeft wellicht niet zo’n hoge resolutie als dat van de nieuwste vlaggenschepen, maar de vraag is ook of dit echt een meerwaarde biedt op dergelijke kleine schermen. Oppo heeft het display op dit toestel goed voor elkaar.

Connectiviteit

Waar je bij de OnePlus 6T bijvoorbeeld geen koptelefoonaansluiting hebt, daar is die wel te vinden bij de Oppo RX17 Neo. Je kunt dus gewoon je normale oordopjes op het toestel aansluiten. Er is wel gekozen voor een oudere micro-usb-aansluiting, wat toch niet meer helemaal van deze tijd is. Wifi, gps en bluetooth 5.0 worden ondersteund en tevens kun je een micro-sd-kaart in het toestel plaatsen. Ook sensoren als een E-compass, lichtsensor, nabijheidssensor en g-sensor zijn aanwezig. NFC ontbreekt echter, waardoor bijvoorbeeld contactloos betalen met dit toestel niet mogelijk is.

Speakers

De speaker vinden we onderaan het toestel, naast de micro-usb-aansluiting. De speaker wijst dan ook naar onderen toe. De eerste keer dat je muziek of een video afspeelt zul je behoorlijk schrikken, want wat kan de speaker in dit toestel enorm luid muziek afspelen. Voor de enkele speaker is het geluid zeer behoorlijk. Een smartphone koop je normaal gesproken niet voor de luidspreker, maar qua geluidsniveau kun je hier zeker een kamer mee vullen. Ook op vol volume klinkt het geluid nog gedetailleerd genoeg om de muziek goed te kunnen horen.

Camera’s

De Oppo RX17 Neo heeft een dubbele camera van zestien en twee megapixel aan de achterzijde en een camera met 25 megapixel aan de voorzijde. Hierbij moet duidelijk gezegd worden dat de frontcamera betere prestaties levert dan de camera’s aan de achterzijde. De camera’s aan de achterzijde hebben al snel moeite in situaties met weinig licht. Kunstmatige intelligentie is aanwezig om foto’s te verfraaien. Zo is er voor de camera aan de voorkant een schoonheidsmodus genaamd Slimme schoonheid, maar kun je tevens live filters gebruiken. Zo zie je meteen welk effect een filter op het geheel heeft. De frontcamera heeft vijf functies, namelijk foto, video, panorama, timelapse en stickers. Direct in het menu kun je het diepte-effect aan of uit zetten. Ook kun je direct wisselen tussen vierkante foto’s voor Instagram of foto’s in een rechthoek (volledig scherm). Achterop vind je wat meer opties, zo kun je handmatig de instellingen wijzigen, is er een flitser aanwezig en tevens een portretmodus. Tijdens het nabewerken heb je ook volop opties voor filters, stickers en andere effecten.

In deze prijscategorie zijn de camera’s echter zeker niet slecht. De camera’s aan de achterzijde zijn degelijk, maar niet fantastisch. Buiten kun je prima foto’s maken, maar binnen en in situaties met weinig licht zie je al snel ruis ontstaan. De frontcamera is wel erg goed. Wel is het vreemd dat er een portretmodus voor de camera’s aan de achterkant aanwezig is en niet voor de selfiecamera. Toch kun je met het softwarematige bokeh-effect wel goede portretten maken met de selfiecamera. Het zal een professionele fotocamera niet vervangen, maar voor een smartphone schieten de camera’s op het toestel prima plaatjes.

Accuduur

De batterij heeft een capaciteit van 3.600 mAh. Het toestel gaat zuinig om met de batterij, waardoor je zeker een normale dag door zult moeten komen. Snelladen wordt echter niet ondersteund. Ben je gewend dat je smartphone binnen een half uur laden weer bijna vol is? Dan zal het met de twee uur durende laadtijd van de Oppo RX17 Neo wel even schrikken zijn.

Oppo RX17 Neo – software

De Oppo RX17 Neo draait op ColorOS 5.2, dat is gebaseerd op Android 8.1 Oreo. Helaas vinden we nog geen Android 9.0 Pie op het toestel, maar Oppo liet weten dat dit in de planning staat. Een datum kon echter nog niet worden gegeven. ColorOS 5.2 doet het iets anders dan je wellicht gewend bent met een aangepaste interface waarmee Oppo je een slimmere en efficiëntere ervaring wil bieden. Het is een kwestie van smaak of de ColorOS-schil je zal bevallen. In het begin is het even zoeken waar je alle functies kunt vinden, maar de menu’s hebben over het algemeen een logische structuur. Leuke extra is dat je in kunt stellen dat de aan/uit-knop ook als dedicated Google Assistant-knop kan dienen. Hiervoor moet je de knop een halve seconde ingedrukt houden.

Iets minder te spreken ben ik over de voorgeïnstalleerde apps. Zo staat bijvoorbeeld Facebook standaard geïnstalleerd en is Opera de standaard browser. Gelukkig kun je deze apps er direct weer afgooien en Chrome als browser instellen. Het updatebeleid is ook iets waar Oppo aan moet werken. Zoals gezegd draait het toestel nog op Android 8.1 Oreo (met ColorOS 5.2-schil), waar een versie met Android 9.0 Pie eigenlijk al op het toestel had moeten staan. Ook de beveiligingsupdates lopen ver achter. Op het moment van schrijven is de beveiligingsupdate van december 2018 de laatste versie voor het toestel. We zijn inmiddels toch al echt enige tijd in 2019.

Oppo RX17 Neo – in gebruik

Het toestel ligt erg fijn in de hand, alhoewel de vingerafdruksensor in het scherm net iets te laag is geplaatst. De keuze van Huawei met de Mate 20 Pro, waarbij de sensor net iets hoger is geplaatst, komt iets natuurlijker over en zorgt ervoor dat je iets minder vingergymnastiek hoeft uit te voeren. Heb je wat kleinere handen, dan zul je hier iets minder problemen mee hebben. Het toestel wordt geleverd inclusief een doorzichtig hoesje, wat toch een fijne extra is om het toestel te beschermen. Ook worden er oordopjes en een lader meegeleverd.

In het begin zal het wat tijd kosten om het toestel naar je eigen smaak in te richten. Voorgeïnstalleerde apps kun je gelukkig voor een deel verwijderen en ColorOS 5.2 biedt wat extra mogelijkheden als een Smart Bar en de aan/uit-knop als dedicated Google Assistant-knop. Heb je dit echter goed ingesteld, dan is de Oppo RX17 Neo een fijn toestel in gebruik. De vingerafdruksensor in het scherm is ongekend voor deze prijscategorie, maar net zoals bij de veel duurdere Huawei Mate 20 Pro valt er ook hier wel het één en ander op aan te merken. Het herkennen van je vinger gaat langzamer dan bij een traditionele vingerafdruksensor. Daarnaast moet je vinger niet nat, vies of te droog zijn, want dan herkent het toestel je vinger niet. Ben je gewend om met je handen te werken en wil je tijdens werktijd even snel je smartphone checken? Grote kans dat het toestel je vingerafdruk niet zal herkennen en je na drie pogingen toch nog je normale code moet invoeren. Gelukkig kun je ook Face Unlock gebruiken, dat snel en gemakkelijk je gezicht zal herkennen.

Prestaties

De processor in het toestel is dan wel al wat ouder, maar het werkgeheugen van 4 GB en de grote opslagcapaciteit van 128 GB zorgen voor een soepele ervaring op het gebied van surfen over internet, video’s bekijken of het spelen van simpele games. Je hoeft niet bang te zijn dat het opslaggeheugen snel vol is. Krijg je het toch voor elkaar om 128 GB te vullen? Dan kun je simpelweg een micro-sd-kaart plaatsen om nog meer foto’s en video’s te bewaren en het geheugen uit te breiden tot 256 GB.

Verwacht overigens niet dat je de nieuwste games goed kunt spelen, daarvoor is de processor niet krachtig genoeg. De Oppo RX17 Neo koop je dan ook niet als gaming-smartphone, maar juist als smartphone voor dagelijks gebruik. En dagelijkse taken kun je met dit betaalbare toestel prima uitvoeren.

Oppo RX17 Neo – conclusie

De Oppo RX17 Neo is niet het enige toestel in de RX17-serie. Naast de Neo is er namelijk ook de Pro. Dat toestel is 250 euro duurder dan de Neo, maar biedt wel iets betere specificaties en betere achtercamera’s met meer mogelijkheden. Ook beschikt de Pro over een usb-c-aansluiting en wordt snelladen ondersteund. Je krijgt bij de Pro dus meer mogelijkheden, maar wel tegen een hogere prijs. Kijken we naar de prijs/kwaliteit-verhouding van de Oppo RX17 Neo, dan zit het met dit toestel wel goed. Voor een prijs van 350 euro krijg je eigenlijk een OnePlus 6T Lite, met een uitstekend scherm én een vingerafdruksensor onder het scherm.

Het is jammer dat Oppo wat steken laat vallen op het gebied van de software. Het updatebeleid moet echt beter en de voorgeïnstalleerde apps mogen achterwege gelaten worden. Zie je dit echter door de vingers, dan levert Oppo een prima toestel af. De Oppo RX17 Neo is een smartphone voor het lage middensegment, maar komt wel met enkele high-end functies in vergelijking met andere toestellen in deze prijscategorie. De Oppo RX17 Neo is dan ook een prima toestel voor mensen die niet teveel willen betalen voor een smartphone, maar wel optimaal willen genieten van de nieuwste functies op smartphonegebied.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer goed scherm
  • Premium design
  • Midranger met enkele high-end functies

Minpunten
  • Geen nfc

  • Updatebeleid van Oppo
  • Traag opladen

Reacties (0)