Review: Point of View Protab 2 IPS

12 juni 2012 + 10 minuten 9 Reacties
PoV-ProTab-2-IPS

Point of View heeft al aardig wat budget tablets in Nederland gelanceerd de afgelopen maanden en inmiddels verschijnen ook de eerste tablets van de nieuwe generatie, compleet met Android 4.0 Ice Cream Sandwich, in ons land. De Protab 2 IPS (onderdeel van de Mobii tablet familie) is een van de 'high-end' tablets van de Nederlandse fabrikant. In dit artikel vind je mijn ervaringen met deze tablet.

Point of View Protab 2 IPS – specificaties

De Protab 2 IPS is een 9.7 inch tablet met een IPS display, een resolutie van 1.024 bij 768 pixels, een capacitief touchscreen en een 4:3 beeldverhouding. Klinkt dat bekend? Kan kloppen want de iPad 1 en iPad 2 beschikten over dezelfde beeldscherm specificaties. Of het daadwerkelijk om hetzelfde display gaat valt lastig te zeggen maar de prestaties ervan zouden in ieder geval in de buurt moeten komen. Wat betreft de overige specificaties is de ProTab 2 IPS een compleet ander apparaat.

Het gebruik van een IPS paneel, een paneel dat moet zorgen voor wijdere kijkhoeken en een hogere helderheid, is iets dat tot voor kort alleen weggelegd was voor de high-end tablet, waaronder de ASUS Transformer modellen en de iPad. Toch zien we ook steeds meer budget tablets verschijnen die gebruikmaken van een IPS display. Dat wil overigens niet zeggen dat de kwaliteit van het display dan ook te vergelijken is met een high-end tablet. Een voorbeeld hiervan is de Yarvik TAB468 tablet die we onlangs getest hebben.

Zo krijg je Android 4.0 Ice Cream Sandwich als besturingssysteem en vindt je behalve het opstartscherm weinig terug van Point of View zelf. Een groot voordeel is dat het apparaat beschikt over de Google PlayStore waardoor je toegang krijgt tot een grote hoeveelheid applicaties.

Qua hardware beschikt de tablet onder meer over een Cortex A8 processor met een kloksnelheid van 1.2GHz, een Mali 400 GPU, 1GB aan DDR3 werkgeheugen, 8GB aan intern opslaggeheugen, een miniUSB aansluiting, een miniHDMI uitgang, een microSD card reader, een koptelefoon uitgang en Wifi. Daarbij krijg je ook nog een 0.3 megapixel camera aan de voorzijde en een 2.0 megapixel camera aan de achterzijde.

De Point of View Protab 2 IPS komt in één variant met 8GB aan opslaggeheugen en is momenteel te koop voor een prijs die rond de 240 euro ligt.

Voor deze review heb ik ook nog een aluminium Bluetooth keyboard cover gekregen. Dit is een keyboard dock waarin de tablet geplaatst kan worden maar ook een cover waar de tablet ingelegd kan worden en dus beschermd wordt.

Point of View Protab 2 IPS – review video

In onderstaande video vind je de belangrijkste punten van de geschreven review gedemonstreerd op de Protab 2 IPS. Hou er wel rekening mee dat het keyboard dock uit de video niet meegeleverd wordt. Onderaan deze review vind je een korte losse review van dit dock/deze cover.

Point of View Protab 2 IPS – hardware & design

Design en afmetingen

Wat betreft het design komt de Protab 2 IPS op het eerste gezicht ook aardig overeen met de iPad. De achterzijde heeft een aluminium look meegekregen maar lijkt gewoon een veredeld stuk plastic te zijn. Toch is de bouwkwaliteit redelijk goed te noemen. Er zitten losse knoppen in en er is geen speling in de body merkbaar. Als we kijken naar de voorzijde van de tablet zien we een zilveren lijst welke doorloopt vanaf de achterzijde en een zwart frame voor het display dat net een paar millimeter hoger ligt. Aan de achterzijde zijn ook nog twee speakers te vinden. De tablet ziet er niet spannend of innovatief uit maar voor een budget model voelt alles zeer goed aan.

Ook qua gewicht en afmetingen is de tablet een speler in het midden segment. Zo weegt het model 620 gram en heeft deze een afmeting van 242 x 189 x 9 mm. De tablet ligt goed in de hand en is ook met één hand redelijk goed te bedienen.

Aansluitingen

Qua aansluitingen en draadloze mogelijkheden is bijna alles aanwezig dat je nodig hebt. Alle aansluitingen en knoppen bevinden zich aan de rechterzijde van het apparaat (in horizontale modus). Daar vinden we van boven naar beneden de standby (aan/uit) knop, de volume rockers, een reset knopje, een oplaadpunt, de miniUSB poort, de miniHDMI uitgang, de koptelefoon aansluiting en de microSD card reader. Helemaal rechts onderin bevindt zich een microfoon.

Wat betreft de draadloze mogelijkheden moet je het doen met Wifi en Bluetooth. Middels Bluetooth kan een keyboard aangesloten worden of kun je draadloos bestanden uitwisselen. Middels een DLNa applicatie – je kunt er velen vinden in de Google Play Store – kun je ook content vanaf een PC of laptop streamen naar de tablet.

Display

Zoals gezegd lijkt het display op het eerste gezicht aardig overeen te komen met het display van de iPad 1 en iPad 2. Toch wil dat niet heel veel zeggen. De helderheid is een stuk minder dan de helderheid van de iPad en ook lijkt er een soort waas over het scherm te liggen waardoor vooral teksten niet helemaal scherp ogen. Overigens is dit laatste niet echt storend en valt het alleen om als je er dus op gaat letten.

Verder is het display van de Protab 2 IPS zeer aardig. Kleuren kunnen iets dynamischer en rijker, en zwartwaarden zijn niet heel diep maar voor de gemiddelde tablet-gebruiker is hier helemaal niks mis mee. Het IPS display maakt gebruik binnenshuis en wellicht in de schaduw buitenshuis goed mogelijk, alleen wanneer je in de volle zon staat of er licht direct op je tablet schijnt wordt het lastig. Kortom, het display is voor een budget model zeker niet onaardig.

Touchscreen

Niet alleen het display verschilt van dat van de iPad, ook het touchscreen is wat minder. De reactietijd is namelijk net wat langer. Op zich merk je dit niet direct met door menu’s bladeren/scrollen of door je homescreens vegen, maar het valt vooral op bij het gebruik van het keyboard wanneer je een groot aantal apps open hebt staan. Ook dit is geen groot probleem en iets dat we wel bij meer tablets tegenkomen.

Wifi

Een van de meest irritante nadelen van deze tablet (in ieder geval het model dat ik heb) is het feit dat de Wifi verbinding soms wegvalt en dat je ook nog eens relatief dichtbij je router moet zitten om überhaupt een Wifi verbinding voor elkaar te krijgen. Ik zit normaal gesproken zo’n 6 meter van de router met twee muren ertussen maar wel een gang met deuren die altijd openstaan. Andere apparaten, waaronder een iMac, Macbook, Galaxy Tab en iPhone, hebben hier geen enkele moeite mee maar de ProTab 2 IPS kan nauwelijks verbinding maken of legt een zeer zwakke verbinding. Ook wanneer ik op de bank zit, twee meter van de router af, valt de Wifi verbinding soms weg. De enige manier om dit op te lossen in Wifi uit en weer aan te zetten. Vervolgens is het bereik weer normaal en wordt er verbinding gemaakt. Het lijkt erop dat er een zeer zwakke Wifi module gebruikt is in de ProTab 2 IPS, iets wat een van de belangrijkste (zo niet, de belangrijkste) functies flink beperkt, of dat er een software probleem bestaat.

Geluid

Het geluid wat er uit de twee speakers aan de achterzijde komt is zeer matig. Het is alsof de speakers in een blik geplaatst zijn. Er zit dan ook nauwelijks bass in en klinkt behoorlijk schel. Wil je veel muziek luisteren of films kijken via je tablet dan is een externe luidsprekerset of een koptelefoon toch wel aan te raden.

Camera’s

De camera’s op deze tablet zijn net als het geluid bijzonder matig. De 2.0 megapixel camera aan de achterzijde heeft de mogelijkheid om video-opnamen te maken maar de beelden schokken (haperen) aan alle kanten en tegenlicht of te weinig licht maken opnamen gewoon onmogelijk. Ook voor foto’s is de camera niet ideaal. Afbeeldingen zien er uitgewassen uit en, net als bij video-opnamen, is er snel teveel of te weinig ligt. De camera aan de voorzijde is nog redelijk te gebruiken voor videogesprekken.

Point of View Protab 2 IPS – software

De Point of View Protab 2 IPS draait dus op Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich en daar heeft de fabrikant zelf weinig mee gedaan. Het is een nagenoeg kale versie van het besturingssysteem. Ook qua applicaties hoef je niet veel te verwachten wanneer je de tablet koopt, het komt op jezelf aan om invulling te geven aan deze tablet. Standaard wordt de tablet geleverd met onder meer de Android 4.0 browser, de Google Play Store (niet onbelangrijk), een file manager, een camera applicatie, een mediaspeler, een e-mail client en een agenda. Dat is dus echt een minimale uitrusting.

Point of View Protab 2 IPS – prestaties

Qua prestaties steekt de Protab 2 IPS niet echt boven de concurrentie uit. Binnen Android 4.0 verloopt alles redelijk soepel en vloeiend maar crashen apps (met name de Play Store en browser) toch wel vaker dan me lief is. Je kunt redelijk wat applicaties tegelijkertijd draaien zonder haperingen in het besturingssysteem maar zodra je wat meer eisende applicaties opstart en er meer dan zeven of acht open hebt staan wordt het snel teveel.

De browser is helaas een wat minder positief punt van de Protab 2 IPS en wordt voornamelijk veroorzaakt door het matige Wifi bereik en de instabiele verbinding. Het duurt een eeuwigheid voordat websites geladen worden, zelfs soms wanneer je dichtbij de router zit maar de verbinding zwak is, en wanneer geladen merk je bij het (snel) scrollen dat delen van de pagina nog gerenderd moeten worden. Dit renderen zie je terug in onscherpe delen van de pagina die na ongeveer één seconde scherp gesteld worden. Overigens wordt de laadtijd van websites wel iets verbeterd wanneer je Chrome for Android als browser gebruikt maar blijft het grotendeels afhankelijk van de Wifi verbinding. Het scrollen binnen pagina’s en het in- of uitzoomen verloopt wel redelijk soepel.

Point of View Protab 2 IPS – batterij

De batterijduur van de Protab 2 IPS is een positief punt. Je kunt eenvoudig, bij redelijk intensief gebruik, een dag lang met de tablet spelen en dan nog hou je aan het einde van de dag over. Ideaal dus voor de lange vakantietrip met de auto of het vliegtuig.

Bluetooth keyboard

Het Point of View Bluetooth keyboard dat ik bij deze tablet gekregen heb wordt helaas niet standaard meegeleverd maar kan los gekocht worden voor 49 euro. Hiervoor krijg je dan een volledig QWERTY toetsenbord met een aantal op Android afgestemde knoppen. Naast dat het een keyboard is kan de accessoire ook als case (cover) gebruikt worden. De tablet kan er ingelegd worden en wordt zo beschermd wanneer je onderweg bent. De keyboard cover heeft een afmeting van 246 x 195 x 15 mm en weegt 320 gram.

Op het eerste gezicht is het Bluetooth keyboard (cover) een leuke accessoire maar er zitten toch wat nadelen aan. De verbinding met de tablet verloopt zonder problemen maar het keyboard zelf is niet zo comfortabel om mee te werken. In de eerste plaats zit er een rand rondom het keyboard waar je al snel met je vingers al je pols tegenaan stoot of overheen glijdt. Deze rand is er om de tablet te beschermen wanneer het keyboard als cover gebruikt wordt. Daarnaast voelen de toetsen heel fragiel aan en zorgt dit ervoor dat het tikken gewoon niet comfortabel gaat. De toetsen zijn aan de kleine kant maar daar valt nog wel mee te leven. Het is vooral de minimale feedback die de toetsen geven die je mis laten tikken. Vooral de onderste rij toetsen, en met name de spatiebalk, kan nog wel eens blijven plakken of geeft een hele lichte feedback.

Bluetooth keyboard video review

In onderstaande video vind je een korte video waarin de belangrijkste plus- en minpunten van het Bluetooth keyboard getoond worden. Let wel; deze accessoire wordt los verkocht en dus niet met de tablet meegeleverd.

Kortom, het keyboard is niet bijzonder fijn om mee te werken, zeker niet wanneer je in een trein zit en alles meebeweegt. Aan de andere kant is het een cover die je tablet goed beschermd en je tablet in een handige positie kan plaatsen voor het kijken van een film. Maar, deze twee pluspunten zouden ook middels een losse cover bereikt kunnen worden waardoor je wat minder geld hoeft uit te geven. voor het snelle typewerk tussendoor kan ik me nog voorstellen dat je het keyboard gebruikt, al zal het on-screen keyboard in de meeste gevallen voldoen.

Point of View Protab 2 IPS – conclusie

De Point of View Protab 2 IPS heeft een, voor een budget tablet, zeer fraai display en dat is ook gelijk een van de belangrijkste pluspunten. Verder ligt de tablet goed in de hand, krijg je veel aansluitingsmogelijkheden, krijg je toegang tot de Google Play Store, draait Android 4.0 ICS redelijk stabiel en gaat de batterij erg lang mee. Toch zitten er ook diverse minpunten aan zoals het matige bereik van de Wifi module en de steeds wegvallende verbinding (en mede hierdoor het traag laden van websites in de standaard Android browser), de slechte geluidskwaliteit en de matige camera’s.

Met de meeste minpunten van deze tablet kan ik nog wel leven, maar het Wifi probleem (en dus het trage browser probleem) is iets wat ook bij een budget tablet gewoon niet mag. Hopelijk komt Point of View dan ook met een oplossing voor dit probleem. Mocht je de tablet willen kopen dan is het gewenst dichtbij de router te zitten of voldoende extra access points te installeren.

Er zijn voldoende alternatieven in dit segment, waaronder modellen van Yarvik en Archos, maar dan lever je wel in op de kwaliteit van het display en (bij sommige modellen) de aanwezigheid van de Google Play Store. Deze twee punten, plus de goede bouwkwaliteit en het aantal aansluitingen, maken de Protab 2 IPS erg aantrekkelijk. Zonder Wifi probleem had de tablet van mij dan ook een 7.5 gekregen aangezien de tablet goede kwaliteit voor de gevraagde prijs biedt, maar daar gaat met Wifi probleem toch 1,5 punt van af.

6.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Android 4.0 draait stabiel
  • Veel aansluitingsmogelijkheden
  • Goede kwaliteit IPS display

Minpunten
  • Matig Wifi bereik (trage laadtijden browser)

  • Slechte camera’s
  • Matige audiokwaliteit

Reacties (9)