Review: Samsung Galaxy S8 – toptoestel met een bijna randloos design

17 mei 2017 + 10 minuten 0 Reacties
samsung-galaxy-s8-foto-1

De Samsung Galaxy S8 is een smal en langwerpig toestel dat is voorzien van ontzettend dunne randen aan de zij- en bovenkant. Ook beschikt de grote smartphone over de nieuwste processor van de fabrikant en 4 GB aan werkgeheugen.

Het toestel gaat weg voor ongeveer 750 euro.

Samsung Galaxy S8 – specificaties

Samsung Galaxy S8
Scherm 5,8-inch, 1.440 bij 2.960 pixels
Digitizer Nee
Processor Samsung Exynos 8 Octa
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-type-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Acht megapixel voor, twaalf megapixel achter
Accu 3000 mAh Lithium Polymer

Specs

De Samsung Galaxy S8 weegt 155 gram en is ongeveer acht millimeter dun. Dat is ontzettend licht en dun voor een phablet. Het apparaat beschikt over een display van 5,8-inch (of 5,6-inch wanneer je de hoeken aan de zijkant niet meetelt) en heeft een schermresolutie van 1.440 bij 2.960 pixels. Dat levert een hoge pixeldichtheid van ongeveer 570 pixels per inch op, wat op zijn beurt betekent dat de Galaxy S8 een ontzettend scherp beeld kan afleveren. Aan de voor- en achterkant van de grote smartphone zit een laag Corning Gorilla Glass 5. In Europa wordt het toestel geleverd met de Samsung Exynos 8895 Octa-processor en 4 GB aan werkgeheugen. De 8895 is qua prestaties vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon 835, waar het toestel in de Verenigde Staten mee uitgerust is. De Exynos 8895 beschikt over acht kernen, waarvan er vier zijn geklokt op 2,3 GHz en vier zijn geklokt op 1,7 GHz. Je kunt er een micro-sd-kaart in stoppen tot 256 GB. Verder is er 64 GB aan interne opslagruimte aanwezig en wordt de Galaxy S8 direct geleverd met Android 7.0 Nougat.

Samsung Galaxy S8 – hardware en design

Iedereen die de Samsung Galaxy S8 vasthoudt of ziet is er al snel over uit dat het een mooi ontworpen toestel is. De grote smartphone is smal en hoog en voorzien van dunne randen. De S8 is smaller dan de meeste smartphones die een scherm van 5,2-inch hebben (zoals de Nexus 5X of Asus ZenFone 3). Ondanks het feit dat de knoppen op het apparaat wat hoger zitten dan je zou verwachten, zijn ze alsnog goed bereikbaar. Rechts zit de aan-uitknop, waarmee je het toestel kunt vergrendelen en ontgrendelen. Links treffen we de volumeknoppen aan. Onder die volumeknoppen zit de Bixby-knop. Bixby is de nieuwe digitale assistent van Samsung, die hier in Nederland nog niet volledig gelanceerd is (en waar je dus ook niet veel van hoeft te verwachten qua functionaliteit). Aan de onderkant treffen we drie dingen aan: de koptelefoonaansluiting, de usb-type-c-poort en de speaker. Helemaal bovenaan zit de opening en de houder voor de sim- en micro-sd-kaarten. Alles zit keurig in het omhulsel van de phablet verwerkt. Die chassis voelt overigens hard en goed stevig aan. Zowel op de voor- als achterkant zit een beschermende glaslaag, die het toestel tegen stoten, krassen en meer kan beschermen (tot een zekere hoogte, natuurlijk). Op de achterkant treffen we de flitser, de camera én de vingerafdrukscanner aan. Hoewel we ontzettend blij zijn dat die scanner aan de achterkant zit, zijn we minder blij met de positionering daarvan: hij zit namelijk náást de camera en er dus niet onder. Dit zorgt ervoor dat de scanner iets minder gemakkelijk bereikbaar is, omdat die is voorzien van een minder centraal gelegen plek.

Display (formaat)

Het scherm is de grote publiekstrekker dit jaar. De Samsung Galaxy S8 is voorzien van een bijna randloos design: de randen van het scherm lopen door over de randen van het toestel (aan de zijkant). Als je hem normaal vasthoudt, dan betekent dit dat je díe randen in elk geval niet ziet en dat oogt ontzettend gaaf. Bij het kijken van video’s of foto’s kun je helemaal opgaan in de ervaring, zonder afgeleid te worden door randen aan de zijkant (als dat al een probleem was). Ook de dunne randen aan de boven- en onderkant helpen daaraan mee. Een opvallend element is de schermverhouding: 18.5:9. Dat betekent dat het scherm veel hoger is dan gemiddeld. Het biedt gebruikers dus meer ruimte aan in de hoogte en dat terwijl het toestel niet heel veel groter is dan de kleine versie van vorig jaar. De Galaxy S7 is ongeveer even groot, maar biedt daarentegen een scherm van 5,1-inch aan. Een hoger scherm met meer ruimte klinkt als een mooie stap, maar het betekent ook dat je niet alles met één hand kunt doen. Zo heb je vaak je andere hand nodig om het snelle menu naar beneden te trekken. Denk dus niet dat je een breed toestel in huis haalt, vergelijkbaar met de Nexus 6P, bijvoorbeeld. Dat heeft dan weer te maken met de schermranden, die naar beneden doorlopen over de randen van het toestel. Zonder die schermranden is het display overigens 5,6-inch groot, maar een kniesoor die daar op let. De breedte van de Samsung Galaxy S8 is ongeveer vergelijkbaar met de reguliere iPhone 7, maar opvallend smaller dan de Google Pixel XL, bijvoorbeeld. Het is zeker iets om rekening mee te houden, zoals je verderop in deze recensie leest.

Display (kwaliteit)

Het amoled-scherm is voorzien van een opvallende schermresolutie van 1.440 bij 2.960 pixels (ook wel quad hd+ genoemd). Daarnaast is de S8 voorzien van een Mobile HDR Premium-certificaat, en dat betekent dat je toegang krijgt tot mobiele HDR-content van onder meer Netflix. De kleuren spatten van het scherm af en komen echt tot leven, zonder dat er een verzadiging optreedt en terwijl zwart ook echt zwart is. Het display kan een helderheid aan van 1000 nit aan — en dat betekent dat je in elke verlichte kamer altijd alles goed op het scherm kunt zien. Ter vergelijking: de LG G6 heeft een grens van 650 nit en dat scherm leverde al indrukwekkende prestaties af op het gebied van helderheid. De Galaxy S8 doet daar dus nog een flinke schep bovenop. Ook betekent dit dat je met een lage helderheid in huis altijd goed kunt zien wat er op het scherm gebeurt, wat mogelijk weer tot accubesparing kan leiden (later meer over de accu). Je kunt ook zelf instellen in welke resolutie je wil dat de smartphone staat. Standaard staat die op full hd (1080p), maar je kunt dus tot en met quad hd+ gaan.

Connectiviteit

De Samsung Galaxy S8 beschikt over een groot aantal opties met betrekking tot connectiviteit. Wifi, 3G en 4G, Bluetooth (versie 5.0!), near field communication, gps — het is allemaal aanwezig. Het enige dat niet aanwezig is, is de opening voor een hdmi-kabel waarmee je het toestel bijvoorbeeld op een tv kunt aansluiten. Al met al een compleet pakket, want die hdmi-aansluiting is nou niet echt een vereiste als het gaat om een goede ervaring met je telefoon. Oh en er is natuurlijk usb-type-c aanwezig, voor een snel en pijnloos oplaadproces.

Speakers

Een smal design betekent ook meestal een magere geluidsweergave. En hoewel er geen stereospeakers aanwezig zijn, komt er toch een redelijk geluid uit de smartphone. Er wordt wel degelijk een redelijk onderscheid gemaakt in de verschillende tonen, maar het duurt helaas niet lang voordat er toch een soort kakofonie uit de box aan de onderkant komt. Dat gebeurt wanneer er te veel lagen muziek zijn en je toch een beetje volume open hebt staan. Wanneer je er handsfree mee belt of vlogs mee kijkt, dan kun je dat in elk geval prima zonder externe speaker doen.

Camera’s

De Samsung Galaxy S8 heeft een prachtige camera. Er zit geen tweede camera op de achterkant, maar voor het zogenoemde bokeh-effect is dat ook helemaal niet nodig. De S8 kan dit softwarematig doen. Ook kun je met de Pro-modus raw-opnames maken en bijvoorbeeld de sluitertijd instellen, waardoor je genoeg opties hebt met betrekking tot het maken van foto’s. De kwaliteit van de gemaakte foto’s is ook erg goed: de foto’s zijn helder en bevatten weinig tot geen ruis, waardoor er een ontzettend gedetailleerde foto gemaakt kan worden. Daarnaast is de S8 ook in staat om prima foto’s te maken wanneer er weinig licht is. Hoewel die foto’s natuurlijk nooit beter kunnen zijn dan de foto’s met genoeg licht, kun je toch spreken van redelijk gedetailleerde content. Ook de kleuren komen beter tot hun recht. De camera aan de voorkant beschikt nu over acht megapixel, terwijl de camera op de achterkant nog steeds over twaalf megapixel beschikt, en levert ook een mooie kwaliteit af. De foto’s zijn kleurrijk en redelijk scherp. Daarnaast is de camera in staat de voorgrond meer naar voren te laten komen. Beide camera’s zijn uiteraard in staat video’s te schieten. De camera op de achterkant kan tot 4K opnemen, terwijl de frontcamera blijft hangen op 2.560 bij 1.440 pixels (wat helemaal niet verkeerd is). Beiden filmen overigens in dertig frames per seconden. De hoofdcamera beschikt tevens over een optische beeldstabilisator en de frontcamera weer niet — maar daar zul je wellicht minder mee gaan filmen. Over het algemeen leveren beide camera’s in elk geval een goede, scherpe en gedetailleerde kwaliteit af op het gebied van foto en video.

Accuduur

De accu van 3.000 mAh is misschien wel één van de grootste technische nadelen van de Samsung Galaxy S8. Met de LG G6 lukte het me soms om die accuduur naar twee dagen te rekken, maar met de S8 lukte me dat niet. Nu maakt dat wellicht niet zo heel veel uit, maar reken er dus maar op dat je elke dag je smartphone moet opladen, al is het maar omdat je aan het einde van de eerste dag weet dat je de tweede dag niet zult gaan halen. Aan het einde van een dag hadden we vaak ongeveer dertig procent over, genoeg om de nacht mee door te kunnen. Maar de volgende ochtend dien je het toestel dus weer op te laden. Het helpt wel om een aantal zaken anders te doen. Zo kun je de helderheid naar beneden schroeven of de resolutie aanpassen naar full hd. Maar of je daarvoor een ontzettend dure en capabele smartphone voor in huis haalt, is een tweede. Een score van anderhalve dag is echt niet slecht. En gelukkig is het ook zo dat je toestel vaak binnen anderhalf uur weer helemaal opgeladen is. Binnen een half uur krijg je er vaak weer zo’n dertig procent bij en dat is prima.

Samsung Galaxy S8 – software

De software op een smartphone of tablet van Samsung was vaak onnodig verwarrend of zwaar, maar daar heeft de fabrikant flink aan gewerkt met de release van de Galaxy S8. We kunnen stellen dat de softwareschil over het Android (7.0 Nougat) op de phablet zowel schoon als efficiënt te noemen is. De opties binnen de instellingen van de smartphone zijn erom overzichtelijk ingedeeld en voor je het weet heb je precies die instelling te pakken waar je naar op zoek was. Niet alleen het uiterlijk, maar ook het navigeren is er flink op vooruitgegaan. Uiteraard levert Samsung wel een groot aantal apps mee, dus je zult even wat tijd moeten investeren om die allemaal uit te zetten of te verwijderen, mits je ze niet gebruikt natuurlijk. Dat is vaak vervelend, maar we moeten ook zeggen dat die hoeveelheid apps in de afgelopen jaren al flink zijn afgenomen. Er is ondersteuning voor Google Assistant, maar niet voor Google Daydream — want dat zou betekenen dat Samsung met zichzelf zou concurreren. Het toestel biedt uiteraard wel ondersteuning aan voor de nieuwe Gear VR en zijn controller. De camera aan de voorkant van het toestel is overigens in staat om het toestel te ontgrendelen middels een irisscan of gezichtsherkenning. Dat klinkt hartstikke leuk op papier en de eerste paar keer is het ook tof in de praktijk, maar je komt er al gauw achter dat het toch meer een gimmick dan een handige feature is. Met iets te veel of juist te weinig licht werkt de functie al niet meer en dan ben je overgeleverd aan oudere methoden, zoals een pincode of vingerafdrukscanner. Maar die vingerafdrukscanner zit op niet zo’n lekkere plek… Daarnaast heeft Samsung een haptisch element aan de onderkant van het touchscreen toegevoegd. Dit is de nieuwe thuisknop, omdat er aan de voorkant geen ruimte meer was voor een knop, zoals we die op oudere modellen tegenkwamen. Deze knop activeer je door even hard op de plek te drukken of door tweemaal te tappen, waarna het scherm aangaat. Dit kun je ook nog altijd doen met de aan-uitknop aan de zijkant. De haptische knop aan de voorkant werkt in elk geval goed en reageert vrijwel altijd prima op je input.

Samsung Galaxy S8 – in gebruik

Hoewel de Samsung Galaxy S8 een fantastisch toestel is op papier, heeft het mooie design ook zo zijn nadelen. Wanneer je grote handen hebt, dan ligt het toestel namelijk niet lekker in de hand. Ondergetekende heeft van die grote handen, wat regelmatig tot kramp in de vingers leidde tijdens het chatten of vasthouden. Ook is het zo dat die edge-randen vaak een aanraking registreren terwijl dat niet altijd je bedoeling was, waardoor een andere aanraking niet wordt geregistreerd — en je aanvankelijk geen idee hebt waarom dat niet gebeurt. Het probleem met de edge-randen is wellicht nog wel iets waar je aan kunt wennen. Maar dat het toestel ontzettend smal is – smaller dan een reguliere smartphone met een scherm van 5,2-inch, echter niet. Juist vanwege de kramp die kan ontstaan in je handen. Gelukkig is er ook een groter model uitgebracht, met een schermgrootte van 6,2-inch. Wellicht ligt dat model beter in de hand voor mensen met grote handen, maar wij hebben echter het 5,8″-model opgestuurd gekregen en kunnen dus niet checken of dat ook echt het geval is. Wat verder een klein beetje storend is, is het feit dat zowel de voor- als achterkant is voorzien van een laag glas. Dat ziet er natuurlijk hartstikke mooi en premium uit, zonder meer, maar het betekent ook twee dingen: het toestel gaat sneller kapot wanneer je hem een aantal keer laat vallen (blijkt ook uit deze test) en wordt ook sneller vies. Tenminste: daar lijkt het op, omdat vinger- en handafdrukken goed zichtbaar zijn. Dat is een trade-off natuurlijk: een premium uiterlijk gaat vaak hand in hand met broosheid en vingerafdrukken. Het nadeel van zo’n afwijkend scherm is dat niet alle applicaties daarvoor geoptimaliseerd zijn. Wanneer je simpele apps gebruikt, zoals een agenda, dan valt dat allemaal niet zo op en kan de S8 prima de app aanpassen aan de grootte van het display. Maar wanneer je video’s bekijkt, dan houd je al snel van die lelijke zwarte randen aan de zijkant over (net zoals bij de LG G6). Nu kun je ervoor kiezen die randen weg te halen, maar dan zoomt het toestel als het ware in op de content — waardoor je aan de boven- en onderkant informatie verliest.

Bixby (Samsungs stemassistent)

Bixby is de nieuwe stemassistent van Samsung. Het is Samsungs antwoord op de populariteit van slimme assistenten, zoals Siri van Apple, Alexa van Amazon en Assistant van Google. Het doel van de fabrikant met deze stemassistent is dat die een centrale plek in je leven moet krijgen en je met allerlei dagelijkse taken kan helpen. Samsung is zelfs zó overtuigd van Bixby, dat het bedrijf de assistent een dedicated knop gegeven heeft, onder de volumeknoppen. Maar het is vooralsnog even moeilijk te bevatten waarom daarvoor gekozen is. De digitale assistent stelt voor nu nog maar weinig voor. En dat heeft te maken met het feit dat de assistent nog geen functies aanbiedt die je daadwerkelijk met je stem kunt besturen. Die functies worden later toegevoegd, maar vooralsnog is het niet bekend wanneer die functies worden uitgerold in Nederland. Veel plezier met dat extra knopje — maar voorlopig gebruik je die dus niet waar die voor bedoeld is. Bixby gebruik je nu voor het instellen van reminders, het pinnen van favoriete apps en het bijhouden van je agenda. Niet zo baanbrekend dus.

Prestaties

Wanneer je een Samsung Galaxy S8 naast een LG G6 zou neerleggen, zou je op het eerste gezicht niet eens merken dat de G6 is voorzien van een oudere processor (Qualcomm Snapdragon 821) en de S8 van een recent uitgebrachte processor (Samsung Exynos 8895). Qua prestaties zul je dus in de praktijk geen verschil merken en dat is prima. Het zijn dan ook andere aspecten die het verschil moeten maken. Zo moet de Exynos 8895 energiezuiniger zijn dan de 821 (al is het nog maar de vraag welk verschil dat is met een kleinere accu). Daarnaast kun je door die krachtigere processor de Galaxy S8 gebruiken als een mini-computer middels DeX: een optionele accessoire waarmee je je smartphone kunt koppelen aan een beeldscherm. Ook kun je het toestel sneller opladen en is er ondersteuning voor bluetooth 5.0 (waar je pas volledig van profiteert zodra er ook apparaten met bluetooth 5.0 op de markt komen). In de praktijk zul je echter niet merken dat de S8 het ergens moeilijk mee heeft: of dat nu veel openstaande apps of grafische zware videospellen zijn.

Samsung Galaxy S8 – conclusie

De Samsung Galaxy S8 is een ontzettend mooi ontworpen smartphone en zet een nieuwe standaard neer voor phablets. De fabrikant laten zien dat die apparaten echt niet grof en log hoeven te zijn, terwijl er aan de andere kant niets wordt ingeleverd op kracht en schermgrootte. Wel zijn er natuurlijk enkele nadelen aan het design: zo kunnen mensen met grote handen mogelijk kramp ervaren doordat het toestel dus helemaal niet breed is. Ook is er een ietwat tegenvallende accu aan boord, maar wel eentje die de dag vol moet kunnen maken. Daarnaast zijn we niet tevreden over de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Die zit naast de camera, links van het midden (met het scherm naar je toe). Doordat die plaatsing niet centraal is, neem je die lezer niet lekker in gebruik. Gelukkig zijn er wel genoeg andere ontgrendelmethoden, maar bijvoorbeeld gezichtsherkenning vaker niet dan wel. Ook stelt Bixby momenteel nog teleur, maar daar moet in de toekomst verandering in komen. Hoe lang die verandering op zich laat wachten, is helaas onbekend. Wel haal je met de Samsung Galaxy S8 een oogstrelend toestel in huis. De dunne randen (zowel aan de zij-, als onder- en bovenkant) zorgen ervoor dat je helemaal op kunt gaan in de media die je op het apparaat afspeelt. Ook de hoeveelheid informatie op het scherm is meer dan bij andere smartphones, wat voor een fijne leeservaring zorgt. Daarnaast levert het toestel mooie prestaties af en biedt Samsung – mogelijk écht voor het éérst – toegankelijke, robuuste en fijne software af. Dit is de meest uitgebreide smartphone die Samsung ooit gemaakt heeft.

8.5

Beoordeling

Minpunten
  • Niet de meest krachtige accu Te smal voor mensen met grote handen Plaatsing vingerafdruklezer __END__ Prachtig design en display Goede prestaties Toegankelijke en fijne software

Reacties (0)