Review: Sony Xperia Z2 Tablet

09 april 2014 + 10 minuten 8 Reacties
Sony-Xperia-X2-Tablet-review-totaal-2

In deze review kijken we naar de Sony Xperia Z2 Tablet, een 10.1-inch tablet met hoge resolutie display, Android 4.4 KitKat en quadcore snapdragon-processor.

De vorig jaar gelanceerde Sony Xperia Tablet Z is nog steeds één van onze favoriete Android tablets. Deze krachtige tablet met een onwaarschijnlijk dunne en weerbestendige behuizing heeft dan ook het gehele jaar in onze lijstjes met aanraders gestaan. Sony is ondertussen uitgekomen met de opvolger en aangezien de ‘Z’ al de laatste letter in het alfabet is heeft deze tablet de naam Sony Xperia Z2 Tablet gekregen. Of deze opvolger net zo indrukwekkend is als het vorige model lees je in deze review.

Sony Xperia Z2 Tablet – Specificaties

De Sony Xperia Z2 Tablet is een luxe tablet en dat zie je dan ook duidelijk terug in de specificaties:

Sony Xperia Z2 Tablet
Scherm 10.1″ 1024 x 1920 x 1200
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 801 2.3 GHz
RAM 3 GB
Opslaggeheugen 16-32 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
MicroUSB Ja
GPS Ja
3G/4G Ja, optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 2.2MP webcam en 8.1MP camera
Accu 6000 mAh

Met afmetingen van 172 x 266 x 6.4 millimeter en een gewicht van 439 gram is dit een superdun en licht pakket, ondanks de stevige specificaties. Met zijn profiel van maar 6.4 millimeter is de Xperia Z2 Tablet zelfs de dunste tablet op de markt, maar ook de 439 gram is ronduit indrukwekkend te noemen.

De Sony Xperia Z2 Tablet is verkrijgbaar vanaf 499 euro voor het 16GB model. Het 32GB model kost 50 euro meer. De uitvoering inclusief 3G/4G is verkrijgbaar vanaf 629 euro. In deze review heb ik het laatstgenoemde model gebruikt.

Sony Xperia Z2 Tablet – Hardware en design

Dun en licht zullen de kernwoorden van deze review worden. Waarschijnlijk zal je het woord krachtig ook regelmatig tegen gaan komen maar daarover pas later meer. Nu we het design bespreken zijn dus vooral dun en licht de kernwoorden. Qua materialen is er gekozen voor plastic met een soft-touch finish aan de achterkant maar de voorkant van de tablet wordt natuurlijk wel beschermd door getemperd glas. In tegenstelling tot de eerste generatie van dit product maakt Sony geen gebruik meer van de speciale folie die over het glas ligt om bescherming te bieden voor het breken maar tegelijkertijd ook erg gevoelig bleek voor krassen en vingerafdrukken. Gevoelig voor vingerafdrukken is de glazen plaat nog steeds wel een klein beetje, maar een oleophobic coating maakt het ‘probleem’ in ieder geval handelbaar.

De Sony Xperia Z2 Tablet is ook weer waterdicht en dat betekent dus dat alle poorten en aansluitingen weer achter klepjes verborgen zijn. De dockconnector (magnetisch) en koptelefoonaansluiting zijn hier uitzonderingen op maar zaken als microUSB voor opladen of de microSD kaartlezer zitten dus achter een klepje. Let er op dat je deze klepjes sluit voordat de tablet in contact komt met water.

In het algemeen is het design van deze Sony Xperia Z2 Tablet vrij vierkant te noemen, al zijn de hoeken wel afgerond en voorzien van een relatief zacht aanvoelend plastic. Overige lijnen zijn echter allemaal kaarsrecht en strak. Ook de zijkanten staan op de afrondingen na haaks op de voor- en achterkant, en de plastic rand heeft een soort geborsteld aluminium design meegekregen. De matzwarte achterkant en glimmende zwarte voorkant (met symmetrische bezels) maakt het pakketje uiteindelijk relatief saai om te zien. Toch zijn het de kleine designkeuzes als de afrondingen, de geborstelde rand en de typisch Sony Xperia aan/uit knop die deze Sony Xperia Z2 Tablet een luxe uitstraling geven.

Display

Het scherm van de Xperia Tablet Z vonden we al erg mooi en hoewel de resolutie hetzelfde is gebleven met 1920 x 1200 pixels heeft Sony dit keer nog meer van hun speciale technieken verwerkt in het scherm. Termen als Triluminos en X-Reality vliegen je om de oren en hoewel we dat natuurlijk in het algemeen niet zo interessant vinden is het resultaat van deze ‘extra’ technieken wel belangrijk. En het resultaat mag er zijn, want het display van de Sony Xperia Z2 Tablet is er eentje van prachtig mooie kwaliteit. Niet alleen zijn de kijkhoeken indrukwekkend wijd en kan de helderheid erg hoog ingesteld worden zodat ook in feller verlichte omgevingen comfortabel te werken is, ook de kleurweergave is extreem goed en niet te verzadigd.

Uiteindelijk is dat ook wel alles wat er over dit prachtige ips-paneel te zeggen is, het is gewoon uit een indrukwekkend mooi scherm. Het is niet zo dat al die extra technieken en termen de Sony Xperia Z2 Tablet op een ander niveau zet, vergeleken met een Samsung Galaxy TabPRO of iPad Air. Daarvoor blijven ips-schermen gewoon te vergelijkbaar. Een dergelijke stap zullen we moeten hebben van een eventuele (Samsung?) tablet met oled-scherm. Voor nu kan Sony’s nieuwe vlaggenschip zich gewoon zonder enig probleem meten met de beste schermen op de tabletmarkt.

Eerder hebben we het type glas al besproken en ook het gebrek van een dunne filmlaag over de glazen voorkant. De Sony Xperia Z2 Tablet moet daardoor een stuk beter bestand zijn tegen krassen maar helaas (of gelukkig?) heb ik daar niet uitgebreid mee kunnen testen en kan ik dus niets zeggen omtrent dat onderwerp. Bij normaal gebruik zijn echter geen overduidelijke vormen van krassen of slijtage waar te nemen.

Connectiviteit

Natuurlijk vind je de modernste draadloze technieken in het vlaggenschip model van Sony. Zaken als dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA en Bluetooth 4.0. De microUSB-verbinding ondersteunt MHL en vervangt de noodzaak om een HDMI-poort op te nemen in de behuizing. Een 3G/4G functie is er ook maar is natuurlijk wel optioneel (een aparter, duurdere versie van de Sony Xperia Z2 Tablet). GPS en NFC ondersteuning is er ook en het geheugen kan relatief goedkoop uitgebreid worden via de microSD-kaartlezer. Via de IR-poort en een app van Sony is het ook nog eens mogelijk bijna alle televisies en ‘kastjes’ te bedienen, de Sony Xperia Z2 Tablet is dus bruikbaar als extreem luxe afstandsbediening.

Over NFC wil ik graag nog een paar extra woorden kwijt. In het verleden was de toepasbaarheid van deze feature niet enorm breed en hoewel de echt grote acceptatie van NFC als techniek nog moet komen zijn er ondertussen toch een hoop leuke zaken die via NFC kunnen. Of het nu stickers zijn met wat (zelf te programmeren) Wifi wachtwoorden voor thuis/kantoor of draadloze speakers die snel en makkelijk verbonden kunnen worden op deze manier. Sony zelf heeft ook een redelijk groot aanbod met NFC-enabled producten, zo kan deze Sony Xperia Z2 Tablet met een ‘tik’ verbonden worden met koptelefoons, smartphones en zelfs met digitale camera’s.

Speakers

De speakers van de Sony Xperia Z2 Tablet zijn wel een tegenvaller, vooral op het moment dat je het afzet tegen de kwaliteit die de rest van het systeem heeft. De speakers zitten aan de voorkant van de tablet en zouden daardoor natuurlijk al beter moeten klinken aangezien het geluid op de gebruiker af komt. Nu is het ook niet zo dat de speakers slecht klinken maar zodra je het volume volledig open hebt staan treed er wel veel vervorming op. Tot zo’n 80 procent volume klinken de speakers goed zijn ze erg bruikbaar. Eigenlijk komt het er dus op neer dat het leuk is voor een enkel nummer of YouTube filmpje, maar dat voor iedere serieuze toepassing je gebruikt zal willen maken van de koptelefoon of Bluetooth 4.0 mogelijkheid.

Camera’s

De camera’s op de Sony Xperia Z2 Tablet horen zonder meer bij de betere camera’s die we tot op heden op tablets gezien hebben. Vooral de 8 megapixel camera aan de achterzijde is een camera die heel aardige kiekjes weet te maken. Natuurlijk blijft het wat onhandig om een 10-inch apparaat als fotocamera te gebruiken maar het kan en de resultaten zijn best leuk. Natuurlijk is een goede belichting wel een vereiste maar ook in minder dan optimale omstandigheden weet de camera in de Sony Xperia Z2 Tablet zijn mannetje te staan. Sony heeft in de foto-app een paar leuke en handige aanpassingen en toevoegingen gedaan, zodat je niet alleen controle hebt over zaken als exposure compensatie en witbalans maar ook (live) leuke effecten kan toevoegen aan je foto’s.

Wellicht opvallender zijn de apps die je vanuit de foto-app kan installeren en gebruiken. Sony biedt verschillende apps aan binnen de camera zoals Vine maar ook de Quick PDF-scanner, leuk en praktisch dus! De Sony camera-app en de apps daarbinnen zijn verreweg de beste apps die ik ooit op een tablet gebruikt heb. De camera aan de voorzijde is iets minder speciaal maar verzorgt wel prima beelden om bruikbaar te zijn voor een selfie of voor het voeren van een Skype-gesprek.

Accuduur

De 6000 mAh accu in de Sony Xperia Z2 Tablet zorgt ervoor dat de tablet gewoon prima meedoet aan de bovenkant van de markt als het gaat om accuduur. Het is niet heel bijzonder maar een uur of 10 tot 11 moet je wel voort kunnen op een enkele lading, wat in praktijk dus waarschijnlijk betekent dat je maar om de dag (of twee!) de tablet aan de lader hoeft te hangen. Op zich is dat wel fijn want het klepje dat je telkens open moet pulken is wel een klein beetje irritant. Natuurlijk kan je een dock kopen waarmee dit probleem opgelost wordt.

Sony Xperia Z2 Tablet – Software

De Sony Xperia Z2 Tablet draait op Android 4.4.2 KitKat en dat is de laatste versie van Android, hartstikke up-to-date dus. Natuurlijk heb je toegang tot alles wat Google te bieden heeft aan apps en diensten, denk hierbij aan Google Now en de Play Store. Verder zul je niet echt merken dat deze tablet helemaal op het nieuwste versie van Android draait, want Sony maakt gebruikt van een eigen skin, en laag over Android heen die zo’n beetje ‘alles’ aanpast.

Niet iedereen is fan van dit soort skins en het hangt ook nogal af van de fabrikant of iemand wel of niet positief is over de aanpassingen. Er zijn zat mensen fan van de TouchWiz-skin die Samsung over Android plakt terwijl ik er persoonlijk niet zoveel mee heb. Zo geldt dit dus ook voor de Sony skin, want er zijn ongetwijfeld mensen die er niets mee hebben, ik ben er in dit geval niet op tegen. Mezelf als fan van de skin bestempelen gaat ook wat ver. Een positief van de skin is dat de opbouw ervan logisch is gebleven. Het is dus niet zo dat je enorm aan het zoeken moet om een instelling te vinden of een wallpaper te veranderen.

Ook is deze skin in de nieuwste versie iets minder uitgebreid als het om extra mogelijkheden gaat. Zo zijn de zwevende apps bijvoorbeeld verdwenen en is de onderste balk van Android lekker standaard, met de bekende Back – Home – Multitask knoppen. In de vorige versie van de skin vond je hier allerlei andere knopjes en informatie. De launcher (skin) kan nog wel steeds aangepast worden met thema’s (kleuren en afbeeldingen die dan door het hele systeem actief worden) en ook zaken als het plaatsen van apps op je homescherm gaan nog via een door Sony ontwikkeld sidebar-menu. Zoals gezegd zijn deze aanpassingen wel logisch opgebouwd en zul je dus niet al te veel aan het zoeken hoeven te slaan. Ook de notificatie- en instellingen-menu’s die je via een swipe oproept zijn iets aangepast maar werken logisch.

Natuurlijk heeft Sony ook weer een heel zooitje apps toegevoegd aan de skin, waaronder de app die van de Sony Xperia Z2 Tablet een afstandsbediening maakt. Andere apps zijn vooral ter meerdere eer en glorie van hun media (muziek en video)-diensten en voor de PlayStation-intergratie. Ook is er een Xperia Link-app die ervoor zorgt dat zaken als bestandsuitwisseling en internet-deling met een Xperia smartphone lekker makkelijk werken. Natuurlijk te activeren via de NFC-intergratie. Ook vind je OfficeSuite op de tablet maar helaas blijkt al snel dat je met deze app alleen Office bestanden kan bekijken, en dat het 15 euro kost om ze ook echt te kunnen gaan bewerken. En zoals in iedere skin is er ook op de Sony tablet een app die je social media gegevens graag voor je aggregeert (Socialife). Er is zelfs een speciale Xperia-versie van Navigon (navigatie app) aanwezig maar dat blijkt een opgeblazen smartphone-versie te zijn…

Sony Xperia Z2 Tablet – In gebruik

De Sony Xperia Z2 Tablet is net als zijn voorganger een heel prettige tablet in gebruik. Het systeem draait stabiel en werkt (nadat je aan de skin gewend bent) gewoon precies zoals je verwacht. Het is grappig dat de Sony Xperia Z2 Tablet waterdicht is en ook wat stof weet te verduren, in praktijk is het echter meer een gimmick waarschijnlijk. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar lekker in de regen met mijn tablet spelen staat gewoon niet heel hoog op mijn lijstje. Toch is het fijn dat je ook in een hoosbui je het gevoel hebt dat je tablet veilig in je tas zit, zelfs als die een beetje vocht door zou laten.

De weerstand die de Sony Xperia Z2 Tablet tegen de elementen weet te bieden staat echter wel in contrast met de weerstand die de tablet lijkt te hebben tegen ‘normale’ omstandigheden. Daarmee bedoel ik hoe stevig het apparaat aanvoelt. De tablet is zo dun en licht dat je het apparaat bijna kan buigen. Ook de glasplaat aan voorkant is zo dun dat je het met relatief weinig druk door kan drukken op het ips-paneel onder die glasplaat, met golfjes als gevolg. Dit betekent niet dat de tablet meteen stuk is als je hem laat vallen (niet getest) of dat je hem niet veilig in je tas kan vervoeren (wel getest), maar het betekent vooral dat de tablet niet heel robuust aanvoelt.

Daar staat wel tegenover dat het systeem zo licht is dat je het echt overal mee naar toe kan nemen zonder ook maar te merken dat er iets extra’s in je tas zit, zowel qua gewicht als volume neemt je tas ‘niets’ toe. Ook in het gebruik merk je dat het heel fijn is zo’n lichte tablet vast te houden. Je handen worden er niet snel moe van en er is maar weinig druk nodig om genoeg grip op de tablet te krijgen. Het prachtig mooie scherm is alles wat je aandacht vraagt, en dat is precies wat je van een goede tablet wilt.

Prestaties

Het scherm is niet alleen goed, de processor is dat ook. In combinatie met de 3GB aan werkgeheugen zorgt de Qualcomm Snapdragon 801-processor ervoor dat alles wat je doet op de Sony Xperia Z2 Tablet snel en soepel aanvoelt. Door de overvloed aan kracht voelt iedere aanraking ook als een directe manipulatie van het scherm/systeem en juist door die instant feedback voelt het systeem zo snel aan. Natuurlijk merk je de kracht vooral tijdens het spelen van games, die snel opstarten en vervolgens perfect draaien, en het browsen op het internet, wat meer kracht vergt dan de meeste mensen denken.

Het surfen op het web voelt snel aan en zelfs grafisch intensieve website als Tablets Magazine en The Verge draaien soepel. Ik kan niet anders zeggen dan dat deze Sony Xperia Z2 Tablet aanvoelt als de snelste Android tablet die ik ooit gebruikt hebt, en niets onderdoet voor elk ander systeem dat ik gebruikt hebt (iOS en Windows 8). Een topprestatie dus.

Sony Xperia Z2 Tablet – Conclusie

De Sony Xperia Z2 Tablet is één van de mooiste Android tablets op de markt. Er is eigenlijk maar weinig op de tablet aan te merken. Kernwoorden van de Sony Xperia Z2 Tablet zijn: Dun, licht, snel, stabiel en water- en stofbestendig. Heel veel meer mag je eigenlijk ook niet vereachten van een systeem, zeker als het scherm dan ook nog eens heel erg mooi is en de accuduur ook niet veel te wensen overlaat. Zout op slakken leggend kan je zeggen dat Sony doorslaat in de wens hun tablets zo dun en licht te maken dat ze bijna fragiel aanvoelen. Ook de relatief zware skin is niet iets waar iedereen fan van zal zijn. Beide issues zijn makkelijk om te vergeten als je de tablet gebruikt, want een mooie en fijne tablet is het absoluut. Daar betaal je dan ook voor, want met een prijs die begint bij 500 euro is niet misselijk. Aangezien de prijs wel vergelijkbaar is met de directe concurrentie komt de vraag neer op persoonlijke voorkeur voor OS/skin en misschien zelfs merk, maar als je eenmaal kiest voor de Sony zie ik niet hoe je daar spijt van kan krijgen.

UPDATE:  Zoals blijkt uit de reacties onder dit artikel zijn er gebruikers die helaas een probleem ondervinden met de kalibratie van het touchscreen van de Xperia X2. Het probleem is bekend bij Sony en er lijkt een update beschikbaar te komen/zijn die dit probleem oplost. Het model dat gebruikt is tijdens deze review had geen last van dit probleem en zodoende werd dit niet genoemd in de originele versie van dit artikel.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Supersnel en stabiel
  • Superdun en licht
  • Waterdicht

Minpunten
  • Voelt ietwat fragiel aan

  • Relatief zware skin
  • Prijzig

Reacties (8)