Wat is een smart home? – alles dat je moet weten

19 januari 2016 5 Minuten 0 Reacties
domotica

In dit artikel leggen we uit wat een smart home precies is. In een smart home kunnen in principe alle elektronische apparaten met elkaar communiceren.

De smart home

De smart home wordt in Nederland al enige tijd het huis van de toekomst genoemd. Zo’n huis moet een aantal dingen kunnen, maar moet vooral de bewoner comfort, veiligheid, energiezuinigheid en gemak aan bieden. Te allen tijde – of die bewoner nou thuis is, of niet. Dat is natuurlijk een beetje vaag, gelukkig zijn die woorden te verklaren. De smart home bevat apparaten die allemaal met elkaar kunnen communiceren via WiFi, Bluetooth of welk ander communicatiemiddel er nog wordt uitgevonden of waar nog aan wordt gewerkt.

In het huis van de toekomst vind je dus allerlei apparaten en voorzieningen die aan elkaar gekoppeld zijn. Denk daarbij aan huishoudelijke apparaten, verlichting, verwarming, airconditioning, televisies, computers, spelcomputers, audiosystemen, beveiligingssystemen en camera’s. Al deze apparaten kunnen worden aangestuurd vanuit huis, ongeacht de kamer waar je je in bevindt. Maar je kunt ook voor bepaalde tijdsschema’s zorgen per apparaat en alles ver weg van huis bedienen, via een smartphone, tablet, computer of ander apparaat.

Gemak dient de mens

De smart home heeft als doel ons het leven gemakkelijker te maken. Je moet er misschien even voor gaan zitten om te bekijken welke producten het beste bij je passen, welke je wil, misschien nodig hebt en welke je kunt betalen, maar uiteindelijk, wanneer alles staat en werkt, dan heb je er in principe geen omkijken meer naar. Een slim huis biedt dezelfde voordelen als technologie in het algemeen, kijkend naar de afgelopen dertig jaar: voornamelijk gemak dus, maar je kunt ook geld, tijd en – nog belangrijker – energie besparen.

Op moment van schrijven bestaan er nog maar weinig smart home – zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Daarom zie je dat veel fabrikanten momenteel met oplossingen komen die zich aan de huidige structuur van de huizen passen en technologie gebruiken die al voor handen ligt, zoals WiFi en Bluetooth; al wordt er ondertussen gewerkt aan devices met HaLow (een soort WiFi, maar dan energiezuiniger, wat voornamelijk handig is voor apparaten met een batterij aan boord), verbeterde Bluetooth en LiFi (data verzenden via licht).

Retrofit en de smart home

Een term die nu nog vaak aan de smart home wordt gekoppeld, is daarom ook retrofit. Als je de naam zou ontleden dan kun je al achterhalen wat de term inhoudt: je gebruikt bestaande techniek of apparaten om de dingen in huis slim te maken. Neem bijvoorbeeld de producten van Smarter: dit zijn producten voor in de keuken, die ‘domme’ apparatuur ‘slim’ maakt. Zo hebben ze een connected koffiemaker en een slimme theepot, maar ook een speciale mat die precies weet wat die meet en een camera voor in de koelkast, die toont wat er in zit.

Die camera bijvoorbeeld neemt iedere keer wanneer je de deur open doet een foto van de inhoud van de koelkast, die je kunt bekijken op een speciale applicatie op je smartphone. Zo hoef je dus nooit meer in de supermarkt te denken of je nou iets wel of niet in huis hebt – de foto laat immers altijd de meest recente inhoud zien. Simpel gezegd: retrofitting houdt in dat je andersom te werk gaat. Je past je huis niet aan met nieuwe technologie, maar laat de nieuwe technologie samenwerken met de apparaten die je al eerder hebt gekocht.

Zo is retrofitting een prima en goedkoop alternatief om alvast aan het idee van de smart home te wennen, voordat we straks allemaal overstag gaan en te maken krijgen met protocollen, communicatiemiddelen en apparaten die overal een scherm hebben ingebouwd (zoals bijvoorbeeld de slimme koelkast van Samsung). Bovendien werken bijna alle apparaten die binnenkort beschikbaar zullen zijn met WiFi en Bluetooth – communicatieprotocollen die we niet alleen al kennen, maar ook dagelijks gebruiken op smart devices.

Protocollen

Op moment van schrijven is het echter nog een rommeltje op het gebied van protocollen. Middels zo’n protocol kunnen de verschillende apparaten met elkaar communiceren. Zo moet een rookmelder de oven kunnen uitschakelen wanneer het misgaat en een garagedeur omhoog gaan wanneer de auto komt aanrijden – maar wanneer beide apparaten middels een ander protocol zijn aangesloten op het internet, dan verloopt de communicatie niet vlekkeloos. Tijdens CES 2016 werd dit pijnlijk duidelijk met allerlei verschillende opties.

Smart home en de toekomst

Welk protocol uiteindelijk als winnaar uit de bus komt, is nu nog niet duidelijk. Wat in elk geval belangrijk is, is dat de ontwikkeling moet blijven voortgaan, aangezien het besparen van energie en geld voor veel mensen belangrijk is of wordt. Zeker met de gelimiteerde bronnen die onze aarde aanbiedt, moeten we toch echt gaan kijken naar meer opties om energie te besparen. Dat kan al door smart lampen aan te schaffen, die je nu al kunt gebruiken in huis en precies kunt aansturen vanaf je smartphone. Of door een slimme thermostaat te nemen.

Reacties (0)