Geofencing: wat is het en wat heb je eraan in je smarthome?

26 januari 2020 4 Minuten 3 Reacties
spraakaansturing-smartphone-smart-home

Geofencing is een optie die je in verschillende applicaties van allerlei slimme apparaten tegenkomt. Maar wat is het en hoe werkt het? In dit artikel leggen we uit wat je kunt verwachten van geofencing en op welke manieren je het zou kunnen gebruiken.

Wat is geofencing?

Geofencing houdt in dat je onzichtbare grenzen instelt in of rondom je smarthome. Meestal gebeurt dit door een combinatie van hardware (bijvoorbeeld de gps-chip in je smartphone) en software (zoals je besturingssysteem en de apps die je nodig hebt voor smarthomeapparaten). Heel simpel gezegd is een geofence een virtueel gebied binnen een locatie die bestaat in de echte wereld.

Applicaties en programma’s die je tegenwoordig voor slimme apparaten nodig hebt, kunnen soms op slimme wijze gebruikmaken van geofencing. Wanneer je dan een bepaald gebied betreedt of verlaat, dan kan er een bepaalde trigger plaatsvinden. Die trigger zorgt ervoor dat apparaten die zijn aangesloten op je thuisnetwerk en onderdeel zijn van zo’n trigger, acties kunnen ondernemen. Een simpel voorbeeld: iedere keer wanneer je kind het huis verlaat of weer binnenkomt, dan kun je daar als ouder een notificatie van krijgen.

Dit is slechts het topje van de ijsberg. Het mooie aan geofencing is de samenwerking tussen jou, je huis en de slimme apparaten die je geïnstalleerd hebt. Denk bijvoorbeeld aan alle apparaten profijt kunnen hebben van dergelijke, locatiegebonden technologie: je thermostaat, lampen, robotstofzuiger, beveiligingscamera — noem het maar op.

Geofencing: een scenario

Stel dat alle leden van het gezin op een gegeven moment buiten de deur zijn vanwege school of werk. Op dat moment kan – wanneer de laatste persoon het vooraf ingestelde, virtuele gebied – verlaat, het alarm inschakelen, de temperatuur van de thermostaat verlagen, alle lampen uitdoen (of juist op willekeurige moment aan laten gaan), alle onnodige apparaten uitschakelen en de zonnewering naar beneden doen. Komt er dan iemand thuis, dan treedt de tegenovergestelde trigger in werking: apparaten springen aan, de wering gaat omhoog en de thermostaat verwarmt je huis. Je huis reageert dus op je aanwezigheid.

Het voordeel van geofencing is dat je de technologie in allerlei applicaties tegenkomt. Daardoor kun je een hele hoop devices aansturen door ze naar je locatie te laten kijken. Het nadeel is dat het aanbod van apparaten tegenwoordig heel groot is, waardoor het moeilijk wordt om te achterhalen welke producten wel en niet bij jouw situatie passen. Je zult dus onderzoek moeten doen naar specifieke mogelijkheden en systemen, mits je niet snel vindt wat je zoekt. Ook kun je automatiseringsprogramma’s als IFTTT gebruiken om verschillende apparaten aan elkaar te koppelen die normaal gesproken niet met elkaar communiceren.

Geofencing versus stemassistenten en schema’s

Wellicht zie je het nu niet zo van geofencing in, dat kan natuurlijk. Het allergrootste voordeel van de technologie is dat je alles één keer instelt en dat het huis zichzelf vervolgens reguleert. Datzelfde geldt natuurlijk voor de mensen die schema’s gebruiken, maar lang niet iedereen heeft zo’n vast wekelijks patroon dat het schema dé uitkomst biedt. Ze geven je wel iets meer directe controle over je huis. Datzelfde geldt voor stemassistenten. Met die handige hulpjes in huis heb je de meeste controle, maar momenteel stellen ze je niet in staat dingen vooruit te plannen (al moet die optie dit jaar wel voor de Google Assistent geïntroduceerd worden).

Daarnaast heb je ook nog de optie voor het implementeren van verschillende sensoren in huis. Pas wanneer iemand langs zo’n sensor loopt, dan gaat de lamp in de kamer aan waar op dat moment iemand is. Als er dan op een gegeven moment geen beweging meer wordt waargenomen, dan gaan de lampen uit. Eventuele problemen met dergelijke system kun je met schema’s en stemassistenten oplossen, want het werkt niet perfect. Daarnaast moet je alles ook installeren en ophangen en dat vind niet iedereen leuk om te doen. Echter, het grote nadeel van geofencing is dat je te allen tijde je locatie deelt met je smartphone, maar ook met apps van andere fabrikanten.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over all-in-one-systemen, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (3)