Goedkope manieren om je huis slim te maken

15 augustus 2016 6 Minuten 0 Reacties
Eve Door & Window

Een smart home hoeft niet per se duur te zijn. In dit artikelen kijken we naar goedkope manieren om je huis slim of slimmer te maken.

Zodra er gesproken wordt over een smart home, wordt er al gauw verwacht dat een grote zak met geld nodig is om tot leuke oplossingen te komen. Uiteraard zijn er op de markt ook dure oplossingen te vinden, maar het slim maken van jouw huis hoeft dat zeker niet te zijn. Er zijn ook goedkopere oplossingen te bedenken. In dit artikel zet Smarthome Magazine een aantal goedkope manieren op een rijtje om je huis slim te maken.

Slimme stekker

Mocht je graag elektrische apparaten willen bedienen met een app op je smartphone of tablet, dan kan een smart plug uitkomst bieden. Een dergelijke plug is gewoon in een stopcontact te steken. De stekker van het apparaat dat je vervolgens graag vanaf afstand wilt bedienen, moet vervolgens in de smart plug gestopt worden. Vanaf dat moment kun je bijvoorbeeld een lamp van afstand aan- en uitzetten. Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van tijdschema’s.

Een voorbeeld van een smart plug is de HS100 van TP-Link, die op het moment van schrijven voor een bedrag van nog geen 30 euro te koop is. Bij dat apparaat hoort de app Kasa, die beschikbaar is voor iOS en Android. Een slimme stekker is dus de ideale manier om een apparaat dat uit zichzelf niet slim is, toch slim te kunnen maken. Het enige nadeel is dat je voor ieder apparaat een nieuwe smart plug nodig hebt.

Slimme verlichting

Wat uiteraard ook niet mag ontbreken in een slim huis, is slimme verlichting. Hoe handig is het om vanuit je luie stoel precies in te kunnen stellen wanneer en welke lichten moeten branden. Zelfs wanneer je ver van huis bent, is dat geen enkel probleem met slimme verlichting. Je kunt zelfs instellen hoe fel de lamp moet branden. Daarbij is Philips Hue mateloos populair, maar voor dergelijke verlichting moet ook flink betaald worden.

Belkin biedt een goedkopere oplossing aan. Zo heeft het bedrijf een WeMo LED-startpakket in zijn assortiment waarbij je voor 80 euro twee lampen krijgt en een Wemo link-kastje. Via de bijbehorende WeMo-app kun je vervolgens alles instellen: van het aan- en uitzetten van de lampen tot het dimmen ervan. Ook kun je uiteraard schema’s maken. Zodra je eenmaal beschikt over een Link, kun je tot wel vijftig lampen koppelen om van afstand te kunnen bedienen. Ook zijn andere partijen nog druk bezig met het ontwikkelen van slimme verlichting die goedkoper aangeboden kan worden.

Slim tuinieren

Een slim huis kan uiteraard ook een slimme tuin gebruiken. Sterker nog, sommige slimme tuin-artikelen zijn zelfs prima binnenshuis te gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een sensor die in de gaten houdt wanneer jouw plant verzorging nodig heeft. Een apparaat dat ideaal kan helpen bij de verzorging van planten, is de slimme Parrot Flower Power. Zodra je het apparaat in de grond hebt gestoken, meet het de bodemvochtigheid, het zonlicht, de temperatuur en het niveau van meststoffen. Via je smartphone of tablet kun je vervolgens op de hoogte worden gehouden wat betreft het wel en wee van jouw plantjes. Voor nog geen vijftig euro heb je jouw huis slim gemaakt wat betreft het bijhouden van de planten. Op deze manier wordt het wel heel makkelijk om groene vingers te krijgen!

Slimme sensor

Een sensor waardoor je vanaf afstand het één en ander in de gaten kunt houden, is ook een manier om je huis weer een stapje slimmer te maken. Wat betreft sensoren kun je uiteraard alle kanten op. Zo zijn er sensoren die bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in huis in de gaten kunnen houden of in de gaten houden wat voor weer het wordt. De goedkoopste sensor in het assortiment van Eve is echter een sensor waardoor je in de gaten kunt houden of je deur wel gesloten is. Zo ben je voor een prijs van nog geen veertig euro de nieuwe eigenaar van Eve Door & Window.

Een nadeel van een dergelijke sensor, is dat hij alleen werkt met Apple-apparaten. Via de bijbehorende app kun je overigens wel zien wanneer en hoelang jouw deur of raam, het ligt er natuurlijk maar net aan waar je de sensor installeert, heeft opengestaan. Ook kun je ieder moment opvragen of je raam of deur wel gesloten is. Erg handig dus, als je je weleens afvraagt of je niet vergeten bent om wat te sluiten. Wat minder is aan een dergelijke sensor, is dat je voor iedere deur en ieder raam een extra sensor nodig hebt.

Slimme camera

In een slim huis kan uiteraard ook een slimme camera niet ontbreken. En alhoewel je een slimme camera natuurlijk zo duur kunt maken als je zelf wilt, zijn er ook zeer goedkope varianten op de markt. Eén daarvan is de NC200 Wifi Cloud Camera van TP-Link. Met een dergelijke camera is het mogelijk om van afstand in de gaten te houden wat er gebeurt. Dat werkt gewoon via een bijbehorende app, die voor zowel iOS als Android te verkrijgen is. Ook kun je meldingen ontvangen zodra er iets niet in de haak lijkt te zijn op de plek waar je camera op gericht staat. De camera van TP-Link kost dertig euro.

Doe-het-zelven

Het zelf creëren van goedkope oplossingen is natuurlijk ook een optie. Zo zou je aan de slag kunnen met een Raspberry Pi, die voor ongeveer vier tientjes al te koop is. Gewapend met in de ene hand een Raspberry Pi en aan de andere kant YouTube kom je al een heel eind. Een andere optie zou nog Littlebits zijn, al betaal je daar al gauw weer wat meer voor. Voor een bedrag van tachtig euro kun je aan de slag met een starterkit.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

Reacties (0)