Hoe je je huis slim kunt beveiligen: de mogelijkheden en kosten

07 juni 2016 7 Minuten 0 Reacties
Woonveilig-app

Hoe kun je jouw smart home slim beveiligen, wat zijn de mogelijkheden, wie zijn de aanbieders en wat zijn de kosten? We zetten het voor je onder elkaar.

Een aantal maanden terug zijn we op Smarthome Magazine gestart met diverse cases waarin we laten zien hoe je jouw huis slimmer kunt maken. Na onder meer de verlichting de multiroom audiosystemen kijken we in dit artikel naar de beveiliging van je huis. Hoe kun je jouw smart home slim beveiligen, wat zijn de opties en wat zijn de kosten?

Hoe kun je jouw huis slim beveiligen?

Steeds meer huizen worden beveiligd maar tegenwoordig hoeft een alarminstallatie niet meer zoveel te kosten. Naast diverse individuele oplossingen als camera’s en sensoren die je in de winkels vindt zijn er in Nederland een klein aantal grote bedrijven actief die je complete huis op een slimme manier kunnen beveiligen. Dit gaat over een complete beveiliging; van sensoren op deuren en bewegingsmelders tot lekkagemelders en rookmelders. Natuurlijk is de beveiliging pas echt slim wanneer de sensoren en apparaten met elkaar kunnen communiceren, automatisch handelen en de juiste beslissingen nemen via diverse protocollen en standaarden (WiFi, zWave, Zigbee, Dect, 434, 868, Bluetooth, etc) en hierdoor ook met een bijbehorende applicatie te bedienen zijn. Je wilt dus je huis ook op afstand kunnen beveiligen; het alarm in of uit kunnen schakelen en de status van diverse sensoren kunnen zien.

Gesloten systemen

Voordat we met de mogelijkheden en opties beginnen moet gezegd worden dat de meeste slimme alles-in-één beveiligingssystemen gesloten systemen zijn. Dit betekent dat alleen producten van het betreffende bedrijf binnen het systeem geplaatst kunnen worden en dat er geen communicatie met andere apparaten in je smart home kan plaatsvinden. Je hebt daarbij één specifieke app voor het beveiligingssysteem en middels die app heb je toegang tot de sensoren, apparaten, stekkers, etc. Wel proberen de bedrijven die de systemen aanbieden eigen accessoires voor het smart home te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan thermostaatknoppen en slimme stekkers. Maar, integratie met bijvoorbeeld Philips Hue of Nest zit er voorlopig bij de meeste aanbieders nog niet in. WoonVeilig is momenteel echter druk bezig met het Works with-programma waardoor we op termijn integratie met Philips Hue en Nest moeten gaan zien.

De opties om je huis slim te beveiligen

Voordat we in de mogelijkheden en opties van WoonVeilig, het bedrijf uit onze case, duiken kijken we naar de algemene mogelijkheden, de opties die de meeste bedrijven bieden. De grootste partijen bieden een scala aan sensoren, melders, stekkers en afstandsbedieningen om je smart home compleet te beveiligen en je het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een greep uit deze apparaten;

  • Rookmelders en koolmonoxidemelders
  • Bewegingsmelders
  • Deur- en raamsensoren
  • Glasbreukmelders
  • Lekkagemelders
  • Camera’s
  • Slimme stekkers
  • Slimme radiatorknoppen
  • Afstandsbedieningen voor aan de sleutelbos
  • Bedieningspanelen voor in huis
  • Diverse sirenes (groot voor buiten, klein voor binnen)
  • Communicatie-apparaten voor communicatie met de centrale

De bovengenoemde apparaten moeten altijd los gekocht worden (of zitten in een starterpakket) en worden dus niet standaard met een abonnement geleverd. Je kunt dus altijd zelf je systeem uitbreiden of de sensoren en melders zonder abonnement gebruiken. De prijzen per product variëren per aanbieder.

Abonnementen

Al deze producten, van de verschillende aanbieders, zijn natuurlijk los te gebruiken. Je kunt een melder ophangen en een alarm laten afgaan als er iets gedetecteerd wordt. Maar, we hebben het hier over slimme en complete beveiligingssystemen en daar zetten de aanbieders dan ook op in. Dit betekent dat je een abonnement moet afsluiten. Dit abonnement, waar je maandelijks een bepaald bedrag voor betaalt, bepaalt in hoeverre de beveiliging ingezet wordt. Zo kun je bijvoorbeeld voor een klein bedrag per maand alarmberichten naar je smartphone laten sturen en je alarm bedienen via een applicatie. Voor een paar euro extra kun je er videobeveiliging aan toevoegen waarmee automatisch video-opnamen in de cloud opgeslagen worden en je ze ook direct op je smartphone kunt bekijken. Voor nog wat extra euro’s kun je zelfs een beveiliger laten inschakelen die, wanneer gewenst, naar je huis komt bij een alarm en, wanneer nodig, de hulpdiensten inschakelt. Ook krijg je bij die laatste optie toegang tot een bemande alarmcentrale. Let wel; in veel gevallen zijn er extra kosten verbonden aan het oproepen van een beveiliger. Gemiddeld betaal je een paar tientjes per oproep.

Deze mogelijkheden en kosten verschillen per aanbieder maar uiteindelijk bieden ze, bij de duurste abonnementen, veel van dezelfde diensten en mogelijkheden. In de meeste gevallen haal je pas het maximale uit je alarmsysteem wanneer je de duurste abonnementen neemt. Dan heb je namelijk ook echt iemand die voor je aan het werk gaat als je zelf niet in de buurt bent. Ben je vaak in de buurt (of vertrouw je op familie of je buren) dan zijn de goedkopere abonnementen voldoende. Kijkend naar de grotere aanbieders liggen de prijzen gemiddeld tussen de 5 en 15 euro voor een basisabonnement (compleet functionerend en slim alarmsysteem) en tussen de 15 en 35 euro voor een geavanceerd alarmsysteem (met meldkamer, video-opnamen en beveiliger aan huis). Let wel; sommige partijen bieden abonnementen aan waar je jaren aan vast kunt zitten.

Hoe beveilig je je huis?

De installatie kan bij een aantal partijen door jezelf gedaan worden maar er zijn bedrijven die de kwaliteit willen garanderen en daarom een professionele installatie verplichten. Hier betaal je natuurlijk, al is het in de vorm van een duurder startpakket, meer voor. Onze ervaring, met het systeem van WoonVeilig, is dat de installatie prima zelf te doen is. Je moet wat kunnen boren/schroeven/plakken maar verder is het doorlezen van de handleiding voldoende om je eigen systeem helemaal werkend te krijgen. Alle slimme alarmsystemen zijn voorzien van een hub, de centrale die in huis staat en de communicatie tussen alle melders en sensoren verzorgt. Deze centrale zorgt er ook voor dat je berichten op je smartphone krijgt, dat de internetverbinding actief is en dat, indien nodig, de alarmcentrale gecontacteerd wordt. Alle sensoren, stekkers, etc in huis worden draadloos met de hub verbonden.

Wanneer het systeem geïnstalleerd is, is het een kwestie van testen en vervolgens monitoren. De meeste partijen bieden afstandsbedieningen, sleutelhangers en bedieningspanelen waarmee de alarminstallatie (of een deel ervan) geactiveerd of gedeactiveerd kan worden. Zo kun je bij binnenkomst direct het alarm uitschakelen. Maar, alles kan ook via de app. De mogelijkheden van de app verschillen per aanbieder maar bij allemaal kun je de contactgegevens inzien of aanpassen, het alarm in – of uitschakelen, slimme stekkers in- of uitschakelen en beelden van de optionele camera bekijken. Via je (online) account kunnen alle instellingen gewijzigd worden, zowel van het alarm in het algemeen als de instellingen per sensor of melder.

Welke aanbieders zijn er in Nederland?

Nederland kent een aantal grote aanbieders van slimme beveiligingssystemen. Naast WoonVeilig kun je terecht bij onder meer Verisure, KPN Smart Life en SmartAlarm. Bekijk goed welke mogelijkheden elke aanbieder biedt, en wat je hiervoor betaalt. In deze case hebben we gekozen voor het beveiligingssysteem van WoonVeilig en onze ervaringen met dit systeem publiceren we binnenkort in een uitgebreide review.

Meer informatie over de aanschaf, het gebruik en de installatie van smart home-producten vind je in ons tips en advies archief.

Reacties (0)