Hoe koppel je alle apparaten in huis met elkaar?

02 januari 2016 3 Minuten 5 Reacties
samsung smart home

Een smart home is een huis waar alle elektronica met elkaar samenwerkt om het leven van de bewoners gemakkelijker te maken. Daarvoor is het nodig dat alle apparaten via een internetverbinding met elkaar gekoppeld kunnen worden. Dat gaat bij de ene fabrikant anders dan bij de ander. We nemen er enkele door.

Apple Homekit

Apple heeft Apple Homekit bedacht. Met deze kit kan een toenemend aantal apparaten worden aangestuurd via een iPhone of een iPad. Apple Homekit is een platform waar ook andere fabrikanten bij kunnen aanhaken. Philips heeft dat al gedaan met zijn slimme Hue-lampen, die via de iPhone of iPad kunnen worden aan- en uitgezet.

Samsung Smart Home

Samsung produceert enorm veel huishoudelijke apparaten. Vorig jaar is een aantal Samsung Smart Home-apparaten op de markt gekomen: robotstofzuigers, koelkasten, televisies en nog meer. Die kunnen via een app op een Androidtelefoon van Samsung worden aangestuurd. Samsung heeft hiervoor allerlei slimmigheidjes bedacht. Zo kun je je hele huis in de goodnight-stand zetten met een druk op de virtuele schermknop op je telefoon. De deuren gaan dan op slot, de lampen gaan uit, de gordijnen gaan dicht en de airconditioner gaat uit. Ook kun je op het bedieningsscherm van een slimme Samsungkoelkast het beeld van de tv in de huiskamer zien. Handig als je geen moment van je favoriete serie of voetbalwedstrijd wilt missen, als je het bier gaat halen. Het platform van Samsung is open source, en andere fabrikanten zijn welkom om erbij aan te haken. Of dat ook gebeurt, is de vraag. Maar het aanbod aan huishoudelijke apparaten van Samsung zelf is al zo uitgebreid, dat het niet echt nodig is, zoals bij Apple Homekit. Samsung heeft aangekondigd dat alle apparaten die het bedrijf produceert, uiterlijk in 202o over een internetverbinding moeten beschikken. Al in 2017 geldt dat voor alle televisies en mobiele apparaten. The Internet of Things (IoT), waarbij alle huishoudelijke apparatuur via het web is aan te sturen, is hiermee dichterbij gekomen voor ieder huishouden.

 

LG Smart Thinq en HomeChat

LG heeft Smart Thinq bedacht. Het zijn koelkasten, wasmachines, en zelfs een oven en nog meer apparaten die zijn verbonden met internet, en via een app de eigenaar van al die apparaten voortdurend van hun status op de hoogte stelt. Sinds enige tijd is hier HomeChat aan toegevoegd, waardoor ook de apparaten van Google’s Nest hieraan kunnen meedoen. Over Nest hieronder meer.

 

 

Google Nest

Nest heeft drie slimme apparaten in de aanbieding: een slimme thermostaat, een slimme rookmelder en een slimme beveiligingscamera. Nest laat via internet al die apparaten met elkaar interacteren. Als er brand uitbreekt, gaat niet alleen de rookmelder af (met een gesproken melding), maar wordt ook automatisch de camera aangezet – handig voor de verzekering – en de thermostaat uitgeschakeld. Als er geen brand is, en dat is gelukkig meestal zo, dan kunnen deze apparaten met elkaar in een bepaalde stand gaan staan. Zijn de bewoners uit huis, dan detecteert Nest dat, en wordt de camera aangezet, de thermostaat uit en de bewoners via een notificatie op de smartphone op de hoogte gebracht. Dat worden ze ook bij elke beweging die via de Nest Cam wordt gedetecteerd.

Net zoveel protocollen als fabrikanten

Het ergerlijke is dat alle fabrikanten hun eigen protocollen hebben bedacht, in de hoop dat de rest er vanzelf aan mee gaat doen. Het blijft afwachten welke van de verschillende systemen als winnaar boven komt drijven, zodat er nog een of twee grote smart homeprotocollen overblijven waar alle andere fabrikanten bij aanhaken. Het is te vergelijken met de oude strijd om videobandformaten: ooit waren er drie, VHS, Video 2000 en Betamax. De eerste won het uiteindelijk, totdat de dvd opkwam. Met die dvd ging het veel beter, omdat alle fabrikanten dat protocol onmiddellijk omarmden. Het lijkt met de smart homeprotocollen echter weer op de oude manier te gaan, en het blijft dus afwachten welk protocol straks de rest mee krijgt.

Reacties (5)