Een mesh-netwerk: wat is het en hoe werkt het?

04 februari 2017 6 Minuten 3 Reacties
Google-Wifi

Een snel en betrouwbaar wifinetwerk aanleggen heeft meestal wat voeten in de aarde. Repeaters installeren, kabels leggen voor acces points, ga zo maar door. Fabrikanten werken er hard aan om dit probleem op te lossen met mesh-wifinetwerken. Deze netwerken komen niet met één, maar met meerdere units. In dit artikel leggen we uit wat een mesh-wifinetwerk is, wat je eraan hebt, en welke eventuele nadelen een dergelijk systeem heeft.

Wat is een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk is een netwerk waarbij alle units van het wifi-signaal met elkaar in verbinding staan. Het wifisignaal wordt tussen al deze units gecommuniceerd. Dit zorgt ervoor dat je een beter bereik hebt dan met één enkele router. Bij een mesh-netwerk is er één routerunit aangesloten op de modem. Deze unit stuurt het signaal door naar de bijhorende satellieten.

Elke fabrikant heeft zijn of haar eigen implementatie voor de communicatie tussen router en bijhorende units. Meestal verloopt dit via de standaard 2.4 of 5 gHZ band, maar bijvoorbeeld de Netgear Orbi gebruikt een aparte 1.7 gHZ band voor deze taak. Het gehele systeem van router en bijhorende units wordt door één fabrikant geproduceerd en verkocht. Een combinatie van merken is dus niet mogelijk, in tegenstelling tot een eigen gemaakt netwerk met repeaters of acces points.

Beter signaal

Normaal gesproken plaats je je router in de buurt van de modem. Dat is meestal ergens in een hoek van een huis. Hierdoor gaat de helft van het signaal verloren. Met een mesh-netwerk wordt het draadloze signaal van een router-unit naar verschillende satellieten verstuurd. Deze satellieten kun je plaatsen waar je wilt, en sturen het wifisignaal weer door. Zo krijg je een veel beter wifibereik. Wil je je netwerk uitbreiden? Dan koop je een nieuwe unit en sluit je deze aan. Je kan deze unit op een strategische plek neerzetten zodat het bereik beter is op plekken waar jij dat zou willen.

Wat hierbij meehelpt is dat de units van bijvoorbeeld Google Wifi en Sitecom Huddle er compact en onopvallend uitzien. Als de unit in het zicht staan of hangt is dat een prima oplossing om beter bereik te garanderen. Een bijkomend voordeel van een mesh-netwerk is dat een extra unit ook voor beter bereik van een andere unit kan zorgen. De units staan immers allemaal in verbinding met elkaar.

Makkelijke setup

De setup van een mesh-netwerk blinkt uit in gebruikersgemak. Dit komt omdat de meeste fabrikanten hun mesh-netwerk wifi systemen in packs van bijvoorbeeld 2 of 3 verkopen. Deze integratie van een router en satellietunit betekent een makkelijk koppelingsproces. Meestal beslaat de gehele setup niet meer dan de routerunit in te pluggen, de bijhorende satellietunits te plaatsen en vervolgens te laten koppelen. Vaak kan je zelfs gewoon je telefoon gebruiken in de setup in plaats van een ingewikkelde webinterface. Het gebruikersgemak staat dan ook voorop bij mesh-netwerk systemen.

Automatisch wisselen naar beste signaal

Een ander pluspunt is dat er automatisch naar het beste wifisignaal wordt gewisseld. Mocht je je door het huis heen bewegen dan zal je apparaat automatisch naar de unit wisselen die het sterkste signaal biedt. Dit wordt ook wel draadloze handoff genoemd.

Een dergelijke feature hebben repeaters niet, waar je een aparte SSID op moet zetten wil je gebruik maken van het netwerk van deze repeater in plaats de router. De integratie tussen de router en units biedt opnieuw zo zijn voordelen. Ten slotte verloopt het updaten van de firmware veelal automatisch: dit gebeurt op de achtergrond en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld beveiligingslekken snel gefixt worden, en je nieuwe features krijgt.

Flinke investering

Er zijn niet alleen voordelen bij een mesh-systeem. Een nadeel is dat je investeert in een bepaald systeem en hier vervolgens vast aan zit. Een unit van Google Wifi werkt bijvoorbeeld niet met een Asus unit.

Wil je dus je netwerk uitbreiden, dan zul je een bijhorende unit van het systeem zelf moeten kopen. Dit geeft fabrikanten veel macht en ze kunnen hiervoor dan ook veel geld vragen. Het investeren in een mesh-systeem kan sowieso duur zijn: Google Wifi, één van de bekendste mesh-systemen, kost in Amerika voor een pakket met drie units al $300. De Netgear Orbi kost al gauw €450 voor een pakket met twee units. Ben je dus enkel opzoek naar het dekken van een dode spot in je huis, dan kan een homeplug of een simpele repeater voor minder geld wellicht een betere oplossing bieden.

Snelheidsverlies?

Het draadloos ontvangen en doorsturen van het wifisignaal kan enerzijds een voordeel zijn als je geen kabels wilt leggen. Anderzijds kan het een nadeel zijn als je op zoek bent naar de hoogste snelheid mogelijk. Er zal namelijk snelheid verloren gaan naarmate het wifisignaal van unit naar unit wordt verstuurd. Dit komt omdat het signaal van de secundaire units minder goed is dan wat de primaire router ontvangt van de modem. Dit is onvermijdelijk bij het draadloos doorgeven van het signaal. Wil je dus overal de maximale abonnementsnelheid, dan kan je beter met kabels aan de slag gaan. Dat gezegd hebbende is het snelheidsverlies niet dusdanig dat je er veel van zult merken, tenzij je wekelijkse LAN-parties houdt of continu grote bestanden over het netwerk verstuurd.

Dit maakt het plaatsen van een unit een lastige keuze: wil je meer bereik en plaats je hem verder weg, of wil je een hogere snelheid en plaats je hem dichter bij de router? Diverse mesh-systemen helpen bij het vinden van de ideale combinatie bij de setup, door aan te geven of de unit te dicht of te ver weg van de router staat. Ten slotte kan een nadeel het gebrek aan uitgebreide instellingen zijn. De integratie van hardware zorgt ervoor dat fabrikanten hun implementatie zo intact mogelijk willen houden. Wil je dus verregaande invloed op je wifinetwerk, dan zijn mesh-wifi systemen geen geschikte optie.

Meer informatie

Wil je meer informatie over hoe je het beste de infrastructuur kan opstellen voor je smart home, dan kan dit. Daarnaast hebben we alle soorten communicatieprotocollen voor smart devices op een rijtje gezet. Enkele mesh-netwerken hebben bijvoorbeeld standaard ondersteuning voor ZigBee, houd hier rekening mee bij de aanschaf van een mesh-systeem. Wil je ten slotte alles weten over modems, routers en en wifi, dan hebben we hier ook een uitgebreid artikel over.

Reacties (3)