Review: Hue Play en Hue Signe – slimme sfeer- en designlampen

15 juni 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Review Hue Play 3

We bespreken de Hue Signe vloerlamp en de Hue Play tafellampen. Beiden zijn smalle, langwerpige lampen die bijvoorbeeld naast de tv geplaatst kunnen worden en de achterwand kunnen verlichten.

Hue Signe en Hue Play

De nieuwe Hue Signe en Hue Play lampen zijn ontwikkeld voor indirect sfeerlicht. Het is dus ook de bedoeling dat de lampen op een muur gericht worden, waarna ze een gekleurde gloed kunnen verzorgen. Als je ze synchroniseert met je Ambilight-televisie of pc kun je op deze manier een Ambilight-effect creëren. Voor koppeling met een pc of laptop is onlangs Hue Sync in het leven geroepen.

De Hue Signe lampen zijn iets langer dan de Play-varianten maar beide lampen zijn zogenaamde ‘light bars’, wat simpelweg betekent dat ze verticaal geplaatst worden (de Signe alleen verticaal) en over een ingebouwde led-strip beschikken. Deze led-strip kan miljoenen kleurvariaties weergeven en vanzelfsprekend zijn de lampen te bedienen middels de Hue-app.

De Hue Play kost 69,90 euro per stuk en voor twee modellen betaal je 129,95 euro. De Hue Signe tafellamp krijgt een prijs van 169,99 per stuk mee. De grotere vloervariant die we in deze review bekijken kost 269,99 euro.

Design

De functionaliteit komt bij vrijwel alle Philips Hue lampen overheen; het grote verschil zit hem vaak in het design. Zo ook het verschil tussen de Hue Signe en de Hue Play. De Hue Signe is echt een onderdeel van het interieur. Het is een aluminium vloerlamp die heel minimalistisch is vormgegeven. De zilvergrijze voet is in eerste instantie het meest opvallende maar dient eigenlijk puur voor de stabiliteit. Het draait om de led-strip die verwerkt zit in een smalle, zilvergrijze en ronde behuizing. De led-strip is niet direct zichtbaar maar voorzien van een wit, diffuus filter om het indirecte licht beter te verspreiden. Het is dan ook de bedoeling dat de Signe ergens in het zicht staat en zijn licht, in de vorm van de verticale led-strip richting de muur projecteert. De Signe is een echte designlamp, waarvoor je de ruimte en het interieur moet hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in mijn huis geen geschikte plek gevonden heb waar deze lamp en het licht echt tot zijn recht komt. Daarbij is dit model vooral een kwestie van smaak; je moet er heel erg van houden en er het geld voor over hebben. Functioneel is het namelijk niet echt; het gaat echt om sfeer en design. Dat gezegd hebbende is de Signe wel weer een echt Hue-product, met een strakke afwerking, hoogwaarde materialen en een premium look and feel. Enig minpuntje voor een dergelijke vloerlamp die toch in het zicht komt te staan is de relatief korte stroomkabel.

De Hue Play is veel minder design en juist meer functie en sfeer. Deze lampen zijn ook ontwikkeld om een muur te verlichten maar zijn een stuk flexibeler in te zetten, en te verbergen. De Hue Play’s zijn compacte led-lampen in een zwarte behuizing die je op verschillende manieren in kunt zetten om diffuus licht op de muur te projecteren. Alle manieren zijn eigenlijk bedoeld voor bij een televisie of computermonitor, om een Ambilight-achtig effect weer te geven of juist samen te werken met Ambilight (mits je een Philips tv hebt). Er zijn vier standaard manieren om de lampen te gebruiken. Ten eerste kun je de lampen dankzij hun schuine achterzijde in een kleine hoek op een tafel, meubel of bureau zetten en ze zo licht op de muur laten schijnen. In ons geval bleek deze meest simpele oplossing ook meteen een mooie oplossing. Middels de meegeleverde voetjes kun je echter nog een stap verder gaan. Je kunt de lampen hiermee verticaal op een voet naast een tv of monitor zetten of je kunt ze achterop een televisie plakken (plakstrips worden meegeleverd). Binnen deze laatste optie kun je ze met de platte voetjes direct richting de muur wijzen, of met de staande voetjes naar de zijkant laten wijzen. Kortom, je kunt er alle kanten mee op om jouw thuisbioscoop, tv-opstelling, game-opstelling of computer van extra sfeer te voorzien. Net als de Signe zijn de Play-lampen strak vormgegeven en voelen ze hoogwaardig aan. Je kunt de Play overigens het beste in een paar (of meer) kopen om zo een optimaal effect te creëren. Wanneer je een paar koopt heb je op de adapter nog ruimte voor het aansluiten van een extra Play-lamp.

Installatie

Als eenmaal de juiste positie voor elke lamp gekozen is, is het koppelen letterlijk plug-and-play, net zoals bij elke andere Hue-lamp. Zodra de lampen aanstaan kun je de Hue-app opstarten, laat je naar nieuwe lampen (of accessoires in het geval van de sensor) zoeken en kun je ze binnen enkele seconden aan een kamer of ruimte toewijzen en de naam wijzigen. Let wel; om de lampen te bedienen is een Hue Bridge nodig. Als je al Hue-lampen in huis hebt, dan heb je de Bridge al, anders moet die nog los aangeschaft worden.

De Hue-app

De Hue-app (Android en iOS) is dé plek waar alles bediend kan worden. Als je al Hue-lampen in huis hebt dan is het een kwestie van de nieuwe lampen toevoegen en je kunt aan de slag. Heb je de app nog niet dan is het een kwestie van downloaden, een account aanmaken, de Bridge instellen/koppelen en de lampen koppelen. Als de lampen aangesloten zijn op het stopcontact – en dus aanstaan – dan kun je ze automatisch vinden in de app. Dit doe je onder het kopje Instellingen en vervolgens Lampconfiguratie. Hier kun je de lampen direct ook een naam meegeven. Vervolgens ga je naar Kamerconfiguratie, kies je bijvoorbeeld de ‘Woonkamer’ (of maak je deze aan) en zet je hier de lampen in. Dit maakt het eenvoudig om de gehele woonkamer aan of uit te zetten, of alle lampen in een scene te laten deelnemen.

De Philips Hue-app van Signify is een zeer gebruiksvriendelijke app. Het homescherm (de tab Woning) geeft je een overzicht van alle ruimten die je aangemaakt hebt. Hier kun je een ruimte direct aan- of uitzetten. Tik je op de ruimte dan kun je scenes kiezen of aanmaken, individuele lampen in de ruimte aanpassen qua kleur en helderheid of een kleur voor alle lampen kiezen.

De Tab routines geeft je de mogelijkheid om te automatiseren. Bijvoorbeeld het uitschakelen van alle lampen als je weggaat of het langzaam aanzetten van de lampen in de slaapkamer zodra de zon opkomt. Ook kun je timers instellen en zelf routines aanmaken. De tab Ontdek biedt je extra opties, waaronder formules (experimenten), wat eigen betekent dat het betafuncties zijn die nog niet in de app zelf zitten. Ook kun je Hue koppelen aan andere smarthome-producten (Friends of Hue) en Hue-apps van derden downloaden. Tot slot is er de tab Instellingen. Hier kun je de lampen en kamers configureren, accessoires toevoegen, HomeKit (Siri) instellen, de software updaten en widgets aanmaken.

Al met al is de Hue-app een zeer uitgebreide maar gebruiksvriendelijke en strak vormgegeven applicatie. In eerste instantie is het even je weg vinden in de mogelijkheden en opties, maar binnen no-time heb je door hoe je snel alle lampen in huis en buitenshuis kunt bedienen. Daarbij is de software-ondersteuning voor Hue zeer goed dus er verschijnen regelmatig updates.

Gebruik

Het gebruik van Hue-lampen in het algemeen is niet heel spannend en hebben we al meermaals uitgebreid besproken. Je bedient de lampen via de app of accessoires die je aan de muur hangt. Natuurlijk zijn er verschillende extra mogelijkheden wanneer je de Hue-lampen koppelt aan toepassingen of producten van derden. Zo springen bij ons de lampen automatisch aan als het alarm van Woonveilig aangaat en worden de lampen rood als de rookmelder alarm slaat. Er zijn meer ‘Friends of Hue’, waaronder ook Samsung’s SmartThings, Nest, Google Home, Homey, Fibaro, etc. Dankzij IFTTT ondersteuning kun je nog meer smarthome-producten koppelen zodat je de verlichting compleet kunt automatiseren. Je kunt overigens ook nog spraakbediening gebruiken om de Hue-lampen aan te sturen. Als je gebruikmaakt van Apple’s HomeKit is waarschijnlijk Siri de eerste keuze. Geef Siri middels een spraakcommando aan welke lampen, welke ruimte of welke scene ze moet activeren en binnen no-time staat de verlichting aan. Hue werkt ook met Amazon Alexa en Google Assistant dus voor spraakbediening heb je ook keuzevrijheid.

Wat wel interessant is om te bespreken is hoe je deze Hue Play en Hue Signe lampen nu precies inzet. Laten we beginnen met de Hue Signe, wat toch een grote vloerlamp is waarvoor een mooie plek gevonden moet worden. Zoals hierboven al kort aangegeven hebben wij die plek niet gevonden. Sterker nog; de lamp stond eigenlijk overal in de weg. Als je geen of een klein tv-meubel hebt en een tv strak aan de muur hebt hangen, ja, dan zouden er twee Signes naast kunnen staan. Je moet er dus echt precies de juiste ruimte voor hebben, naast het feit dat het design je voor dit geld gewoon heel erg moet bevallen. De Signe is bedoeld voor indirect licht; licht dat op de muur schijnt en zo de ruimte een bepaalde sfeer meegeeft. Maar, de Signe geeft maar een relatief smalle lichtbundel. Je kunt de lamp iets schuiner zetten waardoor de lichtbundel wat groter wordt, maar dan valt de led-strip vanuit sommige hoeken weer op. Recht tegenover de muur is dus eigenlijk de enige juiste oplossing maar het stukje muur dat verlicht wordt heeft ons nog steeds niet kunnen bekoren. Misschien had het nog iets aantrekkelijk geweest als de led-strip meerdere kleuren kon tonen, maar net als bij de normale Hue led-strips kan er maar één kleur voor de gehele strip gekozen worden. Kortom, de Hue Signe is een lastig te plaatsen product. Een echt niche-product dat door zijn hoge prijs echt maar voor een klein aantal mensen interessant zal zijn.

De Hue Play is een compleet ander verhaal. Van deze lampen hebben we de afgelopen weken ook echt kunnen genieten, en dat heeft een aantal redenen. Zo is de plaatsing zeer flexibel en kun je de lampen dus onder, bij of achter de tv zetten, en zelfs achterop de tv plakken. Het geeft de tv-ruimte net dat beetje extra sfeer mee en wanneer je warm wit licht gebruikt ervaar je de beeldkwaliteit van je televisie zelfs beter. Dit noemt met bias lighting. Gecombineerd met een Ambilight-televisie kun je de licht-ervaring nog intenser maken en wanneer je Hue Sync gebruikt en games speelt of content via een computer bekijkt kun je jouw eigen Ambilight-ervaring creëren. Due Hue Plays vallen, afhankelijk van waar en hoe je ze plaatst, niet op en kunnen ook schuin richting de wand schijnen waardoor je een groot verlicht oppervlak krijgt. Kortom, de Hue Play is de perfecte lamp om je thuisbioscoop of tv-ruimte net dat beetje extra sfeer mee te geven.

Hue Sync is gratis software voor de Mac en Windows-computers die analyseert wat er op het scherm van de computer gebeurt, waar bijvoorbeeld een film op gedraaid wordt of een game op gespeeld wordt. Middels deze analyse wordt de kleur en de helderheid van de gekozen Hue-lampen aangepast om een indrukwekkende ervaring in de woonkamer, gameruimte of elke andere ruimte te creëren. Als je bijvoorbeeld een ondergaande zon op het scherm ziet kleuren de gekoppelde Hue-lampen oranje en geel. Bij het luisteren naar muziek veranderen de lampen van kleur en helderheid op het ritme van de muziek. Het werkt perfect, zonder een noemswaardige lag (vertraging) en zorgt zeker bij het kijken van een film voor een extra dimensie. Wil je weten hoe je dit zelf voor elkaar krijgt? Lees dan onze Hue Sync handleiding.

De Hue Play en Hue Signe lampen zijn zelf qua kleurweergave, helderheid en kwaliteit te vergelijken met de nieuwste generatie losse lampen, bijvoorbeeld die met E27-fitting. De lampen zijn dus ook voorzien van het ‘Richer Colors’ logo, wat simpelweg betekent dat ze een nog breder kleurbereik hebben, wat onder meer bij groen en blauw duidelijk zichtbaar is. De kleurweergave en helderheid zijn van hoog niveau, maar die conclusie hebben we in eerdere reviews al getrokken.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan hebben de Hue Signe en Hue Play verschillende zaken gemeen, en eigenlijk hebben alle Hue lampen dit gemeen. De lampen zijn namelijk van hoge kwaliteit, eenvoudig in het gebruik en nog eenvoudiger te installeren. Toch is de Hue Signe een lastig aan te bevelen product. De vloerlamp kost namelijk teveel (269 euro), is lastig op de juiste manier te plaatsen, staat soms in de weg en eigenlijk weten we gewoon niet wat de ideale plek of toepassing voor de lamp is. Je moet er dus echt op vallen om er die prijs voor te betalen en er een of meerdere van in je interieur te zetten. Het is een echt niche-product voor een kleine doelgroep. De Hue Play daarentegen is een waardevolle toevoeging voor elke tv- game- of bioscoopkamer. De compacte lampen geven vol indirect licht, zijn flexibel te plaatsen (zelfs achterop je tv), vallen zelf niet op en werken naadloos samen met Ambilight en Hue sync. Onderstaand cijfer geldt dus eigenlijk alleen voor de Hue Play.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Plug-and-play
  • Sfeerverhogend
  • Strak design en hoge bouwkwaliteit
  • Mogelijkheden zijn eindeloos

Minpunten
  • Hue Signe is te duur

  • Hue Signe is te lastig te plaatsen
  • Hue Signe is lastig aan te bevelen

Reacties (0)