Wifi 6: dit is wat je wil weten over beter en sneller internet in huis

13 oktober 2019 4 Minuten 1 Reacties
wifi-6-logo

Wifi 6 is beschikbaar. Dit is een betere en snellere draadloze internetverbinding voor in huis. Wat is er veranderd ten opzichte van wifi 5? In dit artikel gaan we in op de nieuwe eigenschappen van de draadloze verbindingsstandaard.

Wifi heeft nu versienummers

De oplettend lezer is waarschijnlijk al opgevallen dat wifi tegenwoordig wordt aangeduid met versienummers. Dan bedoelen we niet die combinatie van letters en cijfers, maar een enkel nummer achter de term ‘wifi’. Wifi 6 (ook wel geschreven als Wi-Fi 6) is de nieuwste versie van de draadloze beveiligingsstandaard. Op moment van schrijven (september 2019) zien we de eerste producten met deze standaard aan boord verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan smartphones, maar voorlopig ook vooral aan routers — wat heel logisch is, natuurlijk.

In de komende maanden zie je waarschijnlijk nog steeds verschillende wifinummers voorbijkomen. Zo gaat de standaard 802.11n, uitgebracht in 2014, voortaan door het leven als wifi 4 (of Wi-Fi 4). Wifi 5 (Wi-Fi 5) is de aanduiding voor het protocol dat nu nog steeds gebruikt wordt door het gros van de producten en kennen sommige gebruikers beter als 802.11ac. Wifi 6 staat ook wel bekend als 802.11ax, dus het kan zijn dat je die combinatie ook tegenkomt op verpakking. Wifi 6 wordt echter de standaard manier van communiceren.

Wifi 6 staat voor sneller internet

Wanneer je apparaten met wifi 6 in huis haalt, dan merk je al snel een verbetering in het kader van snelheid: deze nieuwe standaard is namelijk dertig tot veertig procent sneller dan zijn voorganger. Dit komt vanwege betere datacodering, waardoor er meer data over het netwerk gestuurd kan worden binnen dezelfde radiogolven. De chips die deze data coderen en decoderen (in feite het verwerkingsproces van de data tussen apparaten) worden steeds krachtiger, waardoor ze al dat extra werk kunnen hebben.

Daarnaast is het goed om te weten dat het 2,4 GHz-netwerk ook extra aandacht en een snelheidsboost krijgt. Veel apparaten ondersteunen deze netwerken om verschillende redenen. Niet alleen is dit het meestgebruikte netwerk, ook is het zo dat de signalen nog altijd beter door solide objecten komen dan die van het 5 GHz-netwerk. Veel apparaten ondersteunen tegenwoordig ook 5 GHz, maar dat is puur vanwege de drukte op het 2,4 GHz-netwerk. Minder druk betekent minder interferentie en daardoor hogere snelheden.

Hoe werkt wifi 6 precies?

In principe heb je genoeg aan de bovenstaande informatie. Maar we kunnen ons voorstellen dat je ook zou willen weten hoe wifi 6 het voor elkaar krijgt dat het internet sneller is dan voorheen. Dat heeft niet alleen met snellere chips te maken, namelijk. De standaard kan namelijk een draadloos kanaal omzetten in verschillende subkanalen. Elk subkanaal kan data dragen die bedoeld is voor een ander apparaat. Dit wordt bewerkstelligd door Orthogonal Frequency Division Multiple Access: er kan met meer apparaten gecommuniceerd worden.

Daarnaast is mimo verbeterd. Mimo staat voor multiple in/multiple out. In dit achtergrondartikel lees je daar alles over. Routers hebben hiervoor meerdere antennes nodig, waardoor access points met meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen communiceren. Met wifi 5 was het al mogelijk dat routers dat deden, maar gekoppelde apparaten konden niet gelijktijdig reageren. Wifi 6 brengt daar nu dus verandering in door die apparaten daar wel toe in staat te stellen: er wordt dus constant meer data heen en weer gestuurd.

Apparaten met wifi 6 aan boord (per september 2019)

Hieronder hebben we enkele apparaten verzameld die al voorzien zijn van de nieuwe verbindingsstandaard.

Meer lezen?

We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven die je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies, waarin we verschillende dingen uitleggen. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je altijd terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden.

Reacties (1)