Yonomi: krachtiger en beperkter alternatief voor IFTTT

07 juli 2019 5 Minuten 0 Reacties
yonomi-app-smartphone

Yonomi is een app voor op je telefoon waarmee je verschillende processen in huis kunt automatiseren, vergelijkbaar met IFTTT. In de kern is dit een veel krachtiger alternatief, omdat je meer dingen kunt doen met de apparaten die ondersteund worden.

Wanneer je in huis de boel wil automatiseren, dan heb je daar verschillende mogelijkheden voor. Je kunt gebruikmaken van een dienst als IFTTT of kiest voor een specifieke stemassistent of een bepaald smarthomeplatform. Maar als je je nog niet wil toeleggen aan een stemassistent of platform, dan is Yonomi een prima alternatief. Je kunt de app downloaden op zowel Android en iOS en vervolgens is het mogelijk verschillende apparaten aan elkaar te koppelen middels routines. In dit artikel leggen we uit wat Yonomi.

Yonomi: de basis

Wanneer je de app gedownload hebt (hierboven vind je linkjes naar de apps per platform), dan dien je nog even een account aan te maken. Heb je dat gedaan, dan gaat Yonomi meteen voor je aan de slag. Vanaf het moment dat de app gaat scannen naar apparaten, komen je verschillende met wifi verbonden devices vanzelf omhoog. Zodoende kun je ze toevoegen aan je profiel. In de app worden apparaten en diensten omschreven als Things. Dat is goed om te weten, aangezien je dus niet alleen apparaten kunt koppelen.

Op het moment dat je je apparaten zoekt, kan het zijn dat sommige meteen werken met Yonomi. In veel gevallen is het echter noodzakelijk in te loggen met het account dat verbonden is aan het slimme apparaat of de dienst in kwestie. In het geval van Philips Hue dien je wederom op de knop van de hub te drukken om de koppeling te voltooien. Heb je de installatie achter de rug, dan is je smartphone of tablet in feite een soort virtuele smarthomehub waar alle (of zo veel mogelijk) smarthomeproducten in samenkomen en bediend kunnen worden.

Apparaten die Yonomi ondersteunen

Voor een complete lijst van ondersteunde apparaten en merken, kun je terecht op de website van Yonomi. Het is goed om te zien dat het bedrijf samenwerkt met allerlei grote smarthomemerken, zoals Nest, Philips Hue, Ecobee, Honeywell, Lifx, Logitech, TP-Link en August, evenals programma’s als Works with Amazon Alexa en Works with Google Assistant, maar het kan zijn dat je sommige merken of apparaten mist in de lijst. In dat opzicht is Yonomi ietwat beperkt als je de automatiseringsdienst naast een concurrent als IFTTT legt.

Dat je het gros van je smarthomeapparaten kunt bedienen in de Yonomi-app, betekent helaas niet dat je meteen afscheid kunt nemen van de verschillende apps van fabrikanten (een nadeel als je van een schone telefoon houdt). Niet alle functies worden helaas ondersteund: zo kun je bijvoorbeeld geen camerabeelden bekijken in de app). Daarom moet je Yonomi zien als een simpele schakelaar tussen verschillende apparaten, waarmee je processen automatisch kunt activeren die niet verdergaan dan aan/uit, omhoog of omlaag, et cetera.

Routines van Yonomi

Yonomi biedt routines aan. Dit is de belangrijkste functie van de app. Andere apps noemen deze functie recepten of applets, maar hier noemen we ze dus routines. Zo kun je apparaten op elkaar laten reageren of snel achter elkaar laten schakelen. De basis van een routine is de When-handeling. Gaat het alarm af, dan gaan de lampen aan. Maar je kunt iets later gebeuren op basis van een specifieke tijd. Bovendien kunnen er meerdere When-factoren worden ingesteld, waardoor de dienst dus krachtiger is dan bijvoorbeeld IFTTT.

Wanneer er aan specifieke voorwaarden worden voldaan (de When-actie), dan gebeuren er verschillende dingen in huis. Dingen die jij ingesteld hebt binnen de app. Dan is er nog een andere optie: je kunt voorwaarden scherper benoemen door gebruik te maken van de optie But only if. Zo hoeft het alarm niet af te gaan als je thuis bent natuurlijk; dan stel je in dat dat niet hoeft als Yonomi ‘ziet’ dat je thuis bent. Zulke specifieke acties houden dan weer rekening met je locatie — dat is wel iets om even in het achterhoofd te houden.

Je kunt Yonomi zo complex maken als je zelf wil. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dan wanneer je van huis gaat (nogmaals: je locatie moet dan aanstaan), de lampen uitgaan, de deur op slot gaat, het alarm ingeschakeld wordt, de muziek uitgeschakeld wordt en de verwarming op de status ‘weg’ komt te staan. Dan zou je middels de But only if-optie kunnen toevoegen dat dit alleen doordeweeks moet gebeuren en niet in het weekend. Of wanneer ook je partner weg is. Zo hoef je dus niet per dag of moment iets in te stellen.

Yonomi en stemassistenten

Je kunt de triggers handmatig activeren binnen de app of automatisch laten werken op basis van tijd of aanwezigheid. Maar je kunt ze ook aansturen met je stem wanneer je je stemassistent naar keuze koppelt, zoals Amazon Alexa en Google Assistent. Koppelen gaat respectievelijk via de Alexa-skill of door de Home-speaker te vinden na het scannen. Na de koppeling kun je simpelweg (in het Engels) zeggen: “Hey Google/Alexa, activate [routine]. De assistenten zien de routines als apparaten; daarom werkt dit zo gemakkelijk.

Meer lezen?

We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven die je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies, waarin we verschillende dingen uitleggen. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je altijd terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden.

Reacties (0)