Waar moet je op letten bij het kopen van een AV receiver?

16 december 2011 9 Minuten 29 Reacties
Onkyo-TX-NR809

Wanneer je gekozen hebt voor een home cinema systeem met losse componenten en de alles-in-één systemen links laat liggen komt de receiver om de hoek kijken. Een receiver is het middelpunt van je home cinema systeem aangezien alles hierop aangesloten wordt, zowel qua audio als qua video. De receiver stuurt het geluid vervolgens naar de luidsprekers en het beeld naar de tv of de projector. Maar, waar moet je op letten bij aankoop van een receiver?

Update: Dit artikel is inmiddels verouderd. Lees verder in ons artikel met de beste tips en adviezen voor het kopen van een AV-receiver.

Er zijn tegenwoordig honderden verschillende functies en features die je op een receiver terug kunt vinden, van internet radiostations tot de gewone aansturing van luidsprekers. Hieronder vind je de belangrijkste punten waar je op moet letten of juist niet op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe (of je eerste) receiver.

Wattage

Het eerste waar veel mensen tegenwoordig naar kijken is het wattage van een receiver. Toch moet ik meteen zeggen dat dit het eerste is waar je niet op moet letten. Er wordt veel teveel aandacht geschonken aan het wattage van de receiver terwijl dit niet alles zegt. Vaak wordt gedacht dat een receiver met een hoog wattage beter klinkt dan een receiver met een laag wattage, maar dat is pure onzin. Het wattage zegt alleen iets over de kracht waarmee het signaal uitgestuurd wordt en niks over de kwaliteit ervan. Een 60 Watt receiver kan makkelijk beter klinken dan een 100 Watt receiver.

Ook betekent 10 Watt meer ook niet dat je hoort dat de receiver harder kan. In werkelijkheid moet het wattage verdubbeld worden om daadwerkelijk een verschil qua volume te horen. Daarbij gebruiken fabrikanten allemaal andere manier om tot hun wattage te komen waardoor het vergelijken van het wattage vaak niet eens eerlijk is. Sommige fabrikanten proberen middels bepaalde methoden een hoger wattage te communiceren om zo meer aandacht van de consument te krijgen. Kortom, het hele wattage verhaal wordt vaak sterk overtrokken. Je kun het wattage als richtlijn gebruiken maar niet als uitgangspunt.

Toch is een wattage wel van belang voor je luidsprekers. Deze moeten namelijk aangestuurd worden. Wanneer je luidspreker aangeeft dat deze 120 Watt aankan dan zou ik niet snel kiezen voor een 60 Watt receiver. Aan de andere kant wordt hier ook weer te snel gedacht dat een 150 Watt receiver de luidspreker opblaast of beschadigd. Dit is onzin. Het betekent alleen dat je sneller aan de max zit maar hiervoor moet je het volume echt flink opendraaien. Daarbij hoor je het wanneer je luidspreker het niet meer aankan en is de kans klein dat je deze (bij extreme volumes) echt opblaast.

Impedantie

De impedantie is ook een gevaarlijk punt om op te letten. Wanneer je op dit punt luidsprekers en receivers gaat matchen ga je het jezelf al snel moeilijk maken. De impedantie geeft simpelweg de weerstand van de luidspreker tegen het signaal van de versterker. Belangrijk is dat een andere impedantie ook een ander vermogen oplevert. Zo kan een receiver van 75 watt per kanaal aan 8 ohm eenvoudig worden “opgewaardeerd” tot een van 100 watt per kanaal door de impedantie te verlagen naar 6 ohm.

Als een speaker minder weerstand heeft dan dat de uitgang van je receiver aankan, dan is de receiver “verrast” dat de stroom zo makkelijk weggaat. Meer stroom dan de reciever volgens het boekje kan leveren, de reciever wordt dus warm. Hier is het wel verstandig geen groot verschil tussen de receiver en de luidsprekers te nemen. Heeft een speaker een hogere weerstand dan de versterker dan is het voor die reciever moeilijker de stroom door de speaker heen te sturen, er gaat meer verloren. Je moet dus de volumeknop omhoog bijstellen voor dezelfde geluidsdruk. Je kunt dus speakers of je receiver afstemmen, maar meestal moet een speaker zonder problemen op een versterker passen. Het is dus meer een richtlijn dan een wet.

HDMI

Als je voor een nieuwe receiver gaat dan is het belangrijk te kijken naar de HDMI mogelijkheden. Een receiver fungeert namelijk als een grote HDMI-schakelaar. Sluit er vier apparaten op aan en er wordt via één HDMI kabel gecommuniceerd met de tv. Hoeveel HDMI apparaten wil je op de receiver aansluiten en wil je het signaal alleen op één tv weergeven of ook op een tweede tv of projector? Als je deze vragen voor jezelf beantwoord hebt kun je kijken naar hoeveel HDMI-ingangen en -uitgangen de verschillende receivers hebben.

Daarnaast is het van belang jezelf af te vragen of je 3D-signalen wilt doorsturen. Nog niet alle receivers (wel de nieuwste high-end modellen van de betere merken) beschikken namelijk over de HDMI 1.4-versie die ervoor zorgt dat je ook 3D signalen kunt doorsturen. In 2014 zien we ook de eerste receivers met HDMI 2.0 verschijnen. Hiermee is onder meer het doorsturen van 4K Ultra HD-materiaal mogelijk.

Netwerk en internet streaming

Verbonden zijn met het internet en je eigen thuisnetwerk is tegenwoordig van groot belang. Zo kun je bestanden vanaf je PC naar je receiver sturen en zelfs internet radiostations beluisteren via je receiver. Sommige modellen beschikken ook over ondersteuning voor muziekdiensten als Spotify. Daarnaast kun je middels verschillende technieken media streamen binnen je thuisnetwerk. Receivers die uitgerust zijn met DLNA kunnen eenvoudig met een ander DLNA apparaat (bijna alle PC’s en laptops) communiceren om zo bijvoorbeeld een video te streamen. Ook beschikken sommige receivers over Apple’s AirPlay techniek waarmee het kinderlijk eenvoudig is om muziek vanaf je iPhone of iPad via je receiver weer te geven. Het ligt er maar net aan hoeveel je wilt qua netwerkmogelijkheden en streaming. Als deze features niet interessant zijn voor je is het de moeite waard naar andere modellen te kijken aangezien je er wel voor betaalt.

Kalibratie

Ben je niet zo handig met het handmatig instellen van een receiver? Kijk dan naar receivers die beschikken over Audyssey’s MultEQ techniek. Als de receiver over deze techniek beschikt wordt er een microfoon meegeleverd die je op verschillende posities in de huiskamer kunt plaatsen. De receiver analyseert vervolgens de ruimte en berekent de optimale geluidsinstellingen. Scheelt een hoop werk.. Toch kun je zelf daarna nog handmatig aanpassingen doorvoeren.

Aansluitingen

Wat wil je nog meer aansluiten op je receiver? Een iPod, een harddisk, een digitale tv decoder of een gameconsole? Besef van te voren goed welke aansluitingen je nodig hebt om al je apparatuur en accessoires kwijt te kunnen. Kijk zowel naar analoge als digitale aansluitingen.

Aantal kanalen

Wat wordt de luidsprekeropstelling? 5.1, 7.2, 9.2? Heb je al een idee eigenlijk? Bekijk dit artikel voor de meest populair surround opstellingen. Als je dan je keuze gemaakt hebt is het natuurlijk logisch dat de receiver het aantal kanalen aan moet kunnen sturen. Ook zijn er tegenwoordig opstellingen mogelijk waarbij je extra hoogte en breedte kanalen aan de set-up toevoegt, zoals Audyssey DSX. Hoe duurder de receiver hoe groter de kans dat er 7 of meer luidsprekerkanalen opzitten en er Audyssey DSX of Dolby ProLogic IIz ondersteuning geboden wordt.  Wanneer je een 7.1 receiver koopt en een 5.1 opstelling hebt kun je in de meeste gevallen die twee extra aansluitingen ook gebruiken voor een extra kamers, zoals de keuken. Vaak wordt dit aangegeven met een multi-room modus.

Full HD / Ultra HD

Een receiver is, zoals gezegd, het middelpunt van je home cinema systeem en kan zowel audio als video verwerken. Wanneer je de receiver ook voor video gebruikt kun je ervoor kiezen de ‘upscaling’ functie te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat beelden naar de resolutie van je tv opgeschaald worden. Zo kan een DVD met SD videomateriaal geanalyseerd worden en opgerekt worden naar een HD resolutie wanneer je een hdtv hebt. Hetzelfde geldt voor signalen van je digitale tv decoder, wanneer het signaal via de receiver loopt. Ook zijn er al receivers die materiaal naar een 4K Ultra HD resolutie kunnen omzetten. Je kunt hiervoor kiezen wanneer je op de toekomst voorbereid wilt zijn.

Hierbij moet wel gezegd worden dat je de ‘upscaling’ functie ook door andere apparaten, zoals je tv of Blu-ray speler, kunt laten uitvoeren. Lees dit artikel voor meer informatie over upscaling.

Prijs & luisteren

Hoeveel kun je en wil je uitgeven aan een receiver? Daar komt het natuurlijk vaak op neer. Maar, ik kan niet goed genoeg benadrukken dat de receiver erg belangrijk is. Bedenk goed welke van bovenstaande features en functies je nodig hebt en ga vervolgens vooral luisteren. Dat is eigenlijk het belangrijkste advies. Probeer bij Hifi-zaken jouw favoriete receivers uit met verschillende luidsprekers. Op deze manier kun je de beste keuze maken.

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Een 5.1- of 7.1-kanaals home cinema receiver: Wat is de beste keuze?
Wat is de bi-amp feature op receivers?
Audyssey MultEQ: Wat is het en hoe werkt het?
4K en 3D pass-through: Wat is het en hoe werkt het?

Reacties (29)