Hoe je een kamer inricht als thuisbioscoop: de apparatuur

15 juni 2016 9 Minuten 2 Reacties
thuisbioscoop-kamer

We zijn druk bezig met de bouw van onze thuisbioscoop en de apparatuur is hier natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Welke apparatuur gaan we gebruiken?

We zitten inmiddels op de helft van de bouw van onze thuisbioscoop. De planning is gemaakt, de ruimte is voorbereid en verbouwd, de eerste meting voor de akoestiek is gedaan en de apparatuur is besteld. Dat laatste onderdeel behandelen we in dit artikel. Welke apparatuur gaan we in onze thuisbioscoop plaatsen?

Een kamer als complete thuisbioscoop

Het kantoor van MCP Network gaat binnenkort verhuizen en dat zagen we als mooie kans om eens goed uit te pakken. We gaan één ruimte, de zolder, inrichten als thuisbioscoop, met alles erop en eraan. Gedurende het hele proces willen we je informeren en tegelijkertijd adviseren over de mogelijkheden wanneer je zelf met een dergelijk project aan de slag gaat. Waar moet je op letten? Welke apparatuur gebruik je dan? Hoe werkt het met de akoestiek? En nog veel meer vragen.

We hebben echter een bewuste keuze gemaakt om het niet high-end aan te pakken. Hoewel het inrichten van een kamer als thuisbioscoop aardig wat geld kost willen we het met een beperkt budget toch zo optimaal mogelijk doen. De belangrijkste reden is dat wij geen website zijn die zich richt op het high-end deel van de markt en met name de ‘gewone’ consument wil informeren en adviseren. Neem dan ook vooral datgene uit onze ‘gids’ wat jij van belang vindt en waar jij budget voor hebt.

Een eerste indruk

Voordat we over de apparatuur beginnen, eerst even twee schetsen die we graag met je willen delen. Na de eerste meting en druk overleg heeft Mutrox, specialist in akoestiek, onderstaande schetsen van de ruimte gemaakt. Hierin zien we de akoestische panelen en verdere inrichting al terug.

De apparatuur voor de thuisbioscoop

Eén van de belangrijkste onderdelen van de thuisbioscoop is natuurlijk de apparatuur. Waarop gaan we de content weergeven, hoe sluiten we alles aan en welke speakers gebruiken we? Deze antwoorden hebben we de afgelopen maanden verzameld en in dit artikel zetten we onder elkaar waar de keuze op gevallen is.

Startpunt; de speakers

Het startpunt voor de apparatuur waren de speakers. Op onze vorige locatie hadden we immers al een zeer goed 5-kanaals systeem staan; de Bowers & Wilkins CM S2-serie. Deze set bestaat uit de CM9 vloerstaande speakers, de CMC S2 center speaker en de CM5 S2 boekenplankspeakers. Maar, aangezien we een Dolby Atmos systeem wilden gaan inrichten moest dit systeem uitgebreid worden. Zelf kozen we in eerste instantie voor een 5.1.2-kanaals systeem waardoor we twee extra speakers zouden moeten aanschaffen maar in samenspraak met Bowers & Wilkins en Mutrox (voor de akoestiek) werd gekozen voor een 7.1.4-kanaals thuisbioscoop.

De twee CM9-speakers dienen vanzelfsprekend als speakers aan de linker en rechterkant van het scherm. De CMC komt in een meubel onder het scherm te staan en de CM5-speakers dienen als surround-speakers voor de achterzijde. Voor de midden surround-speakers (aan de zijkanten van de luisterpositie) is gekozen voor de CWM663 inbouwluidsprekers van Bowers & Wilkins. Deze speakers worden in de akoestische panelen aan de wanden verwerkt. Voor de speakers boven de luisterpositie, de 4 in het 7.1.4-verhaal, is gekozen voor de Bowers & Wilkins AM-1. Deze speakers lijken, als we de productpagina lezen, met name geschikt voor terrassen en dergelijke maar na over met de fabrikant en de akoestische experts was de conclusie dat deze luidsprekers extra laag bieden, een breed bereik hebben en in onze ruimte perfect gericht kunnen worden voor een optimale weergave.

De receiver

Toen we het idee voor de thuisbioscoop kregen hadden we ook nog een goede receiver tot onze beschikking; de Marantz SR7009. Dit model wist onze CM S2-serie speakers perfect aan te sturen en zou op papier ook het 7.1.4-kanaals systeem zonder problemen moeten kunnen aansturen. Maar, we willen met onze tijd mee en dus gaan voor de nieuwste technieken en ondersteuning voor de nieuwste standaarden. Dit was voor ons de uitgelezen mogelijkheid om Marantz eens met Denon te vergelijken, met name qua klank. Beide merken worden door hetzelfde bedrijf uitgebracht maar voor de liefhebbers zit er veel verschil in qua klank. Wij zijn al jaren fan van Marantz door de warme en kenmerkende klankleur maar geven Denon een kans in de nieuwe opstelling. We gaan daarom in eerste instantie met de krachtige Denon AVR-X6300H aan de slag. Mocht dit model bevallen – en daar gaan we eigenlijk gewoon vanuit – dan laten we die staan, mocht dit niet het geval zijn dan zetten we de nieuwste receiver van Marantz in. Natuurlijk is het de bedoeling de komende jaren diverse receivers aan een test te onderwerpen in deze opstelling.

De tv

Ja, je leest het goed; het wordt een tv. Lang hebben we getwijfeld over een projector maar het is een tv geworden. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen te noemen. Ten eerste is onze ruimte niet ideaal voor projectie. De projector hangt net boven de luisterpositie en moet dus heel stil zijn en daarbij hangt deze ook vrij dicht op het scherm waardoor het formaat van het beeld niet boven dat van een grote tv zou uitkomen. De tweede reden is de kwaliteit; een projector die een kwaliteit biedt die vergelijkbaar is met een premium tv kost nu eenmaal een stuk meer dan die tv. Aangezien we qua grootte van het beeld niet veel winst zouden boeken en het budget ook in acht moet worden genomen is het dus een tv geworden. Dit betekent overigens niet dat we geen projectoren gaan testen, daar passen we de ruimte later nog op aan.

Maar, het wordt niet zomaar een tv. We krijgen namelijk de mogelijkheid om de nieuwe LG OLED65E6V in de thuisbioscoop neer te zetten. Dit is het oled-topmodel voor 2016 en komt met de beste beeldtechnieken voor een optimale weergave. Natuurlijk zijn ook de hoge 4K Ultra HD-resolutie en HDR-ondersteuning aanwezig waardoor we van de nieuwste standaarden kunnen genieten. Het formaat is, kijkend naar de wand die we geplaatst hebben en het meubel dat eronder komt te staan, perfect voor de ruimte. Met een kijkafstand van 220-240 centimeter moet dit model in onze ruimte tot zijn recht komen.

De mediaspelers

Hoe gaan we de content naar die premium tv krijgen? We gebruiken hiervoor drie mediaspelers. Voor de weergave van Ultra HD Blu-ray discs maken we gebruik van de Samsung UBD-K8500, één van de eerste Ultra HD Blu-ray spelers op de markt. Voor normale Blu-ray discs en andere schijfjes maken we gebruik van de Marantz UD7007, wat ons betreft nog steeds één van de betere Blu-ray spelers die je kunt kopen. Binnenkort voegen we ook de Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray speler aan onze set-up toe. Voor de koppeling met ons multiroom-systeem van Raumfeld zetten we de Raumfeld Connector in.

Bekabeling

In een volgend artikel gaan we nog uitgebreid in op de accessoires maar qua bekabeling hebben we in ieder geval gekozen voor RU Connected. Dit is voor ons al jaren een betrouwbare partner op het gebied van hoge kwaliteit bekabeling. RU Connected voorziet ons van diverse hdmi-kabels met een lengte van 3 meter en heeft daarnaast zo’n 140 meter aan luidsprekerkabel voor de thuisbioscoop geleverd. De luidsprekerkabel bestaat uit vier aders van 2,5 mm² occ koper. RU Connected heeft die gemaakt zodat de kabel dan ook voor bi-wire of bi-amping toepassingen gebruikt kan worden. Sluit je hem normaal aan dan worden de aders per paar samengevoegd (bijvoorbeeld zwart-wit en rood-blauw). Afgewerkt komen er dan nog banaanstekkers of spades op.

De planning

De planning is niet gewijzigd. We hebben de volgende stappen nog te doorlopen voor onze eigen thuisbioscoop;

  • Juni: Ruimte inrichten met belangrijkste meubels
  • Juli: Accessoires, verlichting en (extra) bekabeling bestellen
  • Juli: Definitief plaatsen speakers en apparatuur
  • Juli: Akoestische optimalisatie (tweede meting en installatie)
  • Augustus: Verlichting en afwerking
  • Augustus: Luisteren, kijken en genieten

Op naar apparatuur, de eerste meting en de meubels

Naast het feit dat we de apparatuur nu definitief hebben is deze week ook het tv-meubel van Spectral geleverd en hebben we de renders van de akoestische experts ontvangen waardoor de productie van de akoestische panelen gestart kan worden. Deze onderdelen komen in latere artikelen dan ook nog aan bod. Volgende maand kun je de artikelen over de inrichting (meubels), de tweede meting voor de akoestiek en de verlichting verwachten.

Voor alle artikelen in deze gids kun je terecht in onze sectie over je kamer inrichten als thuisbioscoop. Meer tips en adviezen vind je in de home cinema informatiegids.

Reacties (2)