Hoe je een kamer inricht als thuisbioscoop: installatie akoestiek en afwerking

29 juli 2016 9 Minuten 2 Reacties
thuisbioscoop-tubes

In dit artikel kijken we naar de installatie van de akoestische panelen en de afwerking van de ruimte waarin onze thuisbioscoop gerealiseerd wordt.

Nog maar twee weken en dan hopen we onze thuisbioscoop (en testruimte) af te hebben. We zijn voor de zomer begonnen met de voorbereiding en verbouwing, en vervolgens hebben we de ruimte ingemeten voor de akoestiek. Daarna zijn we op zoek gegaan naar de juiste apparatuur en is de inrichting afgemaakt. In dit artikel kijken we naar de installatie van de akoestische panelen en de afwerking van de ruimte.

Een kamer als complete thuisbioscoop

Het kantoor van MCP Network is onlangs verhuisd en dat zagen we als mooie kans om eens goed uit te pakken. We gaan één ruimte, de zolder, inrichten als thuisbioscoop, met alles erop en eraan. Gedurende het hele proces willen we je informeren en tegelijkertijd adviseren over de mogelijkheden wanneer je zelf met een dergelijk project aan de slag gaat. Waar moet je op letten? Welke apparatuur gebruik je dan? Hoe werkt het met de akoestiek? En nog veel meer vragen.

We hebben echter een bewuste keuze gemaakt om het niet high-end aan te pakken. Hoewel het inrichten van een kamer als thuisbioscoop aardig wat geld kost willen we het met een beperkt budget toch zo optimaal mogelijk doen. De belangrijkste reden is dat wij geen website zijn die zich richt op het high-end deel van de markt en met name de ‘gewone’ consument wil informeren en adviseren. Neem dan ook vooral datgene uit onze ‘gids’ wat jij van belang vindt en waar jij budget voor hebt.

Installatie akoestiek

Een aantal maanden terug hebben we een uitgebreid artikel geschreven over de invloed die de ruimte op het geluid heeft, iets dat we akoestiek noemen. Na diverse metingen door onze akoestische partner Mutrox is bepaald welke delen van de ruimte een negatieve invloed hebben op bepaalde frequenties. Aan de hand hiervan zijn de afgelopen weken panelen en andere akoestische elementen door Mutrox geproduceerd en deze panelen hebben we op een grote pallet ontvangen.

Mutrox werkt samen met diverse Hifi-zaken die vervolgens samen met de klant een ruimte inrichten, met zowel apparatuur als akoestische elementen. In ons geval werken we direct samen met Mutrox en kregen dus de kans om samen met het bedrijf te sparren over de verschillende akoestische onderdelen en onze wensen voor onder meer verlichting en flexibiliteit.

Het proces van ontwikkelen en produceren van de akoestische elementen duurt enkele weken. Tijdens dit proces wordt de gehele ruimte geschetst en vervolgens wordt er een 3D-render van gemaakt, gebaseerd op de afmetingen die we zelf op een plattegrond gezet hebben. In deze render komen alle akoestische panelen naar voren waardoor direct duidelijk wordt waar bepaalde onderdelen geplaatst moeten worden. Aan de hand hiervan hebben we bepaald waar de verlichting komt en hoe onderdelen aangepast moeten worden om aan onze wensen te voldoen. Uiteindelijk rolt hier een totaalplaatje uit en kan de productie van alle onderdelen die de akoestiek moeten verbeteren in gang gezet worden.

Mutrox maakt de panelen en andere onderdelen maar de installatie is aan de klant zelf. Natuurlijk kan de retailer (in de vorm van een Hifi-zaak) hierbij helpen maar in de basis is het een eenvoudig te installeren doe-het-zelf-pakket. Alle onderdelen waarmee je aan de slag moet worden op één grote pallet geleverd, inclusief een tekening met de positie van elk paneel. Het is even zoeken waar wat precies komt en hoe dit het beste gemonteerd kan worden, maar als je wat kluservaring hebt dan kun je binnen no-time aan de slag. Overigens staat Mutrox altijd tot je beschikking voor vragen over de montage of kleine aanpassingen. Voor onze ruimte zijn de volgende onderdelen ontwikkeld die de akoestiek moeten optimaliseren;

  • Twee schuin aflopende panelen voor naast de luisterpositie (met ruimte voor inbouwspeaker)
  • Twee rechte panelen voor naast de luisterpositie (met ruimte voor lamp)
  • Een paneel voor op de deur
  • Een paneel voor over het raam aan de zijkant
  • Vier panelen voor tegen het plafond boven de luisterpositie
  • 12 tubes die in de pallets gestoken worden (op speciale lengte) en zorgen voor optimalisatie van de lage tonen
  • Massaplaten die tegen de opgetrokken wand gehangen worden en deze wand verzwaren
  • Een hangend (met haakjes) plafondpaneel waarin zes spots verwerkt zitten

Alle akoestische panelen zijn geleverd met een haaklatmechanisme. Dit betekent dat je twee of meer latten aan de muur (of het plafond) bevestigd waar vervolgens de lat op het paneel zelf exact ingehangen kan worden. Alle panelen zijn hierdoor afneembaar, wat met name makkelijk is voor het paneel waarachter zich het raam bevindt.

Daarbij komen alle panelen met een ‘plint’ die onder het paneel gemonteerd wordt. Deze ‘plint’ zorgt voor een nette afwerking tot aan de vloer. De 12 tubes worden simpelweg in de pallets geschoven, de massaplaten worden aan de mdf-platen van de wand gemonteerd en daar overheen komen gipsplaten.

Natuurlijk zijn we direct aan de slag gegaan toen de pallet arriveerde. Alle panelen zijn tijdelijk op hun plek gezet en na wat telefonisch overleg met Mutrox over de exacte plaatsing en montage konden we aan de slag. De montage is voor iemand met wat kluservaring prima te doen, zeker wanneer de ruimte wat eenvoudiger is dan die van ons (schuine plafonds, geen rechte muren, etc). Voor de panelen aan het plafond, het paneel voor het raam en de platen aan de wand hebben we wat hulp gehad van Mutrox. Samen met het bedrijf hebben we uiteindelijk alle akoestische onderdelen geïnstalleerd.

Natuurlijk kom je altijd wat problemen tegen. Zo bleek er een hoekje van het paneel voor het raam af te moeten om het passend te krijgen. Dit betekende dat de stoffering er af moest en het frame bijgewerkt moest worden. Dit soort kleine dingen zijn wat lastiger maar met de hulp van Mutrox was dit ook zo gedaan.

Daarnaast hebben we wat aanpassingen aan de pallets moeten doorvoeren om alle tubes te passen en wat kabels moeten verleggen om de speakers in de panelen op een mooie manier te koppelen. Aangezien de panelen voor het dakraam niet geheel verduisterend waren hebben we na de installatie het raam zelf ook nog verduisterd middels folie. Alleen het raam aan de zijkant is nog niet verduisterd, daar wordt nog een oplossing voor gezocht.

Afwerking akoestiek en ruimte

Als alle onderdelen voor de akoestische optimalisatie geplaatst zijn kunnen we de ruimte afwerken. We zijn als eerste aan de slag gegaan met de wand die we opgetrokken hebben. Deze wand met houten frame en mdf-platen is voorzien van massaplaten. Hierdoor wordt het een verzwaarde wand. Vervolgens hebben we deze massaplaten bedekt met gipspanelen en afgewerkt met muurplinten. Het deurtje dat naar de opslagruimte achter de wand leidt is verzwaard en middels magneten in de wand te zetten. Vervolgens hebben we de wand en deur geschilderd in dezelfde kleur als het plafond.

De volgende stap was het ophangen van het plafondpaneel waarin de zes sports verwerkt zitten en het plaatsen van de lampen aan beide zijden van de ruimte. In een volgend artikel gaan we wat dieper in op de verlichting die we voor deze ruimte gekozen hebben.

Als laatste stap voor de afwerking zijn we de kabelgoten, waar reeds mogelijk, gaan afwerken, plaatsen of verlengen. De twee speakers in de panelen zijn reeds aangesloten en deze kabels konden dus netjes weggewerkt worden. Hetzelfde geldt voor de bekabeling voor de verlichting en de speakers die vrij in de ruimte staan. Alleen de luidsprekerkabels voor de plafondspeakers worden pas weggewerkt zodra de speakers geplaatst zijn.

De verdere afwerking, waaronder het bijstippen van wat muren of plinten, het decoreren van de ruimte en het wegwerken van de overige kabels, wordt gedaan zodra de speakers geplaatst zijn.

Wil je meer weten over het plaatsen van de speakers in onze Dolby Atmos-opstelling? Lees dan ons artikel over Dolby Atmos luidsprekers plaatsen en aansluiten door.

De planning

We hebben de volgende stappen nog te doorlopen voor onze eigen thuisbioscoop. We verwachten eind augustus klaar te zijn.

  • Augustus: Definitief plaatsen speakers en apparatuur
  • Augustus: Akoestische optimalisatie (tweede meting en installatie)
  • Augustus: Verlichting en afwerking
  • Augustus: Luisteren, kijken en genieten

Op naar afwerking en tweede meting

Op dit moment werken we nog wat kleine dingen in de ruimte af. Zodra dit gedaan is plaatsen we de speakers en apparatuur in de ruimte. In de volgende updates kun je lezen over de accessoires en verlichting, plus de tweede akoestische meting.

Voor alle artikelen in deze gids kun je terecht in onze sectie over je kamer inrichten als thuisbioscoop. Meer tips en adviezen vind je in de home cinema informatiegids.

Reacties (2)