Wat is Internet of Things (internet der dingen)?

06 juli 2016 6 Minuten 1 Reacties
internet-of-things

Internet of Things maakt het mogelijk alle apparaten in je dagelijks leven te verbinden met het internet. Dit gaat verder dan alleen computers en smart devices en geldt dus ook voor je koelkast en je auto en alles wat je daar nog tussen kunt stoppen.

Een eerste blik op het internet der dingen.

Internet of Things (het internet der dingen)

Internet of Things is een term die je de komende tijd steeds vaker zult horen vallen. Niet in de laatste plaats omdat het hier om een belangrijke revolutie in technologie gaat. Het is een allesomvattend begrip dat die revolutie omvat en refereert naar het gegeven dat het internet ook door andere apparaten dan alleen computers, smartphones en tablets gebruikt kan worden. Het gaat van de apparaten die je in de keuken hebt staan tot aan je auto – en natuurlijk alles daar tussen in. IoT verandert langzaam maar zeker de wereld om ons heen.

Het internet

Om volledig te kunnen begrijpen wat het internet der dingen is, moeten we eerst kijken naar wat het internet zelf is. Heel simpel omschreven is het internet een verzameling computers, servers, smartphones en tablets die aan elkaar verbonden zijn door middel van adressen (het ip-adres). Daardoor kunnen ze met elkaar communiceren en kunnen we websites bezoeken door browsers te gebruiken. Internet of Things gaat een stap verder en wil in feite ook de apparaten zonder (computer)scherm met elkaar laten communiceren.

Wat zijn de dingen van het internet?

Internet of Things (in Nederland het internet der dingen genoemd), wordt ook wel eens omschreven als Internet of Everything. De lijst met apparaten die je dus aan het internet zou moeten kunnen koppelen is belachelijk groot. In de afgelopen maanden zijn er echter een hoop ontwikkelingen geweest op het gebied van sloten, koffiezet-apparaten, beveiliging, ovens, auto’s, koelkasten – je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het aan het internet koppelen. En als het nu nog niet kan, dan gaat dat in de toekomst zeker nog gebeuren.

Wat is het nut van Internet of Things?

Nu kun je je misschien afvragen waarom alles met het internet verbonden moet worden. Heel simpel gezegd: wanneer de informatie van het internet wordt toegevoegd aan domme objecten, dan worden ze nuttiger en wellicht breder inzetbaar. Het internet der dingen draait niet zozeer om domme objecten slim maken, maar meer om het idee het leven eenvoudiger te maken, zonder al te veel moeite. De meeste smart devices voor in je smart home hebben geen scherm, dus kun je die vaak met een app vanaf je smartphone bedienen. Heel handig.

Internet of Things van nu

Internet of Things is niet alleen een mooie belofte voor de toekomst en is nu al verkrijgbaar Eén van de meest bekende voorbeelden is misschien wel de Nest-thermostaat van Alphabet. Je kunt dit apparaat bedienen vanaf je smartphone, waar je ook bent op aarde. De thermostaat leert waarom, wanneer en hoe je de temperatuur omlaag of omhoog zet en zal dat later voor je gaan doen. Wordt het buiten warmer, dan zal de verwarming minder vaak aanslaan en als het weer kouder wordt, zal Nest ervoor zorgen dat het in huis warm blijft wanneer nodig.

Daarnaast vallen de lampen de Philips Hue ook al onder het internet der dingen. Het automatiseren van de lampen in huis kan, naast het regelen van de verwarming, een mooi begin zijn van je smart home. De meeste huizen in Nederland hebben immers een stabiele internetverbinding via wifi, waardoor je nu alvast een begin kunt maken met het aanleggen van het netwerk voor slimme apparaten in huis. Daar hebben we eerder al enkele artikelen over geschreven: wat is een smart home en welke slimme producten zijn er al?

Voordelen van Internet of Things…

Het grootste voordeel van het internet der dingen, is dat een hoop handmatige processen geautomatiseerd kunnen worden. Je stelt zo’n slim product vaak één keer in en daarna zal het product die processen herhalen. Ook kunnen sommige apparaten verschillen opmerken en hun programma daarop aanpassen, waardoor je er helemaal geen omkijken naar hebt. Naar verloop van tijd kan ons energieverbruik afnemen, zullen we wellicht minder producten verspillen, minder geld gaan uitgeven en over het algemeen beter en veiliger gaan leven.

… en de nadelen

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar er zijn ook nadelen. Het feit dat alles aan het internet wordt gekoppeld, betekent ook dat hackers zich helemaal kunnen uitleven en toegang tot ons dagelijkse leven kunnen opeisen. Daarnaast wordt er natuurlijk ook een hoop data opgeslokt door de cloud, zeker wanneer we steeds meer slimme producten gaan gebruiken. Het feit dat een apparaat precies weet wat je wil, betekent vaak ook dat bedrijven weten waar je voorkeuren liggen. En dan is het nog maar de vraag hoe zij daar mee omgaan.

Meer dan eens komen we nu al nieuwsberichten tegen over apps en slimme apparaten waarvan de database is gehackt of sites waarvan de inloggegevens op straat liggen. Er zal dus nog een hoop moeten gebeuren op het gebied van online veiligheid, wil iedereen zich op een smart home of het internet der dingen storten. Zeker early adopters zullen hier goed over moeten nadenken. Ook moeten we om het milieu blijven denken: niet alleen trekken we mijnen leeg voor metalen, ook dienen oudere producten goed gerecycled te worden.

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

Reacties (1)